جهت پرس مسئله هسته‌ای ایران را بررسی می‌کند

آیا پاسخ جنایات صهیونیست‌ها تغییر در دکترین هسته‌ای ایران است؟

بعد از اتفاق 7 اکتبر و اعلام حمایت قطعی ایران از فلسطین و لبنان، صهیونیست‌ها با شهادت رهبر حزب الله سید حسن نصرالله، نشان داد از همه خطوط قرمز رد شده است، این رژیم باهدف ترساندن ایران،‌ در برخی رسانه های غیررسمی اعلام کرد که گزینه هدف قرار دادن مراکز هسته‌ای ایران را به روی میز گذاشته است، همین تهدید این سوال را در افکار عمومی مطرح میکند که آیا اکنون زمان آن رسیده است که ایران برنامه هسته‌ای خود را تغییر دهد؟

آیا پاسخ جنایات صهیونیست‌ها تغییر در دکترین هسته‌ای ایران است؟
194691

به گزارش جهت پرس؛ زهرا لایق حقیقی؛ عملیات وعده صادق معادلات پیچیده‌ای را در منطقه برای اسرائیل تیجاد کرد. تا امروز سیستم موشکی و توان موشکی ایران گزارشاتی بود که توسط ایران به دنیا مخابره شده و با واقعیت ایران مواجهه نشده بودند اما وعده صادق 1 و 2 چهره واقعی ایران در مسئله نظامی را به دنیا نمایش داد. در حمله به عین الاسد در سال 98، مواضع آمریکا در نزدیکی ایران مورد هدف قرار گرفت اما در عملیات‌های وعده صادق ادعای هدف قرار دادن اسرائیل با موشک هایپرسونیک ترسی عجیب بر اسرائیل و حامیان آنها انداخت زیرا این موشک توانایی حمل کلاهک هسته ای را دارد. از این رو تهدیدات دشمن به سمت مراکز هسته ای و فشار و مذاکرات برجامی چرخید.

بمب هسته‌ای در ایران

بعد از تاسیس مرکز هسته‌ای ایران و فعالیت ایران در این زمینه دشمن بسیار بر متوقف کردن پیشرفت هسته‌ای ایران اصرار داشت. بعد از مدتی دلیل این توقف را تولید بمب هسته‌ای توسط ایران معرفی کرد.

ایران در بازرسی‌های آژانس هسته‌ای بارها اثبات کرد که روند فعالیت مراکز هسته‌ای به سمت تولید بمب هسته‌ای نخواد رفت.

به دلیل فشارهای سازمان انرژی اتمی رهبر انقلاب در فتوای خود ساخت سلاح کشتار جمعی را حرام اعلام کرد.

متن فتوای رهبر جمهوری اسلامی ایران دربارهٔ «حرمت ساخت و استفاده از سلاح کشتار جمعی» به شرح زیر است:

«به اعتقاد ما افزون بر سلاح هسته‌ای، دیگر انواع سلاح‌های کشتار جمعی، نظیر سلاح شیمیایی و سلاح میکروبی نیز تهدیدی جدی علیه بشریت تلقی می‌شوند. ملت ایران که خود قربانی کاربرد سلاح شیمیایی است، بیش از دیگر ملت‌ها خطر تولید و انباشت این گونه سلاح‌ها را حس می‌کند و آماده است همهٔ امکانات خود را در مسیر مقابله با آن قرار دهد. ما کاربرد این سلاح‌ها را حرام، و تلاش برای مصونیت بخشیدن ابناء بشر از این بلای بزرگ را وظیفهٔ همگان می‌دانیم.»

این متن بعدها به عنوان سندی رسمی در سازمان ملل به ثبت رسید و به شش زبان رسمی این سازمان شامل عربی، انگلیسی، روسی، فرانسوی، اسپانیولی و چینی ترجمه و در دسترس ۱۹۲ کشور عضو سازمان ملل قرار خواهد گرفت.

با این فتوا غرب که میداند مردم ایران مردمی ولایت پذیر هستند خیالی آسوده از دور ماندن ایران از ساخت بمب هسته ای را بدست آورد.

واکنش جهان به فتوای رهبری

باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا: «اگر موضوع آن طور باشد که رهبر ایران گفت که تولید سلاح اتمی غیراسلامی است و ایران علاقه ای به تولید تسلیحات هسته ای ندارد، پس باید یک راه عملی قابل تأیید برای تضمین دادن به جامعه جهانی وجود داشته باشد، که ایران در پی (تولید سلاح هسته ای) نیست تا این مشکل حل شود.»

جان کری، وزیر (پیشین) امور خارجه آمریکا: «من احترام زیادی برای یک فتوا قائل هستم. فتوا پیام مذهبی بسیار مهمی است. وقتی فتوایی داده می‌شود مردم آن را جدی می‌گیرند. هم چنان‌که ما هم آن را جدی می‌گیریم اگر چه این در جامعه ما فتوا مرسوم نیست. هنر اصلی تبدیل کردن پیام فتوا به یک درک حقوقی الزام‌آور و یک تعهد جهانی قابل قبول بین‌المللی است. بنابر این امیدوارم این عملی شود. من فکر می‌کنم این یک نقطه آغاز خوب است و من و رئیس‌جمهور اوباما هر دو از این که رهبر ایران چنین فتوایی صادر کرد، قویا استقبال می‌کنیم.»

ابوالقاسم علیدوست رئیس انجمن فقه و حقوق اسلامی: فتوای سید علی خامنه‌ای پیرامون حرام بودن استفاده از سلاحهای هسته‌ای یک تاکتیک و موضع‌گیری سیاسی خارج از گستره شریعت نمی‌باشد، و این فتوا یک حکم شرعی و الهی است که از جنبه فقهی دارای لوازمی است.

شینزو آبه نخست‌وزیر ژاپن: از اینکه رهبر جمهوری اسلامی ایران برای چندین بار فتوای حرام بودن سلاح کشتار جمعی را اعلام کرد، خوشحالم.

مکارم شیرازی از مراجع تقلید شیعه بیان داشت که همانگونه رهبر جمهوری اسلامی ایران پیرو حرمت سلاح اتمی اشاره کرد من هم به عنوان مرجع تقلید، مسئله سلاح هسته‌ای را حرام می‌دانم.

گرت پورتر پژوهشگر و روزنامه‌نگار آمریکایی فتوای رهبر ایران پیرو حرمت سلاح هسته‌ای را یک سند قانونی می‌نامد.

به گزارش صدای آمریکا به نقل از نشریهٔ آمریکایی پلیتیکو: «فتوای رهبر جمهوری اسلامی ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای مبنی بر اینکه دستیابی به تسلیحات اتمی خلاف تعالیم اسلامی است مشوق باراک اوباما در انجام مذاکرات اتمی بود.»

اما با یان روال باز هم آمریکا سر ناسازگاری را بلند کرد و ادعا کرد این فتا باعث ن نمی‌شود که ما درمورد فعالیت هسته‌ای ایران کوتاه بیاییم.

بازدارندگی حمله نظامی

یکی از مزیت‌های مهم داشتن مراکز هسته‌ای در هر کشور قدرت بازدارندگی از حمله نظامی به آن کشور است. اوکراین برای خوش رقصی جلوی آمریکا تمام مراکز هسته‌ای خود را تعطیل کرد و در جنگ با روسیه به ضعف نظامی خود پی برد و این درصورتی بود که در این جنگ ضررهای بسیاری را متحمل شد.

اما با اعلام توانایی ایران در ساخت بمب هسته‌ای تقریبا دشمن دست به عصاتر در مقابل ایران مهره‌های خود را به بازی در‌می‌آورد.

حمله به ایران

با به روی کارآمدن دولت نتانیاهو حرف‌های تازه‌ای به گوش می‌رسید او بعد از اتفاق 7 اکتبر رسما تهدید خود را برای زدن مراکز هستی ایران آغاز کرد.

کاری که قبلا با عراق و سوریه انجام داده بود. سیسات دکتر بین در اسرائیل به سیاست اسرائیل در انجام حمله‌ی پیشگیرانه و مقابله با اشاعه‌ی هسته‌ای به منظور جلوگیری از دستیابی دشمنانش به سلاح‌های کشتار جمعی، از جمله فناوری نظامی هسته‌ای، اشاره دارد.

ریشه‌ی این دکترین در بمباران رآکتور هسته‌ای «اوسیراک» در سال ۱۹۸۱ توسط نیروی هوایی اسرائیل است؛ وقتی «مناخم بگین» نخست‌وزیر وقت اسرائیل، در یک کنفرانس مطبوعاتی عمومی این مأموریت را، که تحت عنوان «عملیات اپرا» انجام شده بود، این‌گونه توجیه کرد: «[اگر رآکتور اوسیراک را نبود نمی‌کردیم] یک هولوکاست دیگر در تاریخ قوم یهود اتفاق می‌افتاد. دیگر هرگز؛ دیگر هرگز! این را به دوستانتان بگویید؛ به هر کس که دیدید، بگویید: ما با تمام امکاناتی که در اختیار داریم از مردم خود دفاع خواهیم کرد. به هیچ دشمنی اجازه نخواهیم داد علیه ما سلاح کشتار جمعی بسازد.» نخست‌وزیر وقت اسرائیل همچنین گفت عملیات اوسیراک یک «الگو» برای دولت‌های آینده در اسرائیل خواهد بود.

در جریان عملیات اپرا، هشت فروند جنگنده‌ی اسرائیلی به رآکتور هسته‌ای عراق حمله کردند. این مأموریت، اولین حمله‌ی موفقیت‌آمیز تاریخ علیه یک رآکتور هسته‌ای در جهان بود. خلبانان اسرائیلی به لطف توانایی جنگنده‌های اف-۱۶، که نیروی هوایی اسرائیل جدیداً از آمریکا تحویل گرفته بود.

سال‌ها بعد، نیروی هوایی اسرائیل دومین حمله‌ی موفقیت‌آمیز خود علیه یک رآکتور هسته‌ای را انجام داد و این‌بار هم برای انجام این مأموریت از هواپیماهای ساخت آمریکا استفاده کرد. اوایل دهه‌ی ۲۰۰۰، سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل نشانه‌هایی از یک برنامه‌ی هسته‌ای احتمالی را شناسایی کرد که در شمال شرقی سوریه در جریان بود. دولت اسرائیل به دکترین بگین متوسل شد و دست به «عملیات خارج از چارچوب» یا «عملیات باغستان» برای از بین بردن این تهدید سلاح‌های کشتار جمعی زد. نیروی هوایی اسرائیل برای انجام این مأموریت از جنگنده‌های اف-۱۵ و اف-۱۶ استفاده کرد. این هواپیماها که از قابلیت‌های جنگ الکترونیک برخوردار بودند، به‌محض ورود به حریم هوایی سوریه با نابود کردن یک ایستگاه راداری، توانستند از سامانه‌های پدافند هوایی سوریه عبور کنند.

اما همزمان با ادامه‌ی روند تشدید تنش‌ها میان اسرائیل و ایران، احتمال حمله‌ی اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران نیز بیش‌تر می‌شود. رژیم ایران سابقه‌ی اغراق درباره‌ی توانایی‌های تسلیحاتی خود را دارد؛ با این حال، تسلط سپاه پاسداران بر نیروهای نیابتی منطقه‌ای، تهدیدی فوری برای اسرائیل در صورت انجام حمله خواهد بود.

زمان تغییر دکترین هسته ای ایران رسیده است؟

قطعا اسرائیلی که خود انواع سلاح‌های کشتار جمعی را دارد و نمی‌توان برای داشتن یا نداشتن بمب هسته ای در کشوری دیگر تصمیم گیری کند. هر کشوری که ذره‌ای برای اسرائیل ایجاد خطر کند با ضربه نظامی محکمی از اسرائیل مواجه خواهد شد. اما کشورهایی که توانایی بمب هسته ای و دیگر موشک‌های قوی و دقیق را داشته باشند زبان مذاکر شیرین ترین زبان برای اسرائیل است.

اسرائیل از سیاست دکر بگین استفاده نخواهد کرد چون به ضرر او تمام خواهد شد. در سیاست دکتر بگن پرواز مخفیانه به داخل خاک دشمن برای از بین بردن یک مرکزِ به‌شدت محافظت‌شده، خطرات عملیاتی قابل‌توجهی برای خلبان‌ها به همراه دارد. علاوه بر این، انجام یک حمله‌ی پیشگیرانه، پیامدهای سیاسی زیادی خواهد داشت. به همین دلیل اقدامات تلافی جویانه فعلا بهترین گزیه برای تهدیدات نظامی اسرائیل است.

اما با این حال این روزها که اسرائیل در زمین مبارزه حماس و حزب الله زمین گیر شده است بهترین راه را تهدید حمله به مراکز هسته‌ای مهم ایران میداند. در این صورت ما ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم.

اخیرا مقامات نظامی هم اعلام کردند که اگر رژیم اسراییل بخواهد به تاسیسات هسته ای حمله کند، تجدید نظر در دکترین و سیاست‌های هسته‌ای ایران و عدول از ملاحظات اعلامی گذشته محتمل و قابل تصور است.

مکانیسم ماشه

این روزها بجای تهدید به حمله مستقیم دست به دامان برجامی شده اند که یکسال به پایان آن مانده و یاد آور اسنپ بکی شدند که دولت مردان آقای روحانی آن را با دروغ از مردم ایران پنهان کردند و اکنون مسئله نظامی، هسته ای و تحریمی ایان را در کمترین زمان ممکن به آن گره زدند.

محمدجواد لاریجانی، مدیر پژوهشگاه دانش‌های بنیادی در گفتگوی ویژه خبری، در خصوص واکنش‌های غرب و به دنبال راهکار اورژانسی بودن برای توقف جنگ با ایران برای حفظ منافع اسرائیل گفت: اگر فکر می‌کنند ظرف ۴۸ ساعت می‌توانیم توان نظامی هسته‌ای پیدا کنیم، فکر بدی نکردند. می‌توانیم آن را به ۲۴ ساعت برسانیم. اگر دشمن فکر می‌کند در یک بن بست هستیم سخت در اشتباه اند. دوست نداریم توانمندی هسته‌ای ما به این سو کشیده شود.

اگر دشمن فکر می‌کند در یک بن بست هستیم سخت در اشتباه اند.

چالش هسته ای ترامپ

در گزارش رویترز علاوه‌بر مناقشات هسته‌ای آمریکا با روسیه، چین و کره‌شمالی، به چالش‌های ترامپ در این حوزه در مواجهه با ایران اشاره و ادعا شده‌است که «ممکن است ایران پس از حملات به اسرائیل و همچنین شکست دولت بایدن در احیای مذاکرات برجامی و رفع محدودیت‌های فعالیت‌های هسته‌ای تهران، تصمیم به ساخت سلاح هسته‌ای بگیرد».

در ادامه این گزارش به اکتبر ۲۰۲۵ به‌عنوان تاریخ انقضای «قطعنامه ۲۲۳۱» و «مکانیزم ماشه» نیز اشاره و تاکید شده‌است: «زمانی که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که اجازه «بازگشت سریع» تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را می‌دهد، در اکتبر آینده به پایان برسد، واشنگتن و متحدان اروپایی‌اش اهرم‌های خود را بر تهران از دست خواهند داد».

دراین گزارش به روند طی شده طی سال‌های اخیر دراین زمینه نیز اشاره شده‌است؛ «براساس توافق سال ۲۰۱۵ تحریم‌ها در ازای پذیرش محدودیت‌های سخت‌گیرانه بر برنامه‌ هسته‌ای ایران، برداشته شد. ترامپ در سال ۲۰۱۸ ایالات‌متحده را از این پیمان خارج کرد و باعث شد ایران محدودیت‌های خود را زیرپا بگذارد».

در ادامه گزارش رویترز ادعاهایی نیز درباره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران مطرح و عنوان شده‌است: «مقام‌های آمریکایی می‌گویند زمانی که ایران برای تولید اورانیوم غنی شده کافی به‌منظور ساخت یک کلاهک هسته‌ای نیاز دارد، اکنون از یک سال به چند هفته یا چند روز کاهش یافته است؛ اگرچه تهران به زمان بیشتری برای ساخت یک بمب واقعی نیاز دارد».

رویترز در انتها با اشاره به اینکه احیای مذاکرات هسته‌ای از پیشنهادهای مطرح در این زمینه است، اضافه کرده‌است که حملات اسرائیل می‌تواند تهران را وادار به تغییر ریل راهبردهایش در این حوزه کند؛ «پس از حملات اسرائیل، یک مقام ارشد ایرانی گفت که احتمال بازبینی تهران در سیاست‌های هسته‌ای اش وجود دارد».

پلن B

مؤسسه یهودی برای امنیت ملی آمریکا JINSA، یک اندیشکده غیرانتفاعی و مستقر در واشنگتن دی سی است که 48 سال پیش تاسیس شده است. بهار 1401 یک گزارش و طرحی را به اسم “زمان پلن B بر روی ایران است” مطرح کرد که در آن طرح بیان شده، دولت بایدن نتوانسته است با برجام جلوی ایران هسته ای را بگیرد و نه بدون برجام توانسته کاری پیش ببرد. در پیش توضیح طرح آمده: «اگر دولت بایدن بخواهد به “تعهد تزلزل ناپذیر رئیس جمهور برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای” عمل کند، باید شکست سیاست اصلی خود را بپذیرد، برجام را مرده اعلام کند و به سمت “طرح B”، یک طرح جامع حرکت کند. استراتژی فشار بسیار مهم است که ایالات متحده خطوط قرمز بسیار واضحی را برای پیشرفت بیشتر هسته ای ایران و تجاوزات منطقه ای تعیین کند و همچنین از آنها با افزایش قابل مشاهده آمادگی نظامی ایالات متحده در خاورمیانه حمایت کند. با این حال، با توجه به عدم اعتبار گزینه نظامی آمریکا علیه ایران، دولت بایدن باید با شرکای منطقه‌ای – به‌ویژه اسرائیل – برای تقویت قابلیت‌های نظامی و اثر بازدارندگی آنها علیه ایران همکاری کند.»

حرف کلی‌ این طرح آن است که بهترین گزینه برای ضربه به ایران و آنکه بتوان ایران را به خود مشغول کنیم تا نفوذ ایران در منطقه کم بشود و بتوانیم خدمت بازوهاش برسیم، این است که در مرزهای آن مشکل ایجاد کنیم و یکی از بهترین راه‌ها فعالسازی هسته‌های خرابکاری است. این پلن از زمان حمله به شاهچراغ علیه ایران در حال اجرا است و از این به بعد شدت هم پیدا خواهد کرد. پلن خرابکاری داخلی در لبنان و سوریه هم احتمالا به زودی اجرا میشود. پلن B که در ایران اجرا میکنن شامل حمایت از اغتشاشات داخلی هم خواهد بود.

نفوذی ها برای ایران

فعالان فضای مجازی و رسانه وجود برخی دست نشانده ها و عوامل نفوذی را عامل سرعت بخشیدن به این اتفاقات علیه ایران و ایران هسته ای میدانند. توافقات انجام شده در برجام که این روزها با افشای دروغ‌های ظریف دوباره بر سر زبان ها افتاده نگرانی مردم را از وجود خرابکاری در ایران بیشتر کرده است.

ایران هسته‌ای گذاره دوری برای ایران نیست، دشمن با عوامل نفوذی خود نمی تواند جلوی این اتفاق را برای ایران بگیرد. مسلما هر دستوری در زمان لازم خود قابلیت تغییر دارد. آن زمانی که ایران تمم تلاش خود را کرد تا وارد میدان جنگ منطقه‌ای نشود مسلما نیاز به بمب هسته ای نداشت، اما این جنگ نابرابر نشان از تغییرات بزرگ در ایران دارد.