سلطه کروز بر ایرانخودرو با گرانفروشی ۱۱۱ درصدی
شرکت قطعهسازی کروز که هیات مدیره و مدیرعامل ایران خودرو را تعیین کرده یکی از تامینکنندگان قطعات ایران خودرو است که برخی قطعات خود را تا ۱۱۱ درصد گرانتر از رقبا به این شرکت عرضه میکند.

به گزارش جهت پرس؛ شرکت قطعهسازی کروز که اخیراً در مجمع عمومی صاحبان سهام ایرانخودرو، اعضای هیئت مدیره این خودروساز را انتخاب و پس از آن مدیرعامل ایران خودرو را معرفی کرد، یکی از تأمینکنندگان عمده قطعات برای این شرکت است.
با این حال، کروز در حال حاضر با پرونده قضائی سنگینی روبروست. این پرونده شامل ۲۱۸ صفحه و ۱۸ متهم است و اتهاماتی همچون قاچاق سازمانیافته قطعات خودرو به ارزش بیش از ۳۳ هزار و ۹۶۱ میلیارد تومان در فاصله سالهای ۹۲ تا ۹۹ و همچنین مشارکت در اخلال در توزیع مایحتاج عمومی از طریق گرانفروشی قطعات خودرو در سالهای ۹۵ تا ۹۸ را به برخی از متهمان وارد کرده است.
کروز همچنین تأمینکننده بخش قابل توجهی از قطعات مورد نیاز ایرانخودرو است و همین موضوع موجب نگرانیهایی درباره تضاد منافع شده است.
مقایسه قیمت قطعات تأمینشده توسط کروز با رقبا نشان میدهد که قیمتها تا ۱۱۱ درصد بالاتر از رقبا است.
به عنوان مثال، قیمت قاب آینه سمت چپ که کروز به ایرانخودرو عرضه میکند ۳۹۷ هزار و ۶۰۳ ریال است، در حالی که قیمت همان قطعه توسط رقیب کروز تنها ۱۸۸ هزار و ۳۷۳ ریال است، یعنی ۱۱۱ درصد بیشتر از قیمت رقبا.

همچنین در زمینه قطعات وارداتی نیز وضعیت مشابهی مشاهده میشود. به عنوان مثال، سنسور ترمز وارداتی که کروز به ایرانخودرو میفروشد به قیمت ۱.۶۰۸.۵۹۵ ریال است، در حالی که قیمت خرید بیواسطه آن برای ایرانخودرو تنها ۸۵۶.۰۴۱ ریال است که ۸۷.۹۱ درصد گرانتر از قیمت رقباست.

شورای رقابت در اسفند ۱۴۰۱ پس از شکایت ایرانخودرو از شرکت کروز به دلیل عضویت این شرکت در هیئت مدیره ایرانخودرو، هشدار داد که این اقدام باعث ایجاد رانت اطلاعاتی برای کروز میشود.
شورای رقابت بر اساس قوانین مربوطه دستور به واگذاری سهام شرکت ایرانخودرو توسط سهامداران کروز صادر کرد تا این شرکت دیگر در هیئت مدیره ایرانخودرو عضویت نداشته باشد. اما این رأی در تجدیدنظر به نفع کروز تغییر یافت.
با این وجود، مجمع عمومی ایرانخودرو در روز چهارشنبه ۱۷ بهمن امسال برگزار شد و در این مجمع، کروز توانست اعضای جدید هیئت مدیره را انتخاب و پس از آن نیز مدیرعامل جدیدی برای ایرانخودرو انتخاب کرد. این موضوع به نگرانیهایی درباره تضاد منافع و تأثیرات منفی آن بر رقابت و قیمتگذاری در صنعت خودروسازی دامن زده است.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.