گلستان جعفریان: جایزه جلال، یک برنامه مدرسه‌ای نیست

گلستان جعفریان نویسنده و عضو سابق هیأت علمی جایزه جلال گفت: جایزه جلال، ارزشمندترین جایزه ادبی کشور است و نباید آن را در حد یک برنامه مدرسه‌ای پایین بیاوریم.

گلستان جعفریان: جایزه جلال، یک برنامه مدرسه‌ای نیست

به گزارش جهت پرس؛ گلستان جعفریان از نویسندگان حوزه مستندنگاری و خاطره‌نویسی است. «پاییز آمد» از جمله آثار اوست که مورد توجه مقام معظم رهبری قرار گرفت و تقریظ ایشان بر این کتاب چندی پیش منتشر شد.این نویسنده سال گذشته عضو هیأت علمی جایزه ادبی جلال بود.و در گفت‌وگوییضمن ابراز نگرانی درباره اعتبار این جایزه گفت: جایزه جلال به سمت و سویی رفته است که به کتاب‌هایی که بیشتر به موضوعات ادبیات پایداری و ارزشی می‌پردازند، توجه می‌شود و گویی نگاه ایدئولوژیک و مذهبی بر سایر نگاه‌ها چربیده است. درصورتی که مثلا در بخش مستندنگاری ما موضوعات مهم دیگری غیر از ادبیات پایداری داریم که می‌توان به آن پرداخت.نویسنده کتاب «پاییز آمد» درباره تاخیر اعلام اعضای هیأت علمی و دبیر جایزه جلال بیان کرد: سال گذشته من به همین نکته معترض شدم که چرا از یک یا دوماه قبل اعضای هیأت علمی را اعلام نمی‌کنند تا این اعضا بتوانند بررسی دقیق‌تری داشته باشند. مثلا سال گذشته ما در یک جلسه ۵ ساعته داوران را مشخص کردیم. درصورتی که ما نیاز داشتیم تورقی بر آثار نویسندگان داشته باشیم و با نگاه دقیق‌تری داوران را تعیین کنیم، اما این فرصت را نداشتیم.

وی ادامه داد: غیر از من افراد دیگر هم به این مسئله معترض بودند و اعتراض بجایی هم بود. چرا که به این طریق، داوران دقیق انتخاب نخواهند شد و مجبور می‌شویم بیشتر سراغ افرادی که صاحب‌نام هستند، برویم و به نویسندگان جوان که حرفی برای گفتن دارند، مراجعه نکنیم. به عقیده من این که هیأت علمی و داوران چهره‌های تکراری باشند، آسیبی است که این جایزه ارزشمند را پایین می‌کشاند.جعفریان با تأکید بر اهمیت زمان بیان کرد: همه چیز باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که زمان کافی برای همه چیز وجود داشته باشد. مثلا می‌توان به محض پایان رسیدن جایزه سال ۱۴۰۳ کارها برای سال آینده آغاز شود‌. نه این که مثلا من در سال گذشته، یک هفته قبل از مراسم فهمیدم که عضو هیأت علمی هستم. همه چیز طوری رقم می‌خورد که گویی برای مسابقه کتابخوانی مدرسه کوچکی برنامه‌ریزی می‌کنیم. همه چیز در همین حد کوچک بود.وی افزود: وقتی زمان محدود باشد و برنامه‌ای وجود نداشته باشد و افراد ندانند که چه چیزی می‌خواهند، حتی اگر افراد در هیأت علمی و داوری برجسته باشند، باز هم مسیر خوب پیش نمی‌رود. باید سعی کنیم برای این جایزه این‌قدر شتاب زده عمل نکنیم.جعفریان در پایان گفت: امیدوارم به این جایزه ارزشمند توجه شود و برای آن نگران باشیم. جلال آل احمد یک آدم چند بعدی بود و در بین اقشار و سنین مختلف جای دارد. آثار او هم مردمی است و هم صاحب تفکر علمی و فلسفی است. حداقل به خود آل احمد برگردیم تا این جایزه تمام ابعاد را درنظر بگیرد.