پایگاه خبری تحلیلی جهت پرس

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نگاهی بر زندگی دانشمند ایرانی ناسا؛

فیروز نادری دانشمند ایرانی و از مدیران پیشین ناسا که در بیمارستانی در آمریکا بستری شده بود، درگذشت. خبر درگذشت نادری را خواهرزاده او در صفحه شخصی‌اش تایید کرد.

منتشر شده در 20 خرداد 1402
در سرویس

فیروز نادری اخیرا در شبکه اجتماعی فیسبوک با انتشار عکسی از خودش بر تخت بیمارستان نوشته بود به علت افت ناگهانی ضربان قلب از حال رفته و در پی برخورد سرش به دیوار و جابه‌جایی مهره گردن، نخاعش آسیب دیده است که این امر باعث شده وی از گردن به پایین فلج شود. تنها چند هفته پس از این اتفاق، خواهرزاده نادری خبر درگذشت او را در صفحه شخصی‌اش اعلام کرد.

زندگی نامه فیروز نادری

فیروز نادری در پنجم فروردین ۱۳۲۵ در شیراز به دنیا آمد. ۴ سال بیشتر نداشت که پدر و مادرش از هم جدا شدند. دوران کودکی‌اش را در شیراز گذراند و پس از پایان دوره ابتدایی به تهران نقل مکان کرده و مقطع دبیرستان را در پایتخت سپری کرد. نادری دورهٔ کارشناسی خود را در رشته برق در دانشگاه ایالتی آیووا و کارشناسی ارشد و دکترای خود را در سال‌های ۱۹۷۲ و ۱۹۷۶ در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به اتمام رساند. وی پس از پایان تحصیل به ایران بازگشت و ضمن گذراندن خدمت سربازی، مدتی در مرکز «سنجش از دور ایران» فعالیت کرد.

فیروز نادی

مهاجرت از ایران و عضویت در ناسا

با پیروزی انقلاب اسلامی نادری به آمریکا مهاجرت کرد. پس از مهاجرت از ایران به خدمت سازمان فضایی آمریکا (ناسا) درآمد و در قریب به ۳۷ سال فعالیت در ناسا وظایف مختلفی را بر عهده داشت. او در سال ۱۹۷۹ به «آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا» (JPL) پیوست و در این سال‌ها در زمینه‌های مختلفی مثل مهندسی سامانه‌ها، توسعه‌ی فناوری، مدیریت برنامه و پروژه‌ی سامانه‌های ارتباط ماهواره‌ای، رصدخانه‌های سنجش از دور زمین، رصد‌های اخترفیزیکی و سامانه‌های سیاره‌ای کار کرد. نادری بین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۰ مدیر برنامه‌های «اوریجینز» بود که هدف از آن جستجوی سیاره شبیه به زمین در سامانه‌های سیاره‌ای بوده است.

وی بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ به سمت ریاست برنامه «اکتشاف مریخ» منصوب شد و در این مدت پرتاب موفقیت آمیز مدارگرد «ادیسه مریخ»، پرتاب کاوشگر‌های مریخ نورد «روح» و «فرصت» و توسعه مدارگرد «شناسایی مریخ» را در کارنامه خود ثبت کرد. این موفقیت‌ها در شرایطی به دست آمد که پیش از ریاست دکتر نادری چندین مأموریت متوالی سازمان فضایی ناسا در پرتاب فضاپیما به سوی مریخ با شکست مواجه شده بود. او پس از اثبات توانایی‌های خود در برنامه «اکتشاف مریخ»، در سال ۲۰۰۵ به عنوان معاون تنظیم راهبرد‌های آزمایشگاه پیشرانش جت، وظیفه طراحی برنامه‌ها و راهبرد‌های استراتژیک را بر عهده داشت که تا ۲۰۱۱ نیز در این سمت باقی ماند.

فیروز نادری

در سال ۲۰۱۱ وی به بالاترین پست دوران کاری خود دست یافته و به عنوان مدیرکل اکتشافات منظومهٔ خورشیدی در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا منصوب شد و تا سال ۲۰۱۶ که از سمت خود استعفا داد در همین پست مشغول به کار بود. او در نامه استعفایش خطاب به کارمندان ناسا نوشته بود که وقتی ۳۶ سال پیش به ناسا آمده، فکر می‌کرده تا زمانی که به این کار علاقه داشته باشد در سازمان باقی می‌ماند و به محض از بین رفتن علاقمندی آن را ترک می‌کند. ولی اکنون ۳۶ سال گذشته و نه تنها علاقه‌ی او از بین نرفته، بلکه بیشتر هم شده است.

مخالفت با جمهوری اسلامی

نادری که به گفته خود فردی خداناباور بود، پس از خروج از ناسا در سال های پایانی عمر خود مشغول براندازی جمهوری اسلامی شد. او که بارها مواضع خود را نسبت به حکومت ایران در شبکه های اجتماعی به صورت رسمی اعلام کرده بود، در اغتشاشات اخیر نیز با اکانت رسمی‌اش در شبکه های اجتماعی علی الخصوص توییتر بسیار فعال بود و به دو زبان فارسی و انگلیسی به زعم خود صدای ایرانیان را به مجامع بین المللی میرساند. نادری بارها نیز در مصاحبه های خود با شبکه های معاند بر براندازی حکومت ایران و اینکه گذر از جمهوری اسلامی باید توسط مردم ایران انجام شود تاکید کرده بود. همچنین فیروز نادری یکی از افرادی بود که به همراه مسیح علینژاد و با همکاری سازمان خانه آزادی آمریکا که سازمانی در خدمت منافع و سیاست خارجی آمریکا است، در پروژه‌ای به نام “ما شهروندان دیجیتال” در ظاهر در راستای دموکراسی و آزادی بیان اما در باطن علیه مردم و حکومت ایران مشغول انجام اقداماتی بود که خوشبختانه این پروژه با شکست مواجه شد.

اشتراک گذاری :
jhtp.ir/5264

اخبار پیشنهادی

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار ویژه

تبلیغات

اخبار جدید

شبکه های اجتماعی