در گزارش جهت پرس بخوانید
قطع برق ربطی به مازوت سوزی ندارد/ آیا دولت چهاردهم با مردم صادق است؟
در دولت چهاردهم برای کم کردن مصرف برق و کم شدن آلودگی هوا بعد از 3 سال باز هم برنامه خاموشیهای مکرر تکرار میشود که واکنش موافقان و مخالفان دولت نسبت به قطعی را در اینجا بررسی میشود.
به گزارش جهت پرس؛ عطیه فکری _ بنابر سیاستها و تصمیمات دولت چهاردهم در زمستان سال جاری با قطعی برق و خاموشیهای مکرر مواجه هستیم. فعالان سیاسی و اقتصادی طرفدار دولت پزشکیان توجیهات و دلایلی بسیاری برای این برق بیان میکنند تا به همه مخالفان و منتقدان دولت فعلی ثابت کنند این تصمیم درست و به جا بوده و همه بایددر برابر این تصمیم تسلیم و مطیع باشند. از روز گذشته آدرس سایتی برای مشاهده جدول قطعی برق هر محدوده و محله در تهران و سایر شهرها منتشر شده است که از صبح امروز این سایت نیز از دسترس خارج شد و کسی تا الان موفق به مشاهده جدول خاموشی نشده است.
واکنش رسانههای اصلاحطلب دادن آدرس و نشانی اپلیکیشن “برق من” ( www.tbtb.ir ) و آموزش چگونگی ورود و مشاهده جدول خاموشی بوده است.
و در مقابل فعالان رسانهای دیگر انتقاد به عملکرد پزشکیان در مواجهه با مشکل برق در کشور بود و مرتب یاد شهید رئیسی را زنده میکردند که توانست بدون قطع برق خانگی بحران کمبود برق را مدیریت کند و با ساخت نیروگاه، تولید برق در کشور را چند برابر افزایش داد اما گویا دولت فعلی برنامهای برای افزایش تولید برق ندارد و خاموشیهای مکرر قصد دارد بحران کمبود برق را مدیریت کند که انتقاد اصلی مخالفان کابینه پزشکیان همین است که باید برای زیر ساختها اقدامی کند نه اینکه از نیاز مصرفی مردم برای مدیریت بحران مایه بگذارد.
مسئله دیگری که از آن به عنوان دلیل قطع برق یاد میکنند و برای اکثریت مردم و کاربران قابل قبول نیست اینست که مازوت سوزی در زمستان را علت آلودگی هوا دانستند و گفتند با قطع برق آلودگی کمتری خواهیم داشت. متن شرکت توانیر در خصوص این ماجرا بدین صورت است: “به اطلاع هموطنان گرامی میرساند با توجه به شروع فصل سرما و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و محدودیت تأمین سوخت گاز نیروگاهها و مطابق تصمیمات اتخاذشده مبنی بر عدممصرف مازوت در برخی از نیروگاهها، ضمن تأکید بر صرفهجویی جدی در مصرف گاز و برق، مشترکان محترم میتوانند جهت اطلاع از برنامه زمانبندی اعمال محدودیت برق در بخش خانگی و تجاری به سایت شرکت توزیع نیروی برق مربوطه یا سامانه برق من مراجعه کنند.”
سخنگوی دولت در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: “«شرط عدالت نیست برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند، از همین رو بهدستور رئیس جمهور مازوتسوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژهای دارند، متوقف میشود. میتوان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد.»”
دلیل قطع برق توقف مازوتسوزی است؟
این تصمیم در پی کاهش سطح ذخایر سوخت مایع نیروگاهی و عدمتوانایی دولت برای تأمین گازوئیل موردنیاز نیروگاهها گرفته شده است، اما ظاهراً به تصمیم رئیسجمهوری برای جلوگیری از مازوتسوزی در سه نیروگاه بخاری ربط داده شده است.
از مجموع 143 نیروگاه بزرگ کشور، تنها 16 نیروگاه بخاری امکان مصرف مازوت را دارند که از بین این 16 نیروگاه نیز مخزن سوخت دو نیروگاه بعثت و اصفهان سالها پلمب بوده است.
مصرف مازوت در 14 نیروگاه دیگر در فصول سرد سال بهخاطر عدمتخصیص کافی گاز انجام میشود که رئیسجمهوری دستور داده در سه نیروگاه اراک (شازند)، کرج (منتظرالقائم) و نیروگاه اصفهان مصرف مازوت متوقف شود.
از سوی دیگر در حدود 130 نیروگاه دیگر که واحدهای سیکل ترکیبی و گازی هستند، اساساً امکان مصرف مازوت از لحاظ فنی وجود ندارد و این واحدها یا باید با سوخت گاز طبیعی به فعالیت تولید برق بپردازند و یا از سوخت گازوئیل بهعنوان سوخت جایگزین استفاده کنند. سهم نیروگاههای گازی و سیکل ترکیبی در تأمین برق فصول سرد، سهمی بسیار بیشتر از نیروگاههای بخاری است و توقف مازوتسوزی در 3 نیروگاه بخاری اگر حتی منجر به از مدار خارج شدن این نیروگاهها و توقف تولید برق در آنها شود، اگرچه به محدود شدن تأمین برق کشور میانجامد، اما نمیتواند تولید برق را بهحدی محدود کند که نیاز به اعمال خاموشیهای سراسری باشد.
ظرفیت اسمی تولید برق نیروگاه اصفهان 835 مگاوات، ظرفیت اسمی تولید برق نیروگاه شازند اراک 1300 مگاوات و ظرفیت اسمی تولید برق نیروگاه منتظرالقائم کرج 1600 مگاوات است که در مورد نیروگاه منتظرالقائم فقط در 4 واحد بخاری به مجموع ظرفیت اسمی 625 مگاوات در این نیروگاه امکان مصرف مازوت هست و بقیه ظرفیت اسمی این نیروگاه که به واحدهای گازی و سیکل ترکیبی تعلق دارد، امکان مصرف مازوت ندارند، ازاینرو توقف فعالیت تولید برق با مازوت در سهنیروگاه یادشده، ظرفیت اسمی حدود 2 هزار و 760 مگاوات را از مدار خارج میکند که مطمئناً ظرفیت عملی تولید این واحدها با مصرف مازوت به 2000 مگاوات هم نمیرسد.
البته ممکن است منظور ریاستجمهوری از توقف مازوتسوزی در اصفهان، نیروگاه اصفهان (اسلامآباد) نباشد، چرا که مخازن مازوت این نیروگاه پلمب است و منظور نیروگاه شهید منتظری اصفهان باشد که در اسفندماه سال گذشته نیز سابقه مصرف سوخت مازوت را داشته است، در این صورت نیز ظرفیت اسمی تولید برق در نیروگاه شهید منتظری 1600 مگاوات است که با این حساب، ظرفیت عملی تولید برق در سهنیروگاه به 3000 مگاوات هم نمیرسد.
این 2 هزار یا 3 هزار مگاوات توقف تولید برق با مازوت، درحالی است که میزان پیک مصرف برق این روزها حدود 47 هزار مگاوات است، یعنی اگر 2000 یا 3000 مگاوات از برق مصرفی این روزهای کشور را به مصرف مازوت در سه نیروگاه مذکور مرتبط بدانیم، تأمین 44 تا 45 هزار مگاوات دیگر در سایر نیروگاهها در حال انجام است؛ پس بههیچوجه منطقی نیست که بپذیریم بهخاطر از مدار خارج شدن واحدهای مازوتسوز این نیروگاهها، نیاز به اعمال خاموشیهای نوبتی در سراسر کشور باشد.
خالی بودن مخازن گازوئیل نیروگاهها را (که بیش از 60درصد خالی است) میتوان دلیل اصلی اعمال خاموشیهای بخش خانگی در پاییز و زمستان امسال دانست و سؤال اینجاست؛ آیا تأمین گازوئیل موردنیاز نیروگاهها برای دولت آنچنان غیرممکن بود که تصمیم به قطع برق خانگی گرفته شد؟
تمام این صحبتها نشان میدهد که مازوت سهم چندانی در تأمین سوخت زمستانه ندارد و در صورتی که مازوت سوزی در سه نیروگاه کرج، اراک و اصفهان ادامه داشت باز هم باید منتظر قطعی برق و خاموشیهای زمستانی میماندیم.
کاربران شبکههای اجتماعی چه واکنشی به قطع برق نشان دادند؟
کاربران شبکههای اجتماعی و فعالان رسانهای هم به دو دسته موافق و مخالف دولت تقسیم شدند که هر کدام به سهم خود تلاش داشتند در واکنش به قطعی سراسری برق این اقدام دولت را تقبیح یا تحسین کنند!ر دسته سوم غالب مردم جامعه هستند که فارغ از جناح بندیهای سیاسی به دنبال راهی برای آسانتر کردن زندگی و رفع مشکلات هستند و برخی به راحتی با ماجرای خاموشیها کنار آمدند و بیشتر به دنبال جدول خاموشیها بودند تا بتوانند برنامه ریزی کنند و برخی دیگر این خاموشیهای مکرر در فصل سرما را حق خود نمیدانستند و اعتراض داشتند. در اینجا به تعدادی از واکنشها و اظهار نظرهای فعالان رسانهای پرداخته میشود.
برخی از فعالان رسانهای و کاربران با طرح سوال درباره جزئیات طرح خاموشی دولت قصد مطالبهگری داشتند و خواهان اطلاعات دقیق و توضیح مسئولین درباره کم و کیف این اقدام بودند.
برخی دیگر از کاربران با رجوع به حافظه تاریخی خود در دولت روحانی و مطرح کردن مفاد معاهده پاریس این قطعی برق را نشات گرفته از بازی و فریب اصلاحطلبان داستند و اینگونه عنوان کردند که دولت پزشکیان و اصلاحطلبان در پی اجرای مفاد آن معاهده هستند و تمامی دلایلشان مبنی بر آلودگی هوا و صرفه جویی در مصرف برق ظاهر کار و برای فریب افکار عمومی است.
برخی دیگر از کاربران یاد و نام شهید رئیسی را در برهه حساس زنده کردند که با افزایش ظرفیت تولید برق اجازه نداد مردم دچار مشکل شوند و بحران کمبود برق را از محل دیگر مدیریت کرد به طوری که در طول 3 سال ریاست جمهوری ایشان مردم دچار مشکل نشدند ولی امسال هم با قطعی برق در تابستان مواجه شدیم هم در زمستان.
عدهای دیگر از کاربران با عینک بدبینی دولت را دروغگو نامیدند و گفتند دلایلشان صرفا برای اقناع عمومی است و کابرد دیگری ندارد باز هم به رویه قبلی خود ادامه میدهند.
گروهی دیگر هم دولت یازدهم و دوازدهم که منتسب به روحانی است را مقصر وضع کنونی کشور میدانند و معتقدند اگر کشور را 8 سال بیکار و منفعل نکرده و در ازای آن به زیر ساختهای کشور رسیدگی میکرد امروز دچار چنین مشکلی نبودیم، دولت شهید رئیسی در دوران کوتاه خود تمام تلاشش برای توسعه زیرساخت و افزایش توان تولید برق کرد ولی عمر کوتاه دولت اجازه رسیدگی بیشتر را نداد.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.