گفتگوی جهت پرس با یکی از پژوهشگران اصلی واکسن نورا
صفر تا صد یک واکسن کرونای تمام ایرانی/ چرا به جای واکسن ایرانی، واکسن از خارج وارد شد؟
دکتر امانی از محققان و پژوهشگران اصلی تیم ساخت واکسن ایرانی نورا و از اساتید دانشگاه بقیهالله درباره واکسن پروتئینی نوترکیب نورا توضیح داد و آن را بهترین و موثرترین نوع واکسن برای دز یادآور معرفی کرد.
دکتر امانی که از پژوهشگران اصلی تیم تحقیق و توسعه واکسن نورا در گفتگو با جهت در توضیح ساختار و تاثیر این واکسن گفت: این واکسن به همت تیم علمی دانشگاه بقیهالله و شرکت presentation ساخته شده است.
وی درباره واکسنهای موجود و تاثیر گذاری آنها گفت که واکسنهایی مثل برکت، سینوفارم و امثالهم از ویروس کشته شده ساخته شدهاند که اصولا برای شروع اپیدمی بدلیل سرعت در ساخت آن مناسب هستند، واکسنهایی مثل آسترازانکا از ویروس زنده استفاده میشود که حتی اگر برای جلوگیری از رشد ویروس کرونا موثر باشد بخاطر عوارض بالا مثل سکته قلبی توصیه نمیشوند اما واکسن نورا جز کمخطرترینهاست. این واکسن نوترکیب و علیالخصوص نوترکیب پروتئینی از آنتیبادی در آن استفاده شده و رقیب واکسن اسپایکوژن در سبد مصرف است که به صورت وارداتی با ارز دولتی از کشور کوبا وارد شده است.
اثر گذاری واکسن نورا چند درصد است؟
برتری واکسن نورا به سایر واکسنهای ایرانی علاوهبر تاثیرگذاری ۹۴ درصدی آن، میتوان به اینکه صفر تا صد این محصول داخل ایران تولید شده و در هیچ مرحلهای چیزی از خارج وارد نشده است، اشاره کرد، بقیه واکسنهایی که به اسم واکسن ایرانی ساخته شد مراحلی از آن در خارج از کشور انجام شده بود ولی نورا حتی خط تولید آن هم در داخل کشور است.
واکسن نورا روی میمون که شبیهترین ساختار با انسان را دارد تست شد و این تست هم در ایران هم در آلمان انجام شد و متوجه شدند فرمول نورا در ممانعت و پیشگیری و نیز در عدم رشد ویروس کرونا مفید و نتیجه بخش است.
دکتر امانی حتی به بحث تولید صنعتی و نیمه صنعتی هم اشاره کردند و گفتند: در ابتدای امر که خط تولید در کشور نداشیم تولید را با حمایت شرکت presentation آغاز کردیم و یک تیم تمام ایرانی در چند فاز واکسن را تست کردند که در فاز اول ۷۸ درصد و فاز دوم با نفرات بیشتر ۸۰ درصد و فاز سوم با تست روی ۱۰ هزار نفر به ایمنی بخشی بالای ۹۴ درصد رسیدیم که آنتیبادی آن در چهار ماه ابدا افت نداشت و به طور کلی میتوان گفت تا ۶ ماه آنتیبادی در بدن فرد باقی میماند.
این پژوهشگر تیم واکسن نورا درباره تاریخ عرضه به بازار گفت که از ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ وارد سبد مصرف واکسن شد. مزیت این واکسن اینست که خط تولید آن چندین برابر واکسنهایی مثل برکت است.
چرا به جای تمرکز بر یک واکسن، تحقیق روی چندین واکسن داشتید؟
دکتر امانی در پاسخ به این سوال که چرا چندین پلتفرم واکسن ایرانی وجود دارد و یا چرا تمرکز روی یک پلتفرم با کیفیت نیست و برای چندین پلتفرم هزینه میشود، گفت: چندین نوع واکسن داریم چون ظرفیت خط تولید برای هر واکسن محدود است و نمیتوان مثل سایر کالاها با یک فرمول ادامه داد و باید نوع دیگری تولید شود.
ایشان علاوهبر آن به این سوال که چرا وقتی علم و ظرفیت تولید داشتیم باز هم واکسن وارد شده، توضیح دادند که اگر تمام پلتفرمهای ایرانی را با هم جمع کنیم حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون دز بیشتر نمیشد ولی کشور در موقعیت بحرانی و وضعیت حاد اپیدمی به ۶۰ میلیون دز در ماه نیاز داشت.
کدام واکسن ایرانی برای کشور ارزآوری دارد؟
واکسنهایی مثل رازی، پاستووک ماده اصلی آنها با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شد و نفعی برای کشور از نظر اقتصادی نداشتند. فقط واکسن برکت و فخرا از صفر تولید کننده هستند که بدلیل اینکه از ویروس کشته شده ساخته شدهاند برای دز یادآور کارایی و تاثیر ندارند در عین اینکه عوارضشان به قوت خود باقیست.
چرا نورا با تاخیر نسبت به سایر رقبا به سبد مصرف رسید؟
سوال دیگری که از دکتر امانی پرسیده شد درباره تاخیر در سبد مصرف بود که چرا انقدر دیر واکسنی با این کیفیت وارد چرخه مصرف شد و پاسخ ایشان این بود که تحقیق و پژوهش این واکسن صفر تا صد در داخل کشور بود حتی تولید صنعتی و نیمه صنعتی آن در داخل کشور انجام شد و در هیچ مرحلهای حتی تولید مواد اولیه هم به خارج رو نیاوردیم برای همین دیرتر از بقیه به سبد مصرف رسید، مواد اولیه نورا از طریق همین شرکتهای دانش بنیان به دست دانشمندان ایرانی تهیه شد و در صد در صد ایرانی بودن آن هیچ شک و شبههای نیست.
یکی دیگر از عوامل دیر رسیدن واکسن بخاطر سختگیری بیشاز حد وزارت بهداشت بود که البته نتیجه این سختگیری هم مثبت از آب درآمد.
در پایان به اینکه مقاله پیش بالینی این واکسن در بهترین ژورنال های علمی آمریکایی (Molecular Immunology ) به چاپ رسیده است اشاره کردند و گفتند حتی برای چاپ مقاله هم آمریکا کارشکنی میکرد تا قدرت علمی دانشمندان ایرانی را زیر سوال ببرد اما با مکاتبههای بسیاری که انجام شد، سردبیر این ژورنال پذیرفت تا مقاله را چاپ کند. دکتر امانی با اشاره به این مسئله که در آمریکا هنوز ۳۵۰ شرکت در حیطه تحقیق و ساخت واکسن مشغول هستند، گفتند که اپیدمی به این زودیها جمع نمیشود و مردم باید به طور مرتب دز یادآور را تزریق کنند تا دوباره شاهد بحران مرگ و میر کرونا نشویم چون مطمئن هستیم از آذر ماه با پیک جدیدی مواجه میشویم.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.