ابوالفضل ظهره وند کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتوگو با جهت پرس:
قطعنامه شورای حکام با پروژه آشوبگری اخیر ارتباط دارد/ وتو چین و روسیه جلوی فاز بعدی برنامه آمریکا را گرفت
دیپلمات سابق کشورمان تحریمهای جدید آمریکا و اروپا را جدید ندانست و گفت: این اقدامات ارتباط مستقیمی با پروژه آشوبگری در داخل ایران دارد و آمریکاییها فقط میخواهند ایران را تحتفشار قرار بدهند.
قطعنامه پیشنهادی ایالاتمتحده آمریکا و تروئیکای اروپا که در تداوم سیاست فشار حداکثری و اتهامپراکنی به جمهوری اسلامی ایران پیرامون مسائل ادعایی پادمانی ارائه شد اخیراً به تائید شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسید. همچنین برخی منابع خبری خارجی اعلام کردند که ایران در پاسخ به این قطعنامه غنیسازی اورانیوم به خلوص ۶۰ درصد توسط آبشارهای سانتریفیوژ IR-6 را در تاسیسات فردو آغاز کرده است.
قطعنامه شورای حکام با پروژه آشوبگری اخیر ارتباط دارد
ابوالفضل ظهره وند کارشناس مسائل سیاست خارجی و دیپلمات سابق کشورمان در گفتوگو با جهت درباره قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران و تأثیر آن بر روابط و مسائل مرتبط با غرب، اظهار کرد: محورهای پیشنویس قطعنامهای که در شورای حکام به تصویب رسید، توسط آمریکاییها نوشته و تعیینشده است. از سوی دیگر، شاهد بودیم اروپاییها نیز قبل از تصویب این قطعنامه دو بسته تحریمی را علیه کشورمان وضع کردند. در واقع تمامی این اقدامات ارتباط مستقیمی با پروژه آشوبگری در داخل ایران دارد و آمریکاییها تمام وزن محاسباتی خود را بر روی این گذاشتهاند که ایران تحتفشار قرار بدهند. در همین راستا، به اعتقاد من قطعنامه شورای حکام هم بخشی از همان پروژه اعمال فشار بر ایران است.
وتو چین و روسیه جلوی فاز بعدی برنامه آمریکا را گرفت
ظهره وند ادامه داد: از سوی دیگر آمریکاییها در شرایط فعلی میگویند ما تمایلی و انگیزهای برای مذاکره برجام نداریم و درصددند کشورمان را با تشدید اقدامات خصمانه به قبول خواستهها وادار کنند؛ بنابراین وقتی ارتباط خودشان با مذاکرات را قطع میکنند، هدفی جز اعمال فشار بر ایران ندارند، البته کشورمان هم هرگز تن به چنین بازی نخواهد داد. نباید فراموش کرد در مصوبه شورای حکام، روسیه و چین دو کشوری بودند که به قطعنامه رأی منفی دادند و اگر آن را وتو نمیکردند؛ گام بعدی آمریکاییها این بود که از طریق رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بازی جدیدی راه علیه کشورمان به راه انداخته و پرونده آن را به شورای امنیت بدهند.
با قطعنامه آژانس، شرایط پیچیدهتر شده است
کارشناس مسائل سیاسی گفت: به نظر میرسد با ماجرای جدیدی که پیشآمده شرایط پیچیده شده است و حالا باید منتظر بود تا ایران پاسخ قاطعی به این اقدام سیاسی شورای حکام بدهد؛ زیرا همانطور که میدانید وظایف شورای حکام و بهطورکلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چارچوب ملاحظات فنی و حقوقی است و نباید وارد مسائل سیاسی شوند، اما در ارتباط با پرونده ایران شاهدید که همواره مواضع و رویکردهای سیاسی را در نظر میگیرند.
سبد تحریمی آمریکا موضوع جدیدی دیگر ندارد
وی همچنین درباره تأثیر این قطعنامه بر تحریمهای ایران، اظهار کرد: قطعنامه هیچ تأثیری در اعمال تحریمهای جدید علیه ایران ندارد، زیرا آمریکاییها هم به این نتیجه رسیدهاند که دیگر سبد تحریمی آنان موضوعی تازهای برای اعمال تحریمها و تحتفشار گذاشتن ایران ندارد. همچنین نباید فراموش کرد شرایط امروز ایران با دوران ماقبل برجام که توافق به امضا رسید، تفاوت زیادی کرده است. در حال حاضر روسیه و چین دو شریک راهبردی ایران هستند و بارها اعلام کردهاند که اینگونه اقدامات نوعی بازی سیاسی علیه ایران و برخلاف اساسنامه آژانس است. درواقع مواضع سیاسی و ضد ایرانی آژانس تأثیری ندارد و الزامآور نیست، چنانکه پیشازاین نیز قطعنامه حقوق بشری و قطعنامه دیگری درباره پهپادهای ایرانی علیه ما وضع کردهاند.
از گردنه سخت تحریمها عبور کردیم
ظهره وند معتقد است: ایران امروز از گردنه سخت تحریمی عبور کرده و اکنون دیگر بحث دور زدن تحریم مطرح نیست. در حال حاضر ما بیش از گذشته نفت میفروشیم و علاوه بر این به یک صادرکننده در تمامی عرصهها تبدیلشدهایم. البته باید گفت تمامی اقدامات آمریکاییها در راستای این است تا ایران را بهعنوان تهدید جدی علیه دنیا نشان دهند و بگویند مساله روابط ما با غرب بهویژه امریکا تنها از طریق مذاکره و واگذاری ظرفیتهای ملی حلوفصل خواهد شد، در واقع مشابه همان کاری که دولت روحانی در هشت سال دوران ریاست جمهوری او انجام دادند و ظرفیتهای ملی را واگذار کردند. این در حالی است که درنهایت هم هیچ دستاوردی هم حاصل نشد؛ اما در حال حاضر دولت سیزدهم چنین نگاهی را ندارد و بدون شک به این جمعبندی رسیده است که ارتقای ظرفیتهای ملی و دفاعی کشور در راستای چارچوب بازدارندگی خواهد بود.
آینده روابط ایران و آژانس بینالمللی چه میشود؟
وی همچنین درباره تأثیر قطعنامه بر روند همکاریها و روابط ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد: قاعدتاً برجام تاکنون به ضرر ما بوده است و آمریکاییها هم هیچگاه برجام صرفاً هستهای را نخواهند پذیرفت، درواقع آنها از توافق برجام درصدد محدودسازی سایر ظرفیتهای کشور هستند و برجامهای بعدی را دنبال میکنند؛ بنابراین نه ایران به موقعیت قبلی بازمیگردد و نه آمریکاییها حاضرند دست از تحریم برداشته و صرفاً روی موضوعات هستهای تمرکز کنند. ایران بهعنوان یک قدرت منطقهای و کنشگر فعال باید تلاش کند در تله مذاکرات برجامی نیفتد.
ابعاد نظامی پرونده هستهای ایران بستهشده بود
ظهره وند گفت: در حال حاضر پرونده پی ام دی که از سوی گروسی به راه افتاده، عملاً در دوره آمانو حل شده بود اما غربیها با بهانه جدیدی درصددند مسیر جاسوسی و اخلال در فعالیتهای هستهای کشورمان را پیگیری کنند. این در حالی است که خوشبختانه تاکنون ایران زیر بار آن نرفته است. اگر ما بتوانیم سطح توانایی داخلی خود را با همین سرعت افزایش بدهیم، قطعاً دیگر مسئلهای از این جنبه نخواهیم داشت.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.