جهت از یک انتخابات مغفول گزارش میدهد
انتخابات شوراها زیر سایه ریاستجمهوری / نهایی شدن دیرهنگام فهرستهای پارلمان شهری / اصولگرایان سه لیسته میشوند؟/ تمرکز اصلاحطلبان بر وحدت لیست
در حالی که 28 خرداد در کنار انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری، ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز برگزار میشود اما تاکنون اخبار این انتخابات در حاشیه موج رسانهای انتخابات ریاستجمهوری قرار گرفته است.
در حالی که 28 خرداد در کنار انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری، ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز برگزار میشود اما تاکنون اخبار این انتخابات در حاشیه موج رسانهای انتخابات ریاستجمهوری قرار گرفته است. هر چند در عرصه فعالیت انتخاباتی نیز هر دو جریان سیاسی کشور که در دورههای قبلی تا این زمان وارد فاز تبلیغات شده بودند همچنان درگیر تهیه فهرستهای نهایی هستند و به نظر میرسد عجلهای برای معرفی فهرستهای نهایی خود ندارند.
آرایش سیاسی اصلاحطلبان برای انتخابات شورای شهر
اصلاح طلبان پس از ردصلاحیت چهرههای قدیمی خود و تعدادی از اعضای فعلی شورای شهر تهران ازسوی هیأت نظارت شهرستان، ادعا میکردند که آمادگی خود را برای رقابت در انتخابات از دست دادهاند اما پس از آنکه خبر تجدیدنظر هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها در بررسی صلاحیتها و تایید صلاحیت ۷ عضو فعلی شورایشهر تهران به گوش رسید، جبهه اصلاحات کار تهیه فهرست مورد نظر برای انتخابات شوراها را آغاز کرد و به نظر میرسد در این حوزه حداقل از انتخابات ریاستجمهوری جدیتر عمل کند.
طبق شنیدهها آنها در حال تهیه فهرست نهایی برای شورایشهر تهران هستند. این کار را جبهه اصلاحات ایران متشکل از ۴۶ نفر اعضای حقیقی و حقوقی که ۳۱ نفر از آنها دبیران کل احزاب و ۱۵ نفر دیگر شخصیتهای حقیقی هستند بر عهده دارند.
اصلاحطلبان برای حضور در شورا تردیدی ندارند
هر چند اصلاحطلبان درباره حضور در انتخابات ریاستجمهوری دچار سرگردانی شدند اما به گفته جواد امام، مدیرعامل بنیاد باران «برای حضور در انتخابات شوراها تردیدی ندارند.» آنها در تلاش هستند تا طبق فرایند تعریف شده با رای 45 هزار شرکتکننده بدنه اصلی سامانه سرا (سامانه رای اصلاحطلبان) از طریق اینترنتی، فهرست نامزدهای شورای شهر را نهایی کنند.
سعید نورمحمدی، رئیس ستاد انتخابات حزب ندای ایرانیان در این باره میگوید: در سامانه سرا، هر عضو حقوقی 60 کرسی و هر عضو حقیقی 20 کرسی دارد و هر یک از این کرسی ها 20 کرسی دیگر زیرمجموعه دارند. یعنی هر عضو حقوقی 1200 رای و هر عضو حقیقی 400 رای دارد و در مجموع، رای شبکه سرا حدود 45 هزار رای دارد. بدین ترتیب هر کاندیدای اصلاحطلب که میخواهد وارد لیست اصلاح طلبان شود ابتدا باید طبق ساز و کار موجود، وارد این سامانه شود تا پس از رای گیری در این سامانه، درصورت کسب بیشترین آراء وارد فهرست اصلاح طلبان شود.
البته جز آرای مردمی، تخصصگرایی، داشتن مدرک تحصیلی مرتبط، پنج سال سابقه مدیریتی یا کارشناسی معادل، شرایط سنی 30 تا 60 سال، سابقه کار در شهرداری و حداقل 10 سال سکونت در گزینش نهایی فهرست 21 نفره جبهه اصلاحات نیز مؤثر است.
شنیدهها حاکی از این است هر حزب اصلاحطلب کاندیداهای موردنظر خود را براساس شاخصهایی که تدوین شده، معرفی خواهد کرد و در نهایت فهرستی بدون سقف و کف به رأی گذاشته خواهد شد. طبق گفته مصطفی کواکبیان از این 21 نفر حدود 10 تا 12 نفر از اعضای شورای شهر پنجم خواهند بود. همچنین بر اساس آنچه اعلام شده جبهه اصلاحات ایران برای حضور در انتخابات ششم شورای شهر بهویژه در تهران در پی بیشتر کردن سهم جوانان و زنان در فهرست نهایی کاندیداهاست. بنابراین برای رونمایی از فهرست اصلاحطلبان در انتخابات شوراها هنوز باید صبر کرد، شاید تکلیف فهرست این جریان در روزهای آینده مشخص شود.
وحدت اصولگرایان با دو شورای ائتلاف و شورای وحدت؟
در این دوره اصولگرایان هم که با چالش ردصلاحیت نامزدهای خود مواجه نبودند هنوز فهرست نهایی خود را منتشر نکردند. آنها که از مدتها پیش دو شورای ائتلاف و شورای وحدت را حول وحدت در انتخابات 1400 شکل دادند همچون اصلاحطلبان همچنان در حال رایزنی برای رسیدن به فهرست نهایی خود هستند. این در حالی است که اواسط زمستان 1399 مرتضی طلایی هم تشکل دیگری با نام «همنا» حول انتخابات شوراها به راه انداخت اما این روزها از همنا نیز خبری نیست و طلایی حالا به ریاست ستاد انتخاباتی شورای وحدت انتخاب شده است، در مقابل در شورای ائتلاف نیز تدوین فهرست انتخاباتی حول محوریت مهدی چمران پیش میرود که همین نشانه راههای جداگانهای است که این دو شورا در انتخابات شوراها در پیش گرفتند. به نظر هم نمیرسد این دو تشکل بتوانند حول انتخابات شوراها به وحدت برسند و بنابراین باید منتظر فهرستهای جداگانه این دو تشکل بود. چنانچه هر دو تشکل از رونمایی فهرست خود در روزهای آتی خبر میدهند.
برنامه شورای ائتلاف نیروهای انقلاب برای ساختمان شهرداری تهران در خیابان بهشت
فهرست نهایی شورای ائتلاف در گیرودار بررسی فهرست 84 نفرهای است که به گفته مهدی چمران؛ از روز چهارشنبه 12 خرداد، آغاز شده است. چمران در این باره اظهار کرده است از میان این 84 نفر با حضور دوستان شورای ائتلاف و 10 نفر از افرادی که توسط مجمع به عنوان داور و با رای مستقیم مردم انتخاب شدند در یک فرایند 2 تا 3 روزه 21 نفر را به عنوان کاندیداهای نهایی شورای ائتلاف مشخص خواهند کرد. اما وی مشخص نکرده که این 10 داور چگونه و با چه سازوکاری از طرف مردم انتخاب شدند و این مردم چه کسانی هستند.
چمران افزوده است: براساس زمانبندی از 12 خرداد در بازههای زمانی مشخص و حضور نفرات شورای ائتلاف و 10 نفر از مجمع، بررسیها انجام و تا یکشنبه 16 خرداد، 21 نفر از کاندیداهای شورای ائتلاف مشخص میشود.
به گفته او ترکیب احتمالی این فهرست متشکل از حداقل 3 نفر از بانوان، 5 نفر تا 6 نفر از پیشکسوتان، تعدادی از جوانان و تعدادی از افراد بالای 45 سال است.
وی همچنین تاکید کرده است که پس از نهایی شدن این فهرست، بعید است که این فهرست به دلیل اظهارنظر احزاب و تشکلها تغییر پیدا کند. او در چرایی این امر میگوید: چون شورای ائتلاف از قبل از دوستان خواسته بود برای ورود به فهرست شورای ائتلاف فرآیند اعلام شده را طی کنند و به هر ترتیب فهرست نهایی بدون تغییر اعلام خواهد شد.
چمران همچنین گفته هنوز سرلیست شورای ائتلاف در انتخابات پیش رو مشخص نشده چون هنوز فهرست نهایی مشخص نشده است. وی حتی مشخص شدن گزینههای شهرداری را برای دوره بعدی تکذیب کرده است.
اما امیر ابراهیم رسولی سخنگوی شورای ائتلاف با تاکید بر مصوبه مهم شورا مبنی بر«تعهد بر لیست ائتلاف» توسط نامزدها که به معنای حضور نیافتن 21 نامزد فهرست نهایی شانا در فهرستهای دیگر است گفته است: مهدی چمران و پرویز سروری سرلیست فهرست 21 نفره شانا خواهند بود. وی همچنین افزوده «امیدواریم جریانهای دلسوز انقلاب با گذشت از منافع شخصی و حزبی اجازه تفرقه ندهند و به همه اعلام میکنیم لیست ائتلاف اجازه نمیدهد عدالت و حقالناس موردخدشه قرار بگیرد؛ لذا خارج از فرآیند احدی وارد لیست نخواهد شد.»
سخنگوی ائتلاف همچنین بیان داشته «ما از همه نیروها و جریانهای انقلاب دعوت کردیم تا در فرآیند قرار گیرند و هرکس آمد با آغوش باز پذیرا بودیم؛ اما اگر کسانی با راحتطلبی منتظر سهمیه شب آخری هستند بدانند این رویایی دستنیافتنی است.» این اظهارات او شاید طعنهای به جبهه پایداری باشد که در سالهای اخیر مرد اجماع در آخرین لحظات بوده و تاکنون نیز درباره انتخابات شوراها با چراغ خاموش حرکت کرده است و احتمال فهرست سوم از سوی آنها دور از انتظار نیست.
شورای وحدت لیست مشترک با شورای ائتلاف منتشر میکند؟
محمدحسین موسیپور مسئول هیات اجرایی شوراهای شورای وحدت اصولگرایان نیز با اشاره به ادامه مذاکرات و رایزنیها از نهایی شدن لیست شان در آیندهای نزدیک خبر داده است.
وی همچنین درباره فهرستهایی که این روزها در برخی رسانهها و فضای مجازی منتسب به شورای وحدت منتشر میشود بیان کرده است: این فهرستها بیشتر گمانهزنی هستند و اصالتی ندارند.
موسیپور در نهایت ارایه فهرست مشترک با شورای ائتلاف را دور از انتظار ندانسته است اما چنانچه چمران و سایر اعضای شورای ائتلاف تاکید کردند در صورت تهیه فهرست نهایی شورای ائتلاف احتمال تغییر در آن وجود ندارد و از آنجایی که هر دو شورا به صورت مستقل فرایند انتخاب نامزدهای خود را طی کردند به نظر نمیرسد وحدت بین آنها اتفاق بیفتد چناچه حتی شورای ائتلاف احتمال حضور نامزدهای مشترک را با تعهد از نامزدهای فهرست 21 نفره خود را پیش بینی کرده و آن را به صفر رسانده است.
خطر سه لیستی شدن اصولگرایان
بنابراین بررسی وضعیت اصولگرایان در انتخابات شوراها نشان از حضور چندپاره آنها با حداقل سه فهرست اصلی دارد که فهرست سوم نیز به احتمال زیاد از سوی جبهه پایداری خواهد بود مگر اینکه این جبهه باز هم در آخرین ساعات با سهمگیری دلخواهش بار دیگر به اجماع با شورای ائتلاف که مواضعی نزدیک با آن دارد بپردازد. این در حالی است که اصلاحطلبان در پی ارائه یک فهرست واحد در این انتخابات هستند. با این حال تا 28 خرداد هنوز باقی است و صحنه انتخابات در ایران همواره با شگفتیهایی قرین است، شاید این شگفتی این بار حول وحدت یا انشعابهای جدید در دو جریان سیاسی آن هم در آستانه انتخابات باشد.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.