دومین گفتگوی تصویری پزشکیان با مردم/ در حل مشکل بنزین، معیشت مردم باید مد نظر باشد
رئیسجمهور در دومین گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم گفت: هیچ کارشناسی در دنیا این روند کنونی بنزین را قبول ندارد و مشکل بنزین در کشور باید با نگاه به معیشت مردم حل شود.
به گزارش جهت پرس؛ دومین گفتگوی تلویزیونی مسعود پزشکیان با حضور در برنامه گفتگوی ویژهی خبری شبکه یک از رسانه ملی پخش شد.
پزشکیان در آغاز سخن گفت: یکی از بحثهای مهمی که باید خدمت شما عرض کنم، وفاق ملی است. برای اولین بار بود که استاندار سنی و کرد را برای استانداری مشخص کردیم. تا الان استاندار کرد گذاشته بودیم اما شیعه بودند و برای اولین بار استاندار سنی کرد را در کردستان معرفی کردیم. برای اولین بار عرب را در خوزستان استاندار کردیم و قشقایی را در استان خودش و بلوچ را در سیستان و بلوچستان معرفی کردیم. این شعار و باوری بود که داشتیم که ما باید همه اقوام، قومیتها و سلایق را با شایستگی به کارگیری کنیم.
وی افزود: برای اولین بار است که تعداد بانوان در سمتهای مختلف از وزارتخانه تا فرماندار، رشد بالایی کردهاست. فرمانداران را از خواهران ما که توانمند هستند انتخاب میکنیم و همه اینها بدون مساعدت و پشتیبانی مقام معظم رهبری امکانپذیر نبود. اگر ایشان پشتیبانی نمیکردند، این روند ارزیابیها خود به خود رد میشدند.
رئیس جمهور گفت: واقعیت این است که ما با ناترازیهای بسیار بدی مواجه هستیم. گاز، برق و انرژی و آب در حدی است که ممکن است به بحران تبدیل شود. قرار بود امسال تولید افزایش پیدا کند، نه تنها تولید افزایش پیدا نکرد، بلکه با مشکل نیز مواجه شد.
وی افزود: واقعیت این است که نیروگاههای ما کفاف نیاز ما را نمیدهند، به اضافه اینکه برقی که ما در کشور مصرف میکنیم دو سه برابر کشورهای دیگر است.
پزشکیان گفت: در کشورهای اروپایی و کانادا در جایی لوستر نمیبینید. حتی در هتلهای لاکچری بروید نمیتوانید نور زیاد ببینید. نتیجه این است که نیاز ما با توان تولیدمان همخوانی ندارد. وقتی ما دولت را تحویل گرفتیم ذخایر نفت گاز گازوئیل و سوخت ما در نیروگاهها در سال قبل ۳ میلیارد بود اما امسال یک میلیارد است.
وی افزود: این یعنی اگر به ۷۰۰ میلیون متر مکعب برسد. یعنی نمیتوانیم سوخت را به نیروگاه بدهیم. اگر الان مراقبت نکنیم در زمستان گاز باید قطع شود.
هیئت دولت را بر اساس نظرسنجیهای مختلف از احزاب و جناحها تشکیل دادیم
وی افزود: در صد روز اول فعالیت این دولت با حوادث مختلفی مواجه بودیم از جمله اینکه در شب تحلیف رئیس جمهور، صهیونیستها شهید اسماعیل هنیه را در تهران به شهادت رساندند و شاهد جنایات رژیم اشغالگر در غزه و لبنان در این مدت بودهایم.
رئیس جمهور گفت: هیئت دولت را بر اساس نظرسنجیهای مختلف از احزاب و جناحها تشکیل دادیم و در نهایت وزیران پیشنهادی را به مجلس معرفی کردیم و مجلس یک رأی استثنایی به اعضای کابینه داد.
پزشکیان با بیان اینکه پرداخت مطالبات گندم کاران که در قانون دیده نشده بود، اعتراضات پرستاران به حقوق و دستمزد و پاداش بازنشستگان از جمله مسائلی بود که در این مدت با آن درگیر بودیم و تلاش کردیم آنها را در این مدت حل کنیم گفت: قانون برنامه هفتم توسعه را به وزیران مربوطه ارجاع دادیم و درخواست کردیم که برنامه اجرایی برای هر بند آن بنویسند و مسئول هر بخش را مشخص کردیم.
پزشکیان تصریح کرد: به رغم فرصت کمی که داشتیم، لایحه بودجه ۱۴۰۴ را در زمان مناسب به مجلس ارائه کردیم، همه آنچه بود را در قالب اعداد و ارقام در لایحه بودجه آوردیم. انتقاد میکردند که بودجه انبساطی نوشته شده است در صورتی که اینطور نبود بلکه بسیاری از مواردی که پیش از این در لوایح بودجه مطرح نمیشد را ذکر کردیم. خوشبختانه نمایندگان محترم مجلس به کلیات بودجه رأی دادند و از روز گذشته بررسی جزئیات لایحه در مجلس آغاز شده است.
وی افزود: الان کل ارزی که به دانشگاهها میدهیم ۲ میلیارد دلار است. دانشگاهی که فردای ما را میسازد. برای هوش مصنوعی در امارات فقط ۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری کردند. ما میتوانیم اینها را نبینیم و مسکن بزنیم و بگوییم فعلاً رد شود.
پزشکیان گفت: وقتی به بنزین پول میدهیم دلار میدهیم و صادر میکنیم، پشت سر آن ما کسری میآوریم بعد کسری، تورم میآورد. تورم به بخشهای پایین ضربه میزند. تورم یعنی از جیب محرومین و کارمندان پول برداشتند. وقتی این کار را میکنیم، به آنها فشار میآوریم. اما اینکه چگونه باید عمل کنیم را کارشناسان بررسی و بحث میکنند.
هیچ کارشناسی در دنیا این روند کنونی بنزین را قبول ندارد
رئیسجمهور عنوان کرد: ابتدای دولت ذخایر نفت، گاز، گازوئیل و سوخت نیروگاهها یک میلیارد مترمکعب است و سال قبل، این میزان سه میلیارد متر مکعب بود. تاکنون برای این دردها، مسکّن زده شده و درمان نشده است؛ این ناترازیها از یک روند آغاز شده و امروز تبدیل به بحران شده است.
پزشکیان اظهار داشت: برای تغییر روند اقتصادی کشور با چهار عنوان برنامه را پیش میبریم؛ یکی رشد اقتصادی و تولید، ناترازیها، ثبات اقتصادی، معیشت مردم و ثبات امنیت غذایی و همچنین برنامههای اولویتدار و پیشران تولید. ۲۵ زیربرنامه برای این ۵ مورد احصاء شده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بنزین گران میشود؟ بیان کرد: ناترازی انرژی یک مجموعه است و نوع برخورد ما طوری است که باید با مدیریت جلو برویم. هیچ کارشناسی در دنیا این روند کنونی بنزین را قبول ندارد و البته باید بنشینیم و کار کارشناسی کنیم و باید با نگاه به زندگی مردم، وارد این مسئله شویم. باید تورمی که میخواهد به زندگی مردم وارد شود را مد نظر بگیریم.
وی افزود: چرا نمیتوانیم برق و گاز کارخانهها را بدهیم؟ با این همه منابعی که داریم به کجا رسیدیم که این اتفاق میافتد. کل تورمی که الان ما داریم ۳۳ درصد است و در آخر سال با نظر بانک مرکزی همین مقدار خواهد بود.
پزشکیان گفت: ما ۱۵ میلیارد دلار قرار بود برای نهادهها و کالای اساسی پول بدهیم. اما کل پول ۱۲ میلیارد است و ۵ میلیارد دلار نیز پیش خرید کردیم. الان هم باید آن ۵ میلیارد بدهیم و ۳ میلیارد را از معظم رهبری اجازه گرفتیم که فعلاً برای این مدت مشکل را حل کنیم. اما این پول برداشتن همان مسکن است.
برای درمان ناترازیها مسکن زدیم و درمان نکردهایم
وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت ساخت مسکن گفت: ما تاکنون مسکن ساختهایم، اگر میخواهیم مشکل را حل کنیم، باید با کارشناسان موضوع را بررسی کنیم.
پزشکیان تأکید کرد: اگر یارانهای که برای سوخت و موارد دیگر میدهیم را به سرانه جمعیت کشور تبدیل کنیم، نفری ۹۰ میلیون تومان میشود، اما اکنون این یارانه هم پرداخت میشود، اما به کسی چیزی نمیرسد.
وی در خصوص راهکار دولت چهاردهم برای حل این ناترازیها، گفت: معتقدم برای درمان ناترازیها مسکن زدیم و درمان نکردهایم.
پزشکیان گفت: روند ناترازیها از دولتهای قبلی بوده و الان به جایی رسیده که بحرانی شده است. قبلاً مدام مسکن میزدند، ما باید بتوانیم به چاههای نفت، گاز تزریق کنیم، اکنون نه تنها گاز تزریق نمیکنیم، بلکه صرفاً برداشت داریم.
وی ادامه داد: اگر نتوانیم وضعیت انرژی را برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل میدهیم. ما در ذخایر نفت و گاز در دنیا جایگاه بالایی داریم، چرا باید به اینجا برسیم؟! به خاطر اینکه درمان و مداخله نکردیم، صرفاً با تزریق مسکن از مشکلات عبور کردیم.
نباید اجازه دهیم تمامیت ارضی کشورها برهم بخورد
پزشکیان در خصوص شرایط منطقهای و تحولات بینالمللی گفت: دشمنانی که بیرون نشسته بودند و توطئه میکردند و تلاش میکردند که مردم پای صندوقهای رأی نیایند و در کشور یک جو ناامیدی و بیاعتمادی را دامن میزدند و فکر میکردند هر کاری با کشور انجام دهند.
وی افزود: دشمنان آمدند و همان روز اول، شهید اسماعیل هنیه را ترور کردند برای اینکه آن باوری که در مردم ایجاد شده بود را میخواستند تبدیل به ناامیدی کند. ما با همسایگانمان، همه اول یک نقشه بودیم و این استعمارگران آمدهاند که خط کشیدند و الان میخواهند ما را به دعوا بیندازند.
رئیس جمهور گفت: تمامیت ارضی همه کشورها محترم است و نباید اجازه دهیم تمامیت ارضی کشورها برهم بخورد. قرار شد از راه دیپلماسی گفتگو شود.
وی افزود: قرار شد با سران ۴ کشوری که در رابطه با نشست آستانه با هم بودند، گفتگو کنیم. کاری که الان انجام شده است خلاف مصوبه شورای امنیت بود. قرار است در این هفته سریعاً جلسهای با حضور این چند کشور در سطح وزرای خارجه برگزار شود. دیداری نیز با رئیس جمهور روسیه خواهیم داشت.
منطقه ۱ و ۲ تهران به اندازه سایر مناطق تهران مصرف انرژی دارند
وی در پاسخ به این پرسش که افزایش حقوقها ۲۰ درصد در بودجه پیش بینی شده است و برنامه شما چیست، گفت: افزایش حقوق بین ۲۰ تا ۴۰ درصد پیشبینی شده است و تورم نیز حدود ۳۰ درصد است. اینکه میگوئیم با ناترازی مواجه هستیم واقعیت است. اگر ناترازی را مدیریت کنیم میتوانیم بر مشکلات غلبه کنیم.
وی افزود: اگر نتیجه مدیریت ناترازی برای هر فرد ۲۰ میلیون باشد، باید با مردم صادق باشیم. الان برای پرداخت پاداش بازنشستگان و پرستاران مشکل داریم.
پزشکیان خاطر نشان کرد: اکنون ۲۵ هزار میلیارد تومان کسری داریم. اجازهای که گرفتیم برای پرداخت مطالبات پولهایی برداشتیم و کارهایی داریم میکنیم. اگر نتوانیم درست برنامهریزی کنیم، فردا با مشکلات بدتری روبه رو میشویم. ما میتوانیم درمان کنیم و کاری میکنیم عدالت در جامعه شکل بگیرد. نه اینکه فردی که منزل و ماشین بیشتر دارد بیشتر از یارانه انرژی و سوخت استفاده کند. بر اساس دادهها منطقه ۱ و ۲ تهران به اندازه سایر مناطق تهران مصرف دارند.
وی افزود: در برخی جاها استخر روباز از گاز مفت دولتی استفاده میکنند. باید با مردم صحبت کنیم. من نمیگویم استفاده نکنند. پول دارند الحمدلله، اما هزینه واقعی انرژی را باید بپردازند. دیگر نباید یارانه به آنها تعلق بگیرد. اگر نتوانیم مدیریت کنیم با ادامه این روند فردی که داراتر هست بیشتر از یارانه بهرهمند خواهد شد و آن کسی که کمتر دارایی دارد کمتر بهرهمند میشود. این خلاف عدالت است.
با رؤسای ۱۰۰ کشور دیدار و گفتگو داشتیم
پزشکیان در ادامه در پاسخ به این پرسش که در رابطه با توسعه مناسبات اقتصادی با کشورهای منطقه و مذاکراتی که مطرح است برای تعامل با دنیا چشمانداز شما از این تعاملات و مذاکرات چیست، اظهار کرد: ما در این مدت بیش از ۹۵ و شاید ۱۰۰ دیدار با رؤسای جمهور نخست وزیرها داشتیم و روندی که پیش بینی کردیم این بود که با دنیا و کشورهای همسایه تعامل داشته باشیم و این میتواند ما را نجات دهد.
وی افزود: باید اقتصاد را باز کنیم و بتوانیم روند را توسعه دهیم، اواخر همین ماه به اوراسیا میرویم. قرار است ما را به عنوان ناظر اعلام کنند و بتوانیم با تعرفههای پایین و یا صفر تعامل با ۵ و ۶ کشور برقرار کنیم. این بازاری را برای تولید کنندگان ما باز میکند. قرار است از اتاق بازرگانی و تولید کنندگان در این سفر همراه ما باشند. تا نیازها و کارهایی که قرار است برایشان پیگیری کنیم را همان جا انجام دهیم.
رئیس جمهور بیان کرد: پیگیر این هستیم که تولید کنندگان و صنعتگران در این سفر حضور داشته باشند و راه را برای همدیگر باز کنیم. در این مدت و در این گفتگوها با رئیس جمهور چین صحبت کردیم، مصوب خوبی داریم و تلاش میکنیم عملیاتی و اجرایی شوند، قرار است هفته آینده گروه کارشناسی از چین به ایران بیایند.
پزشکیان گفت: با روسیه صحبت کردیم و معاهداتی بین ما برقرار بود، کارشناسان ما مجدد آنها را بازنگری کردند در حوزههای نفت، گاز، راه و مسائل دیگر که برای اجرایی شدن آنها چندین جلسه تشکیل دادیم، سفیر ایران را از مسکو دعوت کردیم. امروز با پوتین صحبت کردم و گفت دو معاون خود را هفته آینده به ایران میفرستد. توافقات را نهایی میکنیم تا در دیداری که در اوراسیا و یا در ژانویه در مسکو انجام خواهد شد، روند رسمی توافقات را امضا کنیم.
وی افزود: با هند و عراق توافقاتی داشتیم، تلاش میکنیم توافقها و همکاریهایی که میتونیم با با کشورهای همسایه داشته باشیم را عملیاتی کنیم زیرا بسیاری از موارد را نوشتند، اما اجرا نشده و تلاش میکنیم، اجرایی شود مانند آنکه وزیر راه ما خانم صادق خود به سرکشی پروژهها میپردازد، همینطور وزرای نفت و نیرو حوزههای کاری خودشان را پیگیری میکنند.
رئیس جمهور در بخشی از سخنانش خاطرنشان کرد: کارهای بزرگی در همین تفاهمها در دست اجرا است که اگر اجرایی شوند میتوانند بسیاری از مشکلات ما را حل کنند.
دشمنان شیطنتهایی علیه ایران انجام میدهند که نگذارند ما در کشورمان کارمان را انجام دهیم
پزشکیان در رابطه با رفع تحریمها بیان کرد: ما به آمریکا که رفته بودیم با اروپاییها صحبت کردیم و قرار بود یک هفته بعد، در اروپا توافق کنند و مشکلات حل شود. دعوا راه انداختن تا ناامیدی ایجاد شود و نگذارند ما با دنیا به توافق برسیم و ما را در چالشی نگه دارند که مردم ناراضی شوند و بگویند اینها بی عرضهاند.
وی ادامه داد: ما با آنها گفتگو کرده بودیم و مسیر خوبی پیش میرفت. در آمریکا گفتگوهایی با نخست وزیران و همچنین رئیس جمهور فرانسه داشتم، با رئیس اتحادیه اروپا صحبت کردم، با نخست وزیر نروژ، نخست وزیر سوئد و و سوئیس و بسیاری از کشورهای اروپایی صحبت کردم. مقرر شد با همدیگر کار کنیم و سو تفاهمها حذف شود و از بین برود.
رئیس جمهور گفت: اسرائیل با اقدامهایی که در لبنان از طریق انفجار پیجرها انجام داد موجب شد، ترورهایی که در آنجا انجام گرفت موجب شد مسئله، روند و مسائل بین ما و اروپاییها به هم ریخته شد. طبیعتاً ما مجبور شدیم واکنش نشان دهیم و به این اختلافها دامن زده شد.
پزشکیان افزود: حالا مجدداً گفتگوهایی با وزرای خارجه کشورهای اروپایی داشتیم و مقرر شد مجدد گفتگوها ادامه داشته باشد، البته آنها آن روی سکه خودشان را نشان دادند و مجدداً تحریمهایشان را بر روی ما افزایش میدهند. هواپیماها و کشتیهای ما را به تبعیت از کاری که آمریکا انجام داد، تحریم کردند. با تمام این اوضاع ما به دنبال این هستیم که به آنها ثابت کنیم به دنبال جنگ و ناآرامی نیستیم. ما به دنبال صلح و امنیت هستیم.
وی ادامه داد: شیطنتهایی که علیه ایران انجام میدهند به این دلیل است که نگذارند ما در کشورمان کارمان را انجام دهیم، میخواهند برای ما انقدر مشکل ایجاد کنند که مردم را نسبت به ما و حکومت ما بدبین کنند. تا امیال و ذهنیتهای خودشان را پیاده کنند.
رئیس جمهور با اشاره به اتفاقهایی که در کشورهای اسلامی رخ میدهد، عنوان کرد: اینها میخواهند مسلمانان به جان هم بیفتند، راحت بیایند و ذخایر ما را بردارند و ببرند. ما باید هوشیار باشیم و با همدیگر نجنگیم و رفتار دوستی و برادری داشته باشیم.
وقتی دعوا شروع شود به جای آنکه به هدف اصلی برسیم نتیجه گم میشود
پزشکیان همچنین در ادامه این گفتگو در رابطه با وعده انتخاباتی خود مبنی بر رفع فیلترینگ اظهار کرد: ما در یک ساختار هستیم و اگر بخواهیم آن وفاق اتفاق بیفتد طبیعتاً باید سران قوا با همدیگر به یک زبان و نگاه مشترک برسند. علاوه بر آن شورای فضای مجازی باید در این رابطه رأیگیری کند.
وی با طرح این موضوع که در نشست سران سه طرح و گزینه را مورد بررسی قرار دادیم افزود: به توافق رسیدیم و در جلسه سران مورد تأیید قرار گرفت، در شورای عالی فضای مجازی نگاههای خاصی همچنان وجود داشت، موضوع را به کار کارشناسی دیگری ارجاع دادند. کار را بررسی میکنند و در نهایت من معتقدم طبق صحبت رهبری که گفتند کسی نگفته است فیلتر کنید، گفتند حاکمیت کنید، اما آمدند همه چیز را فیلتر کردند و نارضایتی بزرگی ایجاد کرده.
رئیس جمهور گفت: من به اصل وفاق معتقدم، وقتی دعوا شروع شود به جای آنکه به هدف اصلی برسیم نتیجه گم میشود. تلاش میکنیم با وفاق و همدلی جلو برویم و مقام معظم رهبری نیز، در جلسهای که خدمتشان بودم گفتند موضوع فضای مجازی را به نحوی حل کنید.
پزشکیان اظهار کرد: منتظر هستیم این گروه کارشناسی بر روی فیلترینگ کار خود را انجام دهند و در جلسه سران قوا نیز به نتیجه برسیم، روند قضیه و گزینه انتخابی که سران به آن رسیدهاند را، به اقدام برسانیم.
وفاق این نیست که ما سهمیه دهیم، وفاق این است که ما حق دیگران را بدهیم
وی در پاسخ به این پرسش که شما در سخنان خود بسیار از کلمه وفاق استفاده میکنید، برخی معانی متفاوتی از آن برداشت کردهاند، آیا وفاق تقسیم انتصابات است و یا معنای کنار آمدن با بقیه را دارد؟ اگر بخواهیم به طور خلاصه و شفاف وفاق را توضیح دهیم، یعنی چه؟ گفت: وفاق یعنی پایبندی به حق و عدالت و دوری از ضلالت و یا تابعیت نفس.
رئیس جمهور با طرح این موضوع که اختلاف زمانی شکل میگیرد که من حق شما را ضایع کنم، افزود: اگر من حق شما را ضایع نکنم دعوایی شکل نمیگیرد. تمام اختلافهایی که ما با هم داریم برای منیت ما است. حق دیگران را نادیده میگیریم. یا به خاطر جنسیت، قومیت، مذهب حقوق دیگران را نادیده میگیریم.
پزشکیان با اشاره به اینکه اسلام بدین برای حق آمده است، گفت: خداوند در قرآن به حضرت داوود میگوید که تو را به حق خلیفه کردهایم و به حق حکومت کن. تابع هوای نفس نشو تو را از مسیر خدایی دور میکند. کسانی که مسیر ضلالت را پیشه کنند گرفتار عذاب عظیمی خواهند شد و ما در عذابیم. چرا؟ زیرا حق دیگران را نادیده میگیریم.
وی افزود: وفاق این نیست که ما سهمیه دهیم، وفاق این است که ما حق دیگران را بدهیم. زور نگوییم به دیگ را حضرت علی علیه السلام در نامه خود به مالک اشتر ابتدا او را به تقوا امر میکند. همینطور به او امر کرد که در برابر هوای نفس آن را زیر پا بگذارد و با نفس عمل نکند. انصاف را بین دوست و دشمن رعایت کند و این یعنی وفاق.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه انصاف یعنی وفاق و همه کسانی که در ایران زندگی میکنند ایرانی هستند، برای این آب و خاک هستند، افزود: قرار نیست بگوییم کسی چون اینطور است آن را بازی ندهیم، باید به حق و عدالت در جامعه عمل کنیم.
پزشکیان در پاسخ به این پرسش که انتظار دارید دیگر قوا در بحث وفاق چه کمکی به شما بکنند، گفت: اگر ما حقوق مردم را از نظر قضائی و قانونگذاری، رعایت کنیم مصداق وفاق است. میتوانیم قانون بنویسیم اما اگر عادلانه نباشد فایده ندارد، حکم بر عدالت و کرامت و عزت ایرانی است. همه محترم هستند و جایگاه دارند و اگر قانونی بنویسیم که عدالت در آن دیده نشود، اجرا نخواهد شد.
وی در همین رابطه افزود: اگر قانون ناعادلانه اجرا شود نارضایتی ایجاد میکند. باید قانون را بر اساس عدالت و حق بنویسیم و طوری نباشد که حقوق عدهای را ضایع کند.
پزشکیان همچنین بیان کرد: اگر توانستیم بر اساس حق و عدالت، قانون بنویسیم و قضاوت کنیم، واقعاً همه در این مملکت راضی میشوند. نه اینکه اگر آشنایی داشتی به تو یک جور حکم دهند و اگر نداشتی جور دیگر و البته این نگاه رئیس قوه قضائیه نیست، بارها و بارها از رئیس قوه قضائیه شنیدهاید که دستور داده است اما وقتی به سلسله مراتب دستوری به پایین میرسد، آنجا بر اساس منیت گاهی اوقات افراد عمل میکنند.
رئیس جمهور در همین رابطه عنوان کرد: اگر من مجرم هستم به اندازه جرمم مرا مجازات کنید، نام که وقتی یک جرمی مرتکب شدم به اندازه تمام عمر انگی به من بچسبانید که دیگر نتوانم بلند شوم. هر ایرانی یک ظرفیت است. دریایی از قدرت و قوت است. در هر قومیت و جنسیت همینطور است و اگر این را بپذیریم، اجازه دهیم رشد کند و توان خود را برای شکوفایی این کشور به کار بگیرد، از این بحرانها خارج میشویم.
پزشکیان گفت: وقتی از بحرانها بیرون میآییم که همه را بازی دهیم در جنگ عراق، در برابر صدام نامرد که همه دنیا از او حمایت میکردند هیچ چیزی نداشتیم، چطور نتوانستند یک وجب از خاک ما را بگیرند؟ مردم بودند. مردم با تمام وجود زندگیشان را تعطیل میکردند و میرفتند و شهید میشدند. برای اینکه مملکت به آن عزت و سربلندی را میخواستند.
وی ادامه داد: همان آدمهایی که قبولشان نداشتیم و میگفتیم در خیابانها لات هستند، آنجا میآمدند و جوانمردانهتر از آنهایی که مدعی بودند از این آب و خاک و سرزمین دفاع میکردند.
برای همین مشکلاتی که از ناترازیها داریم نخبگان را دخیل میکنیم
رئیس جمهور در رابطه با ۱۶ آذر و روز دانشجو و این سوال که چه برنامهای برای بازگشت اساتید به دانشگاهها خواهید داشت؟ همینطور چالش این روزها که مسئله مهاجرت دانشجویان و اساتید به خارج از کشور است، چه بستری را قرار است فراهم کنید که نخبگان در کشورمان بمانند و همین جا تحصیل علم کنند اگر رفتند به کشور بازگردند، گفت: بسیاری از دانشجویانی که معلق شده بودند به تحصیل بازگشتند. بسیاری از اساتید نیز بررسی شدند و بازگشتند. مگر افرادی که ممکن است مشکل قضائی داشته باشند. در غیر این صورت، اکثراً برگشتهاند. نه اینکه اینها مجرم بودند همان بحث هوای نفسی که میگویم اینجا شکل میگیرد.
وی در همین رابطه عنوان کرد: زمانی که نماینده بودم بارها موارد را دیده بودم که غیرقابل قبول بود و به وزیر علوم اعلام میکردم، مراقبت کنید و هی قول دادند و متأسفانه عمل نکردند. طبیعتاً این نوع رفتار با دانشجو و هیئت علمی نتیجهاش نارضایتی است. از آن طرف نیز آنها دلشان میخواهند نخبگان ما را ببرند، بر کشورمان ناآرامی ایجاد کنند و میخواهند آنهایی که نخبه هستند را که میتوانند برای این مملکت چارهسازی کنند و مشکل ما را حل کنند را برایشان سفره پهن کردند تا به کشور خودشان ببرند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ما به جای اینکه هوای نخبگانمان را داشته باشیم و حداقل احترام خشک و خالی به آنها بگذاریم، دلگرم شوند و حداقل احساس کنند این مملکت برای آنها است و احساس کنند وجودشان ضروری و لازم است و میتوانند کمک کنند، به جای این کار، بدتر عمل کردهایم. ما تلاش میکنیم برای همین مشکلاتی که از ناترازیها داریم نخبگان را دخیل کنیم.
پزشکیان تصریح کرد: باور من این است که اساتید و نخبگان ما وارد میدان شوند و بخواهند همکاری کنند، مشکلات ما حل میشوند.
با کمک مردم، یکساله تمامی مدارس نیمهکاره ساخته خواهد شد
رئیس جمهور در ادامه این گفتگوی تلویزیونی در رابطه با پیوست عدالت در همه طرحها و برنامهها به ویژه در حوزه بهداشت و درمان و آموزش، مانند تقویت بنیه علمی مدارس دولتی، گسترش عدالت آموزشی و زیرساختها برنامههای دولت را تشریح و اظهار کرد: در حال حاضر دو برنامه داریم و هر هفته راجع به مسائل آموزشی جلسه با کارشناسان آموزشی در حوزه سختافزار و نرمافزار تشکیل میدهیم، موضوع سختافزار این است که با مشارکت مردم مدارس را در مدت یک سال بسازیم.
پزشکیان همچنین بیان کرد: وقتی رئیس دانشگاه بودم، ظرف ۶ ماه ۶۰۰ خانه بهداشت ساختم، همه من را مسخره میکردند و میگفتند مدیریت بلد نیست و از این صحبتها مطرح میکردند که تازه آمده است، نگاه و باور بسیجی همانطور که جبههها را اداره کردیم به ما این توان را میدهد که کارها را پیش ببریم.
وی ادامه داد: دولت به ما پول میداد تا ۱۰ خانه بهداشت بسازیم، دو سال طول میکشید و پول به اتمام میرسید و گاهی اوقات ساخت خانه بهداشت به پایان نمیرسید. من میخواستم دو ماهه خانههای بهداشت را بسازم اما وقتی وارد بازار شدیم متوجه شدیم که تیرآهن و سیمان یافت نمیشود؛ که اگر بود، دو ماهه میساختیم.
گروهی را مقرر کردهایم تا شیوه آموزش به روش جدید را تعیین کنند
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه با کمک مردم میتوانیم کارها را پیش ببریم تاکید کرد: اگر مردم باور کنند که میخواهیم مشکلشان را حل کنیم، به میدان میآیند. ما ثابت کردهایم که میخواهیم در مناطق محروم برای مردم کار بکنیم و از نظر سختافزاری آنها به میدان میآیند.
پزشکیان در مورد محتوای آموزشی اظهار کرد: در دنیا این روشهای آموزشی دیگر از بین رفته است، دیگر اینطور آموزش نمیدهند. روشهای علمی و آموزشی به گونه دیگر است، به این شکل است که باید حل مسئله، کار تیمی، ارتباطات، مدیریت و ساختارسازی بیاموزیم. این نگاه در شکل چینش کلاس نمایان میشود.
وی با اشاره به اینکه اخیراً گفته بود کلاسهای ۴۰ و ۵۰ نفره مناسب هستند، عنوان کرد: گفتهایم کلاسها را طوری طراحی کنند که بتوانیم اهداف آموزشی را محقق کنیم. کلاس ۵۰ نفره را به ۵ گروه ۱۰ نفره تقسیم میکنند. به طور مثال یک نفر رئیس نفر دیگر معاون و کسی نیز سخنگو میشود. موضوع درس از آنجا که باید به صورت سیستماتیک آموزش داده شود، موضوع به شکل سیستماتیک تقسیم میشود.
رئیس جمهور ادامه داد: وقتی یک فرد به صورت سیستماتیک آموزش میبیند میداند که چطور باید به موضوع نگاه کند، به این شیوه دانش آموزان نوع گفتگو و تحقیق میآموزند. موضوع بعدی این است که میگویند آموزش باید بر اساس نیاز جامعه باشد. باید آموزش به نحوی باشد که بتوانند مشکل جامعه خود را حل کنند.
پزشکیان ادامه داد: گروهی را مقرر کردهایم تا شیوه آموزش به روش جدید را تعیین کنند. ساختار و ابزار مورد نیاز را مشخص کنند. باید بچههایی را آموزش دهیم که از این کشور بیرون نروند؛ زیرا مملکت برای آنها است، ما اشتباه آموزش داده بودیم که اینها میروند.
وی عنوان کرد: محصل که برای آموزش در اختیار نظام آموزشی است به درستی آموزش ندیده است و بعد در خیابان با او برخورد میشود در حالی که باید در همان دوران آموزش به خوبی آموزش میدید. امکان ندارد با چنین رفتاری اصلاح شود.
در ساختار پزشک خانواده، هیچ ایرانی از خدمات مورد نیاز دور نخواهد بود
رئیس جمهور در رابطه با عدالت در حوزه بهداشت و درمان با اشاره به اجرای پزشک خانواده، بیان کرد: در پزشک خانواده بسته خدمت، جمعیت و مسئول تعریف میکنند. اگر مشکل و نارسایی در این رابطه پیدا شد مشخص است که از کدام قسمت سرچشمه میگیرد. در این ساختار هیچ ایرانی از آن خدمات مورد نیاز دور نخواهد بود. از آنجایی که باید پوشش همگانی صورت گیرد، افراد فقیر و نیازمند که پول و آشنا ندارند، همان خدمات را دریافت میکنند که افراد صاحب ثروت و نفوذ دریافت میکنند.
پزشکیان گفت: البته حالا رفتار ما درست نیست؛ هرچند که باید همه چیز بر اساس سیستم ارجاع صورت بگیرد، اینطور نباشد که من که رئیس جمهور هستم خارج از نوبت پذیرش شوم، رفتار ما غیرعادلانه است و عدالت این است که، کسی که در نوبت است ابتدا او خدمات دریافت کند. اینطور یاد گرفتهایم که کسی که رئیس است اول صف بایستد. و عدالت یعنی کسی که نوبتش است از خدمات بهره بگیرد. البته کسی که پولدار است، میتواند خارج از این ساختار خدمات دریافت کند.
از نظر علمی میگویند وقتی میخوای کاری را خراب کنی خوب به آن حمله نکن بلکه بد از آن دفاع کن
رئیس جمهور در پاسخ به این پرسش که قانون اخیر حجاب چه زمانی ابلاغ و به چه نحوی اجرایی و سازماندهی خواهد شد؟ گفت: در این رابطه ما بسیار بحث داریم، گفتگو هم کردهایم، از نظر اجرایی برای من که قرار است این را اجرا کنم سوالها و ابهاماتی وجود دارد که به سادگی اجرای آن ممکن نیست؛ زیرا ما میخواهیم موضوعی را اصلاح کنیم، ممکن است با این مداخله بسیاری از امور دیگر را خراب کنیم.
پزشکیان تصریح کرد: قرار است گفتگو کنیم و ببینیم روند قضیه را چطور با تعامل میتوانیم پیگیری کنیم که هم اصول و ارزشهای اعتقادی خودمان را حفظ کنیم و کاری هم نکنیم که وفاق و همدلی جامعه بر هم بخورد. روی این موضوع کار میکنیم و بسیاری از مسائل وجود دارد که برای خود من جای سوال دارد. از نظر علمی میگویند وقتی میخوای کاری را خراب کنی خوب به آن حمله نکن بلکه بد از آن دفاع کن. اگر قرار باشد کاری را که قرار است انجام دهم نتوانم خوب دفاع کنم، ممکن است بدتر شود. باید کسانی که قرار است این قانون را اجرا کنند توانمندی، باور و مهارت اجرا را داشته باشند.
وی گفت: چنین بستری را برای اجرای این قانون در سیستم اجرایی خودمان آماده نمیبینم.
رئیس جمهور در رابطه با اینکه موضوع گشت ارشاد در این قانون مطرح نیست و مسائل فرهنگی و اقتصادی در آن گنجانده شده است، و اینکه ممکن است دولت لایحهای برای اصلاح این طرح ارائه دهد، گفت: فرض کنید من راننده اسنپ هستم، مسافر خانمی را سوار میکنم که حجاب مناسب را ندارد، هم من جریمه خواهم شد هم او و من از زندگی ساقط میشوم در حالی که این به من چه ربطی دارد؟ آیا جامعه این را خواهد پذیرفت؟ این روش امکانپذیر است؟ کاری نکنیم آنهایی که به این موضوع ارتباطی ندارند نیز ناراضی شوند.
پزشکیان یادآور شد: روش حل مسئله از مدرسه شروع میشود، جوانان جامعه برای آموزش نزد ما بودند و نتوانستهایم آنها را به درستی آموزش دهیم، حالا به این مرحله رسیده و میخواهیم با این حرفها آن را اصلاح کنیم آیا میشود؟
از همه ایرانیان میخواهم که دست به دست هم دهیم و ایران را درست کنیم
رئیس جمهور خطاب به مردم بیان کرد: من بر نگاه و باور خودم هستم، با تمام وجود میخواهم به مردم عزیز کشورم خدمت کنم، هیچ باوری جز خدمت به کشورم ندارم و از همه ایرانیان قلباً میخواهم که دست به دست هم دهیم و ایران را درست کنیم، اگر ما با هم باشیم هیچ مشکلی نمیتواند جلوی ما قرار بگیرد. دعوا کنیم حتی ممکن است سادهترین مسائل را با مشکل مواجه کنیم، خدا کمک کند که ما شرمنده مردم عزیز و شهدا نشویم.
پزشکیان همچنین عنوان کرد: با چالشهای بزرگی روبرو هستیم، دشمنان میخواهند ما شکست بخوریم و اگر ما با هم باشیم شکست نمیخوریم. آرزوی توفیق برای همه ایرانیانی که پیام ما را میشنوند دارم.
در پایان مجری برنامه عنوان کرد طبق قول شما که میخواستید ماهانه این مصاحبهها را ترتیب دهیم، امیدواریم در دفعات بعدی در خدمت شما باشیم و پاسخگوی سوالهای مردم باشید.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.