این روزها که توجه زیادی به حفاظت از حریم خصوصی کاربران موبایل و رایانه در جهان می شود، متخصصان و کارشناسان فعال در حوزه امنیت سایبری نیز بیش از هر زمان دیگری درگیر بررسی آسیب پذیری و حفرههای امنیتی موجود در نرم افزارهای مختلف شدهاند تا به هکرها و مجرمان سایبری اجازه نفوذ و ورود به اطلاعات شخصی کاربران را نداده و بدین ترتیب به محافظت از حریم خصوصی آنها بپردازند.
تازهترین گزارشهای منتشر شده از سوی متخصصان و کارشناسان فعال در حوزه امنیت سایبری حاکی از آن است که در اپلیکیشنهای فیلترشکن رایگان موسوم به VPN، حفرههای امنیتی و آسیب پذیریهای زیادی وجود دارد که اطلاعات و دادههای شخصی کاربران را شدیدا به مخاطره خواهد انداخت و حریم خصوصی آنها را نقض خواهد کرد.
این کارشناسان که در شرکت و موسسه تحقیقاتی metrics Lab فعالیت میکنند، توصیه و هشدار دادهاند که اطلاعات و حریم خصوصی کاربران گوشیهای اندرویدی که اپلیکیشنهای مذکور را به صورت رایگان از پلتفرم فروشگاه آنلاین و اینترنتی گوگل پلی استور به شدت در خطر است، چراکه هکرها و مجرمان سایبری قادر خواهند بود با نفوذ به این حفرههای امنیتی وارد حسابهای کاربری آنها شده و اطلاعات موردنظر آنها را به سرقت ببرند.
در برخی از کشورهای جهان که قوانین سخت گیرانه و محدودکنندهای برای استفاده کاربران و شهروندان از اینترنت و اپلیکیشن های اینترنتی وجود دارد و بسیاری از نرم افزار و برنامههای محبوب آنها فیلتر و مسدود است، کاربران مجبورند برای دسترسی و استفاده از آن به نصب، دریافت و استفاده از اپلیکیشن های فیلترشکن موسوم به VPN رو آورند که بسیاری از آنها در پلتفرم فروشگاههای آنلاین و اینترنتی همچون گوگل پلی استور و آپ استور اپل وجود دارد که برخی از آنها رایگان و برخی دیگر نیز به صورت پولی در دسترس کاربران قرار میگیرد. همین امر سبب شده تا افراد سودجو بیش از پیش به فکر سواستفاده از این وضع باشند.
چرا نباید به VPN رایگان اعتماد کرد؟
۱. امنیت پایین VPN رایگان
VPNها برای عبور اطلاعات شما باید آنها را رمزگذاری کنند؛ این امر در نسخههای رایگان به دلیل مجانی بودن خدمات از امنیت بالایی برخوردار نیستند. در نتیجه اطلاعات شما نه تنها به خوبی رمزگذاری نمیشود؛ حتی امکان مشاهده توسط دیگر سودجویان و رباتها نیز وجود دارد. در نظر داشته باشید این اطلاعات شامل عملکرد شما در فضای وب نیست؛ منظور اطلاعات مهمی مانند اطلاعات بانکی، کوکیها، تاریخچه جستجو و رمزهای اکانتهای مختلف است.
قابل ذکر است که اغلب این اطلاعات حتی توسط خود مرجعهای VPN به فروش میرسد. زیرا در مقابل خدماتی که ارائه میدهند؛ هزینهای دریافت نمیکنند و این بدان معناست که به هر روشی حتی فروش اطلاعات کاربرانشان باید کسب درآمد داشته باشند.
۲. مصرف بالای اینترنت توسط VPN رایگان
فرض میکنیم VPN رایگانی از اطلاعات کاربران خود سواستفاده نمیکند. در نتیجه باید از منبعی کسب درآمد داشته باشد؛ یکی از راههای پیش رو نمایش خودکار تبلیغات غیر قابل حذف برای کاربران میباشد. جدای بحث امنیت، تبلیغات مذکور اغلب در قالب تصویر و عکس در محدودهای زمانی برای کاربر به نمایش در میآید. انجام لودینگ این گونه تبلیغات باعث افزایش مصرف دیتای اینترنت فرد میشود. همچنین اغلب این تبلیغات مربوط به بدافزارهای دیگر میشود که بدون اطلاع به کاربر و یا نمایش اعلان یه صورت خودکار دانلود و ذخیره میشود.
۳. اتصال به سرورهای ناشناس توسط VPN رایگان
پس از بررسیهای انجام شده روی VPNهای رایگان مشخص شد؛ که این سرویسها برای دور زدن قوانین سخت مربوط به حفظ امنیت اطلاعات کاربران، سرورهای چینی را در قالب نام دیگر کشورها در دسترس کاربران قرار میدهند. همچنین ۸۶ درصد این سرورها سیاستی در زمینه ایجاد فضای امن و حفظ حقوق کاربران ندارند زیرا از نظر فنی خدمات VPN در چین غیرقانونی است.
حفظ و بهبود امنیت خود و خانواده در برابر VPN ها
اغلب کاربران معمولی فرض دارند که به دلیل نداشتن اطلاعات مهم، نباید نگران استفاده از VPN رایگان باشند. در حالی که دسترسی نامحدود این گونه سرویسها بیشتر از حد تصور میباشد؛ و گاهی ممکن است نه تنها برای خود شخص بلکه برای دوستان و اطرافیان نیز باید احتیاط کرد. اما چگونه میتوان VPN مناسب را تشخیص داد؟ متاسفانه طبق تحقیقات مهندسین ارتباطات مشخص شد که حتی نباید به VPNهای با حق خرید اشتراک اعتماد کرد. زیرا دیگر VPNها یک کانال عبور امن نمیباشند. این امر به دلیل فعالیتهای گسترده هکرها و جاسوسان غیر قانونی دیگر قابل اعتماد نیستند. از این رو پیشنهاد میشود از استفاده هر گونه VPN و فیلترشکن اکیدا خوداری شود.