ابوالفضل ظهره وند سفیر سابق در ایتالیا در گفتگو با جهت پرس پاسخ می‌دهد

چرا رئیسی به عربستان سفر می‌کند؟

ابوالفضل ظهره وند سفیر سابق کشور درباره از سرگیری رابطه ایران و عربستان گفت:فرصت پیش آمده فرصتی طلایی است و استفاده تاثیرگذار از آن هنر دولتمردان سیزدهم و وزارت امور خارجه کشورمان است.

چرا رئیسی به عربستان سفر می‌کند؟
10712

معاون سیاسی رئیس‌جمهور کشورمان اعلام کرد، سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان در نامه‌ای به آیت الله رئیسی علاوه بر استقبال از توافق دو کشور برادر، از وی برای سفر رسمی به ریاض دعوت کرد و خواستار تقویت همکاری‌های اقتصادی و منطقه‌ای شد.رئیس جمهور کشورمان نیز با استقبال از دعوت رسمی سعودی‌ها، بر آمادگی ایران برای تقویت همکاری‌ها تأکید کرد. همزمان نیز وزاری خارجه ایران و عربستان در چین با یکدیگر دیدار کردند.

ابوالفضل ظهره وند سفیر سابق ایران در افغانستان با ارزیابی این دعوت و لبیک به آن به جهت پرس پاسخ می دهد.

*جناب ظهره وند! سفر آقای رئیس جمهور به عربستان البته به درخواست مقام اول این کشور را چطور ارزیابی می کنید؟

سفر آتی آقای رئیسی به عربستان که بر پایه دعوت از ایشان از سمت ریاض صورت گرفته است و شرکت در نشستی که سران عرب هم آنجا حضور دارند، قطعا نقطه عطفی در روابط ما با هم جهان عرب و هم کشور سعودی خصوصا بعد سالهایی که بین ایران و برخی کشورهای عربی تنش بوده است نشان می دهد که ما می توانیم وارد فاز جدیدی از تعامل و همکاری منطقه ای شویم به عبارتی نشان دهنده این است که طرف عرب و سعودی و کشورهای عربی به این نتیجه رسیدند که سیاست های گذشتشان در قبال ایران سیاست منطقه ای نبوده است چرا که هم در بحث تنش زدایی و پیشگام شدن برای تعامل با ایران این طرف سعودی بود که این گام را برداشت و موضوع دعوت هم باید از طرف آنها اتفاق می افتاده است. این نکته بسیار مهمی است یعنی نتیجه چند دهه مقاومت امروز طرف های مقابل را به این نتیجه رسانده که موضع ایران یک موضع کاملا منطقی ک به حقی بوده و مسیری که در گذشته توسط آنها طی کردند مسیری نیست که بتواند اهداف فردیشان را محقق کند لذا این سفر از این زاویه می تواند بسیار موثر باشد و ایران هم باید بتواند از این فرصت به خوبی استفاده کرده و بتوان با سازماندهی مناسب به سمت اینکه این موقعیت را به فرصت تبدیل کنیم و روابطمان را گسترش دهیم و در جنبه های فرهنگی و اقتصادی و سیاسی و … گام های تاثیرگذاری برداریم. البته این به هنر دولتمردان دولت سیزدهم و وزارت امور خارجه برمیگردد که چگونه بتواند این فرصت را مغتنم شمرده و بتواند ظرفیت هایش را عملیاتی کند این خود یک فرصت است و تحولات هم آنقدر در محیط بین الملل سریع است که ما بایستی خیلی با دید بازتر و با یک افق دید بلند مدت به قضیه نگاه کنیم چرا که جهان قطعا دارد وارد صورت بندی جدیدی میشود و نقش ایران قطعا یک نقش تعیین کننده بوده و طرف های عرب هم در واقع با این دعوت و رویکردشان به سمت ایران تایید کننده نقش آفرینی و ظرفیت های ایران در شکل دهی به مناسبت های جدید بوده اند.

*تاثیر سفر آقای رئیسی به عربستان و لبیک به درخواست پادشاه عربستان در منطقه خاورمیانه چه خواهد بود؟

بله همانطور که پیش از این هم عنوان شد این طرف سعودی بوده که برای این امر پیشگام شده و دعوت در بالاترین سطح و مقام انجام شده و نشست صرفا برای طرف سعودی نیست بلکه کشورهای عرب و خصوصا آن بخشی که با ایران فاصله و زاویه داشتند در آن شرکت می کنند. البته پیامی را هم که آقای رییسی خواهد داد و نوع برخورد هیئت ایرانی هم یکی از عواملی است که می تواند این مسیر را تقویت کند یعنی اکنون فضایی باز شده که از شرایط گذار و تغییراتی که در محیط بین الملل پیش می آید، متاثر است. به هر حال یکی از طرف های اثر گذار بوده و اثرگذار خواهد بود و باید بتواند این فضا را در شرایط جدید به مدیریت راهبردی تبدیل کند و نقش اثر گذار خود را در این شرایط نشان داده و به اثبات برساند یعنی این یک فرصت و فضا است و نوع برخورد ما و نوع استفاده ما از این فرصت به هنر دیپلماتیک و دیپلماسی ایران بر میگردد.

*این حضور و لبیک به این دعوت چه نقشی در تحولات داخلی ایران و شرایط کشور خواهد داشت؟

این امر تاثیر فوری بر شرایط داخلی کشور ندارد و همه به مدیریت بر میگردد. ببینید مسائل داخلی کشور متاثر از مدیریت است و این مدیریت اگر بتواند خوب مسائل را ببیند و بداند کجا دارد می برد خیلی از مسائل راحت حل میشود. اکنون فرصتی که بین ما و کشورهای جهان عرب پیش آمده یک فرصت طلایی است مانند شانگهای؛ ما به شانگهای پیوستیم آیا دلار توانست پایین بیاید؟ باز بالا رفت! این فرصت را هم نهایت در تراز شانگهای ببینیم اگر ما نتوانیم نوع نگاهمان را به اداره کشور و شیوه حکمرانی تغییر دهیم این فرصت هم تمام شد. هنر مدیریت کلان کشور و هنر دستگاه سیاست خارجی است که بتواند این فرصت ها را درست ببیند و آن را به فرصت هایی که روی سفره مردم و موقعیت اقتصاد ملی وخنثی کردن سیاست های تحریمی غرب تاثیرگذار باشد، تبدیل کند و این تنها به شیوه مدیریت کشور و هنر ما برمیگردد.