ادامه وضع موجود با حضور جهانگیری و نامزدهای اصلاحطلب/ لاریجانی نامزد اجارهای میشود/ جبهه قدرتمند اصولگرایان زیر پرچم رئیسی
به گزارش جهت،با پایان فرصت ثبتنام نامزدهای ریاست جمهوری در شامگاه شنبه 25 اردیبهشت آرایش انتخاباتی جریانهای سیاسی مشخص شد و حالا باید منتظر مرحله بعدی و بررسی صلاحیت نامزدها بود. پایان چشم انتظاری اصولگرایان با حضور رئیسی در جریان اصولگرا بالاخره ابراهیم رئیسی، چشم انتظاری حامیانش را پایان داد و پا به عرصه گذاشت […]
به گزارش جهت،با پایان فرصت ثبتنام نامزدهای ریاست جمهوری در شامگاه شنبه 25 اردیبهشت آرایش انتخاباتی جریانهای سیاسی مشخص شد و حالا باید منتظر مرحله بعدی و بررسی صلاحیت نامزدها بود.
پایان چشم انتظاری اصولگرایان با حضور رئیسی
در جریان اصولگرا بالاخره ابراهیم رئیسی، چشم انتظاری حامیانش را پایان داد و پا به عرصه گذاشت تا مهمترین نامزد اصولگرایان باشد. چنانچه چهرههای دیگری چون علی نیکزاد، نائب رئیس مجلس و محمد ناظمی اردکانی وزیر تعاون دولت نهم حضور او را دلیل انصراف خود از حضور در انتخابات بخوانند یا حتی محمدباقر قالیباف به دلیل حضور او از حضور در رقابتها چشمپوشی کند. حتی برخی میگفتند شاید سعید جلیلی نیز به خاطر رئیسی انصراف بدهد اما آمدن او در آخرین ساعات ثبت نام، طیف جوان جریان اصولگرایی را بیشتر تقویت میکند.
حضور رئیسی نافی حضور سایر نامزدهای اصولگرا نیست
این انصرافها و نیامدنهای مشروط در شرایطی بود که رئیسی پس از ثبتنام در انتخابات اعلام کرد مستقل به صحنه آمده است و حضورش نافی حضور دیگران نیست و کسی به خاطر او انصراف ندهد.
غیر از رئیسی، سعید جلیلی، محسن رضایی، علیرضا زاکانی، محمد خوشچهره، مسعود زریبافان، فیروزآبادی و عزتالله ضرغامی از دیگر چهرههایی بودند که در روز آخر ثبتنام کردند. در سه روز نخست نیز سعید محمد، حسین دهقان، رستم قاسمی، حسن سبحانی و روز بعد فریدون عباسی از وزرای دولت احمدینژاد برای ثبتنام در وزارت کشور حاضر شدند. محمود احمدینژاد نیز یکی از چهرههای جنجالی بود که روز ثبتنامش ولولهای به پا کرد و گفت که در صورت ردصلاحیت انتخابات را تحریم کرده و از کسی حمایت نخواهد کرد.
احتمال انصراف اصولگرایان در ادامه مسیر به نفع رئیسی
این فهرست طویل از ثبتنامیهای جریان اصولگرا موجب میشود تا هر یک از طیفهای اصولگرایی گزینهای برای انتخاب داشته باشند؛ از سویی میتواند با جذب آرای این طیفها در نهایت رأی آنان را به سبد نامزد مطلوب و واحدی بیندازد که به احتمال زیاد در روزهای آخر انتخابات مشخص خواهد شد. نامزدی که سیل انصرافها مهر تأییدی بر یگانه بودن او خواهد بود. به عبارت دیگر به نظر میرسد حضور برخی چهرهها برای کمک به نامزد اصلی این جریان صورت گرفته باشد و اصولگرایان بر اساس راهبرد اجماع پیش از روز انتخابات، شاهد انصراف تعدادی از نامزدهای خود به نفع رئیسی نامزد مورد اجماع اکثریت این جریان باشد.
آرایش انتخاباتی اصلاحطلبان؛ بانی وضع موجودیم، اما برای مردم بغض میکنیم!
اصلاحطلبان برخلاف آنچه از پیش گفته بودند، با گزینههای متعدد احزاب اصلاح طلب از کارگزاران سازندگی گرفته تا اعتماد ملی و مردمسالاری به صحنه آمدند. به این ترتیب ایده« نهاد اجماعساز اصلاح طلبان» که قرار بود نامزد واحد این جریان را مشخص کند رنگ باخت. اسحاق جهانگیری، محسن هاشمی، مسعود پزشکیان، محمد شریعتمداری، ناصر همتی، مصطفی تاجزاده، محمود صادقی، محسن رهامی، مصطفی کواکبیان و محمدجواد حقشناس از جمله چهره های شاخصی بودند که از بین اصلاحطلبان ثبتنام کردند. البته باید نام علی لاریجانی و علی مطهری را هم در این فهرست قرار داد. چه اینکه به نظر میرسد این چهرهها با موضعگیریهای خود حالا به جریان اصلاحطلب نزدیکتر باشند هر چند همچنان خودشان را اصولگرا بخوانند.
در این میان محمدرضا عارف یکی از انصرافیهای مطرح این جناح بود که در روز آخر با بیانیهای اعلام کرد که قصدی برای حضور در انتخابات را ندارد. این در حالی است که نام او جزو فهرست 14 نفرهای بود که نهاد اجماعساز به عنوان نامزدهای مورد بررسی خود اعلام کرده بود.
حضور جهانگیری معاون اول دولت روحانی یا همتی رئیس بانک مرکزی از ان جهت قابل تأمل است که این شخصیتها در دولت روحانی سهیم هستند و از بانیان و حامیان وضع موجود به شمار میروند. نامزدی آنها میتواند به منزله تداوم وضعیتی باشد که دولت روحانی در حوزه های مختلف ایجاد کرده است. حتی ثبت نام لاریجانی که خودش باطعنه به نامزدهای نظامی و رئیس قوه قضائیه گفت که «حوزه اقتصاد نه پادگان است و نه دادگاه!» را هم میتوان در این راستا ارزیابی کرد اما از نقش خود در همراهی با سیاستها و حمایتهای دولت چیزی نمیگوید. هر چند جهانگیری میگوید در صورت پیروزی می خواهد کارهایی را بکند که به دلیل محدودیت معاون اولی نمیتوانسته انجام دهد. او در این مسیر و رد زمان ثبت نام حتی هنگام سخن گفتن از فقر و فاقه مردم بغض کرد تا شاید به زعم خود برچسب بانی وضع موجود را از خود دور کند. همان گونه که لاریجانی هم گفت دولتش ادامه دولت روحانی نخواهد بود.
لاریجانی؛ نامزد اجارهای اصلاحطلبان
لاریجانی که از مدتها پیشتر به عنوان نامزد ائتلافی و اجارهای اصلاح طلبان موضوع بحث داخلی این جریان بود با حضورش نشان داد این جریان همچنان چشم به لاریجانی دارد تا در روز مبادا با عَلم کردن او بتواند در مقابل رئیسی دست خالی نباشد.
حضور نامزدهایی چون مصطفی تاجزاده آن هم با اظهارات و مواضع جسورانهاش در میدانی که خودش همیشه یکی از منتقدانش و میداند که به دلیل همین نیز احتمال ردصلاحیتش بالاست بالا بردن هزینه برای نظام است و ایجاد فرصتی برای تاختن و مظلومنمایی بیشتر و ایجاد دوقطبی که در آن نامزد مطلوب طیف اصلاحطلب در قطب سفید و خیر در مقابل نامزد اصولگرا در قطب سیاه و شر جاسازی میشود.
سخن آخر
هر چند با ثبتنام چهرههای هر دو جریان سیاسی تا حدودی آرایش انتخاباتی دو جریان مشخص شد، اما هنوز باید برای آرایش نهایی تا زمان اعلام نامزدهای نهایی صبر کرد. به نظر میرسد هر دو جریان در روزهای آتی از آرایش نهایی خود پرده بردارد.
از یک سو جریان اصولگرا برای ایجاد یک جبهه قدرتمند علیه رقیب با تعداد زیادی از نامزد وارد عرصه شده و از سویی جریان اصلاحات نیز منتظر نتیجه بررسی صلاحیتهاست تا بر اساس آن برنامهریزی کند. در هر صورت اینطور به نظر میرسد که آرایش انتخاباتی دو جریان در نهایت حول دو چهره اصلی در دو جریان شکل خواهد گرفت.
بر این اساس ایجاد دوقطبی نهایی به عنوان تاکتیک دلخواه اصلاحات در این انتخابات نیز به راه خواهد افتاد و حتما چهره رقیب نامزد اصلاحات در جریان اصولگرایی غیر از ابراهیم رئیسی کسی نخواهد بود. رئیسی که در انتخابات 96 نیز توانست پس از روحانی در رتبه دوم قرار بگیرد با توجه به محبوبیت و اقبال عمومی و اجماع اصولگرایان بر او هدف تیررس این جریان قرار خواهد گرفت. بنابراین باید از امروز چشم انتظار روزهای بعد و تحولات آتی در عرصه انتخابات بود.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.