گزارش جهت پرس؛

سیر تا پیاز تقلب در کنکور/ آیا دانشجویان متقلب وارد دانشگاه شدند؟

در سالهای اخیر مباحثی درباره بروز تقلب در آزمون ورودی دانشگاه‌ها مطرح شده است که نسبت به سالهای دور، از گستردگی بیشتری برخوردار است.

سیر تا پیاز تقلب در کنکور/ آیا دانشجویان متقلب وارد دانشگاه شدند؟
3225

دانش‌آموزان ایران از ابتدای آغاز تحصیل تشویق می‌شوند برای رسیدن به یک هدف: «ورود به دانشگاه»؛ اما آیا این هدف می‌تواند بدون دردسر به چنگ فرزندان این سرزمین ‌بیاید؟

یک راه و هزار سنگ
دوازده سال تحصیل و صرف عمر کودکی و نوجوانی عموما تنها با هدف حضور در یک دانشگاه معتبر است که معنا پیدا می‌کند.
خرید کتابهای کنکور، کلاسهای رنگارنگ، هزینه‌های کلان، استرس‌های متعدد و آموزش‌های بعضاَ ناقص مدارس از یک‌سو و از سوی دیگه تبلیغات تلگرامی و اینستاگرامی عده‌ای شیاد تحت عنوان فروش سئوالات کنکور، سختی راه رسیدن به دانشگاه را دوچندان می‌کند.

ماجرای تقلب چیست؟
در سالهای اخیر مباحثی درباره بروز تقلب در آزمون ورودی دانشگاه‌ها مطرح شده است که نسبت به سالهای دور، از گستردگی بیشتری برخوردار است. از قدیم الایام مرسوم بود که اگر نتیجه کنکور یک دانش‌آموز به طرز عجیبی بهتر از سوابق تحصیلی او بود، وی به سازمان مربوطه احضار شده و موظف می‌شد در یک کنکور مجدد شرکت کند. اگر نتایج عجیب، دوباره تکرار نمی‌شد این فرد به دلیل تقلب به مراجع قضایی معرفی می‌شد و اجازه تحصیل در دانشگاه را از دست می‌داد.
در سال گذشته اما ظاهرا قریب به هزار نفر مشکوک به تقلب بودند که بعد از بررسی‌ها، تقلب بیش از نیمی از آنها محرز شده است!

دانشجو یا داوطلب مسأله این است
تا اینجای کار با یک روند معمول مواجه بودیم؛ اکنون اما اتفاق تازه‌ای رخ داده است. بعضی از داوطلبان پس از قبولی در کنکور و ثبت نام در دانشگاه، مورد ظن قرار گرفته و نتوانستند از خود رفع اتهام کنند. در نهایت نیز برای مسئولان مربوطه، بروز تقلب توسط آنها مسجل شد و نهایتاً از ادامه تحصیل به عنوان دانشجو، بازماندند.

شایعه پشت شایعه
چندی قبل بعضی اخبار فضای مجازی مبنی بر ادامه تحصیل متقلبان کنکور سبب بروز بعضی واکنش‌های منفی میان افکار عمومی شد.
در نهایت اما مشخص شد که حقیقت به صورت دیگری بوده و ادامه تحصیل متقلب‌ها، واقعیت ندارد.

نماینده مجلس چه گفت؟
خضریان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در رابطه با حواشی تقلب و کنکور گفت: ادعای ثبت نام متخلفان آزمون سراسری در دانشگاه، نادرست است. وی افزود: از سال گذشته و برای اولین بار با پیگیری‌های کمیسیون اصل ۹۰ و تصویب استفساریه ماده ۱۱ قانون رسیدگی به جرائم آزمون‌های سراسری در مجلس شورای اسلامی که مورد تأیید شورای نگهبان قرار گرفت، از ثبت نام داوطلبانی که دارای شبهه تقلب در آزمون سراسری بودند جلوگیری شد مگر این‌که این افراد در آزمون مجدد پذیرفته شوند.

حاشیه‌ها برای چیست؟
شاید بر هم زدن فضای ذهنی جوانان و نوجوانان کنکوری بزرگترین آسیب شایعات اخیر باشد. کم شدن انگیزه‌ها و احساس تبعیض هم که طبعتاً رخ خواهد داد و چاره‌ای هم نیست. اما چرا اصرار بر این است که برخی رسانه‌های بیگانه قاطعانه بگویند متقلب‌ها در حال تحصیل هستند؟ آن هم بعد از توضیحات مختلف ارائه شده توسط مسئولان مربوطه؟ جواب این است که رسانه‌های معاند می‌توان قاطعانه گفت که برای ایجاد تنش در دانشگاه‌ها برنامه‌ریزی ویژه‌ای تدارک دیده شده است که بزرگنمایی ماجرای تقلب در کنکور تنها بخشی از آن است.