تناقضهای بیپایان همتی
بالاخره فروش اوراق مانع چاپ پول میشود یا خیر؟
رییس کل بانک مرکزی دولت روحانی که تا پیش از این فروش اوراق را تنها راه تامین مالی غیرتورمی کسری بودجه میخواند، به تازگی از برخی مسئولان دولت به خاطر اشاره به همین موضوع انتقاد کرده است.
رییس کل بانک مرکزی روحانی به تازگی در مصاحبهای، ضمن ستایش از عملکرد خود و همکارانش در دولت گذشته، اظهارات عجیبی درباره فروش اوراق بدهی در دولت سیزدهم و تاثیر آن بر پایه پولی بیان کرد.
عبدالناصر همتی در این مصاحبه با انتقاد از مسئولان دولت سیزدهم اعلام کرد: «اینکه آقایان میگویند تصمیم گرفتیم از بانک مرکزی استقراض نکنیم نشان میدهد که سواد اقتصادی ندارند. اگر از بانکها قرض بگیرید، اگر اوراق بفروشید یا هر راه دیگری بروید به استقراض از بانک مرکزی ختم میشود».
این موضع گیری همتی با توجه به عملکرد و مواضع وی در دوران ریاست بانک مرکزی بسیار عجیب است. چرا که اولا وی مدافع اصلی فروش اوراق بدهی بوده و این اقدام را عامل جلوگیری از استقراض دولت از بانک مرکزی و رشد پایه پولی و در نتیجه رشد تورم میخواند.
وی همچنین در حالی دولت سیزدهم را بابت انتشار اوراق بدهی مورد انتقاد قرار میدهد که از قضا اوج فروش اوراق در دوران وی بوده است و حتی در تابستان سال گذشته نسبت به استقراض دولت از بانک مرکزی در نتیجه کاهش فروش اوراق هشدار داد.
۱۳ تیر ۹۹: انتشار اوراق به معنای استفاده از نقدینگی موجود است
همتی ۱۳ تیر ۹۹ طی یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی در واکنش به انتقادها از رشد بالای نقدینگی نوشت: «نکته مهم این است که، حجم نقدینگی موجود و حتی، رشد کنونی آن، نمی تواند موجب آن تورم بالایی بشود که پیش بینی میکنند، چراکه، بخشی از همین نقدینگی موجود، برای تامین کسری بودجه استفاده خواهد شد. در واقع، فروش دارایی و انتشار اوراق دولت و تأمین مالی کسر بودجه از اوراق، به معنی استفاده از نقدینگی موجود اقتصاد است، بدون آنکه فشاری به پایه پولی وارد شود».
۱۰ مرداد ۹۹: فروش اوراق بدهی، کمک خوبی به بانک مرکزی برای کنترل تورم است
وی همچنین ۱۰ مرداد ۹۹ طی یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «روشهایی که امسال دولت محترم برای تأمین کسری بودجه از طریق فروش سهام دولتی و نیز انتشار اوراق بدهی بکارگرفته است، در شرایط تداوم فشار حداکثری، روشهای مناسبی برای تأمین منابع لازم از نقدینگی موجود در جامعه و بدون فشار به پایه پولی است و درصورت تداوم، کمک خوبی به بانک مرکزی در نیل به هدف مهار تورم خواهد بود».
۲۶ مهر ۹۹: تامین کسری بودجه از طریق فروش اوراق بدهی قابل تقدیر است
همتی همچنین در ۲۶ مهر سال ۹۹ طی یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «همراهی دولت محترم در تامین کسری بودجه نیمه اول سال از طریق انتشار اوراق بدهی قابل تقدیر است. امیدوارم با توجه به مجوزهای قانونی اخذ شده، این روند در نیمه دوم سال نیز با جدیت ادامه یابد تا بتوان کسری بودجه امسال را به صورت سالم و با کمترین اثرات جانبی بر اقتصاد کلان تامین مالی کرد».
۵ مرداد ۱۴۰۰: فروش اوراق بدهی، تنها راه تامین مالی غیرتورمی کسری بودجه است
تاکید رییس کل بانک مرکزی روحانی بر اثر ضدتورمی فروش اوراق حتی پس از پایان ریاستش بر بانک مرکزی هم ادامه داشت.
همتی ۵ مرداد ۱۴۰۰ طی یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «بر اقتصاددانان مسجل بود که باید فروش اوراق بدهی از سوی دولت به عنوان تنها راه تامین مالی غیرتورمی کسری بودجه در ۴ ماه ابتدایی جدی گرفته شده و بایستی حداقل ماهانه بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان اوراق در ۴ ماه اول فروخته میشد و البته اقدامات و واگذاریهای دیگر هم در دستور کار قرار میگرفت. اما متاسفانه همانند سال ۱۳۹۹ باز این مهم در ماههای ابتدایی سال به دلیل تعلل جدی گرفته نشد و در طی ۴ ماه صرفا ۴۹۶۰ میلیارد تومان اوراق بدهی فروخته شده است. همین رقم در همین تاریخ در سال گذشته که من انتقاد میکردم که کم فروخته شده حدود ۱۰ برابر رقم فعلی و برابر ۴۲،۶۱۵ میلیارد تومان بود. بدیهی است که اگر پرداخت ماهانه از محل فروش اوراق به خزانه انجام نگیرد، فشار بر بانک مرکزی و انتشار پول پرقدرت قطعی خواهد بود و شوربختانه همینطور هم شده است».
موارد فوق تنها بخشی از اظهارات همتی در دفاع از فروش اوراق بدهی برای جلوگیری از استقراض دولت از بانک مرکزی و رشد پایه پولی و در نهایت رشد تورم است. این در حالی است که وی اکنون ایده «جلوگیری از رشد پایه پولی با فروش اوراق بدهی» را به کلی انکار کرده و حتی موافقان این ایده را بی سواد خطاب میکند. بنابراین با فرض پذیرش ادعای همتی مبنی بر یکسان بودن فروش اوراق بدهی و استقراض مستقیم دولت از بانک مرکزی، اولین مخاطب ادبیات بی ادبانه وی و برچسب «بیسوادی»، شخص ایشان است.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.