نویسنده و بازیگر نمایش «محبوبهها»
برخی افراد، طلبکار هستند و نه منتقد!
نوشین تبریزی، نویسنده و یکی از بازیگران نمایش «محبوبهها» با ابراز تاسف از وضعیت نقد تئاتر در چند سال اخیر گفت: برخی کسانی که خود را منتقد مینامند، درواقع طلبکار هستند و نه منتقد!
به گزارش جهت پرس؛ نمایش «محبوبهها» نوشته نوشین تبریزی و کار ژاله صامتی این روزها برای دومین بار روی صحنه رفته است.
این نمایش پیشتر سال ۹۷ در سالن مهرگان روی صحنه رفته بود و حالا برای دومین بار در عمارت «هما» در حال اجراست.
تبریزی همزمان با اجرای دوباره این نمایش در گفتگویی توضیحاتی درباره این اثر نمایشی ارایه و تاکید کرد که دنبالهرو نگاه شخصی خودش است و فمینیست یا ضد فمینسیت نیست.
او درباره تغییرات احتمالی این اجرا در قیاس با اجرای گذشته این نمایش توضیح داد: از آنجاکه ۳ بازیگر نمایش تغییر کرده، به هر حال تغییراتی داشتهایم اما رویکرد متن تغییر نکرده است چراکه دلیلی برای تغییر وجود نداشت.
تبریزی در پاسخ به اینکه آیا این نمایش در قیاس با کارهای گذشتهاش فضای زنانهتری دارد، گفت: همچنان نگاه نقد اجتماعی دارم. گاهی به فمینیست بودن متهم میشوم و گاهی به آنتی فمینیست. در حالیکه من هیچ یک از اینها نیستم بلکه نگاه خاص خود را به جهان دارم و ترجیح میدهم دنبالهرو نگاه خود باشم که برآمده از تجربههای زیستی خودم است و همان گونه که اشاره کردم، همچنان دغدغه نقد اجتماعی را دارم.
او که علاوه برنگارش متن، ایفای یکی از نقشهای این نمایش را بر عهده دارد، درباره امتیاز این وضعیت گفت: امتیازش این است که به آنچه نوشتهام، نزدیکترم چون تمام ریزهکاریهای کارکتر را میشناسم و به همین دلیل آسانتر به آن نزدیک میشوم.
تبریزی که حالا بعد از چند سال دوری، بار دیگر به صحنه تئاتر بازگشته، در پاسخ به پرسشی درباره شرایط گروههای نمایشی برای اجرای تئاتر در زمانه فعلی توضیح داد: باید مشخص کرد که منظورمان وضعیت کار کردن برای کدام گروههاست چراکه گروههای تئاتری شرایط متفاوتی دارند. قطعا برای افراد مستقلی مانند من شرایط بسیار دشوار است؛ کسی که بخواهد مستقل بماند و حرفی هم برای گفتن داشته باشد، شرایط سختی خواهد داشت. اما اگر گروهی یک اینفلوئنسر بیاورد، شرایط کار برای او آسانتر خواهد بود همچنانکه میبینیم کارهایی که در برخی از سالنهای بیکیفیت خصوصی که هزینههای آن چنانی هم از گروههای نمایشی میگیرند، اجرا میشوند، موفقتر هستند.
او در عین حال با ابراز رضایت از شرایط اجرای نمایش «محبوبهها» در عمارت هما افزود: البته خوشبختانه ما این شانس را داریم در مجموعهای نمایشمان را اجرا میکنیم که با گروههای نمایشی رفتاری انسانی دارند و برای آنان کیسه ندوختهاند. این مجموعه فضا و پشتصحنهای عالی دارد و رفتار پرسنل آن با گروهها کاملا حرفهای و محترمانه است. اما در هر حال متاسفانه در شرایط فعلی، بسیاری از آثار نمایشی، فروش مطلوبی ندارند. شاید این مساله به تغییر سلیقه تماشاگران مرتبط باشد. به هر حال میتوان آن را بررسی کرد.
تبریزی در ادامه این گفتگو با ابراز تاسف از وضعیت نقد تئاتر در زمانه حاضر گفت: بعضی از اتفاقات سبب شده عدهای فکر کنند منتقد هستند در حالیکه صِرف دانشجو بودن یا تماشای آثار نمایشی متعدد، سبب نمیشود که کسی صلاحیت نقد داشته باشد و به منتقد تبدیل شود.
او اضافه کرد: برخی از نقدهایی که به صورت شفاهی مطرح یا به صورت مکتوب نگاشته میشوند، نشان از ناآگاهی و کمدانشی کسانی دارد که خود را منتقد میدانند و بدتر و شگفتانگیزتر این که این افراد لحنی طلبکار دارند و هیچ درک نمیکنم این طلبکاری به چه دلیل است.
این نمایشنامهنویس و بازیگر اضافه کرد: کار منتقد، نقد منصفانه و بیطرفانه یک اثر است به این معنا که نقاط مثبت و ضعف آن را تشریح کند. نقد تئاتر یک علم است و نیازمند دانش کافی است اما متاسفانه چند وقتی است که راه باز شده تا افرادی بدون دانش و صلاحیت لازم، وارد این حیطه شوند، همچنانکه در عرصه نمایشنامهنویسی، کارگردانی و بازیگری هم این اتفاق روی داده است. در حالیکه همه این حوزهها تخصصی است و بدون صلاحیت لازم نباید اجازه ورود به آن را داشت.
نمایش «محبوبهها» هر شب ساعت ۲۱ و سی و به مدت ۷۵ دقیقه در عمارت هما روی صحنه میرود.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.