فاطمی امین: باید عقب ماندگی‌ها را جبران کنیم/تحریم هارا خنثی می‌کنیم

سید رضا فاطمی امین گفت: ما برای تحقق چشم انداز ۱۴۰۴ وظیفه سنگینی داریم و باید عقب ماندگی ها را جبران کنیم.

فاطمی امین: باید عقب ماندگی‌ها را جبران کنیم/تحریم هارا خنثی می‌کنیم
98204

 سید رضا فاطمی امین وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت صبح امروز ۲ شهریور ۱۴۰۰ در صحن علنی مجلس و در دفاع از برنامه‌های پیشنهادی خود گفت:  در سال ۱۴۰۴ باید به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فرهنگی در سطح آسیای جنوب غربی با تکیه بر تولید علم، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی و ارتقاء نسبی سطح درآمد دست یابیم که این موضوع سبب تحقق چشم انداز کشورمان خواهد شد. ما برای تحقق چشم انداز ۱۴۰۴ وظیفه سنگینی داریم و باید عقب ماندگی ها را جبران کنیم.

وی ادامه داد: وزارت صمت بسیار متنوع است. متاسفانه شاهد آشفتگی‌های در بازار هستیم و سیمان به یکباره به ۵ برابر می رسد دولت کجاست؟ تورم بیماری مزمن اقتصاد ایران است و برای رفع آن به ۲ تا ۳ سال وقت نیاز است. رشد نقدینگی، تولید و نرخ ارز در تورم نقش دارند. 

شاهد بازگشت قیمت سیمان به قبل از قطعی‌های برق خواهید بود

وزیر پیشنهادی صمت تصریح کرد: در دولت سیزدهم هدف گذاری شده تورم در سال ۱۴۰۲ به نصف تورم سال ۹۹ برسد و بعد به سمت تک رقمی شدن حرکت کند.

فاطمی امین خاطر نشان کرد: به زودی شاهد بازگشت قیمت سیمان به قبل از قطعی‌های برق خواهید بود. دولت مردمی و مجلس انقلابی با همراهی هم می توانند کشور را جلو ببرند.

وی تاکید کرد: همه نمایندگان در حوزه‌های انتخابیه خود با تعطیلی و ظرفیت پایین واحدهای تولیدی مواجهه هستند. دولت و وزارت صمت نباید بنگاه داری کنند اما موظف به بازار سازی هستیم. وظیفه خودم می دانم خود را شریک بنگاه‌ها بدانم نه رقیب. وظیفه ما پشتیبانی بخش خصوصی است. ما باید محیط کسب و کار را تقویت کنیم.

 سامانه جامع تجارت تا پایان سال اجرایی می‌شود

فاطمی امین با تاکید بر اینکه سامانه جامع تجارت مصوب مجلس است که متاسفانه به اتمام نرسیده است، خاطر نشان کرد: این سامانه را تا پایان سال به سرانجام خواهیم رساند که سبب مبارزه با قاچاق، کنترل بازار و جلوگیری از فساد خواهد شد.  رهبر انقلاب سال هاست بر تولید در اقتصاد تاکید داشته و در نامگذاری سال های اخیر نیز به آن اشاره دارد بنابراین طی ۶ ماه آینده تمرکز ویژه ای بر تامین مواد اولیه و رفع موانع به ویژه در حوزه موارد مربوط به معیشت مردم خواهد شد. همچنین برای نرخ ارز و صادرات برنامه ویژه ای پیش بینی شده است.

وی در مورد تقویت بازارهای داخلی و خارجی گفت: با تقویت بازارهای داخلی و توجه به بازارهای خارجی، تجمیع تقاضاها، هم افزایی بین بنگاه های کسب وکار تلاش خواهیم کرد عملکرد خوبی را ارائه دهیم و در این راستا هر ۳ ماه یکبار گزارش عملکرد مطلوب به نمایندگان ارائه خواهیم کرد.

وزیر پیشنهادی صمت در مورد سامانه‌های شفاف سازی صنعت اظهار داشت: سامانه قواعد و مجوزها تا پایان سال اجرایی خواهد شد که این امر از بروز اتخاذ تصمیمات خلق الساعه جلوگیری می کند و امضاهای طلایی را از بین می برد. قطعا بسیاری از مجوزها باید نظارت پسینی شوند. در سال آینده بسته های سرمایه گذاری پیش بینی خواهد شد تا سرمایه گذارها بتوانند به راحتی موضوع فعالیت خود را انتخاب کنند و نیازی حتی به اخذ مجوز هم نداشته باشند.

فاطمی امین تصریح کرد: مشکلات صنعت شامله سه موضوع بیمه تامین اجتماعی، مالیات و مسئله تامین مالی  می شود که ۸۰  درصد دغدغه فعالان اقتصادی است که بسیاری از آن ها مرتبط با وزارت صمت نیست اما ما پیگیر آن ها خواهیم بود؛ به عبارتی باید پنجره واحدی باشیم تا وقتی واحد صنفی، تولیدی مراجعه می کند این وزارتخانه در دولت پیگیر آن باشد.

تحریم‌های خارجی را خنثی می‌کنم

وزیر پیشنهادی صمت تصریح کرد: اگر ان شالله وزیر بشوم، وظیفه ام این است که تمامی مسائل حوزه خودم را خودم پیگیری کنم و کار را به دیگران نسپارم و فرافکنی نکنم. مالیات دغدغه همه ماست، به واحدهای صنعتی، معدنی و تجاری قول می‌دهم که تحریم‌های داخلی را بردارم و تحریم‌های خارجی را خنثی کنم. این تجربه را دارم، چرا که در موضوع بنزین این اتفاق افتاد.

وی خاطر نشان کرد: در سال ۸۵ در ستاد تبصره ۱۳ بودم، در قالب ستاد تبصره ۱۳ موضوع دوگانه سوز کردن خودروها، کارت سوخت و سهمیه بندی و خودروهای فرسوده اجرا شد. در سال ۸۶ کنگره آمریکا طرحی را برای تحریم بنزین مصوب می کرد که با موضوع سهمیه بندی بنزین این طرح خنثی شد. اگر واحد تولیدی دچار مشکل است، این مشکل به ما بازمیگردد و باید پاسخگو باشم.

فاطمی امین با اشاره به بیانات رهبر انقلاب در مورد عدم ورود کالاهای مشابه داخلی تصریح کرد: ان شالله منویات مقام معظم رهبری را اجرا خواهیم کرد و روزی را خواهیم دید که ایشان از عملکرد وزارت صمت و عملکرد دولت رضایت خواهند داشت. صادرات همیشه مهم است، اما امروز مهمتر و آن هم به سه دلیل.

وی در این بهره بیان داشت: اول بازار ارز حداقل باید ۳ تا ۴ میلیارد دلار بیشتر به آن تزریق شود تا متعادل شود. ما یک برنامه دقیق و حساب شده برنامه ریزی کردیم، با اتاق بازرگانی و برخی کارشناسان در مورد این برنامه مشورت، بررسی و همکاری شد و بدون فوت وقت اجرای خواهد شد. در موضوع صادرات ۵ میلیارد دلار بیش از مدت مشابه سال قبل در ۶ ماه دوم هدفگذاری شده است، این کار علاوه بر اینکه تعادل بازار ارز را برقرار می کند و بر روی تورم نیز تاثیر می‌گذارد.

دیپلماسی اقتصادی از مهمترین اولویت‌های ما است

وزیر پیشنهادی صمت اشاره کرد: متاسفانه اولین بار در تاریخ ایران، ۴ سال تورم بالای ۲۵ درصد داریم، یعنی قدرت خرید مردم به شدت کاهش یافته و امروز بسیاری از واحدهای تولیدی که تعطیل یا نیمه تعطیل هستند، به دلیل عدم تقاضا است. ما باید با لکوموتیو صادرات، گردش اقتصادی را در کشور ایجاد کنیم و منابعی که از این ۵ میلیارد دلار حاصل می شود، برای تامین منابع اولیه و قطعات به بازار تزریق کنیم که تداوم تولید را تضمین کند.

فاطمی امین تاکید کرد: دیپلماسی اقتصادی از مهمترین اولویت های ما است که با مشارکت وزارت امور خارجه این موضوع را به جلو خواهیم برد. من معتقدم توان بازدارندگی دفاعی ما تاکنون برای ما تولید قدرت کرده است. ما باید بتوانیم در بخش اقتصادی هم در صحنه بین المللی تولید قدرت کنیم.

وی ادامه داد: اگر روابط اقتصادی با سایر کشورهای همسایه و سایر کشورها تقویت شود، قدرت اقتصادی پیشران قدرت سیاسی کشور و قدرت فرهنگی کشور خواهد بود. اقتصاد ایران باید بزرگتر از مرزهایش باشد. ما با گسترش تبادلات تجاری جهانی می توانیم هم مباحث خود را حل و فصل کنیم، و هم قدرت سیاسی کشور را افزایش دهیم. این برنامه مبتنی بر تجارب اثبات شده است. بنده سالیان زیاد بر روی موضوع صادرات تمرکز داشتم و با همین شرایط تحریمی می توانیم در موضوع صادرات درست عمل کنیم.

وزیر پیشنهادی صمت با مهم خواندن موضوع معدن اظهار کرد: معدن می تواند جای نفت را بگیرد، ویژگی معدن این است که در اکثر نقاط معدن داریم، یعنی اگر توسعه ای در بخش معدن بدهیم، یک توسعه ای متوازن در سراسر کشور ایجاد کرده ایم، چرا باید ۵ هزار معدن ما تعطیل باشند؟ چرا باید نگران خام فروشی باشیم؟.

فاطمی امین خاطر نشان کرد: ما به طور ویژه برای اکتشاف، استخراج و فناوری باید تلاش کنیم. در موضوع جلوگیری از خام فروشی باید دو کار انجام شود؛ ابتدا عوارض معکوس و بعد فرآوری.

وی افزود: اگر نگران خام فروشی هستیم باید بر فرآوری متمرکز شویم. کسی که از معدن بهره برداری می کند، سودش را در جیبش می گذارد، حقوق دولتی هم نمی‌دهد و جاده را هم خراب می کند، هوای آن منطقه را هم آلوده می کند. حتما باید آن ۱۵ درصدی که در قانون معادن پیش بینی شده برای بازگشت به همان مناطق معدنی اجرایی شود که با کمک نمایندگان مجلس این اتفاق خواهد افتاد.

 توسعه متوازن در صنعت

وزیر پیشنهادی صمت درباره توسعه متوازن در صنعت و اهمیت آن خاطر نشان کرد: ما با توزیع عادلانه منابع و فرصت ها شرایط توسعه موازن را برای همه مردم فراهم خواهیم کرد و تا پایان سال جاری برای ۴۵۰ شهرستان متناسب با شرایط هر منطقه و با همراهی نمایندگان برنامه عملیاتی را ترسیم خواهیم کرد که تمامی اهداف و اقدامات وزارت صمت و دولت را مشخص می کند.

وی افزود: این برنامه مبنای عملکرد مشترک ما خواهد بود و مدیران را براساس آن انتخاب خواهیم کرد و هر ۳ ماه درباره پیشرفت برنامه گزارشی ارائه می کنم. برنامه ویژه ای برای تربیت مدیران تعبیه کردم تا برای بخش خصوصی و دولتی استعدادهای کشور در پهنه سرزمینی شناسایی شود و بتوانم از تمام نقاط متناسب با سهمیه های موجود و استعدادهای مدیریتی افرادی را سکاندار بخش های دولتی و خصوصی کنم که طی ۲ سال آینده تحول آفرین باشند لذا با پروژه و زمانبندی کار را پیش خواهیم برد و ۲ سال بعد از آن هم کار را به دست مردم هر منطقه خواهیم سپرد.

فاطمی امین گفت: ما در جلسه‌ای که تمامی وزرای پیشنهاید و قبل از حضور در مجلس با رئیس جمهور داشتیم آقای رئیسی بر تعامل با مجلس تاکید کردند و به لحاظ شخصی نیز معتقدم ارتباط با نماینده ها، ارتباط با مردم و پاسخگویی به مردم است.

وزیر پیشنهادی صمت همچنین اظهار کرد: در برنامه های ارائه شده اعلام کردم که با شفاف سازی و اصلاح فرآیندها، فساد، امضاهای طلایی، حیات خلوت ها و رانت ها را از بین خواهم برد، فساد ستیزی یکی از مهم ترین شعارهای دولت سیزدهم است که تجلی آن را در وزارت صمت خواهیم دید.

وی با تاکید بر اینکه سال ها از اقتصاد مقاومتی صحبت می شود اما اقدامی صورت نمی‌گیرد، بیان داشت: اقتصاد مقاومتی دو بعد تاب آوری و بازدارندگی دارد که درمورد تاب آوری باید وضعیت را طوری تنظیم کنیم که اگر شوکی وارد شد ضربه نخوریم و تا حدودی در این بخش توجه شده است.

فاطمی امین در مورد بازدارندگی در اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: باید به مرحله ای برسیم که در حوزه اقتصادی همانند حوزه دفاعی شاهد بازدارندگی باشیم و شرایطی را ایجاد کنیم که با تعاملات در صحنه بین الملل ضربه زدن به اقتصاد ایران برای کشورهای متخاصم آسیب زا باشد. به لحاظ قیمت ثابت بیش از ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی را وزارت صمت مدیریت می کنند و ۴۵ درصد اشتغال کشور در این بخش است که شامل اصناف، واحدهای تولیدی و تجاری است. 

فاطمی امین افزود: در حوزه مسکن تامین مصالح ساختمانی را از اولویت ها قرار دادیم و برآورد لازم برای میزان نیاز ما انجام گرفته است، ظرفیت داخلی نیز کافی است و می دانیم که اگر مسکن راه بیفتد لوکوموتیو اقتصاد کشور راه می افتد بنابراین از برنامه های آقای قاسمی وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی استقبال می کنم.

وی در مورد آلودگی هوا و نقش صنعت برای حل آن گفت: بخش عمده ای از آلودگی شهرها به دلیل خودروها و آلایندگی آن ها است لذا با هماهنگی شهرداری ها درمورد توسعه اتوبوس و تاکسی‌های برقی برنامه ریزی خواهیم کرد.

فاطمی امین در مورد نقش صنعت در مهار بیماری کرونا تاکید کرد: هرچند وزارت بهداشت در خط مقدم است اما ما می توانیم با توسعه تولید داخلی و کاهش قیمت کمک فراوانی به نظام آموزشی کشور بکنیم همچنین در بخش کشاورزی نیز برنامه هایی را مشخص کردم. دولت و مجلس انقلابی با همراهی می توانند مسائل را حل کنند، مردم گرفتاری های بسیاری دارند و با حرکت جهادی در حوزه صنعت و معدن می توانیم تحولاتی را ایجاد کنیم.

وی تاکید کرد: با انتخاب مدیران شایسته و تفویض اختیار و همکاری با ۲۹۰ نماینده مردم به عنوان مشاوران امین وزارت صمت می توانیم وزارتی چابک را داشته باشیم و اجازه هدررفتن فرصت ها را ندهیم. با کمک و همراهی نماینده ها و رأی اعتماد می توانیم کارهای گسترده و حیاتی را دنبال کنیم.