کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با جهت پرس:
نفع ما از سواپ گازی با روسیه بستگی به نوع قراردادمان دارد/ میتوانیم هاب گازی منطقه شویم
میرهاشمی کارشناس حوزه انرژی در خصوص مزایایی که سوآپ گاز روسیه برای ایران دارد، گفت: نفعی که میتوانیم از این سیاست ببریم به نوع قراردادی و حجم گازی که در اختیار ایران قرار می گیرد، بستگی دارد.
مهدی پناهی روزنامهنگار اقتصادی: گاز یکی از انواع انرژی است که به طرق مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و کشورها به آن وابستگی دارند. اروپا از این نظر تا حد زیادی به روسیه وابسته است. به طوری که بروز اختلال در صادرات گاز روسیه به اروپا بر اثر جنگ اوکراین، مشکلات عدیده ای را برای اقتصاد کشورهای این منطقه پدید آورده است. روسیه نیز از مضرات این جنگ در امان نمانده است، این کشور بازار صادرات گاز خود را از دست داده و مجبور شده است به دنبال بازارهای جایگزین باشد. یکی از راهکارهای پیش روی روسیه این است که به ظرفیت همسایگانش در زمینه خرید یا سوآپ گاز تکیه کند. اینجاست که فرصتی برای کشورمان پدید آمده است. ایران به لحاظ جغرافیایی در شرایط خوبی قرار دارد. از یک طرف به روسیه به عنوان تولیدکننده گاز متصل است و از طرف دیگر به مشتریان گاز همچون ترکیه، عراق و پاکستان دسترسی دارد. همین امر سبب شده است که کشورمان گزینه بالقوه ای در زمینه خرید یا سوآپ گاز روسیه باشد. همکاری در فروش گاز روسیه برای کشورمان مزایایی دارد.
نفع ما از سواپ گازی بستگی به نوع قراردادمان دارد
میرهاشمی کارشناس حوزه انرژی در خصوص مزایایی که سوآپ گاز روسیه برای ایران دارد در گفتگو با جهت تصریح کرد: نفعی که می توانیم از این سیاست ببریم به نوع قراردادی که با روسیه منعقد می کنیم و حجم گازی که در اختیار ایران قرار می گیرد، بستگی دارد. قطعاً سوآپ گاز روسیه توسط ایران که به گسترش روابط دو کشور با یکدیگر و با کشورهای مقصد منجر می شود، سیاست مفیدی است. همچنین این روش درآمدی را برای ایران به همراه دارد که منفعت زاست. می توانیم گاز روسیه را به طرق مختلف مورد استفاده قرار دهیم. این امکان وجود دارد که گاز روسیه را بگیریم و در فصل سرما برای جبران کسری گاز کشور از آن استفاده کنیم. به این ترتیب، تعطیلی صنایع از جمله پتروشیمی ها، فولاد، سیمان و… را نخواهیم داشت و از این منظر سود خوبی عایدمان می شود. این روش به لحاظ اشتغال زایی و ارزآوری برایمان مزایا خواهد داشت. اگر گاز روسیه را در شمال کشور مصرف کنیم و در جنوب معادل آن را صادر کنیم، هزینه انتقال گاز از جنوب به شمال کشور کاهش می یابد. اما باید ببینیم که الان هزینه انتقال گاز برایمان اهمیت بیشتری دارد یا مسائل مربوط به امنیت انرژی.
جغرافیای ایران فرصت های خوبی به ما میدهد
وی در ادامه گفت: اگر روسیه حجم قابل توجهی از گازش را برای سوآپ در اختیار ما قرار دهد، می تواند در تبدیل شدن ما به هاب انرژی و گازی منطقه موثر باشد. مثلاً هلند بزرگترین واردکننده و صادرکننده گاز است. اگر ما هم بتوانیم حجم بالایی گاز وارد کنیم، می توانیم به صادرات مقادیر بالا هم بپردازیم و تبدیل به هاب گازی و انرژی در منطقه شویم. ما به لحاظ جغرافیایی موقعیت خوبی داریم و از آنجائیکه به پاکستان، عراق، ترکیه و کشورهای حوزه خلیج فارس دسترسی داریم، پتانسیل لازم را برای تبدیل شدن به هاب منطقه ای داریم.
این کارشناس انرژی ادامه داد: گازی که به ویژه به وسیله خط لوله صادر شود، قابلیت بالایی برای در هم تنیدگی روابط کشورها دارد. این عامل تحت هر شرایطی وابستگی سیاسی بین کشورها ایجاد می کند. برای صادرکننده در بخش صادرات و برای واردکننده در بخش واردات وابستگی به وجود می آورد. حتماً این صادرات و واردات گاز می تواند مراودات کشورها را در دیگر حوزه ها افزایش دهد که منافع طرف ها را برآورده می کند.
وی در ادامه گفت: اگر بتوانیم با توجه به موقعیت جغرافیایی ای که داریم ارتباطی با ترکیه، پاکستان، روسیه و دیگر کشورها برقرار کنیم و وابستگی سیاسی بین خودمان و آن ها برقرار کنیم، حتماً اثر تحریم ها کمتر می شود. در این شرایط امکان اعمال فشار سیاسی برای دشمنان کم می شود. زیرا نمی توانند به طور همزمان به تمامی کشورهایی که منافعشان با یکدیگر گره خورده است، اعمال فشار کنند.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.