در گزارش جهت پرس بخوانید

حمایت لفظی کشورهای اسلامی از ایران و لبنان/ آیا حامیان صهیونیست‌ها در منطقه در وعده صادق 3 کارشکنی نمی‌کنند؟

در اجلاس روز گذشته که در عربستان سعودی برگزار شد کشورهای اسلامی حمایت لفظی خود را از ایران و لبنان اعلام کردند ولی همچنان حمایت قطعی آن‌ها محل شک است.

حمایت لفظی کشورهای اسلامی از ایران و لبنان/ آیا حامیان صهیونیست‌ها در منطقه در وعده صادق 3 کارشکنی نمی‌کنند؟

به گزارش جهت پرس؛ رهبران، مقامات و نمایندگان کشورهای عربی و اسلامی در نشست سران عربی-اسلامی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی شرکت کردند تا درباره اتخاذ موضعی واحد برای توقف تجاوزات اشغالگران به نوار غزه و لبنان گفت‌وگو کنند. «محمدرضا عارف» معاون اول رئیس جمهور کشورمان در این نشست شرکت و سخنرانی داشت.

عارف پیش از سفر به ریاض برای شرکت در این نشست، هدف اصلی این نشست را «توقف جنگ» در لبنان و فلسطین خواند و اظهارامیدواری کرد که به «نتیجه خوبی» برسد و گفت که هدف کشورهای اسلامی و عربی برقراری «آتش‌بس پایدار» در منطقه است.

مواضع کشورهای اسلامی به جنایات رژیم اشغالگر چه بود؟

در این نشست فوق‌العاده که با محور فلسطین و لبنان برگزار شد حدود ۵۰نفر از سران و معاونان کشورهای اسلامی حضور داشتند. اما این استقبال و حضور چشمگیر سران اسلامی عملاً نتیجه‌ای در پی نداشت. از طرفی اغلب سران و حتی خود محمود عباس در سخنرانی‌هایشان رسماً راهکار دو دولتی در فلسطین اشغالی را دنبال کردند و از طرف دیگر راهکارهایی که برای متوقف کردن اسرائیل مطرح شد چندان کاربردی نبود و به نحوی می‌توان آن را صرفاً در حد اعلام موضعی برای شانه خالی کردن از مسئولیت از سوی رهبران اسلامی در نظر گرفت. آنچه در این میان از سوی بیشتر رهبران مورد غفلت قرار گرفت نفس اشغالگر بودن اسرائیل و حق دفاع فلسطینیان بود.

نشست سران عربی-اسلامی در ریاض

محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی که میزبان این نشست بود اعلام کرد تجاوزهای مستمر رژیم صهیونیستی به ملت فلسطین مانعی برای تلاش برای رسیدن به صلح می‌شود. ولیعهد عربستان سعودی همچنین نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین و حملات نظامی به خاک لبنان و نقض حاکمیت این کشور را محکوم کرد. بن‌سلمان بر تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شرقی تأکید و ضمن مخالفت با تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به خاک ایران اعلام کرد تهاجم نظامی به ایران قابل پذیرش نیست.

محمود عباس: عضویت اسرائیل در سازمان ملل تعلیق شود

محمود عباس که رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین هم است عملاً اسرائیل را به رسمیت شناخت و گفت جامعه جهانی نتوانست تجاوز رژیم صهیونیستی به محمد بن‌سلمان را متوقف کند. او البته گفت حملات رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا ادامه دارد. محمود عباس خواستار تعلیق عضویت رژیم صهیونیستی در سازمان ملل به دلیل پایبند نبودن این رژیم به اجرای قطعنامه‌های بین‌المللی شد.
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از کشورهای جهان خواست در روابط خود با رژیم صهیونیستی به دلیل نقض قوانین بین‌المللی بازبینی کنند.

شاه اردن: جامعه جهانی برای جلوگیری از فاجعه انسانی در غزه کاری کند

عبدالله دوم، شاه اردن در نشست فوق‌العاده سران کشورهای اسلامی و عربی در ریاض گفت: جامعه بین‌الملل جلو اسرائیل در تشدید تنش در فلسطین و شلعه‌ور کردن آتش جنگ علیه لبنان را نگرفت.
او افزود: ما باید فوراً تلاش‌ها برای شکستن محاصره غزه، توقف تشدید تنش در کرانه باختری، حمایت از حاکمیت لبنان و توقف جنگ علیه آن را افزایش دهیم. شاه اردن در ادامه گفت: جامعه جهانی باید موضع قاطعی برای جلوگیری از فاجعه انسانی در غزه و دستیابی به آتش‌بس بگیرد.

السیسی کشتار سیستماتیک در نوار غزه را محکوم کرد

عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر در نشست سران کشورهای عربی و اسلامی در ریاض گفت: تجاوزات رژیم صهیونیستی به غزه، کرانه باختری و لبنان بیش از یک سال است که در سایه سکوت بین‌المللی ادامه دارد.
رئیس جمهور مصر افزود: ما قاطعانه کشتار سیستماتیک علیه غیرنظامیان در نوار غزه را محکوم می‌کنیم. وی اظهار کرد: آینده منطقه و جهان بر سر دوراهی قرار دارد و تجاوز به نوار غزه و لبنان دیگر قابل قبول نیست. شرط ضروری برای دستیابی به امنیت و ثبات، ایجاد کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ به پایتختی قدس است. ما در مقابل تمام طرح‌ها با هدف از بین بردن آرمان فلسطین، خواهیم ایستاد و بر ضرورت آتش‌بس در لبنان و اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ تأکید می‌کنیم.

میقاتی: تجاوز اسرائیل به لبنان فوری متوقف شود

نجیب میقاتی، نخست‌وزیر موقت لبنان در نشست سران کشورهای اسلامی و عربی در ریاض گفت: لبنان در حال عبور از یک بحران بی‌سابقه، سرنوشت‌ساز و تاریخی است. لبنان از تجاوز آشکاری رنج می‌برد که نقض تمام هنجارها و منشورهای بین‌المللی است.نخست‌وزیر موقت لبنان افزود: چنانچه اسرائیل مورد بازخواست و پاسخ‌گویی قرار می‌گرفت، نمی‌توانست به تجاوزات خود به لبنان و حاکمیت آن ادامه دهد. تجاوز اسرائیل به لبنان خسارات انسانی گسترده و آواره شدن حدود ۱.۲میلیون نفر از خانه‌های خود را به همراه داشت. میقاتی اظهار کرد: خواستار پایان فوری تجاوز به لبنان، آتش‌بس و بازگشت به فعال‌سازی قطعنامه ۱۷۰۱ هستم.

بشار اسد: نسل‌کشی و قتل‌عام در غزه باید متوقف شود

بشار اسد، رئیس جمهور سوریه نیز در این نشست اظهار کرد وقتی فلسطینی‌ها حق زندگی ندارند، حقوق‌بشر چه ارزشی دارد؟ اولویت امروز توقف نسل‌کشی و قتل‌عام است. او ادامه داد: بدون برنامه اجرایی، ما در نسل‌کشی امروز شریک خواهیم بود. امیدوارم در اتخاذ تصمیمات درست موفق باشیم و نیت‌های خیرخواهانه انگیزه‌ای برای جنایات بیشتر در لبنان و غزه نباشد. اردوغان هم موضعی قوی‌تر از دیگر رهبران اسلامی نگرفت و البته ضمن محکوم کردن کشتار از سوی اشغالگران، پیشنهاد داد کشورهای اسلامی، اسرائیل را تحریم تسلیحاتی کنند! این در حالی است که بر اساس گفته‌ها بخش اعظم انرژی رژیم صهیونیستی از طریق ترکیه و توسط آذربایجان تأمین می‌شود.

هشدار نسبت به خطر نقض حاکمیت ایران بدون اتخاذ تدابیر بین‌المللی قاطعانه

در این اجلاس بین مواضع سران، اختلاف نظراتی وجود داشت اما اشتراکات مطرح شده در این رویداد نیز باید با گام‌های عملی همراه شود. در بیانیه پایانی نشست سران عربی و اسلامی در ریاض تأکید شد قدس شریف خط قرمزی برای امت عربی و اسلامی است. شبکه المیادین اعلام کرد متن پیش‌نویس مصوبه ارائه شده در نشست سران ریاض را بدست آورده است.

در این پیش‌نویس بر ضرورت بسیج حمایت بین‌المللی به‌منظور تعلیق مشارکت اسرائیل در سازمان ملل تأکید شد. همچنین نسبت به خطر تشدید تنشی که منطقه را تحت شعاع قرار داده و پیامدهای منطقه‌ای و بین‌المللی آن و گسترش دامنه تجاوزات که از نوار غزه پا فراتر گذاشته و شامل لبنان و نقض حاکمیت عراق، سوریه و ایران شده است، بدون آنکه تدابیر بین‌المللی قاطعانه‌ای اتخاذ شود و مشروعیت بین‌المللی نیز در قبال آن دست به کاری نزده است، هشدار داد.در این متن آمده است: ما بر مرکزیت داشتن مسئله فلسطین و حمایت مستحکم از مردم فلسطین برای دستیابی به حقوق ملی مشروع خود تأکید می‌کنیم. در رأس حقوق مردم فلسطین حق آن‌ها برای آزادی و داشتن کشور مستقل دارای حاکمیت در مرزهای ۴ ژوئن ۱۹۶۷ با پایتختی قدس شرقی است.

در ادامه پیش‌نویس آماده است: در رأس حقوق همچنین حق آوارگان برای بازگشت و پرداخت غرامت به آن‌ها بر اساس قطعنامه‌های مشروع بین‌المللی ذی‌ربط به‌ویژه قطعنامه ۱۹۴ است.شرکت‌کنندگان در نشست ریاض عنوان کردند: ما تأکید می‌کنیم مسئله فلسطین همچون تمامی آرمان‌های عادلانه ملت‌هاست که به‌خاطر رهایی از اشغالگر می‌جنگند. ما بر حاکمیت کامل فلسطین بر قدس شرقی اشغالی به‌عنوان پایتخت ابدی فلسطین تأکید می‌کنیم. ما مخالف هرگونه تصمیم یا اقدامات اسرائیل باهدف یهودی‌سازی قدس شرقی اشغالی و نهادینه‌کردن اشغالگری استعماری آن هستیم. قدس شریف خط قرمزی برای امت عربی و اسلامی است. ما بر همبستگی مطلقمان برای حفاظت از هویت عربی و اسلامی قدس شرقی اشغالی تأکید می‌کنیم. ما بر دفاع از حرمت مکان‌های مقدس اسلامی و مسیحی در قدس شریف تأکید می‌کنیم. ما بر حمایت مطلقمان از جمهوری لبنان و امنیت و ثبات و حاکمیت آن و امنیت مردمانش تأکید می‌کنیم. همچنین در این پیش‌نویس بر مصوبات نشست سران سابق و ضرورت مقابله با تجاوزات ظالمانه اسرائیل علیه غزه و لبنان تأکید شد.

در این بیانیه با درخواست از تمامی کشورها برای ممنوعیت صادرات یا انتقال سلاح و مهمات به رژیم صهیونیستی، از جامعه بین‌المللی خواسته شده است دست به تحرکات کارآمدی به منظور ملزم ساختن اسرائیل برای احترام به قانون بین‌المللی بزند. نشست ریاض معیارهای دوگانه در اجرای قانون بین‌المللی را نیز محکوم کرد.نشست ریاض بر حمایت از تلاش‌های مصر و قطر با همکاری با ایالات متحده برای انعقاد توافق تبادل اسیران و برقراری آتش‌بس تأکید کرد. در این پیش‌نویس از شورای امنیت خواسته شده است نسبت به اجماع نظر بین‌المللی مبنی بر اینکه فلسطین شایسته عضویت کامل در سازمان ملل است، پاسخ مثبت داده شود.

آیا حامیان صهیونیست‌ها در منطقه در وعده صادق 3 کارشکنی نمیکنند؟

عربستان و اردن به عنوان کشورهایی که بارها حمایت پنهان و آشکارشان از رژیم صهیونیستی به همگان آشکار شده است در این نشست از آتش بس و احترام به تمامیت ارضی ایران یاد کردند و اینگونه برداشت می‌شود که به صورت لفظی از اقدامات ایران برای دفاع مشروع خود در قالب عملیات‌های وعده صادق 1 و 2 حمایت می‌کنند و سوالی که برای مردم دنیا و در راس آن مردم ایران مطرح می‌شود اینست که آیا این کشورها که حمایت لفظی کرده‌اند در عملیات وعده صادق3 چه موضعی خواهند داشت؟ آیا عربستان ارسال کمک به اشغالگران را متوقف می‌کند؟ آیا اردن آسمان خود را مقابل صهیونیست‌ها میبندد؟ یا اصلا کشورهای عربی حمایت مالی خود را متوقف می‌کنند؟

علیرغم حضور گسترده در این نشست اضطراری نتیجه خوب و قاطعی حاصل نشد و اظهارات کشورها و محکوم کردن نسل کشی و جنایات وحشیانه صهیونیست‌های خونخوار فقط جنبه نمایشی داشت و نمی‌توان روی حرف‌های آن‌ها حسابی باز کرد، متاسفانه حمایت درخور و موثری از مردم مظلوم فلسطین و لبنان نشد.