در گزارش جهت پرس بخوانید

از عزاداری برای پیروزی ترامپ تا امید به مذاکره با آمریکا/ تناقض رفتاری پزشکیان و جریان اصلاح‌طلبی کجاست؟

اصلاح‌طلبان در پی پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا ابتدا با ناراحتی و افسوس اعلام موضع کردند و سپس در پی راهی برای مذاکره دوباره با آمریکا بودند.

از عزاداری برای پیروزی ترامپ تا امید به مذاکره با آمریکا/ تناقض رفتاری پزشکیان و جریان اصلاح‌طلبی کجاست؟
203328

به گزارش جهت پرس؛ عطیه فکری _ اصلاح‌طلبان همیشه مدافع دموکرات‌های آمریکا بودند و از زمانی که بحث مذاکره با آمریکا مطرح شد اقبال بیشتری به روسای جمهور دموکرات نشان دادند و عقیده دارند که جمهوری خواهان مشی تند و جنگ‌طلبانه‌ای دارند در صورتی که بارها به آن‌ها ثابت شده سیاست‌های آمریکا در مقابله با ایران ثابت است و دموکرات بودن یا جمهوری خواه بودن کوچکترین تاثیری در میزان عداوت و دشمنی آن‌ها با جمهوری اسلامی ندارد.

رسانه‌های اصلاح‌طلب هم به تبعیت از رهبرانشان همیشه در انتخابات امریکا، حامی دموکرات‌ها بوده‌اند و این حمایت چنان بروز بیرونی یافته که گویی این رسانه‌ها و مخاطبانشان در انتخابات امریکا حق رأی دارند! در انتخابات سال ۲۰۱۶ که ترامپ و کلینتون دو کاندیدای اصلی انتخابات بودند یا در انتخابات ۲۰۲۰ که رقابت اصلی بین ترامپ و بایدن بود، این حمایت چنان در رسانه‌های اصلاح‌طلب داخلی بروز و ظهور داشت که گویی این رسانه‌ها مشغول تبلیغ برای کاندیدای مورد نظرشان هستند تا رأی بیشتری بیاورد و رسماً این رسانه‌ها تبدیل به ستاد انتخاباتی هیلاری کلینتون و جو بایدن شده بودند.

بالاخره ترامپ رئیس‌جمهور شد و حالا بازار تحلیل‌ و استدلال‌ها برای رفتار با آمریکا در روزهای پساترامپ داغ است، از طرفی برخی حقیقت‌های تاریخی مثل مذاکره با صدام را مطرح می‌کنند و به‌دنبال این هستند که فضای افکار عمومی را برای مذاکره با آمریکایی‌ها فراهم کنند. برخی دیگر هم فکر می‌کنند اگر ریاست‌جمهوری ترامپ را به او تبریک بگوییم، راه‌های مذاکره، سهل و ساده می‌شود و روابط ایران و آمریکا را در سطح یک اختلاف خانوادگی پایین می‌آورند.

روزنامه شرق به پیروزی ترامپ چه واکنشی داشت؟

روزنامه شرق به عنوان یکی از رسانه‌های اصلی اصلاح‌طلبان در ابتدا تمام تلاش خود را برای بالا بردن چهره دموکرات و پیروزی هریس انجام داد، بعد از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در مورد سیاست‌های افراطی ترامپ درباره اخراج مهاجران و رابطه با ایران نوشت تا فرق بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان را به مخاطب نشان دهد و اینگونه ماجرا را مطرح کند که ایران فرصت مذاکره، توافق و یا رفع تحریم‌ها را از دست داده است.

روزنامه شرق

رسانه‌های اصلاح‌طلب آه و افسوس را بعد از مدتی کوتاه کنار گذاشتند چراکه توجه این موضوع شدند که هر چه ترامپ را منفور نشان بدهند افکار عمومی و مردم کف جامعه در مقابل مذاکره با آمریکا گارد می‌گیرد لذا ساز مذاکره با آمریکا یا ترامپ را دوباره سر دادند تا بتوانند به اهدافشان نزدیک شوند یا ماجرای برجام را دوباره از سر بگیرند. 8 سال عمر و زندگی مردم در دولت روحانی معطل برجامی ماند که ترامپ به راحتی آن را پاره کرد و به هیچ کدام از تعهداتش پایبند نماند اما اصلاح‌طلبان از این فاجعه تاریخی درس عبرت نگرفتند و باز هم خواهان پیاده کردن همان روش هستند.

واکنش سایر رسانه‌های اصلاح‌طلب به پیروزی ترامپ

روزنامه‌ها و سایت‌های منتسب به اصلاح‌طلبان همچنان بر مدار ایجاد رابطه با آمریکا و از سرگیری مذاکرات فعالیت می‌کنند و باز هم مثل همیشه این تصور که آب خوردن ملت وابسته و منوط به آمریکاست را شکل می‌دهند، این رسانه‌ها بعد از مدت کوتاهی عزاداری برای پیروزی ترامپ حالا به فکر جایگزین کردن و ایجاد ارتباط با ترامپ قمارباز و قاتل هستند و گویی ماجرای شهادت و ترور سردار حاج قاسم سلیمانی را فراموش کردند.

اصلاح‌طلبان همیشه از موضع ضعف و حقارت در برابر آمریکا رفتار می‌کنند و می‌خواهند تمام اصول و ارزش‌های انقلاب اسلامی را زیر پا بگذارند و برای بدست آوردن روابط دوستانه با آمریکا پا روی خون شهدا و مدافعان وطن می‌گذارند، نکته‌ای که مردم و کاربران به شدت با آن مخالفند و به آن اعتراض دارند.

هم میهن سازندگیفعالان سیاسی و رسانه‌ای اصلاح‌طلب چه موضعی گرفتند؟

فعالان سیاسی و رسانه‌ای اصلاح‌طلب به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا اگرچه عصبی و حتی متناقض‌ واکنش نشان دادند اما در لابه‌لای آن می‌توان دغدغه‌های اصلی این جریان در قبال آینده را نیز مشاهده کرد. ابتدا ناسزا می‌گفتند و حالا ابراز امیدواری می‌کنند که شاید بتوانند با ترامپ نیز روابط مسالمت آمیز برقرار کنند.

حمید ابوطالبی، مشاور سیاسی حسن روحانی در یادداشتی که اخیراً منتشر کرده، اشاره‌ای به سیاست رؤسای‌جمهور اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرا در مواجهه با آمریکا کرد و آن سیاست‌ها را بی‌نتیجه و بی‌هدف خواند. «گفت‌وگوی تلفنی با اوباما برای مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریم و امضای برجام» و «عدم گفت‌وگو با ترامپ- داستان مکرون- برای جلوگیری از شکست مذاکرات و نابودی برجام» را سیاست‌هایی خواند که بعدها رؤسای‌جمهور نسبت به آن ابراز پشیمانی کردند و گفت که «برای کنترل تنش‌ها»، باید از ماندن در گذشته اجتناب کرد و رویکردی تازه اتخاذ کرد.

ابوطالبی برای گشودن مسیر آینده معتقد است رئیس‌جمهور باید انتخاب ترامپ را تبریک و «آداب دیپلماتیک» را دراین‌رابطه رعایت کند و گفت: «در آغاز راه و در جهت رعایت آداب دیپلماتیک، در یکی از سخنرانی‌هایتان پیروزی ترامپ را تبریک بگویید؛ سخنگوی دولتتان نسبت به حل مشکلات ایران و آمریکا ابراز امیدواری کند و کنترل ‌روابط ایران و آمریکا را خودتان در دست بگیرید.»

احمد زیدآبادی فعال سیاسی اصلاح طلب در یادداشتی با عنوان «گندش بزنن!» در واکنش به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، در کانال تلگرامی خود نوشت: تحمل یک آدم خودشیفته و نادرست‌گو و غیرقابل پیش‌بینی برای چهارسال آینده در کاخ سفید، برای امثال من در این فاصلۀ چندهزار کیلومتر عذاب الیم است چه رسد برای آن نیمی از مردم آمریکا که به او رأی ندادند! مشکل اول این است که نمی‌دانیم او دقیقاً می‌خواهد در برابر بحران‌های جهانی بخصوص بحران خاورمیانه چگونه عمل کند؟ من به سهم خود باید سه شبانه روز در ارتفاعات اطراف روستای شورچشمه اعتکاف کنم تا چینش مهره‌های شطرنج ذهنم را برای فهم شرایط جدید دانه به دانه تغییر دهم! مشکل دوم این است که اگر در منطقۀ ما خرابکاری کرد، چگونه باید در برابر او موضع بگیریم؟ به هر حال توان ما محدود و قدرت دستگاه تحت کنترل و رهبری او غول‌آساست! مشکل سوم این است که من واقعاً تحمل بازگشت دیوید فریدمن به عنوان عضوی از هیئت حاکمۀ آمریکا به خاورمیانه را ندارم! مشکل چهارم….مگر همان سه مشکل مذکور کم است که بخواهم به بقیه‌اش بپردازم! ذهنم اصلاً آمادگی پذیرش ترامپ در کاخ سفید را با آن کارنامه قبلی‌اش ندارد! حسم نسبت به پیروزی او شبیه اعلام پیروزی محمود احمدی‌نژاد در سال ۸۸ است! توکل بر خدا! شاید در پیرانه‌سری پختگی پیدا کرده باشد. با این همه در بارۀ عملکرد و رفتارش با پیشداوری و بیزاری داوری و تحلیل نخواهم کرد. کار درست تحلیل مورد به مورد است. ممکن است در مواردی عملکرد مثبتی هم داشته باشد!

صادق زیباکلام با انتشار پستی در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس ( توییتر سابق)، نوشت: «تبریک به اپوزیسیون که چقدرخدا خدا میکردند و امید و آرزو داشتند که آقای ترامپ پیروز شود. ببینیم ترامپ نژاد پرست، ضدزن، ضد سیاه پوستان، ضد مهاجرین و آمریکای لاتین تبارها، ضد فلسطینی ها وضد مسلمانان، برای پیشبرد دمکراسی و بهبود حقوق بشر در ایران آنگونه که اپوزیسیون تصور میکند، چه خواهد کرد.» انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از روز گذشته_ سه شنبه 5 نوامبر_ آغاز شد. در این رقابت انتخابات کامالا هریس به عنوان نامزد حزب دموکرات و دونالد ترامپ به عنوان نامزد حزب جمهوری خواه به رقابت با یکدیگر پرداختند. بر اساس گزارش رسانه های آمریکایی دونالد ترامپ در این رقابت انتخاباتی پیروز و به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب شد.

محمدعلی ابطحی فعال سیاسی اصلاح طلب، در واکنش به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: مولا علی فرمودند: فرصت ها را غنیمت بشمارید که مثل ابر زودگذر است. اگر قدرت دیپلماسی دلسوزانه و اراده سیاسی قوی باشد انتخاب ترامپ می تواند فرصت مهمی برای ما باشد.

اسماعیل گرامی مقدم، قائم مقام حزب اعتماد ملی در گفتگویی با روزنامه اعتماد، اظهار داشت: اینکه ترامپ با ۳۴ مورد اتهامی، رییس‌جمهور آمریکا می‌شود نشان‌دهنده دموکراسی قوام یافته در این کشور است. اما در پاسخ به این پرسش که چرا ترامپ رای آورد و اینکه آیا فقط شخصیت کاریزما و منحصر به فرد و بیزینسی او است که باعث رای آوری او شده یا پای دلایل دیگری در میان است؟ و اینکه آیا ترامپ شخصیت و گفتمانی فراتر از جمهوری‌خواهان دارد یا اشتباهات راهبردی دموکرات‌ها هم در پیروزی ترامپ نقش داشته؟ شخصا معتقدم دلیل برنده شدن ترامپ بیشتر از اینکه به راهبردهای خود او مربوط باشد به برنامه‌ها و اقداماتی مرتبط است که ریشه در اشتباهات محاسباتی دموکرات‌ها دارد! در واقع دامنه وسیعی از امریکاییان به ترامپ رای دادند تا دموکرات‌ها رای نیاورند. برای اینکه از این حالت خارج شویم و در وضعیت صلح قرار بگیریم، دیپلماسی ایران باید فعالانه برخورد کند. ایران در جایگاه قدرت قرار دارد. جانمایی قدرت ایران بر هیچ کسی پوشیده نیست. با این اقتدار، می‌توان مذاکره کرد و منافع ملی ایرانیان را تامین کرد تا با پایداری اقتصاد دیگر شاهد کاهش و ریزش ارزش پول ملی ایرانیان نباشیم. اگر تحریم‌ها با شدت بیشتری ادامه یابد حتی بانک‌های چینی و هندی و کره‌جنوبی هم جریمه شوند، دیگر نمی‌توان روی صادرات حداقلی نفت هم حساب کرد.

تناقض رفتاری پزشکیان با جریان اصلاح‌طلبی

تناقض و تعارض دیدگاه‌های جریان سیاسی اصلاح‌طلب با دولت پزشکیان اخیرا خودش را نشان داده است. با اینکه جریان اصلاح‌طلب خود را حامی اصلی دولت آقای پزشکیان معرفی می‌کند، اما در همین امر هم مواضع آنان با دولت چهاردهم دچار تناقض و تعارض است. مقامات رسمی دولت از جمله مسعود پزشکیان رئیس جمهور و سیدعباس‌عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان بار‌ها اعلام کردند که ایران سیاست خارجی خود را براساس تحولات دیگر کشور‌ها تنظیم نمی‌کند، بلکه سیاست و مواضع ایران مشخص است و فرقی بین ترامپ و هریس برای ایران نیست، چرا که مواضع این رژیم در قبال جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت یکسان است و نهایتاً تفاوت در تاکتیک‌های دشمنی با ملت ایران است.

عراقچی

عراقچی وزیرامور خارجه در گفتگو با شبکه یک مواضع دولت را این‌گونه اعلام کرد: «ما برای انتخابات ریاست جمهوری امریکا و اینکه چه کسی انتخاب شود خیلی ارزشی قائل نیستیم و اینکه بعضی مباحث درباره تاثیر انتخاب یکی از این دو نامزد در موضع ایران در قبال جنگ غزه و آرمان فلسطین مطرح می‌شود در مواضع اصولی کشور و راهبرد‌های کشور تاثیری ندارد؛ اگرچه در سطح تاکتیک‌ها ممکن است تاثیراتی داشته باشد. رهبری نیز در همین زمینه فرمودند که مسئولان در جای خودش تصمیم می‌گیرند. ما در مورد اصول و آرمان‌های خودمان هیچ وقت مصالحه نمی‌کنیم، ولی تاکتیک‌ها ممکن است بسته به شرایط تغییر پیدا کند».
این تعارض نشان می‌دهد که احتمالا در ماه‌های آینده باید شاهد طرح مطالباتی از جانب اصلاح طلبان از دولت در حوزه سیاست خارجی باشیم که همراستا با مواضع دولت و منافع ملی ایران نیست؛ بنابراین دولت آقای پزشکیان باید کاملا در مقابل این جریان هوشیار باشد.
اصلاح طلبان هم با درس گرفتن از تجربیات قبلی از وابسته کردن امور کشور و تحلیل مسائل متناسب با تحولات امریکا دست بردارند. واقعا تفاوتی برای ایران و ملت ما وجود ندارد که چه کسی در امریکا رئیس جمهور شود و ایران باید راهبرد‌های خود را مستقل از این مسائل طراحی کند که همین رویه هم انجام می‌شود. اینکه قبل از انتخابات برای دموکرات‌ها رپرتاژ بروند و بعد از انتخابات اعلام کنند که برای ما فرقی ندارند، از سوی افکارعمومی به نفاق تعبیر می‌شود که برای رفتار یک جریان سیاسی توصیف خوبی نیست. اما این خود عملکرد اصلاح‌طلبان و موش و گربه بازی با انتخابات امریکا است که آن را در مظان این صفت قرار می‌دهد.