آیا اسرائیل قید آزادی اسرایش را زده است؟

با آغاز دوباره بمباران سنگین غزه، بسیاری از محافل اسرائیلی این سؤال را مطرح می‌کنند که آیا تل آویو قید آزادی اسرایش را زده است؟ به چه قیمتی؟ به قیمت نابودی حماس؟ هدفی که دور از دسترس به نظر می‌رسد.

آیا اسرائیل قید آزادی اسرایش را زده است؟
150242

آتش‌بس هفت روزه در غزه روز جمعه (۱۰ آذر) به پایان رسید و دور جدید حملات اسرائیل به غزه اما با شدتی بیشتر از زمین و هوا و دریا آغاز شد؛ در این دور آتش‌بس ۲۴۰ فلسطینی در ازای ۱۱۴ اسرائیلی و تبعه خارجی آزاد شدند؛ اما هنوز ۱۳۶ اسیر اسرائیلی در دست حماس و تعداد نامشخصی نیز در دست دیگر گروهها در غزه است؛ سرنوشت آن‌ها چه خواهد شد؟

بنیامین نتانیاهو زمانی تن به آتش‌بس داد که ۴۸ روز از جنگ می‌گذشت و در آن مدت بارها خانواده اسرای اسرائیلی علیه او دست به تجمع زده بودند و نتانیاهو تحت فشار زیادی هم از سوی آن‌ها و هم از سوی جامعه جهانی برای وقفه بشردوستانه قرار داشت، اکنون اما آتش‌بس به پایان رسیده و به نظر می‌رسد که امیدی چندانی نیز به از سرگیری دوباره آن وجود ندارد، مگر اینکه یک آتش‌بس دائمی برقرار شود که آن هم فعلا دسترس نیست.

در مقابل مقامات حماس در دو مرتبه گفته‌اند که تا زمان پایان حملات و آتش‌بس کامل، هیچ تبادل اسیری در کار نخواهد بود. بنابراین در این شرایط اسرائیل و کابینه نتانیاهو مجبور به انتخاب یکی از این دو راه هستند: یا قید آزادی اسرایشان را زده و تا رسیدن به هدف ادعای خود یعنی نابودی حماس بجنگند، یا اینکه دوباره برای آتش‌بس پیش قدم بشوند.

بنابراین ارتش اسرائیل شهر غزه را رها کرده و به شهر خان یونس متمرکز شده است، این چه ارتشی است که امکان نبرد در دو شهر را ندارد؟ بنابراین جنگ شهری کاملا با یک نبرد کلاسیک تفاوت دارد و متغیرهای متعددی از جمله شبکه تونلی پیچیده حماس، حضور انبوه غیرنظامیان در منطقه آتش و فشار روزافزون جامعه جهانی موجب خواهد شد تا ارتش صهیونیستی روز به روز با فقر راهبردی و تاکتیکی برای ادامه نبرد مواجه شود.

در این راستا «مانوئل ماکرون» در نشست آب و هوایی دبی، به شکل علنی در اینکه اسرائیل بتواند حماس را از بین ببرد، ابراز تردید کرد و گفت: «اگر این هدف اسرائیل است زمان جنگ تا ۱۰ سال بالا خواهد رفت».

از سوی دیگر اشغالگران در غزه متحمل تلفات سنگینی شده‌اند، تا جایی که کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی امروز به نقل از «برهام مئیر» تحلیلگر نظامی اعلام کرد: که در ۲۴ ساعت گذشته ۲۵ خودروی زرهی رژیم صهیونیستی در نوار غزه منهدم شده است. این تحلیلگر رژیم صهیونیستی افزوده است که ۷۵ نظامی هم کشته شدند که این حجم از تلفات در تاریخ این رژیم بی‌سابقه بوده است. هرچند باید گفت که اسرائیل به شکل قطره‌چکانی آمار تلفات خود را اعلام می‌کند تا بار روانی کمتری بر نیروهای نظامی و خانواده‌هایشان به جا بگذارد.

همه این‌ها را کنار سخنان روز یکشنبه «تامیر پاردو» رئیس پیشین موساد در گفت‌وگو با شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی بگذاریم که اذعان کرد: «حماس با آتش‌بس موقت، کارت قدرتمندی به دست آورد و تل‌آویو برای آزادی اسرایش از غزه، باید تاوان سنگینی بپردازد».

این مقام اطلاعاتی رژیم صهیونیستی به تل آویو هشدار داد که نباید در آزادی اسرا کوتاهی کند. او گفت، «اگر ربوده‌شدگان را از دست بدهیم [کشته شوند]، اسرائیل چطور در آینده میخواهد انسجام خود را حفظ کند در حالی که همه میدانند شهروندانش در اسارت خواهند مرد؟». پاردو افزود: وقتی حماس دید که در آستانه آزادی ربوده‌شدگان، نفس مردم اسرائیل حبس می‌شود و کل حکومت هم نشسته و نگاه می‌کند، دریافت که چه نیرویی در اختیار دارد.

بنابراین به نظر می‌رسد که کابینه جنگ اسرائیل با ادامه دادن به حملات و لشکرکشی به غزه، نه تنها موفق به آزادی اسرایش نخواهد شد، بلکه در صحنه میدانی نیز به اهداف اعلامی خود نخواهد رسید؛ شرایط کنونی نیز به شکلی است که صهیونیست‌ها نه راه پس دارند و نه راه پیش که مصداق بارز ضرب المثل معروفی است که می‌گوید: «هم پیاز را خورد، هم چوب و هم پول داد».