سقوط دومینووار شهر‌های سوریه ناشی از بی‌انگیزگی نیرو‌های نظامی بود

به گفته یک کارشناس مسائل بین‌الملل، دلیل عقب‌نشینی‌های مکرر ارتش و سقوط دومینووار شهر‌های سوریه، بی‌انگیزگی و فرسوده شدن نیرو‌های نظامی بود.

سقوط دومینووار شهر‌های سوریه ناشی از بی‌انگیزگی نیرو‌های نظامی بود
217640

به گزارش جهت پرس؛ نیکنام ارشدنیا کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره تحولات سوریه اظهار کرد: برای فهم و ارزیابی موشکافانه بحران سوریه و به تبع آن سقوط دولت مرکزی نیازمند یک رویکرد تبارشناسی نسبت به ریشه‌های شروع بحران در این کشور و نحوه پاسخ‌دهی دولت اسد هستیم.

به گفته این کارشناس بین المللی نظریه‌های مدیریت بحران این موضوع  را مطرح می‌کند که پیدایی و بحران متاثر از مولفه‌های داخلی، چینش گروه‌های درگیر در بحران، رویکرد قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است. در واقع به هر میزان که طیف و دامنه بازیگران درگیر در یک بحران بیشتر باشد و هیچگونه نقطه تلاقی و مخرج مشترک فکری و گفتمانی میان گروه‌های درگیر در داخل بحران و مهم‌تر از منافع و سیاستگذاری بازیگران بیرونی وجود نداشته باشد به همان نسبت فراگیری بحران بیشتر و احتمال تنش و جنگ داخلی قوی‌تر خواهد بود.

نیکنام ارشدنیا معتقد است که این گزاره کاملا در بحران سوریه عینیت داشته و در این ۱۳ سال اخیر شاهد حجم و دامنه گسترده بازیگران درگیر داخلی و ذی نفعان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بودیم. بر همین اساس فهم دقیق بحران سوریه نیازمند یک رویکرد همه جانبه و به اصطلاح (Holistic) هستیم. معمای تطویل بحران در سوریه هم ناشی از تعدد بازیگران دخیل دراین بحران بود که به گواه آمار‌ها بیشترین حجم از آوارگان و پناهندگان بعد از جنگ دوم جهانی ایجاد شد و بر طبق جدیدترین آمار‌ها طی نزدیک به ۱۳ سال بیش از ۶۰۰ هزار نفر در سوریه کشته شده، ۱۳ میلیون شهروند سوریه بی خانمان و حدود ۶/۷ میلیون نفر نیز خانه و کاشانه خود را رها و در کشور‌های دیگر پناهنده شده‌اند. آمار‌ها گویای حجم و گستره بحران و سیکل خشونت در این کشور است.

این کارشناس بین الملل تاکید کرد که تحولات امروز سوریه و سقوط اسد گرچه در نگاه اول شاید غیرمنتظره و عجیب به نظر برسد، اما با نگاهی محتوایی به درون بحران به نظر امری کاملا محتمل و حتی قابل پیش بینی بود. پیش بینی بودن موضوع از این جهت است که وقتی یک کشور ۱۳ سال وارد تنش و درگیری می‌شود ناخواسته ارتش و قوای انتظامی و نظامی فرسوده و انگیزه خود را از دست می‌دهد و اساسا تزریق نیرو و تقویت لجستیکی به امری تقریبا غیرممکن تبدیل می‌شود.

ارشد نیا در انتها بیان کرد دلیل عقب نشینی‌های مکرر ارتش سوریه و سقوط دومینووار شهر‌های سوریه ناشی از همین بی انگیزگی و فرسوده شدن نیرو‌های نظامی بود و در واقع در این شرایط طبیعی بود که مخالفانی که ساماندهی نظامی و نفری قوی‌تر داشته باشند امکان غلبه و چیرگی پیدا می‌کنند.