100 روز گزارش بی برنامگی دولت پزشکیان

بررسی 100 روز اول عملکرد دولت چهاردهم نشان می‌دهد که کارهای نمایشی جای گام‌های موثر و عمل به وعده‌ها را گرفته است و بی‌برنامگی دولت پزشکیان برای ایجاد یک مسیر روشن و آینده‌دار برای کشور را بار دیگر نشان می‌دهد.

100 روز گزارش بی برنامگی دولت پزشکیان
207819

به گزارش جهت پرس؛ زهرا لایق حقیقی؛ 100 روز از عمر دولت وفاق می‌گذرد. حالا برخی از سیاسیون به روال قبل بررسی عملکرد دولت‌ها به گام‌های برداشته شده دولت در راستای وعده های انتخاباتی داده شده می‌پردازند. دولت چهاردهم با تنش‌های سیاسی و بین المللی زیادی کار خود را آغاز کرد اما می توان این انتظار را داشت برای برخی از وعده‌ها که نیازی به مراودات بین المللی یا سیاسی ندارد گام‌های موثری بردارد. اما سیاست‌های اتخاذ شده در حوزه‌های مختلف نگرانی‌های را درباره نحوه اداره کشور ایجاد کرده است.

وعده های دولت وفاق

از وعده هایی که دولت پزشکیان به آن در دوران تبلیغات انتخاباتی پرداخته بود مسئله حجاب و رفع فیلترینگ، ناترازی سوخت و تعیین قیمت بنزین بود. یکی دیگر از مسائلی که در آن زمان به آن اشاره کرده بود و اکنون قدمی نه چندان موثر برای آن برداشته مسئله FATF بود. با نگاه اجمالی به تمام این مسائل ذکر شده دولت در حل مسائل قول داده شده کارنامه خوبی ندارد.

رفع فیلترینگ، گشت ارشاد و چالش‌های اجتماعی

یکی از مسائل مهمی که پزشکیان در تبلیغات انتخابات به آن اشاره کرد مسئله حجاب و برخورد با بی حجابان بود. وی صراحتا گشت ارشاد را قبول نداشت و تذکر به بی حجابان را باعث بدتر شدن وضع جامعه میدانست.

«من از نظر اعتقادی با هرگونه زورگویی یا برخورد خشن با هر انسانی مخالفم. وقتی در خیابان‌ها برخوردهایی را که با دختران و زنان اتفاق می‌افتد می‌بینیم، زمانی که نسبت به این رفتارها اعتراض می‌کنیم و گاها نیز پرونده‌هایی برای ما درست می‌کنند؛ واقعیت این است که این بچه‌ها، دختران و خانم‌ها را ما تربیت کرده‌ایم، نه بیگانگان؛ به‌جای اینکه خودمان را نقد کنیم که چرا این اتفاق افتاده است، در بیرون برخوردهایی با دختران می‌کنیم که نمی‌توان پذیرفت چنین برخوردهایی می‌تواند مشکل را حل کند.»

نهایت نمایش برای پیگیری ماجرای حجاب به نشست رئیس جمهور با خبرنگاران ختم شد که قول پیگیری به خبرنگاری را داد که او با نمایشی ساختگی از سختی رسیدن به نشست را بازگو کرده بود.

رییس جمهور در اولین نشست خبری‌اش درخصوص موضوع گشت ارشاد نیز در پاسخ به خبرنگار «اندیشه پویا» که با انتقاد از گشت ارشاد گفت: « برای رسیدن به اینجا، از میانبرهای بسیاری گذر کردم که گیر گشت ارشاد نیافتم»، گفت: «باز هم گشت ارشاد اذیت می‌کند؟ قرار نبود ادامه دهند، پیگیری می‌کنم.»

در خصوص فیلترینگ نیز ماجرا به همین روال است. وی که در زمان انتخابات فیلترینگ را به موجب از کار انداختن کسب و کار مردم میدانست و فیلترینگ را موجب افزایش فحشا به مردم قول داده بود با آمدن بر سر کار فیلترینگ را به طور کامل جمع خواهد کرد.

«دسترسی به فضاهای مستهجن با استفاده از فیلترشکن خیلی راحت‌تر شده است. دولت با آزاد کردن اینترنت می‌تواند فضا را مدیریت کند، چراکه در صورت مدیریت دولت، او می‌تواند اجازه ندهد که کاربران به فضاهایی که نباید بروند مراجعه کنند، اما در عین حال نیز باید اجازه دهد مردم از این فضا استفاده کنند. ما الان در حال اتوبان کردن خطوط باند اینترنت هستیم، اما هر ۵ متر برای آن مانع می‌گذاریم و این موانع اعصاب کسانی که از اینترنت استفاده می‌کنند را، خراب می‌کند.»

اما بعد از بررسی‌های صورت گرفته در دولت آقای پزشکیان نیز وزیر ارتباطات هم به این نتیجه رسید که حذف فیلترینگ امکان پذیر نیست و یکی دیگر از وعده‌های رئیس جمهور بدون هیچ گام مثبتی بر زمین ماند.

حل مسئله FATF

پزشکیان که در نشست خبری خود در مورد ماجرای FATF چاره ای جز حل شدن ماجرا نداشت این روزها با چراغ سبزی که دولت او برای برقراری آن به کشورهای دیگر نشان می دهند موجب نگرانی هایی شده است. اما بسیاری از مقامات سیاسی کشور حل مسائل کشور و رفع تحریم ها را در گرو حل این موضوع نمی دانند.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به گزارش معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در جلسه امروز این کمیسیون گفت: طبق صحبت‌های آقای صفری، FATF مانع کار اقتصادی کشور نیست

در حوزه سیاست خارجی، به نظر می‌رسد سیاست همسایگی به حاشیه رفته و سرنوشت کشور بار دیگر به مذاکرات با آمریکا گره خواهد خورد. تجربه برجام و نتایج زیان‌بار آن، نگرانی‌ها درباره تکرار چنین رویکردی را افزایش داده است.

 بودجه استقراضی و تورمی

رویکرد دولت در تدوین بودجه سالانه، اتکا به استقراض و ایجاد تورم بیشتر بوده است. این شیوه نه‌تنها به کاهش قدرت خرید مردم منجر خواهد شد، بلکه می‌تواند چرخه‌ای از بحران‌های اقتصادی و اجتماعی را در سال‌های آینده تشدید کند.

اخیراً مسعود پزشکیان رئیس جمهور اعلام کرده است که مشکلات کشاورزان، پرستاران، داروسازان و معلمان را حل می‌کنیم، ولی باید منابع آن باشد. برای تسویه‌ی برخی بدهی‌های موجود از مقام معظم رهبری اجازه گرفتیم تا بتوانیم از صندوق توسعه ملی برداشت کنیم تا بتوانیم این پرداخت‌ها را به ثمر برسانیم.

ناترازی بنزین و انرژی

مسعود پزشکیان در دوران انتخابات دولت چهاردهم از عدم گرانی بنزنی در دولت خود می‌گفت اما کمی بعد از به روی کار آمدن زمزمه گرانی بزنین نواخته شد. چون این کار عملا در شرایط پر تنش کشور کاری نشدنی بود با کم کردن سهمیه سوخت کارت ها از آن دست کشید تا بعدا برای این ناترازی فکری کند.

پزشکیان در خصوص قیمت بنزین در دوران انتخابات ریاست جمهوری گفت: خبری از ما در رسانه‌ها در خصوص افزایش قیمت بنزین مطرح کردند؛ مردم بدانند ما بدون رضایت مردم هیچ کاری نخواهیم کرد.

9 مهرماه نیز، رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: مشکل ما این است که علاوه بر بنزین به لحاظ تولید گاز نیز مشکل داریم و این باعث می‌شود در آینده نتوانیم خوراک پالایشگاه‌ها برای تولید بنزین را تامین کنیم و این در حالی است که نیروگاه‌ها هم با مشکل تامین سوخت مواجه خواهند شد بنابراین راهی جز بهینه‌سازی مصرف انرژی نداریم.

بی‌تدبیری در مدیریت ذخایر سوخت و برنامه‌ریزی نامناسب، به خاموشی‌های گسترده در پاییز منجر شد. کشور در حالی پس از سه سال دوباره با تجربه خاموشی ها مواجه شده که آغاز “خاموشی‌های زمستانی” در پاییز برای نخستین بار پس از انقلاب رخ داده است.

نرخ ارز و دلار

بررسی تغییرات نرخ ارز در ۱۰۰ روز نخست دولت‌های بعد از انقلاب، نشان می دهد که دولت پزشکیان رکورددار افزایش قیمت ارز و کاهش ارزش پول ملی بوده است. در مدت کوتاه صد روز، نرخ دلار با افزایش ۱۰ هزار تومانی به محدوده ۶۸ هزار تومان رسیده است. این رشد شدید، ارزش پول ملی را کاهش داده و معیشت مردم را تحت فشار بیشتری قرار داده است.

این افزایش قیمت زمانی رخ داد که یکی از نکته نظرات پزشکیان در زمان انتخابات و وعده داده شده برای آن تک نرخی کردن قیمت ارز و دلار بود.

به هر کسی که ارز ترجیحی می دهیم یعنی رانت پرداخت می کنیم؛ باید ارز را تک نرخی کرده غیر از بحث دارو و نهاده ها و مواد غذایی مردم، چه کسی گفته ارز ۲۸ هزار تومانی و به دیگری ارز ۴۰ هزار تومانی بدهیم.

اما تا کنون گام موثری که در آینده ادامه دولت بتوان تاثیر آن را بر کنترل قیمت ارز دید برداشته نشده است.

نوسانات بورس و بی‌اعتمادی مردم به بازار سرمایه

نوسانات شدید بازار سرمایه و کاهش اعتماد عمومی به بورس از دیگر پیامدهای سیاست‌های اقتصادی دولت جدید است. این بی‌اعتمادی در حالی رخ می‌دهد که بورس می‌تواند نقشی کلیدی در توسعه اقتصادی کشور ایفا کند.

گرانی اقلام ضروری

افزایش قیمت کالاهای اساسی مانند شیر، لبنیات، نان و سایر اقلام خوراکی، بیانگر آغاز دوره ای است که قرار است نتیجه بی تدبیری های اقتصادی خودش را در کوچک کردن سفره مردم نشان دهد .

حمایت اصلاح طلبان از دولت

اصلاح طلبان که حامیان اصلی دولت بوده اند اکنون نیز دست حمایت خود را از دولت بر نداشته اند. دولتی که در 100 روز نخست کاری خود پرونده موثر و قابل قبولی را به مردم ارائه نکرده است.

علی شکوری راد، به عنوان هیأت رئیسه جبهه اصلاحات از دیدار خود با پزشکیان چنین می‌گوید: البته مشکلات و مسائل زیادی وجود دارد که همگی بخوبی از آن مطلع هستیم. اما با وجود همه این مشکلات و مسائل، دولت، قدم در راه تحقق وعده‌های خود گذاشته است. اگر چه تاکنون به نتیجه نهایی نرسیده اما تا کنون کارها را تا حد زیادی به جلو برده و در ادامه هم، همه آنها را مطابق خواست مردم به پیش خواهد برد. شخص رئیس‌جمهور پیگیر وعده‌های خود است و آن نگرانی‌هایی هم که در رابطه با پیشرفت کارها در دولت وجود داشته، تا حد زیادی برطرف شده است.

اما این گروه وجود زنان در دولت، وجود چند تن از رجال اهل سنت در دولت، ریجستری کردن آیفون و ثبات قیمت کره در بازار را جز موفقیت های دولت میدانند، دولتی که از نظر آنها در شرایط سخت سیاسی و بین المللی کار خود را آغاز کرده اما در تمام زمینه‌ها به نظر می‌رسد بخوبی کار خود را پیش برده. دولت در این ۱۰۰ روز، دیپلماسی فعالی داشته و در عمل توانسته که دیپلماسی را در خدمت جلوگیری از جنگ فراگیر به کار گیرد.

اخراج نیروی انسانی متخصص و انتصابات حزبی

یکی از موارد نگران‌کننده در این دولت، اخراج گسترده نیروهای انسانی متخصص و جایگزینی آن‌ها با افرادی با سابقه سیاسی و حزبی است. این نوع انتصابات، موجب تضعیف مدیریت تخصصی در نهادهای اجرایی شده و تأثیرات منفی بر کارآمدی سیستم اداری کشور گذاشته است.

بی‌توجهی به تکمیل زیرساخت‌های کلیدی

دولت در تکمیل پروژه‌های زیربنایی که در دولت قبل آغاز شده بود، از جمله توسعه زیرساخت‌های ارتباطی، تکمیل کریدورهای حمل‌ونقل و ساخت و ساز مسکن، عملکرد قابل قبولی نداشته است. این بی‌توجهی، روند توسعه کشور را کند کرده و مشکلات متعددی در زمینه تأمین مسکن و افزایش کارایی شبکه حمل‌ونقل ایجاد کرده است.

نظر کابران مجازی

مردم از این عملکرد خالی که هیچ هدف و برنامه ای برای آینده از دولت را ارائه نمی دهد نگرانند و در مطالب خود با هشتگ دولت بی برنامه انتقادهای خود را به سمت دولت روانه کرده اند.

در انتها باید به این نکته اذعان کرد، ادامه مشورت های نادرست به پزشکیان،  ناتوانی مدیریتی و بی اطلاعی او که خودش به آن نیز اذعان داشته و ثمره آن در این ۱۰۰ روز به خوبی خود را نمایان کرده، می تواند تبعات جبران ناپذیری برای کشور داشته باشد. پزشکیان برای تغییر رویه در گام اول باید حلقه بسته مشاوران و تصمیم سازانش را بشکند و تخصص گرایی را بر رویکرد سیاسی ترجیح دهد.