گزارش تحلیلی جهت از پشت پرده اظهارات توهین‌آمیز و عجیب دختر هاشمی رفسنجانی

فائزه هاشمی با جنجال به دنبال فراموش نشدن است/ مخالفت با نظام؛ ثمره آقازادگی

دختر مرحوم هاشمی رفسنجانی بار دیگر اظهارات توهین‌آمیز و خلاف امنیت ملی مطرح کرده است که صدای یاران پدرش را هم درآورده است، اما پشت پرده این رفتار چیست و چرا با فائزه هاشمی برخوردی نمی‌شود؟

فائزه هاشمی با جنجال به دنبال فراموش نشدن است/ مخالفت با نظام؛ ثمره آقازادگی

ساحت سیاسی کشور در آخرین روزهای فروردین 1401 با اظهارات عجیب و موهن فائزه هاشمی حاشیه‌ساز شد. او روز شنبه ۲۷ فروردین در گفت‌وگویی در کلاب هاوس گفته بود: خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست تحریم‌ها به سود منافع ملی و جامعه ایران نیست و تنها راه بازگشت سپاه به پادگان‌ها این است که این نهاد نظامی در لیست تحریم‌ها باقی بماند! او در ادامه افزوده بود: «چیزی که از سپاه نصیب جامعه ایران می‌شود، منفی است و باید جایی متوقف شود.»

این اظهارات در حالی از سوی او بیان‌ شد که جمهوری اسلامی ایران در حال انجام اقدامات دیپلماتیک در جریان برجام بود و از سویی نیز سنگ‌اندازی‌های امریکا و متحدانش علیه ایران با ترویج این ادعا که در صورت شکست مذاکرات، سپاه مقصر است شدت گرفته است. هم‌زمانی اظهارات فائزه هاشمی با این موج رسانه‌ای می‌تواند نشان‌دهنده همراهی او با بازیگران غرب در راستای هدف قرار دادن بازیگران خودی در جریان بازی است؛ موضع‌گیری که می‌تواند به افزایش هزینه برای دستگاه دیپلماسی کشور منجر شود.
 
سکوت و دیگر هیچ
اظهارات فائزه هاشمی با هیچ واکنش مثبتی مواجه نشد و اغلب کاربران به او تاختند که این موضع‌گیری نه علیه سپاه بلکه در شرایط فعلی علیه کشور و منافع ملی است.  حسین مرعشی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی و از همفکران او درباره مواضع فائزه هاشمی گفت: این مواضع موضع شخصی خانم هاشمی هست و موضع حزب کارگزاران نیست. وی همچنین افزود: در حزب کارگزاران سازندگی هیچ بحثی در خصوص صحبت‌های اخیر خانم هاشمی نشده است. به‌این‌ترتیب حزب فائزه هاشمی نیز از او تبری جست تا در هزینه‌تراشی او سهیم نشود؛ بنابراین اظهارات او در میان کاربران فضای مجازی با سکوت یا انتقادات تندوتیز از او استقبال شد.

حاشیه ادامه دارد
اما تنها اظهارات فائزه هاشمی درباره سپاه نبود که در روزهای اخیر حاشیه‌ساز شد؛ بلکه بار دیگر و فقط دو روز بعد سه‌شنبه برابر با 30 فروردین، جنجال تازه رقم خورد و این بار موج مخالفت با او سنگین‌تر و گسترده‌تر از قبل شد. چون این بار در فیلم منتشرشده، او با بیان جمله‌ای در وصف حضرت خدیجه (س) به‌صراحت به پیامبر اکرم (ص) اهانت ‌کرد. انتشار این فیلم موجب شد تا علاوه بر کاربران شبکه‌های اجتماعی، هم‌حزبی‌ دیگر هاشمی یعنی غلامحسین کرباسچی در کارگزاران سازندگی وارد عمل شود و او هم با موضع‌گیری تند در مقابل از وی تبری جوید.

کرباسچی گفته بود: هرچند مدتی است در جلسات حزب کارگزاران سازندگی شرکت نمی‌کنم «اما از منظر اعلام موضع شخصی، با توجه به احترامی که برای مرحوم آقای هاشمی قائل هستم خیلی علاقه ندارم راجع به خانم فائزه هاشمی و دیگر فرزندان ایشان اظهارنظر کنم، البته اظهارات ایشان که معلوم است و بیان این‌گونه اظهارات از سوی او مسبوق به سابقه بوده و خود ایشان هم‌فکر نمی‌کنم که بعداً متوجه شده باشد که چه مطالبی را بیان کرده است.»

او فائزه هاشمی را به حرف زدن بدون فکر متهم و بیان کرد: خانم هاشمی گاهی به دلیل عصبانیت یا  به هر دلیل دیگری، اظهاراتی را بیان می‌کند. وی همچنین اظهار کرد: وقتی‌که آدم زیاد حرف بزند این مشکلات هم پیش می‌آید.

دبیر کل سابق حزب کارگزاران اما هزینه‌تراشی اظهارات فائزه هاشمی را بیشتر برای پدر مرحومش هاشمی رفسنجانی دانست و گفت:‌ البته گاهی اوقات هم پیش‌آمده که خانم فائزه هاشمی پس از بیان یک مطلب، از اظهاراتش ابراز پشیمانی می‌کند ولی درهرحال آدم هم نباید زیاد حرف بزند و وقتی هم که حرفی زد باید آن حرف حساب‌شده باشد.

کاربران شبکه اجتماعی نیز به‌تندی به فائزه هاشمی تاختند و برخی محاکمه او را به دلیل اهانت به پیامبر (ص) خواستار شدند. همین موج مخالفت‌ها بود که فائزه هاشمی را دست‌به‌قلم کرد تا عذرخواهی کند. او در متن یادداشت خود اظهارات اخیرش درباره پیامبر را «صحبتی تقطیع شده مربوط به سال‌ها پیش مبنی بر شوخی با پیامبر» خواند که «باعث جریحه‌دار شدن احساسات برخی گردیده است.» این گزاره درواقع به‌صورت ضمنی توپ را در زمین کسانی انداخت که صحبت‌های تقطیع شده او را منتشر کردند. گویی که او هیچ قصد هدفمندی درباره اهانت به پیامبر را نداشته است و گروهی خواستند تا با انتشار این فیلم او را تخریب کنند.

وی همچنین در بخش دیگر یادداشت خود آورده «ازآنجاکه فردی مسلمان و معتقد بوده و هرگز قصد توهین نداشته‌ام، با توجه به‌احتمال خطا در بیان، از مؤمنان آزاداندیشی که برداشت توهین‌آمیزی داشته‌اند، پوزش می‌طلبم و آرزوی هدایت برای کسانی که این فیلم را باهدف سیاسی و غیرانسانی پخش کرده‌اند، دارم چراکه در آموزه‌های دینی ما، انتشار خطا، گناهی نابخشودنی است.» او این بار به‌صراحت مقصر را کسانی دانسته که این فیلم را منتشر کردند. بدین ترتیب هرچند از اظهاراتش عذرخواهی کرده اما به نظر می‌رسد متن عذرخواهی او در واقع تداوم نزاع ساختارشکنانه اوست که نظام را به اشکال مختلف به چالش می‌کشد.

مخالفت با نظام؛ ثمره آقازادگی
فائزه هاشمی در حالی این روزها عزم جدی مخالفت با نظام کرده است که خود فرزند یکی از ارکان انقلاب اسلامی و نظام است. جایگاهی که البته برای امثال او، ثمرات و برکات زیادی داشته است. یکی از این ثمرات شاید کاهش هزینه مخالفت‌ها و موضع‌گیری‌هایی است که نظام را به چالش می‌کشد. فائزه هاشمی که به اظهار نظرات جنجالی و تند علیه نظام عادت دارد هرازگاهی با یک اظهارنظر جدید به متن اخبار می‌آید چندی بر موج رسانه سوار می‌شود و دوباره به حاشیه می‌رود.

 چنین اظهار نظراتی از سوی او بیشتر به دست‌وپا زدن برای ماندن در عرصه و موج‌سواری سیاسی تعبیر می‌شود. این‌که فردی بخواهد حیات سیاسی خود را به هر بهانه و ابزاری نجات دهد موجب می‌شود تا به قول کرباسچی زیاد و بدون فکر حرف بزند و اشتباهاتش تکرار شود. کار به‌جایی رسیده که اظهارات و ادعاهایش، آن‌قدر بی‌بنیاد و سخیف باشد که حتی نزدیک‌ترین افراد ازلحاظ فکری به فائزه هاشمی از او دوری کنند. تابه‌حال چندین بار محسن هاشمی برادر فائزه هاشمی پس از اظهارات او به صحنه آمده و اظهارات فائزه را توجیه کرده یا آن را شخصی دانسته است یا تلویحی رد کرده است. این بار هم‌حزبی‌هایش (مرعشی و کرباسچی) موضع‌گیری او را موضع حزب ندانسته، بیشتر شخصی عنوان کردند و حتی کرباسچی به‌تندی به او تاخته است. این نشان می‌دهد اعتبار فائزه برای هم‌طیفی‌ها و همفکرانش هم تمام‌شده است و آن‌ها تمایلی ندارند تا در هزینه اظهارات و موضع‌گیری‌های بی‌منطق او شریک شوند.

در حقیقت افراد استخوان خردکرده سیاست هرقدر هم طرفدار اصلاحات باشند و روزگاری به هاشمی نزدیک و دوست؛ تمایلی ندارند به هواخواهی فائزه هاشمی بپردازند چون اظهارات اخیر او دیگر هیچ سنخیتی با منافع ملی و وطن‌دوستی ندارد. چه این روزها که از تحریم سپاه دفاع می‌کند و به پیامبر طعنه می‌زند چه درگذشته که از رئیس‌جمهوری ترامپ و مخالفت با نظام، دفاع می‌کرد. نام فائزه هاشمی را باید با اظهارات حاشیه‌ای و جنجالی، پیوند زد و از موضع‌گیری‌های تند و خصمانه‌اش با نظام تعجب نکرد که او هویت و حیات سیاسی خود را به این موضع‌گیری‌ها و حاشیه‌ها پیوند زده است. شاید چون دستان فائزه بعد از درگذشت پدرش، خالی است و احساس معلق بودن و درماندگی در نظام سیاسی او را به این رفتار سیاسی واداشته است. پس همچنان باید منتظر موضع‌گیری‌های عجیب او بود.