جهت پرس حواشی حکم روستایی را بررسی می‌کند

برادران لیلا مجوزی برای بیکاری روستایی

سعید روستایی، کارگردان فیلم برادران لیلا که بدون مجوز فیلم خود را برای اکران در جشنواره کن ارسال کرد محکوم به عدم فعالیت در عرصه سینما شد.

برادران لیلا مجوزی برای بیکاری روستایی
976

زهرا لایق حقیقی؛ ماجرای نا تمام تخلف فیلم برادران لیلا که هنوز هم ادامه دارد از یک نافرمانی کارگردان شروع شد. فیلم برادران لیلا به جشنوار فجر نرسید اما در فروردین 1402 این فیلم در لیست فیلم های اکرانی در جشنواره کن قرار گرفت. زمانیکه این فیلم در کن به نمایش درآمد، مشخص شد هیچ‌یک از این موارد اصلاحی اعمال نشده است. سعید روستایی، کارگردان فیلم گفت در مورد فیلم‌های قبلش که به «سانسور» گردن نهاده است، اشتباه کرده و این بار حاضر نیست اجازه سانسور (همان اصلاحات فیلمنامه‌ای که خارج از مجوز ، ساخته شده!) فیلمش را بدهد و به‌صراحت گفت اگر بین سانسور فیلم و نمایش داده نشدن آن یکی را بخواهد انتخاب کند، انتخاب او دومین مورد خواهد بود.

دلیل واهی برای کسب مجوز

جواد نوروزبیگی، تهیه‌کننده فیلم سینمایی «برادران لیلا» به کارگردانی سعید روستایی درباره وضعیت تقاضای این فیلم برای دریافت پروانه نمایش از سازمان سینمایی به ایسنا گفت: «زمانی که فیلم هنوز آماده نبود و هنوز کارهای نهایی آن باقی‌ مانده بود، به‌صورت خیلی اتفاقی و در حاشیه حضور سعید روستایی در جشنواره سزار، بخش‌هایی از فیلم از سوی کمپانی «والت‌پانچ» دیده شد و آن‌ها تمایل اولیه خود را برای کار بر روی این فیلم ابراز کردند. طبق مشورتی که در آن مقطع داشتیم، احساس کردیم تا زمانی که فیلم نهایی می‌شود و این کمپانی هم روی آن کار می‌کند، ما می‌توانیم پروانه نمایش را دریافت کنیم.»

در واقع تیم برادران لیلا برای دریافت مجوز و پروانه فیلم بدون اعمال سانسورها که کاملا سیاه نمایی عمیقی از زندگی ایرانیان را به نمایش گذاشته بود در این فکر بود که با شرکت در جشنواره کن میتواند مجوزهای ایرانی را کسب کند.

این فیلم بدون مجوز رسمی از ایران به فرانسه فرستاده شد و در جشنواره فیلم کن ٢٠٢٢ نمایش داده شد و برای نخستین بار به عنوان فیلمی ایرانی در بخش رقابت اصلی کن، برنده جایزه فیپرشی شد.

پاسخ رئیس سازمان سینمایی برای ماجرای برادران لیلا

رئیس سازمان سینمایی درباره فیلم “برادران لیلا” به کارگردانی سعید روستایی هم بیان کرد: سازمان سینمایی هرگونه همکاری و مشارکت با عوامل این فیلم داشته است و ما جلسات مکرری قبل از اعزام دوستان داشتیم و حتی پیشنهاد اصلاح مواردی نیز داده شد. دوستان در ابتدا این موارد را قبول و بعد نپذیرفتند و رسماً اعلام کردند که هیچ پلانی حذف و یا سانسور نمی‌شود و در نهایت این فیلم بدون پروانه نمایش بین‌الملل در جشنواره‌های خارجی حضور پیدا کرد. تاکید می‌کنم که قوانینی که در حال اجرا است، قوانین دوره ما نیست، قوانینی است که از قبل در سازمان سینمایی بوده که براساس آن هرکسی که می‌خواهد در عرصه بین‌المللی حضور پیدا کند قبل از آن باید پروانه نمایش بین‌المللی را دریافت کند.

وی توضیح دهد: ما مشکلی برای برادران لیلا ایجاد نکرده‌ایم که آن را حل کنیم. این فیلم در حال طی شرایط طبیعی خود بود و خود دوستان یک سری از اصلاحات را انجام نداده و در مجامع بین المللی رسماً اعلام کرده‌اند که از فیلم کم نمی‌کنند. مساله بعدی اظهار نظرهایی بود که انجام دادند و همه اینها دست به دست هم دادند که تبدیل به جریان شود. این مساله مشکل سازمان سینمایی نیست و مشکل رفتار غیرقانونی این دوستان بود. اگر همین دوستان مانند آقای مانی حقیقی و یا هومن سیدی که فیلم‌هایشان در حال حاضر در بازارهای بین المللی حضور دارند پروانه نمایش دریافت کرده بود هیچ مشکلی نداشتند.

جنجال حکم سعید روستایی

اتفافات زمانی بیشتر در رسانه به چشم آمد که در 24 مرداد 1402 حکمی از دادگاه برای سعید روستایی منتشر شد.  با اینکه بیش از یکسال از شروع حواشی «برادران لیلا» می‌گذرد، شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران سعید روستایی کارگردان فیلم «برادران لیلا» را به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم کرد: «در متن حکم او آمده است: «شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران سعید روستائی کارگردان فیلم برادران لیلا را به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم کرد، که یک بیستم آن قابل اجرا و مابقی به مدت ۵ سال تعلیق شده است، مستند این حکم، ساخت و پخش فیلم برادران لیلا در جشنواره کن بوده است.»

همچنین در این حکم و به عنوان تعلیق مراقبتی، آقای روستائی در ایام تعلیق موظف به ۱. خودداری از فعالیت‌های مرتبط با جرم ارتکابی یا استفاده از وسائل موثر در آن در ایام تعلیق ۲. خودداری از ارتباط و معاشرت با اشخاص فعال در عرصه فیلمسازی در ایام تعلیق ۳. گذراندن دوره فیلمسازی با حفظ منافع ملی و اخلاقی در دانشکده صدا و سیما قم به میزان ۲۴ ساعت در ایام تعلیق شده است.

حکم روستایی در شبکه‌های معاند

این حواشی تا جایی ادامه پیدا کرد که تمام شبکه‌های معاند به حمایت از کارگردان فیلم برادران لیلا، فیلم تماما سیاه نما از ایران برآمدند.

رسانهرسانهرسانهرسانهرسانه

زبان باز کردن عجیب سلبریتی‌ها

این اتفاق واکنش سلبریتی‌هایی که در زمان وقوع حمله تروریستی به شاهچراغ سکوت کردند برانگیخت و برای کسی که ایران را به بدترین نحو در جهان به نمایش گذاشت ابراز ناراحتی کردند.

هانیه توسلیرسانهرسانهرسانهرسانهرسانه

این حکم حتی از سوی هنرمندان آمریکایی معاند با ایران هم دور نماند و شروع به دفاع از کارگردان ضد ایرانی کردند. حتی حمایت برخی هنرمندان ایراینی هم از دید شبکه ای معاند خارج نشین دور نماند.

رسانهرسانهرسانهرسانه

نظر کاربران انقلابی برای روستایی چیست؟

کاربران فضای مجازی هم با یادآور شدن نکات منی این فیلم از ایران و سیاه نمایی عجیب این فیلم از ایران در صفحات خود در مورد این حکم دادگاه برای روستایی مطالبی را منتشر کردند.

رسانهرسانهرسانهرسانهرسانه

سعید روستایی به خوبی میدانست اگر اصلاحاتی که وزارت ارشاد برای صدور پروانه پخش را اجرایی کند فیلم سیاه نمای او از برخورد فرزند با پدر و مادر و اوضاع نابسامان جامعه و دیگر موارد که با خیال پردازی نقش پررنگی را به آن داده دیگر فیلمی نیست که باب میل دشمنان و قابلیت پخش در رسانه‌های بیگانه را ندارد پس با بهانه‌ی اینکه این فیلم اگر خارج پخش شود یا جایزه بزرگی را به عنوان افتخار برای ایران کسب کند پس مجوز او در ایران صادر و تخلفات آن دیده نمی‌شود. باید گفت که ایران این فیلمی نیست که شما در غرب به نمایش گذاشته‌اید پس باید بابت توهین به تفکر و اعتقادات ایران پاسخگو باشید.