گزارش جهت پرس از ناآرامی‌های پاریس؛

برخورد خشونت‌آمیز پلیس فرانسه با معترضان

تظاهرات‌ در فرانسه در اعتراض به قتل یک نوجوان 17 ساله توسط یک افسر پلیس همچنان ادامه دارد و پلیس به جای آرام کردن مردم با سرکوب و خشونت برخورد می‌کند.

برخورد خشونت‌آمیز پلیس فرانسه با معترضان
3698

عطیه فکری – اعتراضات مردم فرانسه به قانون بازنشستگی، سیاست اقتصادی مکرون و امثالهم از ماه‌ها قبل شروع شده است به طوری که معترضان با نمادسازی سعی داشتند اعتراضشان به گوش همگان برسانند. عبارت “جلیقه زردها” را شاید اکثریت مردم جهان به گوششان خورده باشد، جلیقه زردها در واقع همان معترضان فرانسه هستند که تعداد قابل توجهی هم دارند. مهم‌ترین ویژگی جلیقه زردها اینست که به صورت مسالمت‌آمیز هر هفته جمع می‌شدند و اعتراض می‌کردند اما پلیس فرانسه هر بار با خشونت سعی در متفرق کردن آن‌ها داشت. در یکی از همین اعتراضات پلیس یک جوان 17 ساله را به ضرب گلوله کشت و که باعث خشم عمومی مردم فرانسه شد و به حضور خیابانی خود و شدت اعتراضاتشان افزوده شد به طوری که 5 روز متوالی این ناآرامی‌ها ادامه داشته و پلیس هیچ سعی‌ای مبنی بر آرام کردن مردم ندارد و دائما با ضرب و شتم و خشونت شدید خواهان سرکوب موج اعتراضی مردم هستند. 

مردم فرانسه پلیس این کشور متهم به نژاد پرستی می‌کنند و از سازمان ملل خواهان رسیدگی به این موضوع شدند که در چهارمین روز ناآرامی‌ها، فرانسه اتهامات سازمان ملل در مورد نژادپرستی برخی نیروهای پلیس را رد کرد!

اعتراضات به کشته شدن جوان ۱۷ ساله توسط پلیس فرانسه بالا گرفته است

از سال ۲۰۱۷ قانونی در فرانسه تصویب و اجرا شده است که به ماموران پلیس آن کشور برای شلیک کردن به افراد مظنون اختیار بیشتری می‌دهد. آمارهای دولتی نشان می‌دهد از زمان تصویب این قانون در فرانسه، شمار تیراندازی‌های مرگ‌بار پلیس در مجموع پنج برابر شده است. فقط در سال گذشته میلادی، ۱۳ مظنون در موقعیت‌های مشابه با شلیک ماموران پلیس فرانسه کشته شدند.

همدردی مردم فرانسه با خانواده نوجوان 17 ساله کشته شده در اعتراضات

خبرگزاری رویترز گزارش داده دولت فرانسه 40 هزار نیروی پلیس را برای کنترل اعتراضات در سراسر این کشور بسیج کرده است که قرار است 5000 نفر از آنها در پاریس مستقر شوند. در تظاهرات‌های شب گذشته گروهی از معترضان مدارس و برخی دیگر تأسیسات شهری را به آتش کشیدند و پلیس 180 نفر را دستگیر کرد.

یک مأمور پلیس صبح سه‌شنبه نوجوان 17 ساله‌ای که ناهل نام داشت را در یک حادثه راهنمایی و رانندگی به ضرب گلوله کشت. این راننده نوجوان بعد از متوقف شدن توسط پلیس به سمت خودرویش رفته و آن را روشن کرده اما مأمور پلیس به ظن تلاش او برای فرار به سویس تیراندازی کرده است.  انتشار خبر این حادثه باعث شد معترضان خشمگین ساختمان‌ها و خودروهای دولتی را در حومه فرانسه به آتش بکشند. از آن زمان به بعد، ناآرامی‌ها به سایر شهرها و مناطق فرانسه گسترش پیدا کرده است.

روز پنجشنبه رسانه‌های بین‌المللی گزارش دادند که افسری که مرتکب این قتل شده با اتهام «آدم‌کشی داوطلبانه» روبرو شده است. یک وکیل خانواده ناهل به آسوشیتدپرس گفت که خواستار آن هستند که این افسر به «قتل» متهم شود.  گروه‌های حقوق بشری معتقدند نژادپرستی نظام‌مند در سازمان‌های مجری قانون در فرانسه وجود دارد؛ اتهامی که ماکرون رد می‌کند. 

گاردین نوشته حدود 6000 نفر روز پنجشنبه برای گرامی‌داشت یاد ناهل راه‌پیمایی کردند. آنها پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: «عدالت برای ناهل.»

واکنش مکرون در پی قتل ناهل

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه مرگ این پسر نوجوان را «غیرقابل توضیح و غیرقابل توجیه» توصیف کرده است. 

درست در شب‌هایی که خیابان‌های فرانسه در خشم قتل یک نوجوان توسط پلیس می‌سوزد، تصاویری از مکرون منتشر شده که در کنسرت یک خواننده انگلیسی حضور دارد.

سایر مقامات فرانسه به موج اعتراضی و خشم مردم از بی‌توجهی به حقوق آن‌ها را شورش می‌خوانند و از پلیس این کشور توقع دارند شدت خشونت را بالا ببرد. ایندیپندنت به نقل از الیزابت بورن، نخست‌وزیر فرانسه اعلام کرد: 

پلیس آن کشور برای مقابله با شورش‌های گسترده‌ای که در چند شهر فرانسه در جریان است از خودروهای زرهی استفاده خواهد کرد.

وزارت کشور فرانسه شامگاه جمعه ۳۰ ژوئن (۹ تیر) اعلام کرد از زمان شروع شورش‌های شهری، در مجموع ۸۷۵ معترض در شهرهای فرانسه بازداشت شده‌اند. بر اساس بیانیه وزارت کشور فرانسه، حدود نیمی از بازداشت‌شدگان در منطقه پاریس دستگیر شده‌اند. بر اساس گزارش‌های منتشر‌شده، مسئولان محلی ممکن است برای مهار شورش‌ها مقررات منع آمد‌ورفت وضع کنند.

هم‌زمان، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، روز جمعه در ابتدای نشست اضطراری دولت اعلام کرد تا بامداد روز جمعه، در مجموع ۴۹۲ ساختمان در شهرهای آن کشور آسیب دیده، دست‌کم دو هزار وسیله نقلیه در آتش سوخته‌، و ۳۸۸۰ مورد آتش‌سوزی گزارش شده است. بر اساس گزارش‌ها، چند مقر پلیس نیز در حومه شهر پاریس به آتش کشیده شده است.

امانوئل مکرون در بخش دیگری از صحبت‌های روز جمعه‌اش از پدران و مادران و سرپرستان نوجوانان خواست از فرزندانشان بخواهند در خانه بمانند. به‌گفته مقام‌های پلیس فرانسه، بسیاری از معترضانی که در شورش‌های شهری حضور دارند بین ۱۴ تا ۱۸ ساله‌اند.

دولت‌ها به اتباع خود در فرانسه هشدار دادند!

با تداوم ناآرامی‌ها در مناطق متعدد فرانسه، دولت بریتانیا به شهروندان خود که اکنون در فرانسه‌‌اند یا قصد سفر به فرانسه  دارند هشدار داد: «مکان و زمان وقوع شورش‌ها پیش‌بینی‌شدنی نیست و لازم است که از نزدیک شدن به محل درگیری‌ها خودداری شود.»

خبرگزاری رویترز به‌نقل از جرالد دارونین، وزیر کشور فرانسه، نوشت از بخشداری‌ها و مقام‌های محلی خواسته شده است که حرکت اتوبوس و تراموا و حمل‌ونقل شهری را از ساعت ۹ شب متوقف کنند.

همزمان با وقوع خشونت‌های روزهای اخیر در فرانسه، یک دستگاه اتوبوس حامل ۴۱ تبعه چینی شهر مارسی فرانسه مورد حمله قرار گرفت.

واکنش کاربران ایرانی با اعتراضات فرانسه

کاربران ایرانی در پی انتشار اخبار مربوط به فرانسه و درگیری‌های این کشور واکنش‌های متفاوتی داشتند، دسته‌ای از آن‌ها با انتشار صحنه‌ها خشونت‌آمیز در شبکه‌های اجتماعی، ناآرامی‌های فرانسه را به ایام اغتشاشات در ایران تشبیه کردند و برایشان سوال بود چرا اخبار برخوردهای خشونت آمیز در فرانسه نسبت به ایران به اندازه کافی رسانه‌ای نمی‌شود؟

یا چرا سلبریتی‌های اروپایی و آمریکایی به اسم حقوق بشر برای ظلمی که به مردم فرانسه می‌شود کاری نمی‌کند یا حتی از انتشار یه واکنش کوچک در صفحات شخصیشان هم دریغ می‌کنند ولی برای اغتشاشاتی ایران که با اسپانسری کشورهای اروپایی و آمریکایی برای برهم زدن نظم و امنیت عمومی کشورمان برپا شده بود، مطالب حمایتی منتشر می‌کردند؟ حمایت از اغتشاشات ایران چه نفعی برای سلبریتی‌های کشورهای غربی داشت؟ چرا آن‌ها فقط به سرنوست مردم ایران علاقمند هستند؟

از این برخوردهای دوگانه و سکوت بی‌جای آن‌ها می‌توان پی برد که حمایت از مردم معترض فرانسه یا اعتراض به نژادپرستی برایشان منفعتی ندارد. 

مادر نوجوان کشته شده

دسته‌ای دیگر از کاربران ایرانی که در ایام اغتشاشات از تمام کشورها برای براندازی کمک می‌خواستند، حالا ترجیح دادند در مقابل ظلمی که به مردم فرانسه می‌شود سکوت کنند و حتی اخبار مربوط به آن را هم پیگیری نکنند. اصلاح‌طلبان که همیشه با براندازان همراهی می‌کنند هم مثل آن‌ها تنها واکنشی که به اعتراضات فرانسه و قتل یک نوجوان توسط پلیس این کشور داشتند فقط سکوت بود!