گزارش جهت پرس از بررسی صلاحیت وزیر امور خارجه پیشنهادی به مجلس؛

در مذاکرات برجام عزت ملی رعایت نشد/ چرا عراقچی را دست پرورده مکتب ظریف می‌خوانند؟

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی صلاحیت، برنامه‌ها و عملکرد وزیر پیشنهادی امورخارجه را تایید کرد و در پی آن نمایندگان موافق و مخالف پشت تریبون به نکاتشان را مطرح کردند.

در مذاکرات برجام عزت ملی رعایت نشد/ چرا عراقچی را دست پرورده مکتب ظریف می‌خوانند؟
187235

به گزارش جهت پرس؛ عطیه فکری _ نمایندگان مجلس که روز گذشته خط مشی و کلیات دولت چهاردهم را بررسی کرده بودند، امروز پس از بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی اطلاعات و اقتصاد، بررسی صلاحیت عباس عراقچی به عنوان وزیر پیشنهادی امورخارجه را در دستور کار خود قرا دادند.

در این جلسه ابراهیم رضایی ضمن قرائت گزارش این کمیسیون عنوان کرد که کمیسیون موافق حضور سید عباس عراقچی به عنوان وزیر امور خارجه و واجد شرایط برای تصدی این وزارتخانه است.

مخالفان وزیر امور خارجه پیشنهادی چه گفتند؟

محمدرضا احمدی ضمن تاکید بر اینکه وزیر خارجه باید سوابق بسیار درخشان و اقتدار و صلابت داشته باشد،‌ با انتقاد از عملکرد عراقچی در زمان مذاکرات برجام گفت: در زمان مذاکرات برجام عزت ملی رعایت نشد؛ آمریکا از برجام خارج شد ولی ما در برجام ماندیم و به تمامی تعهداتمان عمل کردیم.

محمدرضا صباغیان در جلسه علنی امروز مجلس و در جریان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه دولت چهاردهم، به عنوان مخالف عباس عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: بنده دولت چهاردهم را قبول دارم و از اکثر وزرا حمایت کردم. مخالفتم با آقای عراقچی از این بابت است که چطور شما به عنوان فردی کارکشته و صاحب تجربه در کنار آقای ظریف با همین ویژگی‌ها قرارداد برجام را امضا کردید که نتیجه‌اش به اینجا کشیده شده است. چرا قرارداد یکطرفه برجام را امضا و اجرا کردید که طرف مقابل از آن خارج شده و بعد هم اجرا نکند.

امیرحسین ثابتی با بیان اینکه «عراقچی دیپلمات واقع بینی نیست»، اظهار کرد: «امضای کری تضمین است» را چه کسی گفت؟ اینکه ترامپ نمی‌تواند از برجام خارج شود چرا که ما طوری توافق کردیم که آنها نمی‌توانند از برجام خارج شوند را چه کسی گفت؟ کسی که امروز می‌خواهد از ما در مجلس رای اعتماد بگیرد.

میثم ظهوریان با طرح این پرسش که آیا آقای عراقچی همچنان می‌خواهند که بخشی از نظام پیوند زدن زندگی مردم به اراده بیگانگان باشند یا رویکردشان تغییر کرده است؟ و افزود: ایشان اشاره کردند که من ظریف نیستم. به نظرم اتفاق خوبی است اما خوب است که این تفاوت صریحا مشخص شود که کجاها اختلاف دارند؛ چرا که در دوره سال ۹۲ تا ۱۴۰۰ ایشان تصویر مکمل آقای ظریف بودند.

موافقان وزیر پیشنهادی امور خارجه چه گفتند؟

احد آزادی‌خواه با تاکید بر اینکه آقای عراقچی برنامه خوبی برای ۱۵ کشور همسایه و همسو دارد،‌ افزود: تقویت تعامل با چین و روسیه از دیگر برنامه های ایشان است. حمایت با تمام توان از محور مقاومت در برنامه های آقای عراقچی خواهد بود. مقابله جدی با سیاست های خصمانه رژیم صهیونسیتی نیز از این برنامه ها خواهد بود. مدیریت تخاصم را از آقای عراقچی شنیدیم و امیدواریم تبدیل به جریانی به نفع جمهوری اسلامی شود. قولی که آقای عراقچی دادند حمایت از قانون اقَدام راهبردی بوده است که رهبر انقلاب فرمودند مردم را از سردرگمی نجات داد.

قوامی موافق عراقچی وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: حفظ و افزایش ثروت ملی یکی از ماموریت‌های اصلی سیاست خارجی دولت چهاردهم است. بدون انجام دیپلماسی اقتصادی، با دور تسلسل مواجه خواهیم شد. مقام معظم رهبری بر دیپلماسی اقتصادی تاکید کردند و این مهم باید به ضرورتی اجتناب ناپذیر در اسناد خرد و کلان تبدیل شود. در برنامه هفتم که دولت محترم بر آن اتکا کرده‌اند، رشد هشت درصد را درنظر گرفته‌ایم که به سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد که باید زمینه سرمایه‌گذاری ۶۰ میلیارد دلار را فراهم کنیم. از سال ۱۳۳۵ تا ۱۴۰۲ متوسط سرمایه‌گذاری خارجی در کشورمان به ۲ درصد نرسیده است و لذا رساندن این عدد به ۶۰ میلیارد دلار نیازمند نگاهی نوین است که در برنامه دکتر عراقچی به آن توجه شده است.

منوچهر متکی گفت: امروز بحث رای اعتمادی به برادری است که همه عمر خدمتی خود را بعد از سال‌های اول بعد از انقلاب که در سپاه پاسداران بود در دستگاه دیپلماسی کشور گذراند، من توفیق داشتم که از ابتدای ورود آقای دکتر عراقچی به وزارت خارجه و ورود ایشان به بخش بین‌الملل به عنوان همکارشان و معاون امور بین‌الملل با هم کار کنیم. من توفیق داشتم اولین حکم معاونت اداره و ریاست اداره مجامع بین‌المللی را برای ایشان صادر کنم، ایشان در ماموریتی موفق با سفر به جده توافقی را که به تازگی بین آقای ولایتی و سعودالفیصل وزیر خارجه عربستان در تاسیس اولین نماینده یک کشور خارجی و سفیر کشور دیگر نزد کنفرانس سازمان اسلامی بود رفت و این عملیات را انجام داد. ۱۴ سال بعد زمانی که من مسئولیت وزارت خارجه را داشتم توفیق داشتم که حکم معاونت بین‌الملل را برای ایشان صادر کنم. زمانی که برخی از دوستان ما در مجلس یازدهم قانون اقدام راهبری را تصویب کردند من فردای آن روز در شبکه افق مصاحبه کردم و این اقدام مجلس را به عنوان اقدام بسیار عالی و بازدارنده برای طرف‌های دیگر نام بردم. آقای عراقچی بعد از این مرحله و با توجه به این مصوبه مجلس دیپلماسی جدیدی را طراحی می‌کند.

فعالان رسانه‌ای چه واکنشی به وزیر امور خارجه پیشنهادی نشان دادند؟

فعالان رسانه‌ای و کاربران شبکه‌های اجتماعی متناسب با جناح و حزبی که متمایل بودند به نقد یا هواداری از عراقچی پرداختند. علاوه بر هواداری و حمایت اگر به انتقادات مطرح شده در مورد عراقچی خصوصا در ماجرای برجام و مذاکرات تووجه نشود دوباره یا چند باره کشور دچار خسارت بالایی می‌شود. در این گزارش چند توییت از فعالان رسانه‌ای منتقد به عملکرد آقای عراقچی آورده شده که می‌توانید بخوانید.

کاربران و فعالان موافق با وزارت آقای عراقچی تمام صحبت‌های نمایندگان مخالف را دروغ و شایعه خواندند بی‌آنکه سندی برای ادعایشان داشته باشند. امیرحسین ثابتی به عنوان نماینده مخالف از رئیس مجلس درخواست کرد تا آقای عراقچی برای دفاع از حق خود در مقام پاسخگویی درمورد ماجرای برجام و FATF حاضر شود تا ابهامات بر طرف بشود اما تا الان هیچ پاسخ درخوری از جانب آقای عراقچی داده نشده است.