در جهت پرس بخوانید
رفع فیلتر واتساپ و گوگل پلی، دستاور مهم دولت شد؟
بعد از مدتها بحث و گفتگو بالاخره با فشار دولت برای تحقق یکی از وعدههای خود فیلتر واتساپ و گوگل پلی حذف شد تا برای رفع فیلتر پلتفرمهای دیگر تصمیم مناسب گرفته شود، این رفع فیلتر به نفع مردم بود؟
به گزارش جهت پرس؛ زهرا لایق حقیقی؛ خرداد 403 بود که در مناظرات انتخاباتی زود هنگام به دلیل شهادت شهید رئیسی، آقای پزشکیان رفع فیلترینگ را به دلیل آسیب دیدن مشاغل و زندگی مردم به عنوان وعده خود مطرح کرد.
وعدهای که مانند بسیاری از وعدههای دیگر در 6 ماه ریاست جمهوری او انجام نشد و در گزارش 100 روزه عملکرد دولت دست وی را خالی گذاشت. تا جایی که سخنگوی دولت نیز از به توافق نرسیدن بر سر آن گفت. سخنگوی دولت به نقل از گزارش وزیر ارتباطات گفت که در جلسه شورای عالی فضای مجازی “در فاز نخست بر سر رفع فیلترینگ به وفاق رسیدهایم، اما در فاز دوم که چگونگی رفع فیلتر است هنوز جمعبندی نهایی حاصل نشده است”.
چرا رفع فیلتر؟
شاید رفع فیلتر برخی پلتفرهم ها آسان ترین کار برای محقق شدن برخی وعدهها باشد. برخی انجام کارهای کوچک و غیر ضروری در جامعه را مسکنهای موقت بر درد جامعه میدانند. اکنون که دلار افسار گسیخته تر از هر زمان دیگر شده است شاید حل مشکل ریجستر و رفع فیلتر دو پلتفرم غیر ضروری در زندگی مردم تاثیر آنچنانی جز خوشی زود گذر نداشته باشد.
دولت با اعلام هیجان انگیز ریجستر گوشی های آیفون و رفع فیلتر واتساپ سعی در نمایش دادن موفقیت بزرگ در زندگی مردم را دارد. چیزی که مردم به سادگی از کنار آن عبور کردند و تنها ساعتی بعد از اعلام خبر رفع فیلتر قیمت سرسام آور دلار غمی بزرگ معیشت را به یاد جامعه آورد.
واتساپ
نکته مهم در این بین پلتفرم واتساپ است. پلتفرمی که در زمان اغتشاشات نیز خدمات خوبی را به افراد فعال ضد ایرانی داده بود. با فعالیت واتساپ برخی نکاتی را در مورد فروش اطلاعات به سازمان اطلاعات اسرائیل بیان داشتند اما با تکذیب و رد آنها مواجه شدند. در سال 2014 رسما واتساپ به خانواده بزرگ متا پیوست و این اتفاق مهر تاییدی بود بر تمام حدس و گمانهایی که در گذشته در مورد واتساپ صورت گرفته بود.
اکتون صاحب واتساپ گفت: «من حریم شخصی کاربرانم را فروختم. من تصمیمی گرفتم که تا آخر عمرم عذاب وجدانش را خواهم داشت.»
در سال ۲۰۱۷ کمیسیون اروپا فیسبوک را به دلیل یک ادعای دروغ، ۱۱۰ میلیون یورو جریمه کرد. فیسبوک مدعی شده بود که به لحاظ تکنیکی امکان ترکیب اطلاعات واتساپ با فیسبوک وجود ندارد. در صورتی که مشخص شد نه تنها انجام چنین کاری ممکن است، بلکه واتساپ از سالها پیش زمانی که توسط فیسبوک خریداری شد، این کار را انجام میداده است.
به گفته الیا مانیر، روزنامه نگار لبنانی، اطلاعات اسرائیل از طریق پیامی در واتس اپ، نرم افزارهای جاسوسی را روی تلفن هنیه نصب کرده است. این نرم افزار جاسوسی امکان شناسایی محل دقیق خانه ای را که رهبر حماس در آن قرار داشت و حمله موشکی به آن را از طریق یک پهپاد انجام داد.
چرا باید چنین پلتفرمی جز اولین پلتفرم در بین چندیدن پلتفرم فیلتر شده در ایران باشد؟
رفع فیلتر گوگل پلی چه فایدهای دارد؟
زمانی که گوگل پلی ایران را تحریم کرد، اتفاقی که در ایران افتاد حذف برنامههای ایرانی از گوشیهای فعال در ایران بود، مانند بله، ایتا و پلتفرمهای بانکی. اما رفع فیلتر گوگل پلی که به عنوان “گام اول” در راستای کاهش محدودیتهای اینترنتی، تناقض عجیبی را به همراه دارد. در حالی کاربران ایرانی قرار است به این پلتفرم دسترسی پیدا کنند که گوگل پلی به دلیل تحریمهای بینالمللی، همچنان برای کاربران ایرانی غیرقابل استفاده است!
با وجود رفع فیلتر داخلی، کاربران ایرانی همچنان با محدودیتهای اعمالشده از سوی گوگل مواجه خواهند بود. برای دسترسی به برخی اپلیکیشنها، کاربران لازم است به استفاده از روشهایی مانند تغییر آدرس IP از طریق VPN یا تغییر تنظیمات DNS متوسل شوند.
این اتفاق یعنی کاری بیهوده در راستای بزرگ انگاری فعالیتهای دولت.
دستاورد مهم دولت؟
چیزی که در این بین نمایان است تصمیم غیر طبیعی دولت در راستای اصرار به رفع فیلترها است. از میان پلتفرمهای کاربردی فیلتر شده چرا واتساپی که اکنون تقریبا در بین زندگی مجازی مردم به فراموشی سپرده شده است انتخاب شده؟ در کنار پلتفرمی که رفع فیلتر یا فیلتر ماندن آن برای مردم تاثیر آنچنانی نداشت. با این نگاه تنها هدف دولت از رفع فیلتر، رفع فیلتر واتساپ بوده است نه پلتفرمهای دیگر.
این روزها با گران تر شدن دلار و تورمهای روزانه بر کالاهای اساسی مردم دغدغه مردم گذراندن معیشت و تراز کردن اقتصاد در خانواده است. چیزی که اهمیت آن با رفع فیلتر و حل مشکل ریجستر در دولت جابجا شده است.
چرا واتساپ؟
فعالان رسانه و فضای مجازی نیز با اشاره به نشر اطلاعات شخصی افراد توسط واتساپ به دستگاههای امنیتی اسرائیل و آمریکا و اوضاع بد معیشتی مردم و گرانی دولار این سوال را از دولت داشتند چرا باید در بین تعداد زیادی از پلتفرمهای پرکاربرد در بین مردم این پلتفرم جاسوسی باید رفع فیلتر شود؟
واتساپ و متا در نسل کشی غزه مشارکت داشتند..
آنچه از نشانه ها و سخن ها بر میآید باید هدفی مشخص در پشت این تصمیم مهم تر از نان سفره مردم ایران نهفته باشد که صدای آن شاید بعدها در ایران بلندشود.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.