لایحه بودجه تقدیمی دولت تورم‌زا ست

برخی رویکرد‌های دولت در بودجه ۱۴۰۴ از تورمی قابل‌ پیش‌بینی حکایت می‌کند.

لایحه بودجه تقدیمی دولت تورم‌زا ست
200548

به گزارش جهت پرس؛ کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ که توسط نمایندگان مجلس تصویب و برای بررسی جزئیات به کمیسیون‌های تخصصی ارجاع شد، دارای رویکردی است که به گفته کارشناسان انتظارات تورمی را افزایش داده و در نهایت اثرات قابل‌توجهی در جهت فشار بر معیشت عموم مردم خواهد داشت.
آنچه در بودجه ۱۴۰۴ نگرانی‌های بسیاری را موجب شده، رویکرد دولت پیرامون سیاست‌های ارزی است که بر اساس اظهارات کارشناسان اقتصادی و برخی نمایندگان مجلس، تبعات آن دامن‌گیر سفره‌های مردم خواهد شد.

بر اساس لایحه تقدیمی دولت به مجلس،‌ ۳ میلیارد دلار ارز تخصیصی به کالاهای اساسی کاسته‌شده و میزان آن ۱۲ میلیارد دلار پیش‌بینی شده و قاعدتاً‌ برخی کالاها از شمول تخصیص این ارز خارج می‌شوند. علاوه‌بر این، نرخ ارز تخصیصی به واردات کالاهای اساسی از ۲۸ هزار و ۵۰۰ به ۳۷ هزار تومان رسیده و همین امر فارغ از کاهش میزان ارز تخصیص یافته، خبر از افزایش قیمت قطعی کالاهای مصرفی مهم خانوارها می‌دهد.

نکته مهم بعدی پیرامون رویکرد ارزی دولت، افزایش نرخ ارز نیماست که بنا بر اظهارات وزیر اقتصاد، یکی از اصلی‌ترین برنامه‌های اقتصادی دولت حرکت به‌سمت کاهش فاصله نرخ ارز نیما و بازار آزاد است و بر همین مبنا در هفته‌های اخیر قیمت ارز نیما به ۴۹ هزار تومان رسیده است. ارز نیمایی نقش بسیار مهمی در تامین کالاهای واسطه‌ای وارداتی دارد و هر سطحی از افزایش قیمت آن موجب افزایش هزینه‌های تولید و متعاقباً بالارفتن نرخ بسیاری از کالاها می‌شود.

حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در رابطه با رویکرد ارزی دولت و بودجه تنظیمی سال آتی می‌گوید:  در بودجه ۱۴۰۴ ارز کالا‌های اساسی کم شده و نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ متناسب با تورم تا انتهای سال افزایش یافته. بیش از چهار الی پنج سال هست که تورم ۴۰ درصدی داریم و اگر این بودجه اجرا شود بدتر خواهد شد و این تورم نمی‌تواند جبران افزایش حقوق ۲۰ درصدی را داشته باشد و قدرت خرید مردم کمتر می‌شود. با افزایش نرخ ارز نیمایی به ۵۵ هزار تومان، تورم تشدید خواهد شد و در جبران حقوق عقب می‌مانیم.

فرشاد مؤمنی، اقتصاددان اصلاح‌طلب و یکی از چهره‌های حامی پزشکیان در انتخابات هم، با انتقاد از رویکرد اقتصادی دولت اظهار داشت: «اکنون علائم و نشانه‌هایی وجود دارد که برخی مسئولان اقتصادی درباره کسری مالی ضرورت شوک درمانی را توجیه می‌کنند. آقای پزشکیان که در دوران انتخابات، آن‌قدر حرفهای زیبا می‌زد درصد کوچکی از آنها را عمل کند… آقای رئیس‌جمهور از ضرورت تجدیدنظر در قیمت بنزین می‌گوید، از سوی دیگر وزیر کلیدی اقتصادی ایشان دائم می‌گوید باید نرخ نیما را به نرخ ارز آزاد برسانیم. آقای پزشکیان گرامی! ظرفیتهای بودجه‌ای شما، با شوک درمانی افزایش پیدا نمی‌کند. شوک درمانی به نام مبارزه با کسری مالی دولت توجیه می‌شود اما نیروی محرکه به افلاس انداختن دولت است».

به گفته کارشناسان آنچه که مشخص و قابل‌پیش‌بینی است، عواقب نامطلوب رویکرد اقتصادی دولت در لایحه بودجه است که علاوه‌بر رقم‌زدن تورم، سطح معیشت طبقات ضعیف و حقوق‌بگیران را دستخوش آشفتگی خواهد کرد. از این منظر نتیجه عملی‌شدن بودجه ۱۴۰۴، روشن‌شدن موتور تورم است.