جهت پرس شایعات پیاده روی اربعین و حواشی آن را بررسی می کند

از تحریم بزرگترین راهپیمایی جهان تا واکنش کاربران توئیتر

امروز دشمن از طریق رسانه هایی که در اختیار دارد برای کم رنگ شدن همایش اربعین به کار می برد؛ مواردی که امسال با عنوان تحریم اربعین شکل گرفته است.

از تحریم بزرگترین راهپیمایی جهان تا واکنش کاربران توئیتر
1023

پیاده روی اربعین بزرگترین اجتماع مذهبی در جهان است که نظیر و مانند ندارد، این اجتماع بین المللی خار چشم دشمنان است و برای دشمنانی که همواره با روش های مختلف به دنبال ضربه زدن به دین اسلام هستند، قابل تحمل نیست بنابراین ساکت نمی نشینند و امسال هم به مانند سال های قبل با وارد کردن ایراداتی مثل حکومتی بودن این اجتماع،استفاده از بودجه های دولتی در موکب ها سعی در کمرنگ کردن حضور مردم و عدم شرکت آن ها دارد.

در اینجا به بررسی برخی از این شایعات می پردازیم.

کارکنان وزارت رفاه کمک هزینه بلاعوض اربعین دریافت می‌کنند

عبدالرضا داوری در حساب کاربری خود در توییتر در 18مرداد 1402 با انتشار اطلاعیه ای مربوط به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص امتیازات سفر اربعین برای کارکنان این وزارتخانه و سازمان‌های تابعه نوشت:

به پرسنل وزارت رفاه و سازمان‌هایش، ۳ روز مرخصی تشویقی، ۵ میلیون تومان کمک هزینه و یک میلیون تومان برای هریک از اعضای خانواده، جهت اعزام به راهپیمایی اربعین پرداخت می‌شود.

اگر فقط ۲۰% از پرسنل وزارت رفاه به راهپیمایی اربعین بروند، بار مالی آن برای دولت ۸۵۰ میلیارد تومان خواهد بود!

داوری همچنین در توییت دیگری نوشت:

با ۸۵۰ میلیارد تومانی که قرار است وزارت رفاه برای سفر اربعین کارکنانش هزینه کند می‌توان ۱۵۰۰ واحد آپارتمان ۷۰ متری را در طرح مسکن ملی، از صفر تا صد ساخت و تحویل داد، می‌توان ۵۷۰۰ شغل با وام ۱۵۰ میلیون تومانی ایجاد کرد.

رسانه

اما واقعیت این ادعا توسط خود وزارت رفاه کذب خوانده شد و در اطلاعیه ای به توضیح آن پرداخت:

با توجه به درخواست‌های متعدد کارکنان وزارتخانه برای حضور در این راهپیمایی جهانی و باشکوه، مصوب شد کمک‌هزینه سفر همانند دیگر تسهیلات برای سفرهای زیارتی و سیاحتی در صورت درخواست فرد و از سرفصل رفاهیات سهم هر کارمند به وی پرداخت و به مرور و ماهانه از وی کسر شود.

این رویه و پرداخت تسهیلات سفر از بدیهیات سیستم اداری است و این موج‌سازی کذب، جای سؤال دارد. همچنین اشاره به ارقام عجیب و غریب در خصوص تعداد کارکنان این وزارتخانه و ساخت مسکن و ایجاد اشتغال از محل این تسهیلات برای هر مخاطب، آگاهی دور از واقعیت و صرفاً تلاشی برای به حاشیه‌بردن اصل واقعیت به نظر می‌رسد.
همچنین با توجه به درخواست شرکای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای کمک به برپایی مواکب و نقش‌آفرینی در این رویداد عظیم بین‌المللی اعم از تشکل‌های کارگری، کارفرمایی و بازنشستگی، مسیر خدمت‌رسانی و عرض ارادت ایشان خصوصاً کارفرمایان و فعالان اقتصادی نیز فراهم شده است.

با پول حرام وام بانکی نمی‌توانید مردم را به اربعین بفرستید

 کارشناس برنامه زنده رصد شبکه استانی یزد در هفدهم مرداد 1402 گفت: با پول حرام وام بانکی نمی‌توانید مردم را به اربعین بفرستید؛ این پول شرعا حرام است. الزامی نیست انسان با پول حرام به این سفر مستحب برود.

صحبت های این روحانی با واکنش ها و نگرانی های زیادی بین مردم مواجه شد.
حسین میثمی، سخنگوی شورای فقهی بانک مرکزی در این مورد پاسخ داد:برخی مسائل و ابهاماتی مطرح کردند درباره اینکه  این تسهیلات قرض است، یعنی بانک‌ها ۱۰ میلیون تومان به متقاضیان قرض می‌دهند به شرط اینکه ۲.۵ میلیون تومان قرض اتفاق بیفتد و اگر قرض به شرط قرض باشد با شبهه ربا همراه است.
اما اساساً چنین چیزی نیست و این تسهیلات در قالب حقوقی مرابحه پرداخت می‌شود که جزو عقودی است که در بانکداری بدون ربا مورد تایید است و در فقه اسلامی نیز مورد تایید قرار گرفته لذا اساسا شبهه قرض به شرط قرض و ربا وجود ندارد، چون عقد پایه مورد استفاده مرابحه است.

همچنین در این مورد حجت الاسلام والمسلمین سید جعفر کریمی عضو استفتائات دفتر مقام معظم رهبری گفت: قرض ربوی تحت عنوان مرابحه ارائه محسوب می شود.  ماهیت این نوع قرض بدین شکل است که بانک پولی را به امانت به شما ارائه کرده و شما را وکیل می‌کند تا برای بانک ارز و دینار نقدی خریداری کنید به عبارت دیگر این دینار‌ها برای بانک محسوب می‌شود و با وکالت که از بانک دارید دینار خریداری شده نقدی را با سود مشخص به خودتان می‌فروشید در واقع فروشنده بانک است و شما خریدار هستید بنابراین، شما از طرف خود «بالاصاله» و از طرف بانک «بالوکاله» محسوب می‌شوید بدین ترتیب اشکال شرعی وجود ندارد. همانند زمانی که فردی که می‌رود و کالایی را می‌خرد و آن کالا را مدت‌دار با قیمتی بالاتر می‌فروشد.

در خصوص مبلغ دو میلیون و پانصد هزار تومان؛ نیز باید گفت این مبلغ باید بماند تا اقساط آن تمام شود این امر با شرط در ضمن قرارداد که «مرابحه» محسوب انجام شده؛ همانند خانه‌ای که به اجاره داده می‌شود و در کنار آن قرض الحسنه شرط می‌شود با در مثالی دیگر بیعی می‌کند و در ضمن آن قرض الحسنه شرط می‌شود در این شرایط عقد لازم مرابحه در ضمن آن شرط می‌شود که این دینار‌ها را من به شما مدت‌دار می‌فروشم به شرطی که دینار شما دو و نیم میلیون به من قرض دهید تا انتهای پرداخت اقساطتان.

در این شرایط طبق نظر مشهور امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری این معامله ایرادی ندارد.

البته طبق نظر آیت الله سیستانی که هر نوع شرط مرتبط با قرض‌الحسنه را اشکال می‌دانند؛ مقلدین ایشان می‌توانند با مراجعه به مراجع دیگر مشکل را برطرف کنند.

یک بام و دو هوا

فارغ از همه این مسائل برخی افراد کمک های این چنینی برای آسان گیری به مردم برای پیاده روی اربعین را به عنوان کاسبی برای دولت می دانند، برخی هم از آن طرف بام بر طبل آسان سازی دولت برای جذب بیشتر افراد برای شرکت در پیاده روی اربعین قلمداد می کنند. 

رسانه

اگر هم قطعا دولت بخواهد رفاه بیشتری برای مردم به مانند پیشنهاد این مداح انجام دهد، آن چه که در نمونه اش را توئیت زیر می بینید خواهند گفت:

رسانه

رویه ای که شبکه اینترنشنال بعد از ناکامی در پروژه تحریم محرم و استقبال بی‌نظیر مردم از آئین‌های عزاداری حالاباعصبانیت از این حضور پرشکوه، به دنبال سناریویی جدید در به حاشیه بردن مراسم عظیم پیاده‌روی اربعین است.
 

رسانه

اما همه این موارد دلایلی هستند که امسال با عنوان پروژه تحریم اربعین به کار می برند.دیدن نظرات کاربران توئیتر درباره این پروژه خالی از لطف نیست.