در آخرین مناظره مطرح شد:

 زندگی روزمره مردم باید محافظت شود/ راحت داریم یک عده را پول‌دار می‌کنیم/قدم اول من مبارزه با فساد اقتصادی است

اگر شما به ریاست جمهوری برسید اولین اقدامتان چیست و در چه مدت به نتیجه خواهد رسید؟

 زندگی روزمره مردم باید محافظت شود/ راحت داریم یک عده را پول‌دار می‌کنیم/قدم اول من مبارزه با فساد اقتصادی است

به گزارش جهت پرس؛ سوال اول مناظره نامزدهای ریاست‌جمهوری

در این مناظره آخر برخلاف مناظرات قبلی سوالاتی از کارشناسان پخش نمی‌شود

سوال: اگر شما به ریاست جمهوری برسید اولین اقدامتان چیست و در چه مدت به نتیجه خواهد رسید؟

مشکلات اقتصادی را باید ریشه‌ای و فوری حل کنیم

امیرحسین قاضی زاده هاشمی: در مواجهه با هر بیماری اولین باید شرایط بیماری را تثبیت و دردش را تسکین کنیم و سپس به سمت حل بیماری برویم. درباره مشکلات اقتصادی هم همین کار را باید بکنیم. باید افزایش رشد اقتصادی را جدی پیگیری کنیم اما اقدامات فوری هم برای تامین حداقل رفاه برای خانواده‌های ایرانی خواهیم داشت.

 اجازه نمی‌دهم حقوق ها از تورم جا بماند امیرحسین قاضی زاده هاشمی: عهد می بندم که در صورت رای شما ۱۴ اقدام اجرایی را با قوت و سرعت دنبال کنم. ۱- نمی‌گذاریم دریافتی حقوق بگیران ما از تورم جا بماند. ۲- تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی برای همه مستخدمین دولت اجرایی خواهد شد.
سهم خانواده‌های ایرانی را به طور برابر از برق و گاز و بنزین به خود آنها واگذار خواهیم کرد. اجازه نمی‌د‌هیم دوباره آبان ۹۸ تکرار شود. ستاد آقای پزشکیان در اختیار افرادی است که متعلق به دولتی بودند که همان ماجرای بنزین ۹۸ را رقم زدند.  راه شهید رئیسی را برای ساخت ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار مسکن ادامه خواهم داد. تا سال دوم دولتم کلید تمام این ۲ و نیم میلیون مسکن را به صاحبانشان تقدیم می کنم. تجربه مسکن مهر را و نیز افتخار مسکن نساختن یک دولت را تکرار نمی‌کنیم. مقابل مافیای خودرو می‌ایستم. واردات خودروهای نو و کارکرده را آزاد می‌کنیم. سربازی سخت اجباری را از جلوی پای جوانان برخواهم داشت. طرح فروش خدمات سربازی و سربازی حرفه‌ای را دنبال خواهم کرد.
یارانه انرژی و طلایی را به همه مردم می‌دهم
زاکانی:دولت خدمت آماده است که خدمات خود را در قالب اجرایی کردن قانون اساسی در ابعاد مختلف ارائه کند. مردم ولی نعمت ما هستند. من برای عدالت و توزیع عادلانه امکانات کشور و خلق ثروت همراه با مشارکت مردم در این خلق و دریافت این ثروت به صحنه آمده‌ام.
با طرح من بساط قاچاق و ناترازی انرژی و آسیب زدن به محیط زیست برچیده خواهد شد و عموم مردم ثروتمند خواهند شد. ۹۵ درصد مردم از این طرح سود می برند. درباره مسکن نیز هم در حوزه تامین و هم اجاره‌داری طرح دارم. در شهرداری تجربه دارم؛ بار مردم را می شود به عهده خود مردم گذاشت. مردم به سرعت خودشان می سازند اگر مشوق لازم را بدهیم. در کوتاه مدت سازمان اجاره داری و ایجاد زمینه تامین مالی برای بخشی از پیش پردختها و ایجاد زمینه توسعه حرفه ای در زمینه اجاره داری را دنبال می کنم.
ارزآوری و اشتغال اولویت‌های اصلی ماست
سعید جلیلی: دو اولویت اصلی دارم که در ابتدای دولت شهید رئیسی هم به ایشان تقدیم کردم. یکی ارزآوری است و دیگری اشتغال. ریشه همه چیز به این برمیگردد که در این دو زمینه یک برنامه موفق را اجرا کنید.

ر وستاهای ما نباید به عنوان جایی که فقیر است و محروم است دیده شود. روستاها می‌توانند سلول جهش کشور شوند. خیلی از روستاها را در این ۱۰-۱۱ سال دیده ام که چگونه توانسته‌اند موفقیت‌های بزرگ کسب کنند. مثلاً روستای لیقوان در تبریز. در همدان برخی روستاها ۲۰۰ کارگاه دارند.

بورس دماسنج اقتصاد است
مصطفی پورمحمدی: بورس در دولت دوازدهم دچار حباب شد و ریخت و مردم ضرر کردند. در دولت آقای رئیسی بورس اصلاً قفل شد. دولت نباید در بازار بورس دخالت کند ولی ۶۰ درصد بازار بورس در اختیار دولت است. شفافیت و رقابت هم باید در بورس باشد ولی دولتی‌ها و شبه دولتی‌ها در بورس امکان رقابت را گرفته‌اند. در شورای بورس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد و وزیر صمت است و اینها با هم تعارض دارند. این تعارض منافع ثبات را ایجاد نمی کند.

۷۳.۵ درصد مردم در نظرسنجی صداوسیما گفته اند که مشکل اصلی ما اقتصادی و دغدغه اصلی اقتصاد است. ۴ اولویت و برنامه با فوریت خود را ارائه خواهم داد. البته ریزبرنامه و زیربرنامه هم هست. اساس رشد اقتصاد و پیشرفت، تولید است. تولید هم یک شاخص دارد؛ بورس شاخص رشد اقتصاد است و علامت و دماسنج اقتصاد است.

تا نرخ سود بانکی و نرخ خوراک پالایشگاه‌ها و نرخ تعرفه‌ها درست نشود بازار بورس رونق نمی‌گیرد. تلاش من در دولت آینده بورس خواهد بود که بورس شاخص روشن و شفاف و گزارش با برنامه و آینده‌دار اقتصاد ایران است. فکر می‌کنم ظرف یک سال جهش کلی و تراز کاملاً مثبت را به بازار سرمایه و بورس اعطا خواهیم کرد.

 نباید در نقشه دشمن حرکت کنیم

محمدباقر قالیباف: دیشب که رفتم با خودم فکر میکردم آن بحثها که شد، حالا فردا یعنی امروز (روز عید) چه بگویم؟ همه نکاتی که قبلا گفتم و امروز می گویم و عزیزانمان می گویند، همه موضوعاتی است که در دو سه دهه گذشته گفتیم و دنبال کردیم و باید حل می کردیم و امروز میخواهیم حل کنیم. میخواهم برگردم به این ریشه که چرا موضوعات حل نشده باقی مانده است؟ اول باید دقت کنیم در نقشه دشمن حرکت نکنیم. دشمن حتماً آرامش و آسایش را برای ملت ما نمیخواهد و دنبال پریشان سازی ملت است؛ نباید ملت را پریشان تر کنیم. دشمن نمیخواهد افق روشن از ایران عزیز ما در ذهن مردم ما ساخته شود؛ ما با حرکت خود و بیانات خودمان و تصمیمات خودمان و نوع رفتار خودمان به این موضوع توجه کنیم. خدائی نکرده نقشه دشمن را تکمیل نکنیم.

مردم امروز دغدغه اجاره خانه دارند؛ در تحصیلات مشکل دارند، در معیشت وضعشان آنگونه است. خب ما باید آرامش ایجاد کنیم. نه معلم اخلاقم و نه اینجا درست اخلاق است؛ ولی یک بحث داریم که ما تنش درست نکنیم؛ گشایش درست کنیم. اگر بناست بحث هم بکنیم دعوای ما و چالش ما سر رسیدگی به درد مردم باشد. اگر این نباشد هفته آینده در چنین روزهایی هرکدام از ما توفیق خدمت داشته باشیم باید برای حقوق و کسر بودجه و ارز تصمیم بگیریم. اینجا قدرت اجماع سازی و همراهی و مدیریت می خواهد.

 اقتصاد مشکل اصلی مردم است
مسعود پزشکیان: اگر از مردم بپرسیم که چه مشکلی را باید رئیس جمهور حل کند؛ اکثریت قاطع مردم بحث اقتصاد و تورم و وضعیت بانکها و مالیتهای غیرقابل توجیه و … اشاره می کنند. دردرجه بعد موضوعات سیاست خارجی و اجتماعی و فرهنگی است. اما اگر از من بپرسید می گویم مهمترین کار رئیس جمهور پاسخ دادن به این سوال است که چرا این مساله ها حل نمی شود؟ آنچه طبیعی نیست حل نشدن مسئله ها برای مدت طولانی است. با ادامه وضع موجود هم مساله حل نمی شود. علتها: شکاف عمیق ساخت سیاسی و شکاف میان دولت و مردم. مصالح مردم قربانی درک های مختلف از منافع ملی است. شکاف دولت با مردم باعث ترس از تصمیمات مهم شده است.
مردم ایران فهیم هستند و اخلاق مداری را ضرورت سیاست ورزی می‌دانند و نه نمایش. من نقدپذیری و تن دادن به آزادی بیان را لازمه دولت شفاف و پاسخگو و به دور از فساد می دانم. من وعده‌های بدون پشتوانه نمی‌دهم چون برای مردم ارزش قائل هستم. من دروغ نخواهم گفت؛ اگر موفق نشدم عذرخواهی خواهم کردم. در عمر خودم و خانواده‌ام از رانت بهره نبرده ام. گزارشی از رانت‌ها به مردم ارائه خواهم کرد. من به آزادی رسانه‌ها و شفافیت باور دارم. معتقد به توسعه هستم. به رعایت حقوق شهروندی باور دارم و رئیس‌جمهوری سخنگو و ناشنوا نخواهم بود. تکرار می کنم که دروغ نخواهم گفت.

 من اهل کارم نه اهل دعوا و ستیز

دعواهای سال ۸۸ و ۹۲ برای گشایش زندگی مردم نبود
هیچوقت در مسئولیتم بعد از دفاع مقدس هرگز وارد این بازیها و ستیزهای بیهوده نشدم و آن را قبول نداشتم.
ما جنگیدیم برای حفظ وطن و امنیت خانواده ها و هرگز تنش و جنگ نمیکنیم که توی دل مردم را خالی کنیم و دل مردم را بشکنیم.
هرگز قالیباف چنین کاری را نخواهد کرد. این دعواها و تنشها هیچ ثمری ندارد و گشایشی ایجاد نمی‌کند و مردم را ناامید می‌کند. دعواهای سال 88 مناظره ها برای زندگی مردم نبود. دعواهای سال 92 مناظره ها برای زندگی مردم نبود. این را مردم لمس کردند و دیدند. الان هم من نگران این هستم که این اتفاق دومرتبه تکرار نشود و ان شاالله نخواهد شد.
من به پشتوانه عملکرد و برنامه ای که دارم، طرحهای اجرایی دارم و آن را روی میز گذاشته‌ام و برای تحقق اینها می جنگم. خوشحالم آقای خسروی(مجری) گفت که دوستان برای برنامه شان زمان‌بندی هم بدهند. مفتخرم که امروز صداوسیمای جمهوری اسلامی می گوید که باید زمان بندی بدهید. کاری که من در شهرداری انجام میدادم. حتماً برای هر ۵ طرحم زمان بندی می دهم و عمر شما مردم را تلف نخواهم کرد که مدیون شما باشم. می خواهم یک خدمتگذار و مدیر قوی و ارشد قوه مجریه باشم؛ نمیخواهم یک سخنران باشم. از هر تنشی دوری می کنم. اولین کاری که در نیروی انتظامی کردم آن را از تنش با مردم و مجموعه ها دور کردم. در کمترین مدت شد نیروی مورد اعتماد مردم. با سه دولتی کار کردم که هر سه با من مخالف سیاسی بودند ولی هرگز تنش درست نکردم.

باید به کارشناسان اعتماد کنیم

باید در اجرای سیاست های کلان و اجرای برنامه ها و قوانین به اشتراک برسیم. ما می‌توانیم مشکل‌مان را حل کنیم باید به کارشناسان اعتماد کنیم.

سوالات کارشناسان مناظره چهارم نامزدهای انتخابات

۵ اولویت مردم و انتظاراتشان از رئیس‌جمهور اینهاست: حل مشکلات اقتصادی، افزایش رفاه و آسایش عمومی، رفع معضل بیکاری، مبارزه با فساد و بهبود روابط با کشورها برنامه شما برای این اولویت‌های چیست و تا چه زمانی محقق می‌شود؟

اگر به وعده‌هایم عمل نکردم دور بعد ثبت‌نام نمی‌کنم

امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی: دولت خانواده و مردم ۱۰۰ مساله‌ای که مردم دارند را با ۱۰۰ راه حل برای یک و نیم سال قول داده که به نتیجه برساند. سایر برنامه‌ها که در مناظره ها می گوییم را در ۴ سال دولت محقق می کنیم. اگر برنامه هایم اجرایی نشد و قولهایم را عمل نکردم حتماً برای دور بعد نامزد انتخابات نخواهم شد. رشد اقتصادی و بزرگ شدن کیک اقتصادی کشور یکی از برنامه های اصلی است.

دولت باید از رانت جلوگیری کند مثل ارز جهانگیری!

رشد اقتصادی و بزرگ شدن کیک اقتصادی کشور یکی از برنامه های اصلی است. تعهد ما در برنامه برای رشد اقتصادی، ۸ درصد و سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیارد دلاری است. محیط اقتصادیمان را باید قابل پیش‌بینی کنیم و بی ثباتی و شوکهای ارزی و تورم را مهار کنیم. رانت بزرگی به نام دلار ۴۲۰۰ تومانی درست شد و آقای جهانگیری معروف شد که در آن نقش داشت؛ امروز هم دلار ۲۸۰۰۰ تومانی است که رانت تولید می کند. این را باید درست کرد. بخش عمده ای از تورم ۵۰ درصدی ابتدای دولت آقای رئیسی (باقی مانده از دولت آقای روحانی) بخاطر چاپ پول برای خرید ارز بود. ناترازی بودجه باید اصلاح و تخصیص بودجه مبتنی بر عملکرد شود.

رکورد صادرات نفت در دولت شهید رئیسی شکسته شد

بخش عمده ای از تورم ۵۰ درصدی ابتدای دولت آقای رئیسی (باقی مانده از دولت آقای روحانی) بخاطر چاپ پول برای خرید ارز بود. ناترازی بودجه باید اصلاح و تخصیص بودجه مبتنی بر عملکرد شود. باید ناترازیهای بانکها هم از بین برود. انقلاب در سازوکارهای اداری و نظام اداری و حکمرانی کشور فقط میتواند این مشکلات را حل کند. شفافیت و از بین بردن امضاهای طلایی و از بین بردن دولت رفاقتی و رانتی از ضرورتهای برخورد با مشکلات است.

قدم اول من مبارزه با فساد اقتصادی است

علیرضا زاکانی: مواجهه با فساد اقتصادی گام اولی است که بنده برمی‌دارم. مواجهه با گردن کلفتها و زمین زدن آنها در ۲۰ سال گذشته برای من تجربه خوبی است. فرمان هشت ماده ای مقام معظم رهبری (برای مبارزه با فساد)میثاق من و شماست.

من ۲۰ سال است که دارم به مفسدان اقتصادی کارت زرد می دهم. با رای شما آنها را از میدان اقتصاد اخراج خواهم کرد. از امنیت و حقوق و آزادی شما مردم صیانت خواهم کرد. بنده معروفم که از حقوق مخالفینم هم دفاع می‌کنم.

فرمان هشت ماده‌ای امام (ره) در دهه ۶۰ هم میثاق بین من و شماست. تا عید انقلابی در حوزه حمل و نقل عمومی در تهران خواهد شد. من هرچه را می‌گویم قبلاً عمل کرده‌ام. شما تاکسی‌های برقی را الان در تهران می‌بینید. ظرفیت معادن کشور بی نظیر است اما مبتنی بر فساد اقتصادی امروز در دست عده ای به یغما می رود. در دولت قبل (روحانی) دو تن از وزرا بدون شایستگی هیات علمی دانشگاه تهران شدند که باید جلوی این مسائل گرفته شود.

 وضعیت برخی از ادارات مطلوب نیست

سعید جلیلی: بیش از ۸۰ درصد بودجه کشور در سال هزینه می‌شود تحت عنوان هزینه‌های جاری و حقوق و دستمزد. دستگاه بزرگ دولتی و ماشین دولت داریم که هشتاددرصد بودجه کشور را هزینه میکند؛ این برای این است که پناهگاه مردم باشند و مردم وقتی جلوی اداره کشاورزی و صنعت رد می‌شوند نگویند که خدایا چطور از این خوان‌ها بگذریم! سال ۹۲ وقتی رقیبم رای آورد به عنوان هدیه این را بهشان گفتم که اگر ماشین دولت راه نیفتد، مثل ماشینی است که هی خرجش کنید و شما را تا سر کوچه هم نبرد.

ماشین دولت را باید به خوبی راه بیاندازیم

برنامه‌ها وقتی انجام می‌شود که ماشین دولت را راه بیندازید. یکی از ایرادهای جدی کند و خدائی نکرده فرسوده شدن این دستگاه دولت است که باید این را حل کرد.

چرا مساله بورس پیش آمد؛ همان موقع نامه‌ای سال ۹۹ به آقای روحانی نوشتم و گفتم وقتی اقتصادت پیش‌بینی‌پذیر نباشد و رفتارهای غلط بروز کند مردم ضرر می‌کنند. یکی از این بحث‌ها همین بیمه سهام است که مردم متضرر نشوند. رئیس جمهور باید به موضوع و دستوری که می‌دهد اشراف داشته باشد. ما برای ماه اول ۲۵ حکم را تهیه کرده‌ایم که اینها یک تصمیم می‌خواهد. گره‌ها را شناسایی کردیم تا حل شود. شما برای بافتن فرش هم باید نقشه داشته باشید؛ در اداره کشور هم باید این گره‌ها را بشناسید.

 نظام تامین اجتماعی اولویت سوم دولت من است

مصطفی پورمحمدی: هر دولتی با هر توان و بودجه و برنامه‌ای اگر چند مساله اساسی را حل نکند وضعیت همین خواهد بود. مقوله تامین اجتماعی یعنی ثبات و آرامش اجتماع. یعنی اگر فردی بیمار شد یا از کار افتاده بود و بیکار شد آیا کسی هست که او را رسیدگی کند؟ الان نظام تامین اجتماعی و سازمان‌های بازنشستگی ما جزو ضعیف‌ترین بخش‌های ما هستند متاسفانه. بازنشستگان این را با پوست و خون و گوشتشان این را حس می‌کنند.

بازنشستگان زیر چرخ‌دنده‌های ناکارآمدی درحال له شدن هستند

همه بازنشستگان لشگری و کشوری و تامین اجتماعی زیر چرخ‌دنده‌های ناکارآمدی دارند له می‌شوند. تمام بنگاه‌های تامین اجتماعی و بازنشستگی کشوری و لشگری باید یک جا جمع شوند به مالکیت سهام داران؛ یعنی خانواده تامین و بازنشستگان باشد. اینطور دست دولت و نهادها و بنگاه‌های وابسته به دولت، از اینها برداشته می شود. مدیریت بنگاه های تامین اجتماعی باید مثل بنگاه‌های خصوصی از دستورات تکلیفی دولت خارج شود. مردم اینها که می گویم حرفهای شعاری شش ماهه و یکساله و دوساله نیست؛ من برنامه ریزی کردم و با بسیاری از مشاوران برجسته در داخل و خارج (ایرانیان خارج کشور) صحبت کردم، برنامه دو ساله وضع کرده ام برای زیرساختها و برنامه چهارساله برای تحقق اینها.

زندگی روزمره مردم باید محافظت شود

قالیباف: طرح ۵ فوریتی خود را طی چند هفته گذشته مطرح کرده‌ام. باید با سپر حمایتی فاصله تورم و افزایش حقوق مردم را پر کنیم تا سفره مردم هر روز ضعیف‌تر نشود. در ۵-۶ کالای اساسی که کالاهای اساسی جهیزیه است هم آنها را تحت پوشش قرار میدهیم در رفاه کارت.

آنقدر مسکن مهم است که آرامش خانواده است؛ ما می توانیم با تجربه ای که در شهرداری و خانه سازی دارم، ۲۰۰ متر زمین را که مجوز مسکونی داشته باشد در اختیار هر خانواده‌ای که فرمشان قرمز نیست قرار دهیم. در بیش از ۸۰ درصد شهرها و همه روستاها این محقق می‌شود. فرد وقتی زمین داشت می تواند شراکتی خانه را بسازد و گیر وامها نباشد.

طرح خودرو بحث مهمی برای اقتصاد کشور است؛ امروز رانندگان ما که صاحب خودرو در جاده ها هستند، عمر این خودروها ۲۵ تا ۳۰ سال است؛ با واردات خودرو این موضوع را حل می کنیم. بحث دیوار شرقی را هم با رعایت بازارچه ها دنبال می کنم.

همچنین بحث پایتخت دوم را در حاشیه اقیانوس هند دنبال می کنم. طرحهای هادی روستاها را بازبینی می کنیم و توسعه خواهیم داد. بعد از ادغام وزارت جهاد در کشاورزی، روستا صاحب ندارد؛ حتماً باید روستا در مرکزیت باشد و دهدارهای مظلوم روستاها باید امنیت شغلی شان برقرار باشد و اشتغال باید به روستا برگردد. در کشاورزی ما متاسفانه نرخ محصولاتی که فروش می رود بین ۲۵ تا ۳۰ درصد دست کشاورزان را می گیرد که این نشان میدهد سیستم توزیع ما اشکال دارد.

عامل اصلی تورم دولت است

مسعود پزشکیان: پیشنهادات مختلفی برای جلوگیری از حیف و میل سوخت می‌شود؛ نزدیک ۱۵۰ میلیارد دلار هدر می رود؛ عامل اصلی تورم هم دولت است و بعد گناه را می اندازند گردن تولیدکننده و کسبه. شب فرد می‌خوابد و صبح تورم ایجاد شده است. دولت از همین تورمی که خودش درست کرده و جیبش را خالی کرده، مالیات هم می‌گیرد.

راحت داریم یک عده را پول‌دار می‌کنیم

به هرکسی غیر از دارو و کالاهای اساسی، اگر ارز ۲۸ هزار تومانی می‌دهیم یعنی رانت می‌دهیم. باید وضعیت معیشتی معلمان و نیروهای انتظامی و کارگران و … را بهبود دهیم تا زندگی خوبی داشته باشند. اینها لازمه اش نگاه به پولهایی است که در دولت حیف می شوند و میتوانیم جلوی آن را بگیریم.