تحلیل دور پنجم مذاکرات وین در گفتگو با فؤاد ایزدی
کسب نتایج انتخاباتی از مذاکرات وین به ضرر ایران است / چرا دولت از قانون لغو تحریمهای مجلس استفاده نمیکند؟
فؤاد ایزدی تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: ایجاد شرایطی که درنتیجه آن تنها به یک توافق کوتاهمدت موقتی با مصرف و کارکرد انتخاباتی دستیافت، قطعاً مطلوب و خوشایند ما نیست.
امروز دور پنجم از مذاکرات هستهای وین بین ایران و ایالاتمتحده، بهواسطه طرفهای دیگر حاضر در توافق هستهای، یعنی آلمان، فرانسه، روسیه و چین، آغاز شد تا توافق مذکور با بازگشت تهران و واشنگتن به تعهداتشان، احیا شود. معاون وزیر امور خارجه و مذاکرهکننده ارشد کشورمان در گفتگوهای احیای برجام در وین اعلام کرد که شخصاً درباره اینکه مذاکرات در همین دور به نتیجه برسد، اطمینان ندارد.
عدهای در حال توجیه فشارهای برجامی آمریکا هستند
فؤاد ایزدی تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار جهت درباره روند مذاکرات وین و اعمال فشار آمریکاییها برای دستیابی به یک توافق موقت با ایران، اظهار کرد: در واقع، مشکل اینجاست که عدهای در داخل همچنان در حال توجیه اقدامات آمریکاییها هستند. برای مثال، ابتدا در زمان مذاکرات برجام و امضای این توافق به دفاع و توجیه آن پرداختند، پس از آن درباره عدم بهرهمندی ایران از مفاد توافق و تأخیر در اجرایی شدن تعهدات طرفهای غربی همین رویه را پیش گرفتند. این در حالی است که بعدها درباره روی کار آمدن جو بایدن بهعنوان رئیسجمهور آمریکا نیز شاهد اینگونه رفتارها بودیم.
مانعتراشی آمریکا هزینهای برایش ندارد
فؤاد ایزدی بیان کرد: در حال حاضر نیز در مذاکرات وین و تلاش برای دستیابی به یک توافق آنهم بهصورت موقت، کماکان شاهد این مسائل هستیم. این در حالی است که شرایط ما و آمریکاییها تفاوت دارد، درواقع آنها هیچیک از مشکلات فعلی ما را ندارند و تحت تحریم نیستند و این مانعتراشی و اعمال فشارها برایشان تبعاتی در پی ندارد. به همین دلیل هم است که راحتتر صحبت میکنند.
کسب نتایج انتخاباتی از مذاکرات وین به ضرر ایران است
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: ایجاد شرایطی که درنتیجه آن تنها به یک توافق کوتاهمدت موقتی با مصرف و کارکرد انتخاباتی دستیافت، قطعاً مطلوب و خوشایند ما نیست؛ بنابراین زمانی که انتخابات خاتمه یابد و واقعیتهای مذاکرات برملا شود، تازه آن موقع است که مشخص میشود بحث لغو تحریمها موضوعیت نداشته است.
آمریکا فشار را کم نخواهد کرد/ بایدن از تحریم بهعنوان ابزار فشار استفاده میکند
وی همچنین گفت: این شرایط در حالی است که در طرف مقابل نیز، عدهای در داخل آمریکا میگویند چرا دولت باید به دنبال رفع و برداشته شدن تحریمهای ایران باشد. درواقع مخالفان معتقدند این تحریمها اهرم فشاری است که دولت بایدن نباید آن را از دست بدهد، بااینحال جواب مقامات آمریکایی به این موضوع نیز قابلتأمل است. درواقع پاسخ مقامات دولت آمریکا به مخالفان این است ما بهاندازه کافی تحریمها را حفظ خواهیم کرد که اهرم فشار خودمان علیه ایران را از دست ندهیم. قاعدتاً با این وضعیت دولت باید درباره واقعیتهای موجود با مردم صحبت کند.
چرا دولت از قانون لغو تحریمهای مجلس استفاده نمیکند؟
ایزدی همچنین درباره تأخیر یا عدم اجرای صحیح قانون مجلس پیرامون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها توسط دولت، معتقد است: قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها عملاً ابزار قدرتی در دست دستگاه دیپلماسی کشورمان است اما زمانی که وزارت خارجه از این اهرم استفاده نمیکند، تصویب و تلاشها برای به ثمر نشستن آن فایدهای نخواهد داشت.
این کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: درواقع وزارت خارجه با تداوم روند خود در به تعویق انداختن مصوبه مجلس، عملاً این اهرم را خنثی و بیاثر میسازد. زمانی که طرف مقابل چنین وضعیتی را مشاهده میکند، احساس فشاری را بر خود نمیبیند و اهداف و اقداماتش را طبق بازههای زمانی که خودش طراحی کرده پیش میبرد و دلیلی برای توافق با ایران و اجرای تعهدات نخواهد داشت.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.