زندگی مردم خوزستان روی آب و فاضلاب/ بارانی که برای «مجلس و دولت» شرمندگی آورد+فیلم و عکس

به گزارش خبرنگار اجتماعی جهت، اواسط خرداد ماه سال جاری بود که جمعی از نمایندگان مجلس تصمیم گرفتند که نیمه خرداد را در مناط کمتر برخوردار خوزستان سپری کنند. جمعی از نمایندگان از شهرهای تهران، اردکان، فریمان و تبریز صبح امروز جهت بررسی میدانی مشکلات مناطق حاشیه و کم‌برخوردار اهواز و غیزانیه وارد استان شدند. […]

زندگی مردم خوزستان روی آب و فاضلاب/ بارانی که برای «مجلس و دولت» شرمندگی آورد+فیلم و عکس
131268

به گزارش خبرنگار اجتماعی جهت، اواسط خرداد ماه سال جاری بود که جمعی از نمایندگان مجلس تصمیم گرفتند که نیمه خرداد را در مناط کمتر برخوردار خوزستان سپری کنند.

جمعی از نمایندگان از شهرهای تهران، اردکان، فریمان و تبریز صبح امروز جهت بررسی میدانی مشکلات مناطق حاشیه و کم‌برخوردار اهواز و غیزانیه وارد استان شدند.

در ابتدای این بازدید که به دعوت مجتبی یوسفی، نماینده مردم اهواز در مجلس انجام شد، نمایندگان به مناطق حصیرآباد و منبع آب اهواز رفتند و پس از آن به سمت بخش غیزانیه حرکت کردند تا ضمن بررسی میدانی وضعیت چند روستا از بخش غیزانیه، روند آبرسانی به این مناطق نیز پیگیری شود تا بعد از اتمام این سفر یک روزه راه حلی جهت برون‌رفت از این مشکلات ارائه شود.

در حاشیه این بازدید ها نمایندگان اعلام کردند که مشکلات استان خوزستان احصا شده و برای حل آنها به دنبال یک راه حل جامع و برنامه ریزی در مجلس هستند. یکی از مهمترین مشکلات مردم خوزستان در سال های اخیر آب های جاری در این استان است.

این سفرها به همینجا محدود نشد و در ماه های گذشته رئیس مجلس هم برای بررسی مشکلات مردم این منطقه راهی خوزستان شد و در آنجا وعده هایی برای حل مشکلات این مردم داد.

شرایط خاص استان خوزستان و همجواری با چند استان با بارندگی بالا باعث جاری شدن آب در سطح این استان شده است. زمین های تشنه خوزستان تاب و تحمل حجم بالای آب هایی که در مواقع بارندگی از استان های مجاور به سمت آن می آیند را ندارند و در همین راستا بارش باران در این استان به خاطر نبود تدبیر و مدیریت لازم تنها زحمت است.

با شدت یافتن بارندگی در این استان، فاضلاب و آب های سطحی با یکدیگر مخلوط شده و به سمت خانه های مردم پایین دست در این استان حرکت می کند. در شرایط معمول غیزانیه و حصیر آباد به خاطر نداشتن سیستم دفع فاضلاب درگیر مشکلات زیادی هستند.

 

ماجرای تکراری وضعیت اسفناک فاضلاب شهر اهواز

زمانی که باران ببارد دیگر فرقی ندارد که کدام نقطه از خوزستان امکانات دفع فاضلاب ندارد؛ فرسودگی سیستم فاضلاب و نبودن خروجی برای دفع آب های سطحی در خوزستان در حصیرآباد، منبع آب یا کیانپارس و گلستان و … در روزهای بارانی دریاچه ای از خوزستان را به وجود می آورد.

پس از بارندگی‌های سیلابی در پاییز و زمستان ۲ سال اخیر، مشکلات فاضلاب خوزستان عیان شد، هر چند پیش از آن نیز وجود داشت اما در سال های گذشته زندگی کردن در این منطقه سخت تر از قبل شده است.

قدمت وعده های مسولان برای بهبود شرایط این مناطق به ده سال می رسد؛ طرح جامعه فاضلاب خوزستان که نزدیک به یک دهه از تصویب آن می‌گذرد، تاکنون در هیچ کدام از بخش‌ها پیمانکارهای آن مشخص نشده است،

گرچه مسئولان آبفای خوزستان خبر از تعیین پیمانکار تا اواخر مهرماه می‌دادند اما بازندگی های هفته گذشته نشان داد در خوزستان همچنان آب از آب تکان نخورده است و آب و فاضلاب مردم این مناطق با یکدیگر مخلوط است.

در سال گذشته حضور نیروهای جهادی و داوطلب بود که آب از منازل مردم خارج شده و در نهایت وسایل آنها شستشو داده شد در چنین شرایطی رهبر انقلاب ۴ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی را به نوسازی فاضلاب اهواز اختصاص دادند و غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان مدتی بعد، از موافقت ایشان برای برداشت ۵۰ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی برای برطرف شدن معضلات فاضلاب کلانشهر اهواز اطلاع داد.

سیلاب اخیر نشان داد حتی اگر بودجه لازم هم وجود داشته باشد اما در نبود کفایت برای مسئولان استانی و بی توجهی به مشکلات مردم خوزستان، در نهایت مشکلات مردم این منطقه حل نخواهد شد. نبود شبکه دفع آب های سطحی در کنار سیستم فرسوده دفع فاضلاب باعث افزایش مشکلات این مردم شده است.

 

رفع مشکل فاضلاب خوزستان شاید تا 3 سال آینده!

احمد باقری، معاون مهندسی توسعه شرکت فاضلاب اهواز در توضیح طرح های جمع آوری فاضلاب و آب در استان خوزستان می گوید: یک شرکت خارجی پروژه دفع فاضلاب این منطقه را بر عهده گرفته است اما به خاطر گستردگی کار، تا کنون تنها 41 درصد این شبکه جامع اجرایی شده و تا 3 سال آینده نیز پروژه جامع فاضلاب خوزستان به بهره برداری نخواهد رسید.

اما در این میان سید محمد مولوی، نماینده مردم آبادان در مجلس با پرداختن به مشکلات حوزه فاضلاب استان خوزستان معتقد است که شرکت های متولی آب و فاضلاب به مردم خوزستان ظلم کردند، در اعتبارات دخل و تصرف کردند که اسناد آن موجود است!

محمد جواد اشرفی مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان خوزستان اما به این پروژه خوشبین است و می گوید: به مردم خوزستان این وعده را می‌دهیم که تا ۳ سال آینده هیچ پسابی وارد رودخانه کارون نمی‌شود، همه اراده‌ها برای این اقدام جزم شده و اعتبارات نیز در نظر گرفته شده است تا از این خطر زیست‌محیطی که خاطر همه را مکدر کرده، جلوگیری نماییم و فشار روی رودخانه کارون را کاهش دهیم.

کوت عبدالله، کوت رمضان، کوت نبوت، کوت علوی،  و … مناطقی هستند که با اولین قطره های باران، خانه های مردم پر از آب و فاضلاب می شود؛ در شرایط غیر بارندگی نیز اگر پمپ خروج فاضلاب خاموش شود، زندگی مردم این منطقه مختل می شود.

این روزها مشکل جدیدی به مشکلات دیگر مردم خوزستان اضافه شده است؛ با بارندگی بیش از حد و جاری شدن سیلاب در خوزستان، فاضلاب این استان علاوه بر منازل مسکونی به منابع آب شرب نیز سرایت کرده است و آنها را آلوده کرده است.

در همین راستا محمد شنبدی، رئیس بهداشت و درمان شهرستان بندرماهشهر به مردم هشدار داده است که ممکن است آب آشامیدنی‌شان آلوده باشد! وی گفته است که یکی از مشکلاتی که ممکن است در مواقع آبگرفتگی و سیل رخ دهد آلودگی منابع آب است که از مسئولان اداره آب و فاضلاب شهری و روستایی خواسته شده است که کلر‌زنی مناسب و مداوم آب شهرستان را به صورت ویژه انجام دهند.

حالا مردمی که تا دیروز از غبار و آلودگی هوای خود رنج می بردند امروز  در سیلاب و فاضلاب گرفتار شده اند و باید احتمال آلودگی آب آشامیدنی خود را نیز بدهند!

در خوش بینانه ترین حالت، 3 سال دیگر مشکلات فاضلاب مردم خوزستان برطرف می شود اما این سوال مطرح است که زندگی مردم در سه سال آینده با وجود این حجم از آب و فاضلاب چگونه خواهد بود؟