خاورمیانه زیر سایه انتخابات آمریکا

مذاکرات آتش‌بس تا زمان تعیین رئیس جمهور جدید به جایی نمی‌رسد

با نزدیک شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، تلاش‌های دیپلماتیک برای آتش‌بس در غزه و کاهش تنش‌ها بین اسرائیل و لبنان افزایش یافته است. با این حال، اختلافات میان اسرائیل و حماس و انتظار نتانیاهو برای نتیجه انتخابات، دستیابی به توافقی قطعی را دشوار کرده است. تحلیلگران معتقدند انتخاب رئیس‌جمهور جدید آمریکا می‌تواند جهت‌گیری سیاست‌های اسرائیل را تغییر دهد.

مذاکرات آتش‌بس تا زمان تعیین رئیس جمهور جدید به جایی نمی‌رسد
200409

به گزارش جهت پرس؛ مقامات و تحلیلگران منطقه روز دوشنبه (۷ آبان ماه) گفتند، از آنجا که دولت بایدن آخرین فشار دیپلماتیک خود را در خاورمیانه قبل از انتخابات ریاست جمهوری هفته آینده اعمال می‌کند، انتظار می‌رود قبل از مشخص شدن نتیجه، دستاوردهای کمی از تحولات خاورمیانه حاصل شود. «پاتریک کینگزلی» در گزارش ۲۸ اکتبر در نیویورک‌تایمز نوشت، فرستادگان اسرائیل، مصر، ایالات متحده و قطر روز دوشنبه در دوحه پایتخت قطر درباره آتش‌بس در غزه گفت‌وگو کردند. همچنین انتظار می‌‌‌رفت که میانجی‌‌‌های آمریکایی در این هفته به تلاش برای دستیابی به آتش‌‌‌بس بین اسرائیل و حزب‌‌‌الله لبنان ادامه دهند. اما به گفته چهار مقامی که در مورد تفکر داخلی اسرائیل توضیحاتی دادند، تعداد کمی انتظار دارند که نتیجه قطعی از هر یک از این تلاش‌ها قبل از انتخابات سه‌شنبه آینده به دست بیاید و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل منتظر است ببیند چه کسی جانشین رئیس‌جمهور بایدن می‌شود تا رویکرد خود را بر اساس آن تغییر دهد. این مقامات به شرط ناشناس ماندن صحبت می‌کردند.

یک مقام ارشد حماس نیز پیش از این فرضیه آتش‌بس ۴۸ ساعته در غزه را رد کرد؛ ایده‌ای که مصر پیشنهاد کرد و طی آن حماس تعدادی از گروگان‌های اسرائیلی را در ازای فلسطینی‌های زندانی در اسرائیل آزاد می‌کرد. «اسامه حمدان»، یکی از رهبران حماس، روز یکشنبه گفت که این گروه تنها با «توقف دائمی» خصومت‌‌‌ها موافقت می‌کند. این رویکرد در حقیقت امیدها را از بین می‌‌‌برد که ترور یحیی سنوار تغییری سریع در موضع مذاکراتی حماس ایجاد کند. در مقابل، نتانیاهو بارها گفته که فقط می‌تواند با یک «ترتیب موقت» موافقت کند که به نیروهای اسرائیلی اجازه ازسرگیری جنگ را بدهد. ائتلاف نتانیاهو به چند قانون‌گذار و وزیر راست افراطی وابسته است که تهدید کرده‌اند در صورتی که به حماس اجازه دهد در قدرت در غزه باقی بماند، دولت را سرنگون خواهند کرد.

به نوشته گزارشگر نیویورک‌تایمز، در حالی که نتانیاهو هنوز می‌تواند مصالحه کند، اما احتمالا منتظر است ببیند کدام یک از نامزدها سکان کاخ سفید را به دست می‌گیرند تا بر آن اساس رویکردهای خود در قبال غزه و آتش‌بس را تنظیم کند. «ناداو اشتراوشلر»، تحلیلگر سیاسی و استراتژیست سابق نتانیاهو، گفت: «من هیچ معامله بزرگی را نمی‌بینم که بتواند جنگ را در هفته آینده پایان دهد.» اشتراوشلر افزود: «تصور این است که ترامپ برای نتانیاهو کارهای بیشتری انجام خواهد داد. بنابراین تصور نمی‌کنم نتانیاهو دست به تحرکات بزرگی بزند، در حالی که نمی‌داند طی یک هفته آینده چه اتفاقی در آمریکا می‌افتد.» ترامپ در زمان ریاست جمهوری‌اش از اسرائیل حمایت می‌کرد و سفارت آمریکا را از تل‌آویو به بیت‌المقدس منتقل کرد، شهرک‌سازی‌های اسرائیل در کرانه باختری اشغالی را مشروع دانست و حاکمیت اسرائیل در بلندی‌های جولان را به رسمیت شناخت.

برخی تحلیلگران می‌گویند که در صورت انتخاب مجدد، ترامپ بیشتر از هریس کنترل طولانی‌مدت اسرائیل بر بخش‌هایی از غزه و همچنین عملیات نظامی بزرگ‌تر اسرائیل در لبنان و ایران را می‌پذیرد. «الی گرانمایه»، کارشناس خاورمیانه در شورای روابط خارجی اروپا، گفت: در حالی که ترامپ غیرقابل پیش‌بینی است و می‌تواند انتظارات را مخدوش کند، او احتمالا «به نفع اسرائیل متمایل است».

اگر هریس انتخاب شود، بعید است که ایالات متحده حمایت مالی و نظامی دیرینه خود از اسرائیل را کاهش دهد؛ سیاستی که از حمایت دوحزبی قوی در واشنگتن برخوردار است. به گفته تحلیلگران، او احتمالا به تلاش‌های بایدن برای ترغیب اسرائیل به آتش‌بس در غزه و لبنان و جلوگیری از تبدیل شدن درگیری با ایران به یک جنگ تمام‌عیار ادامه خواهد داد. گرانمایه گفت: «هریس احتمالا تداوم را دنبال می‌کند: فشار برای کاهش تنش در سراسر منطقه با هدف آرام کردن اوضاع و تمرکز مجدد منابع ایالات متحده در جاهای دیگر.»

«هیبا یازبک» هم در گزارش ۲۸ اکتبر در نیویورک‌تایمز نوشت، دفتر نخست‌‌‌وزیر بنیامین نتانیاهو شامگاه دوشنبه اعلام کرد که دیوید بارنیا، رئیس موساد و فرستاده ارشد اسرائیل پس از دیدار با ویلیام برنز رئیس سیا و محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر به اسرائیل بازگشت. دفتر نتانیاهو گفت، طرف‌‌‌ها درباره «چارچوب جدید و یکپارچه» برای آتش‌‌‌بس بحث کردند و برنامه‌‌‌ریزی کردند «در روزهای آینده» درباره امکان‌‌‌پذیری مذاکرات بیشتر برای پیشبرد توافق بحث کنند. برنز نیز دوحه را ترک کرد و به گفته یکی از افراد مطلع، انتظار می‌رود اواخر این هفته برای مذاکرات بیشتر به قاهره سفر کند.