گفتگو با کارشناس مسائل بین الملل درباره اعلام آمادگی زلنسکی برای صلح با روس‌ها

چشم اندازی برای پایان جنگ اوکراین نیست

چشم اندازی برای مذاکره و پایان جنگ وجود ندارد چراکه نه روسیه قدرت نظامی‌اش به حدی زیاد است که بتواند ائتلاف 50 کشوری غرب را شکست دهد نه ائتلاف 50 کشوری غرب می تواند بر روسیه مجهز به سلاح اتمی فائق بیاید.

چشم اندازی برای پایان جنگ اوکراین نیست
3490

در حالیکه جنگ روسیه و اوکراین به گفته کارشناسان فرسایشی شده و امیدی هم به بهبود روابط وجود ندارد زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین شرایطی برای صلح اعلام کرده و گفته است: «دولت کی‌یف آماده مذاکرات برای پایان دادن به درگیری است، اگر نیروهای روسی به صورت کامل از دونباس (شرق اوکراین) و کریمه عقب نشینی کنند.» اما به نظرنمی رسد این شرایط از طرف روسها پذیرفته شده یا روسها از نواحی تحت تصرف خود عقب نشینی کنند. در همین خصوص امیرعلی ابوالفتح، کارشناس سیاست خارجی در گفتگو با جهت پرس معتقد است «با توجه به شرایط موجود چشم اندازی برای مذاکره و پایان جنگ وجود ندارد؛ روسیه می داند اگر دردونباس ببازد باید در مسکو بجنگد، غربیها هم می دانند اگر در دونباس نجنگند باید در بروکسل بجنگند و ازاین جهت پیروزی در این جنگ برای طرفین حیثیتی است.»

امیرعلی ابوالفتح در گفتگو با جهت پرس در تحلیل و ارزیابی ادامه روند جنگ روسیه و اوکراین گفت: شرایط اکنون در نوعی بن بست قرار دارد؛ چنانچه شاهدیم پیش روی های روسیه ‌بعد از تصرف استانهای شرقی و جنوب شرقی اوکراین کند شده است و پیشروی های تازه ای نداشته است.

وی  با اشاره به فرسایشی شدن روند جنگ ادامه داد: از طرف مقابل هم ضد حمله ای که اوکراینی ها از مدتها قبل در خصوص آن صحبت هایی کرده همچنین تسهیلات و تسلیحاتی بابت آن از طرف های غربی دریافت کرده بودند هم به نتیجه ای نرسیده است البته مقدار کمی از خاک اوکراین را توانستند از روسها پس بگیرند ولی نه در آن اندازه ای که انتظار می رفته و اکنون به نوعی سکون برقرار است.

این کارشناس با اشاره به شرایطی که زلنسکی با عنوان شرایط صلح اعلام کرده، ابراز کرد: از این صحبت ها هم طرف روسی و هم اوکراینی زیاد مطرح میکنند ولی به نظر نمیرسد که به نتیجه برسد چنانچه زلنسکی عنوان کرده ما زمانی حاضر به مذاکره هستیم که روسیه به پشت مرزهای بین المللی برگردد و حتی دونباس و کریمه را هم باید به اوکراین واگذار کند.

ابوالفتح گفت: این اتفاق بیافتد یا نیافتد و اوکراینی ها با این شرایط بتوانند روسیه را پس برانند معلوم نیست.

وی ادامه داد: در حال حاضر ۱۷ تا ۱۸ درصد از خاک اوکراین در تصرف روسها قرار دارد و  آنها خطوط دفاعی بسیار بسیار مستحکمی را هم ایجاد کردند لذا اینکه اوکراین بتواند این نواحی اشغالی خاک خود را از دست روسها بیرون بیاورد و خصوصا در کریمه به یک موفقیت برسد و روسها به پشت مرزهای بین المللی برگردند  و مذاکرات شروع شود، بسیار دشوار است.

این کارشناس افزود: در غیر از این صورت هم ممکن است رسیدن به این هدف سالها طول بکشد و جنگ ادامه داشته باشد؛ به نظر نمی رسد مذاکرات صلح در آینده نزدیک یا حتی در میان مدت میان روسیه و اوکراین به نتیجه برسد.

وی در پاسخ به اینکه روند جنگ فرسایشی شده و ممکن است هر یک از دو طرف برای پایان جنگ شرایط دیگری را بپذیرند یا خیر؟عنوان کرد: برای طرفین این جنگ، پیروزی یک موضوع حیثیتی است.

ابوالفتح در ادامه توضیح داد: روسیه می داند اگر دردونباس ببازد باید در مسکو بجنگد، غربیها هم می دانند اگر در دونباس نجنگند باید در بروکسل بجنگند البته نه به این معنی که روسها می خواهند به قلب اروپا لشگر کشی کنند اما تصورشان  این است که موجودیتشان بستگی به پیروزی در جنگ و شکست روسیه دارد و برای روسیه هم شکست اوکراین است لذا از این جهت موضوع برای طرفین حیثیتی است.

وی افزود: چون موضوع از این نظر حساسیت دارد لذا چشم اندازی برای عقب نشینی وجود ندارد از طرفی نه روسیه قدرت نظامی اش به حدی زیاد است که بتواند ائتلاف 50 کشوری غرب را شکست دهد نه ائتلاف 50 کشوری غرب می تواند بر روسیه مجهز به سلاح اتمی فائق بیاید و از این جهت چشم اندازی وجود ندارد که یک طرف جنگ بتواند طرف مقابل را مغلوب و به جنگ پایان دهد.