در گزارش جهت پرس بخوانید
فیلترینگ برای اپهای ایرانی فرصت است یا تهدید؟/ نمک نشناسی آپارات و نشان حاشیهساز شد
مدیرعامل آپارات بعد از رونق کار خود در این پلتفرم تغییر موضع داده و علیه فیلترینگ صحبت میکند در صورتی که تا قبل از این فیلتر یوتویوب را عامل رونق آپارات میدانست.
به گزارش جهت پرس؛ عطیه فکری _ با روی کارآمدن دولت اصلاحطلبان به ریاست مسعود پزشکیان زمزمههایی مبنی بر رفع فیلترینگ از گوشه و کنار دولت شنیده میشود در صورتی که نه حیطه اختیارات دولت است و نه در حال حاضر با توجه به مشکلات معیشتی فراوانی که مردم با آن مواجه هستند، ضرورتی دارد ولی دولت چهاردهم تا امروز بیتوجه به مشکلات اقتصادی در پی حواشی و عوام فریبی است.
برای دولت اصلاحات که همواره حواشی و مسائل کم اهمیت به مسائل اصلی ارجحیت دارد، طی کردن این روند طبیعی است و نمونه مشابه آن بارها در دولت یازدهم و دوازدهم دیده شده است. اخیرا مجمدجواد شکوری، مدیر عامل شرکت ایدهصبا که ارائهدهنده آپارات و فیلیمو هم هست اظهار نظر عجیبی علیه فیلترینگ داشته که بیشتر شبیه سواستفاده از غفلت و فراموشی مردم و کاربران عادی جامعه است، او در واکنش به سخنان عضو شورای عالی فضای مجازی که آپارات را دلیلی برای رضایت مردم از فیلتر یوتیوب دانسته بود، در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: روغن ریخته را نذر امامزاده نکنید؛ نظر ما همین است که بارها و بارها گفتیم و اعلام رسمی کردیم: فیلترینگ یوتیوب را بردارید و آپارات را بهانه فیلتری و چماق تصمیمات غلط قبلی نکنید. مردم خودشان انتخاب میکنند که از چه سرویس و درگاهی استفاده کنند. البته اگر دسترسی و رقابت آزاد و عادلانه باشد. تقاص دردسرها و پروندههای باز ما را هم یوتیوب از ساترا و صداوسیما میگیرد!
انتقاد عجیب شکوری به صحبتهای آقای رسول جلیلی، عضو شورای عالی فضای مجازی در حالی مطرح شد که گویا خودش هم صحبتهای قبلیش را فراموش کرده بود. رسول جلیلی در برنامهای در تلویزیون گفته بود: ویز را با نشان خوب جایگزین کردیم. آمازون را با برخی از سرویسهای داخلی خیلی خوب جایگزین کردیم. جای یوتیوب آپارات را داریم. مردم هم راضی هستند. یعنی هر جا توانستهایم سرویس داخلی خوب فراهم کنیم، حس محدودسازی رقیب خارجی اتفاق نمیافتد.
برخی از فعالان رسانهای صحبتهای گذشته شکوری را که فیلترینگ را عامل رونق آپارات میدانست را برایش یادآوری کردند تا مردم و سایر کاربران هم متوجه صحبتهای ضد و نقیض او بشوند.
مدیر عامل آپارات سالها پیش در گفتگو با “صبح نو” فیلترینگ را یک فرصت برای کسب و کار پلتفرمهای داخلی دانست که در ادامه بخشی از این مصاحبه را میتوانید بخوانید …
حالا با روی کار آمدن دولت اصلاحطلبان تغییر رویه داده و مدافع رفع فیلتر از پلتفرمها شده است، به راستی که اگر یوتویوب با این حجم گسترده از ویدیوهای آموزشی، فیلم و سریال و حتی محتواهای غیر اخلاقی اگر فیلتر نشده بود مردم سراغی از آپارات و فیلیمو و امثالهم میگرفتند؟ یا اصلا به فکر بومی کردن برخی از پلتفرمها بودند؟ قطعا خیر چراکه پلتفرمهای مختص فیلم که اکثر سریالهای شبکه نمایش خانگی از آن پخش میشود فقط به دلیل فیلتر بودن برخی سایتها و یوتویوب توانستند رشد کنند و جایگاه خوبی بین مردم پیدا کنند حتی حاضر شدند ماهانه یا سالانه مبلغ قابل توجهی برای تماشای فیلم و سریالهای ایرانی و خارجی پرداخت کنند.
مدیر عامل نشان هم علیه فیلتر ویز و صحبتهای رسول جلیلی اظهار نظر کرد و نوشت: آنچه در چند سال اخیر و بر اساس تفکر شما و همفکرانتان رخ داده، تلاش تیم ما و اعتماد کاربران را خدشهدار کرده است. ما همواره تأکید کردهایم که در رقابت سالم و آزاد با پلتفرمهای بینالمللی، امکان رشد سریعتر و بهتر نشان فراهم است.
ویز برنامه محبوبی بود که اکثریت مردم روی گوشیهای خود نصب کرده بودند و جدا از مسائل سیاسی و ردیابیها با استقبال همگان مواجه شده بود و بعد از فیلتر شدن آن مردم به برنامههایی مثل “نشان” و “بلد” تمایل نشان دادند و اگر بحث فیلترینگ نبود ابدا به سمت پلتفرمهای داخلی نمیآمدند و در نتیجه نشان و سایر برنامههای بومی هم مدیون فیلترینگ هستند و جای تعجب است چرا مدیران این پیلتفرمها حرف از رفع فیلتر و رقابت آزاد میزنند وقتی خودشان هم به این حقیقت که فیلترینگ باعث شد کسب و کار آنها دیده شود، واقف هستند.
پاسخ عضو شورای عالی فضای مجازی به نشان و آپارات
رسول جلیلی که تحت عنوان عضو شورای عالی فضای مجازی در آن گکفتگوی تلویزیونی شرکت کرده بود در پی واکنشهای غیر منصفانه مدیر عامل نشان و آپارات در پاسخ مطلبی را منتشر کرد:
بسم الله الرحمن الرحیم
ما با تمام وجود و صادقانه به «نشان» و «آپارات» و دیگر سرویس های بومی خود که سازندگانشان طلایهداران استقلال مجازی کشور هستند افتخار میکنیم و فراگیری آنها را #عامل_حیاتی در پویایی و استقلال اقتصادی کشور، افزایش امنیت مردم، محافظت از فرهنگ و تمدن ایران اسلامی، و در یک کلام تامین حاکمیت ملی کشور به موازات پاسخگویی به نیازهای مردم در قالب کسبوکار نوین میدانیم.
بارها گفتهایم و باز هم تکرار میکنیم که راه حل نهایی و واقعیِ حل برخی از معضلات کشور و خروج از #انتخاب_اجباری یکی از بین «بهرهمندی از خدمات با کیفیت» یا «حفظ حق حاکمیت ملی» که هر دو از حقوق اساسی ملت است، توسعه و فراگیری خدمات با کیفیت بومی است و طرح مسأله فیلترینگ در کشور راهکاری از سر ناچاری است که حاصل عدم پاسخگویی به موقع ما به نیاز های فناورانه عموم مردم از یکطرف و پاسخگویی باکیفیت سکوهای خارجی به همین نیاز ها از طرف دیگر است.
با کمال احترام به توان فنی و تخصصی همه شما عزیزان در حوزه توسعه نرم افزار، اظهار نظر در مسائل تخصصی و پیچیده حکمرانی فضای مجازی فارغ از اینکه چه چیز خوشایند ما است باید مبتنی بر دادههای میدانی و حول تامین بیشینه منافع ملی باشد.
دادهها به وضوح نشانگر آن است که توسعه با کیفیت یک نرمافزار، شرط لازم برای فراگیری آن است اما به تنهایی برای تفوق بر خدمت فراگیر بیگانه کافی نیست.
عطف به مرقومههای امروزتان، پدرانه به شما مدیران جوان و عزیز کسبوکارها توصیه میکنم که در فضای احساسی رسانهای و یا تحت تأثیر مشاوره برخی، عجولانه موضعگیری نکنید. هدف ما باید یافتن راهکاری باشد که بیشترین منافع را برای عموم مردم داشته باشد.
بنده با آغوش باز تمام شما عزیزان را به گفتگو و همفکری کارشناسی با هدف دستیابی به راهکاری که بیشینه منافع و رضایت مردم را تامین کند دعوت مینمایم و قول میدهم در مواضع دخیل در تصمیم، در شورایعالی یا هر جای دیگر، پشتیبان چنین راهکاری(راهکارهایی) باشم.
رسول جلیلی – ۳۰ آبان ۱۴۰۳
فعالان رسانهای به سواستفاده آپارات و نشان چه واکنشی داشتند؟
فعالان رسانهای و برخی از کاربران شبکههای اجتماعی تناقض اظهارات مدیر عامل آپارات را به روی او آوردند و مصاحبه قدیمیاش را منتشر کردند که در آن به صراحت فیلترینگ را یک فرصت برای پیشرفت و ارتقای پلتفرمهای بومی میدانست، اشاره کردند ولی گویا صحبت و همراهی با دولت فعلی برایشان منفعت بیشتری دارد که گفتههای قبلی خود را نقض کرده و با اصلاحطلبان همراهی میکنند.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.