جهت پرس در گفت وگو با کارشناس سیاست خارجی بررسی می‌کند؛

سیاست تهاجمی و غیردوستانه عربستان علیه ایران ادامه دارد/ عراق ریاض را توجیه کند

اصغر زارعی با اشاره به تداوم سیاست‌های تهاجمی عربستان علیه ایران گفت: امیدواریم سفر الکاظمی بتواند دیدگاه‌های ایران مبنی بر تلاش برای ثبات و امنیت منطقه‌ای را به‌طرف عربستانی تبیین کند.

سیاست تهاجمی و غیردوستانه عربستان علیه ایران ادامه دارد/ عراق ریاض را توجیه کند
48436

سفر نخست‌وزیر عراق به ایران در حالی انجام شد که به گفته رسانه‌های منطقه‌ای بناست این سفرها با محوریت میانجیگری دولت عراق تداوم داشته باشد. چنانکه در همین رابطه شبکه لبنانی المیادین در تحلیلی دراین‌باره تصریح کرده که الکاظمی در سفرهای پیش رو به پرونده‌های مهمی ازجمله روابط دیپلماتیک تهران و ریاض خواهد پرداخت.
همچنین موضوعات و مسائل اقتصادی نیز یکی از محورهای دیدار الکاظمی با مقامات ایرانی بود و تأکید بر تسریع در اجرای طرح اتصال ریلی شلمچه و بصره، تسهیل روابط پولی و بانکی میان دو کشور و نیز سهولت سفر زائران و گردشگران میان کشورهای ایران و عراق از جمله نتایج و دستاوردهای سفر نخست‌وزیر عراق به کشورمان بود.الکاظمی به دنبال دو هدف بودسفر مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق به ایران در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک میان دو کشور پیرامون مسائل فی‌مابین و همکاری‌ها در عرصه‌های تجاری و خصوصاً در حوزه انرژی، سوخت و نیروگاه بود. همچنین در این سفر رایزنی‌هایی درباره واسطه‌گری دولت عراق در راستای بهبود روابط ایران با عربستان سعودی صورت گرفت. البته فلسفه سفرهایی که احتمالاً در آینده هم تکرار خواهد شد، عمدتاً بر محور وساطت دولت عراق برای حل اختلافات و مشکلاتی است که میان دولت ایران و عربستان وجود دارد. باوجوداینکه دولت جمهوری اسلامی ایران همواره از سیاست همزیستی مسالمت‌آمیز و خویشتن‌داری نسبت به همسایگان جنوب خلیج‌فارس و عرب خودش بهره برده و رویکردهای خود را همین راستا اتخاذ کرده، اما متأسفانه این کشورها سیاست تهاجمی و غیردوستانه خود را نسبت به کشورمان حفظ کرده و همچنان آن را ادامه می‌دهند. امیدواریم سفر کاظمی و تداوم همکاری‌ها و واسطه‌گری وی بتواند دیدگاه‌ها و مواضع ایران مبنی بر تلاش آن برای ثبات و امنیت منطقه‌ای را به‌طرف عربستانی به‌خوبی تبیین و همراهی دولت‌ها را برای مقابله با دشمن مشترک به ارمغان بیاورد.
 

نقش عربستان در تضعیف روابط میان ایران و همسایگان عربی

زارعی ادامه داد: اصلی‌ترین عامل در فرایند تضعیف روابط میان ایران و همسایگان عربی، سیاست‌هایی است که از سوی رژیم آل سعود علیه ایران چه در مسائل منطقه‌ای چه در مسائل بین‌المللی اعمال‌شده و همراهی و

همسویی با دولت‌هایی مانند امریکا، اتحادیه اروپا و رژیم اسراییل را علیه ایران در پی داشته است. این مسئله مهم‌ترین مانعی بوده که طی دو دهه بر روابط میان ایران و عربستان سایه افکنده و موجب بی‌ثباتی و ناامنی روابط و بروز تنش و اختلاف روزافزون میان دو کشور شده است. درواقع با توجه

به سیاست‌های خصمانه عربستان در یمن، تداوم جنگ هشت‌ساله علیه آن و اقدامات خشونت‌آمیز، نقض دائم آتش‌بس این منطقه که سعودی‌ها و ائتلاف عربی – عبری و آمریکا در جریان بوده، همچنان ادامه دارد و چشم‌انداز روشنی را نمی‌توان متصور بود.

رویکرد غربگرایانه نخست‌وزیر عراق تشدید شده است
این کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: بنابراین سفر الکاظمی از هر دو جهت دارای اهمیت و دستاوردهایی است. اول اینکه می‌توان با رایزنی درباره مشکلات و مسائل کشورمان با دولت عراق به یافتن چاره‌ای برای حل آن بپردازیم، خصوصاً شاهدید برخی مسائل در دوران الکاظمی که رویکردی غربگرایانه دارد تشدید شده است. البته بخشی از مطالبات کشورمان از دولت عراق در هفته اخیر وصول شد. از سوی دیگر، نیاز دولت عراق به سوخت و انرژی ایران و نیز برخی محصولات و خدمات فنی موجب می‌شود سطح ارتباطات افزایش یابد. همچنین اشتراکات دینی و مذهبی موجب می‌شود عراقی‌ها نیز قرابت‌های سیاسی و فرهنگی بیشتری با ایران داشته باشند.ارتباطات افزایش یابد. همچنین اشتراکات دینی و مذهبی موجب می‌شود عراقی‌ها نیز قرابت‌های سیاسی و فرهنگی بیشتری با ایران داشته باشند.ارتباطات افزایش یابد. همچنین اشتراکات دینی و مذهبی موجب می‌شود عراقی‌ها نیز قرابت‌های سیاسی و فرهنگی بیشتری با ایران داشته باشند.    

الکاظمی به دنبال جذب حمایت ایران در مسائل داخلی عراق بود
وی معتقد است: با توجه به اینکه دولت جدید عراق همچنان شکل نگرفته و پارلمان آن با مشکلاتی مواجه است، به سود الکاظمی است که از این فرصت بهره برده تا بتواند از حمایت دولت ایران برای ایجاد ثبات در عراق برخوردار شود. شرایط سیاسی این کشور در حال حاضر به‌شدت متشنج است به صورتی که اختلافات جریانات سیاسی، خروج جریان مقتدی صدر از پارلمان عراق و استعفای نمایندگان جریان صدر، عدم شکل‌گیری پارلمان جدید و عدم شکل‌گیری ساختار سیاسی دولت و مجلس ازجمله مسائل مهمی است که متأسفانه مسئولان عراقی توجهی به آن ندارند. درواقع احساسشان این است از طریق ارتباط با عربستان یا قدرت‌های خارجی منطقه همچون آمریکا می‌توانند از اهرم فشاری علیه ایران و جریان‌های مقاومت داخلی سود بجویند اما این یک اشتباه راهبردی است. عراق همچنان زخم‌های دوران بعث را یدک می‌کشد و در حال حاضر نیز کماکان نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در این کشور حضور دارند و در مسائل داخلی آن دخالت می‌کنند.