سعدالله زارعی، کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با جهت پرس:
دولت ملی عراق نمیتواند از عملکرد اقلیم کردستان جدا محسوب شود/ تلاش گروههای تروریستی برای کشاندن دامنه آشوب به دیگر شهرها
زارعی با بیان اینکه ایران میداند دولت مرکزی عراق مخالف اقدامات اقلیم کردستان علیه ایران است، گفت: بااینوجود دولت ملی نمیتواند از عملکرد دولت محلی اقلیم جدا محسوب شود و باید جلوی این اقدامات گرفته شود.
تشدید تحرکات مرزی گروههای تجزیهطلب کردی عراق از یکسو و از سوی دیگر اعتراف جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین ایالاتمتحده آمریکا مبنی بر مسلح شدن متعرضین در ایران از سوی کردستان عراق، موجب شد تا مقامات امنیتی و سیاسی کشورمان به دولت عراق اولتیماتوم دهند و بخواهند گروههای مسلح را خلع سلاح کنند. البته دولت اقلیم کردستان عراق این اظهارات جان بولتون را رد کرده و جوتیار عادل سخنگوی این دولت در بیانیهای تأکید کرد اقلیم کردستان این اتهامات را که چندین بار تکرار شده است بهطور کامل رد میکند و دولت اقلیم کردستان اجازه نخواهد داد خاکش خطری برای امنیت کشورهای همجوار تشکیل دهد.
این موضعگیری در حالی است که محمدکاظم آل صادق، سفیر کشورمان در بغداد در مصاحبه با العالم درباره این مسئله گفته است: ایران بیش از ۷۰ مدرک و سند به بغداد داده است که ثابت میکند نیروهای تروریستی در شمال این کشور حضور دارند. ما بهطرف عراقی مهلت ۱۰ روزه دادیم تا نیروهای تروریستی مسلح را خلع سلاح کند. سازمان موساد رژیم صهیونیستی از طریق خاک کردستان تأسیسات حیاتی ما در کرمانشاه را هدف قرارداد.
زارعی: تذکرهای قبلی ایران امروز شکل عملی گرفته است
در همین زمینه، سعدالله زارعی کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با جهت درباره اولتیماتوم ایران به دولت عراق برای خلع سلاح گروههای تروریستی داخل این کشور اظهار کرد: خبرها و تحولات بیانگر این است که در طول ماههای گذشته گروههای تروریستی همچون حزب دموکرات، پژاک، کومله و دیگر گروهها با هماهنگی دولت اقلیم کردستان عراق یا در پناه سکوت و مماشات آنها، مرزهای جمهوری اسلامی ایران را مورد تهدید قرار دادهاند. در همین روزهای گذشته نیز تلاش کردند مهاباد را ناامن و ناآرام سازند و دامنه این درگیریها و آشوبها را به دیگر شهرها مثل سنندج بکشانند.
زارعی ادامه داد: البته پیشازاین اولتیماتوم نیز، دولت جمهوری اسلامی ایران بهصورت عمومی تذکری را نسبت به رفتارهای خصمانه این گروهها داده و اقداماتی را در دو ماه اخیر علیه مراکز تروریستی در خاک عراق و مناطقی همچون کردستان و سلیمانیه انجام داده بود. بااینحال، گرچه جریان شرارت آسیبهای جدیدی دیده بود اما اقدامات آنان همچنان ادامه داشت، بنابراین بایستی تذکر جدی و عملیاتیتر داده میشد تا گروههایی که در حال مدیریت یا همراهی با اینگونه شرارت هستند دست از اقدامات خود بردارند.
اسناد گسیل سلاحها از اقلیم کردستان به ایران موجود است
این کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: گرچه دفتر اقلیم کردستان عراق طی بیانیهای مطرح کرد که ما هیچ نقشی در پشتصحنه این ماجرا نداریم و اظهارات مقام سابق آمریکایی را تکذیب میکنیم، اما اسناد و مدارک فراوانی برای تأیید موضع کشورمان وجود دارد. سلاحهایی که از سوی دولت اقلیم کردستان به شمال غربی ایران گسیلشده و گروههای تروریستی که وارد کشورمان شدند و شرارت انجام دادند، مواردی نیستند که قابل کتمان باشد. البته راه دیگری هم برای ورود این گروهها به ایران نبود و تمام اینها از مسیر سلیمانیه وارد کشور شدند. به همین خاطر این بیانیه ارزش واقعی ندارد و طبیعی است که ایران سکوت نکند و اقدامات خصمانه آنان را صریحاً و قاطع پاسخ بدهد.
دولت عراق مخالف رفتار اقلیم کردستان علیه ایران است
وی افزود: البته ما میدانیم دولت عراق مخالف اینگونه اقدامات است و اطمینان داریم محمد شیاع السودانی، رئیسجمهور عراق و دیگر ارکان دولت مرکزی عراق با توطئههایی که اقلیم علیه ایران انجام میدهد موافق نیستند. درواقع ما در اینجا از طرف بخشی از حکومت اقلیم شاهد شرارتها هستیم، اما بااین وجود تأکید داریم طبیعتاً شما بهعنوان دولت ملی نمیتوانید از عملکرد دولت محلی اقلیم جدا محسوب شوید؛ بنابراین دولت مرکزی عراق بایستی متناسب با این فهم و صبر طرف ایرانی از اقدامات تروریستی علیه کشورمان جلوگیری کنید. مخاطب اولتیماتوم ما باید دولت عراق باشد، زیرا اقلیم کردستان بخشی از عراق است و همانطور که دولت کردی اقلیم بایستی پاسخ بدهد دولت ملی عراق هم باید پاسخگو باشد. اگر نیاز به اقدام عملی باشد کشورمان قطعاً انجام خواهد داد، چنانکه بهطور رسمی چندین بار ورود داشته و نیروی زمینی سپاه علیه مراکز گروههای تروریستی در داخل منطقه اقلیم عملیات انجام داده است.
دولت عراق اگر تأخیر داشته باشد، ایران اقدام عملی خواهد کرد
زارعی تأکید کرد: اولویت این است دولت عراق به خلع سلاح گروههای تروریستی بپردازد و مرزهای ایران را از شر گروههای شرور پاک کند، گروههایی که عراقی نیستند و با زد و بند دستگاههای اطلاعاتی وارد این کشور شدهاند؛ اما اگر دولت عراق به هر دلیلی بخواهد نسبت به این موضوع مسامحه به خرج داده یا تأخیر داشته باشد و اقدام متناسب را انجام ندهد، در این صورت طبیعتاً ایران نمیتواند مرزها و اتباع کشورش را در برابر اقدامات تروریستی بیپناه بگذارد و حق خود میداند تروریسم را در اقلیم کردستان مهار کند.
۴ تصمیم شورای امنیت ملی عراق در پی عملیات ایران علیه تروریستها
از سوی دیگر شورای امنیت ملی عراق پس از اعلام سپاه از انجام عملیات جدید علیه گروهکهای تروریستی تجزیهطلب در منطقه کردستان عراق، ۵ تصمیم جدید اتخاذ کرد که به شرح زیر است.
1- ایجاد طرحی برای استقرار مجدد نیروهای مرزبانی عراق بهمنظور حفظ خط صفر مرزی با ایران و ترکیه.
2- تأمین تمامی ملزومات موردنیاز برای پشتیبانی تدارکاتی بهمنظور انجام مأموریتهایشان.
3- اقدام با منابع انسانی وزارت کشور [عراق] برای تقویت پاسگاههای مرزی.
4- هماهنگی با دولت منطقه کردستان عراق و وزارت پیشمرگه برای عمل به بندهای یک و دو بهمنظور یکپارچهسازی اقدامات ملی برای محافظت از مرزهای عراق.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.