نعل وارونه چین به ترامپ در جنگ تجاری/ ۴ پرده از شوک بزرگ
ترامپ انتظار داشت که پس از افزایش تعرفه های تحمیلی دولت آمریکا علیه چین به بیش از 50 درصد، این کشور اقدام به لغو تعرفه متقابل کند و عقب نشینی نماید. با این حال، چینی ها نه تنها چنین نکردند بلکه تعرفه ها علیه آمریکا را افزایش داده و اعلام کردند تا آخر با دولت ترامپ می جنگند. از این رو، دولت آمریکا تعرفه های خود علیه چین را به 104 درصد و چینی ها نیز تعرفه هایشان علیه واشینگتن را به 125 درصد رساندند.

به گزارش جهت پرس؛ مدت زمان زیادی از آغاز جنگ تجاری-تعرفه ای دونالد ترامپ علیه کشورهای مختلف جهان نمی گذرد. جنگی که رئیس جمهور آمریکا هدف از آغاز آن را به عظمت رساندن کشورش معرفی کرده است. با این حال، آمارهای رسمی نشان می دهند که در مدت زمان محدودی پس از آغاز جنگ مذکور، آمریکا خود به بزرگترین بازنده این جنگ تجاری تبدیل شده است.
تنها بازار سهام آمریکا ظرف چند روز متحمل خسارت بیش از 7 تریلیون دلاری شده است. موضوعی که سبب شده تا رئیس جمهور آمریکا مجبور شود به طور موقت اعمال تعرفه های تحمیلی آمریکا علیه کشورهای مختلف جهان به غیر از چین را برای یک بازه زمانی سه ماهه متوقف کند تا به زعم خود هم در این دوره زمانی از آن ها در قالب مذاکرات مستقیم امتیاز بگیرد، و هم تبعات جنگ تجاری دولتش علیه جهان را مدیریت کند. با این همه، شوک اصلی به دولت ترامپ در قالب جنگ تجاریاش، از ناحیه چین وارد شده است.
ترامپ انتظار داشت که پس از افزایش تعرفه های تحمیلی دولت آمریکا علیه چین به بیش از 50 درصد، این کشور اقدام به لغو تعرفه متقابل کند و عقبنشینی نماید. با این حال، چینی ها نه تنها چنین نکردند بلکه تعرفه ها علیه آمریکا را افزایش داده و اعلام کردند تا آخر با دولت ترامپ می جنگند. از این رو، دولت آمریکا تعرفه های خود علیه چین را به 104 درصد و چینی ها نیز تعرفه هایشان علیه واشینگتن را به 125 درصد رساندند.

*نشریه “فارن افرز” در مقاله ای هشدار می دهد که در جنگ تعرفه ای ترامپ علیه چین، پکن از کارت های برنده قابل توجهی برخوردار است و می تواند مشکلات جدی را برای دولت ترامپ ایجاد کند. مشکلاتی که عملا ترامپ را به بازنده نهایی جنگ تجاری تبدیل می کنند که خودش آن را آغاز کرده است.
این مساله یک شوک بزرگ به دولت ترامپ بود و این دولت هم به تازگی تعرفه 145 درصدی را بر کالاهای وارداتی از چین وضع کرده است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که زد و خورد تجاری چین و آمریکا همچنان ادامه خواهد یافت و این مساله به زعم “جان میرشایمر” استاد برجسته علوم سیاسی دانشگاه شیکاگو، بیش از همه به ضرر آمریکا است و در نهایت راهی جز عقبنشینی خفتبار از جنگ تجاری ترامپ علیه چین و دیگر کشورهای جهان را پیش روی آمریکا نخواهد گذاشت.
با این همه، مقابله به مثلِ قابل توجه چین در برابر جنگ تجاری ترامپ، از 4 منظر یک شوک بزرگ به آمریکا ارزیابی می شود و تا حد زیادی جلوه های عینی از ضعف این کشور و موقعیت بین المللی آن را به جهانیان مخابره می کند.
یک: وارد کردن خسارت شدید به شرکتهای آمریکایی
یکی از تبعات به شدت منفی جنگ تجاری ترامپ علیه چین و واکنش جدی پکن به این جنگ، وارد آمدن خسارتهای جدی به شرکت های آمریکایی است. این شرکت ها عمدتا به چند طریق با چینی ها ارتباط دارند و از جنگ تجاری میان دو کشور خسارت می بینند.
به عنوان مثال، برخی از بزرگترین شرکت های آمریکایی نظیر شرکت اپل، بخش قابل توجهی از ظرفیت های تولیدی خود را به دلیل شرایط سادهتر مالیاتی و البته استخدام نیروی کار ارزان، به چین منتقل کرده اند. حال با آغاز جنگ تجاری ترامپ علیه چین و واکنش پکن به این جنگ، آن ها به شدت متضرر شده اند و سود پیشین از فعالیت های اقتصادی خود در خاک چین را نمی برند. در عین حال، شمار زیادی از شرکت های آمریکایی در حوزه های تجاری و تحقیقاتی همکاریهای جدی را با همتایان چینی خود دارند که جنگ تجاری میان دو کشور، عملا به منافع آن ها در این حوزه خسارت وارد می کند.
نمود عینی این خسارت ها را در سقوط هفت تریلیون دلاری بازار سهام آمریکا ظرف چند روز پس از آغاز جنگ تجاری ترامپ علیه جهان می توان مشاهده کرد. در عین حال، شرکت های برجسته آمریکایی با جنگ تجاری آمریکا مخصوصا علیه چین راهی جز گران کردن قیمت محصولات خود ندارند که این مساله آسیب های جدی را به آنها و روند فروششان در محیط بین المللی وارد خواهد کرد. فراموش نکنیم که جنگ تجاری ترامپ علیه جهان و البته چین، بسیاری از شرکای تجاری شرکت های آمریکایی را نیز از آن ها دور می کند. موضوعی که آن هم یک خسارت مضاعف برای آمریکا است.
دو: تضعیف پرستیژ بینالمللی آمریکا
ترامپ از زمان ورود مجدد خود به کاخ سفید به نحوی رفتار می کند که انگار آمریکا آقایِ جهان است. این در حالی است که خسارت های جدی آمریکا تنها اندکی پس از آغاز جنگ تجاری علیه جهان و به طور خاص مقابله به مثل معنادار چین در برابر جنگ تجاری ترامپیست ها، تا حد زیادی وجهه و پرستیژ بین المللی آمریکا در عرصه بین المللی را زیر سوال برده و تضعیف هژمونی جهانی آمریکا را عیانتر از هر زمان دیگری پیش چشم جهانیان قرار داده است.
در حقیقت، پاسخ های جدی و معنادار چین به جنگ تجاری ترامپ علیه این کشور، به عینه اثبات می کند که نظام حکمرانی در آمریکا در مورد موقعیت جهانی خود در توهم سیر می کند و آغاز جنگ تجاری علیه جهان و کشوری نظیر چین، بیش از آنکه از موضع قدرت باشد، ناشی از ترس رهبران آمریکا و تضعیف فزاینده موقعیت بین المللی کشورشان در سایه اوج گیری قطب های جدید قدرت نظیر چین است. از این منظر، برای ترامپ و ترامپیست ها سخت است که واقعیت های جدید کشورشان را هضم کنند و درست به همین دلیل است که در معادلاتی نظری جنگ تجاری علیه چین، به شدت غافلگیر می شوند.
سه: تقویت جبهه مخالف با آمریکا در محیط بینالمللی
تشدید جنگ تجاری میان چین و آمریکا و ارده جدی چینی ها در مقابله با آمریکا در قابل جنگ مذکور، عملا پکن را در توسعه پیوندهایش با جبهه مخالف و رقیب با آمریکا در محیط بین المللی راسختر کرده است. در این رابطه گزارشهای رسمی حاکی از این هستند که روند صادرات نفت ایران به چین، عملا روی ریل رکوردزنی های پیاپی افتاده و البته که پکن فعالانه به دنبال توسعه پیوندها با جریان های رقیب با آمریکا در محیط بین المللی و وارونه کردن روند جنگ تجاری واشینگتن علیه جهان است.
ترامپ و متحدانش با جنگ تجاری بی منطق خود علیه جهان، عملا هزینه های تقابل با آمریکا در محیط بینالمللی را به شدت کاهش داده اند و همچون دوره پیشین حضور خود در قدرت، آمریکا را روز به روز به سمت انزوای بیشتر در محیط بین المللی سوق میدهند. معادله ای که جز خسارت برای آمریکا نیست.
چهار: تضعیف وجهه ترامپ در عرصه سیاست داخلی آمریکا
تقریبا اغلب تحلیلگران در آمریکا این باور را دارند که دودِ سیاست های تجاری ترامپ، خیلی زود به چشم مردم این کشور می رود. به هر حال، با تشدید جنگ تجاری آمریکا علیه جهان و به طور خاص علیه چین، اقتصاد آمریکا باید متحمل حد قابل توجهی از رکود و تورم شود که این مساله به هیچ عنوان به نفع آمریکا نیست. همین حالا بر پایه جدیدترین نظرسنجی شبکه سی ان ان، عمده مردم آمریکا بر این باورند که تحت تاثیر سیاست های اقتصادی ترامپ، آمریکا با یک رکورد بزرگ اقتصادی رو به رو خواهد شد.
در این چهارچوب، شخص ترامپ به واسطه تشدید جنگ تجاری علیه چین و البته جهان، تا حد زیادی زنجیرههای تدارکاتی و فعال در اقتصاد آمریکا را با چالش و بحران رو به رو کرده و دیر نخواهد بود که این مساله صورت حساب های پرهزینه ای را روی دست شهروندان آمریکایی قرار خواهد داد. این مساله هم به وجهه ترامپ در عرصه سیاست داخلی آمریکا ضربه می زند و هم طیف قابل توجهی از شهروندان و فعالان تجاری و اقتصادی و البته جناح های سیاسی در آمریکا را علیه وی و دولتش بسیج خواهد کرد. مسائلی که برونداد همگی آن ها چیزی جز تضعیف ترامپ و آمریکا نخواهد بود.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.