در گزارش جهت پرس بخوانید

پیروزی ترامپ، پایان اصلاح طلبان؟

در پی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیروزی ترامپ ناامیدی اصلاح‌طلبانی که به دموکرات‌ها امید داشتند، قابل مشاهده بود.

پیروزی ترامپ، پایان اصلاح طلبان؟

به گزارش جهت پرس؛ عطیه فکری _ در پی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 2024 ایالات متحده آمریکا و پیروزی نماینده جمهوری خواهان (ترامپ) بر نماینده دموکرات‌ها (هریس) حواشی و تحلیل‌های درست و غلطی به وجود آمد. اصلاح‌طلبان در ایران مثل همیشه دموکرات‌ها صلح طلب و قابل مذاکره می‌دانند و امیدوار بودند که با پیروزی هریس بتوانند باز هم مذاکرات را از سر بگیرند ولی نقشه‌هایشان نقش بر آب شد و ترامپ قمار باز پیروز این رقابت شد، کسی که متن برجام را پاره و عنوان کرد که به هیچ وجه خواهان مذاکره با جمهوری اسلامی نیست.

پیروزی ترامپ

قصه این ساده لوحی عامدانه‌ و امیدی که اصلاح‌طلبان در ایران به دموکرات‌ها دارند، سر دراز دارد، ایران در مذاکره با آمریکا بارها متضرر شده و بارها خلف وعده دیده است اما دولت چهاردهم باز هم می‌خواهد قدم در مسیر پر از اشتباه روحانی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم بگذارد و کشور را معطل دموکرات‌ها کند در صورتی که در طی سال‌های بعد از انقلاب به دفعات ثابت شده که سیاست آمریکا در مقابله با ایران ثابت است و هیچ فرقی بین حزب جمهوری خواه و دموکرات‌ وجود ندارد.

خوش خیالی فعالان اقتصادی ایران نسبت به نماینده دموکرات‌ها

خوش خیالی برخی از فعالان اقتصادی ایران جالب و عجیب است صرفا به این دلیل که هر دو نامزد ریاست جمهوری آمریکا سابقه ضدیت با سیاست‌های جمهوری اسلامی را داشتند. دونالد ترامپ با خروج از برجام و سياست موسوم به «فشار حداكثري»، ‌نگراني‌ اصلاح‌طلبان و فعالان اقتصادی را از بازگشت چنين سياست‌هايي در صورت پيروزي مجدد بيشتر كرده است.

پیروزی ترامپ

از آن سو نامزد دموكرات‌ها نيز با اينكه اظهارات ضد ايراني هم داشته، اما باز هم عده‌ای در ایران چشم امید به او داشتند تا با حضور در كاخ سفيد، چشم‌انداز مناسب‌تري در اختيار فعالان اقتصادي ايران قرار دهد! گویا این گروه فراموش کردند در دوره ریاست جمهوری بایدن که خود نماینده دموکرات‌ها بود ایران چه لطمات جبران ناپذیری از جانب آمریکا خورده و چقدر تحریم‌ها در این دوره افزوده شده است.

واقعیت اینست که آمریکا و کشورهای غربی با تغییر رئیس‌جمهور سیاست‌هایشان نسبت به ایران تغییر نمی‌کند و نفر در دوستی و دشمنی آن‌ها با یک کشور تاثیری ندارد، دقیقا برخلاف ایران که با تغییر رئیس‌جمهور از بیخ و بن تمام سیاست‌های نفر قبلی حذف و مشی جدیدی جایگزین آن می‌شود. دشمنی آمریکا با ایران تمامی ندارد و دموکرات و جمهوری‌خواه هر دو در عناد با جمهوری اسلامی وحدت دارند.

علرغم همه شواهد و توضیحات داده شده برخی از پژوهشگران و فعالان اقتصادی همچنان بر این باور هستند که انتخابات آمریکا بر سرنوشت مردم ایران هم تاثیر دارد چراکه موضع دولت بعدی آمریکا در قبال تحریم‌های ایران می‌تواند از کاهش محتاطانه در دوران هریس تا اعمال مجدد تحریم‌های شدیدتر در دوره ترامپ باشد، تغییر در سیاست تجاری ایالات متحده می‌تواند بر دسترسی ایران به بازارهای بین المللی و توانایی این کشور برای صادرات کالا تأثیر بگذارد، پیروزی هریس احتمالاً نشان‌دهنده ادامه رویکرد کلی دولت بایدن در قبال ایران است که شامل تلاش‌هایی برای تعامل مجدد دیپلماتیک و بازبینی مجدد برجام باشد، اگر بایدن خواهان بازگشت برجام پس چرا اقدامی نکرد؟ در دولت شهید رئیسی هم که همان برجام قبلی مورد مذاکره بود پس چرا از به تعهدات خود پایبند نماند؟ این مدل استدلال فعالان سیاسی و اقتصادی در ایران مردم را روز به روز بیشتر از قبل ناامید می‌کند و برای همگان این سوال به وجود می‌آید که چرا غربزدگی باعث شده این بدیهیات را نبینند و نفهمند؟

در حال حاضر که ترامپ برنده این رقابت پرهزینه شد و در مجلس سنای آمریکا، ۵۱ کرسی در اختیار جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها ۴۲ کرسی است.

پیروزی ترامپ

اما واقعیت اینست که پیروزی هریس هیچ تاثیری در لغو کامل تحریم‌ها یا کاهش تدریجی آنها متمرکز بر بخش‌های خاص، مانند کمک‌های بشردوستانه یا واردات و صادرات مرتبط با انرژی ندارد. روابط ایران و آمریکا بدون توجه به نتیجه انتخابات احتمالاً پیچیده باقی خواهد ماند. چالش‌های پایدار در روابط دیپلماتیک نشان می‌دهد که ایران باید به دنبال یک استراتژی اقتصادی چند وجهی باشد و دست از امید به غرب بردارد.

برنامه بعدی اصلاح‌طلبان چیست؟

اصلاح‌طلبان که همواره به عقاید کهنه خود در ارتباط با غرب و مذاکره پایبند هستند و به هیچ وجه از آن کوتاه نمی‌آیند حتی اگر بارها از یک سوراخ گزیده شوند. در دولت‌های یازدهم و دوازدهم به عبارتی 8 سال از عمر مردم ایران به پای مذاکرات و تنظیم برجام رفت و عملا کشور 8 سال منتظر برجام ماند و هیچ پیشرفت و حرکت رو به جلویی نداشت و همین باعث شد مردم بیش از پیش از نظر معیشتی در تنگنا قرار بگیرند.

اصلاح طلبان

کشوری مثل چین که از ثروت و منابع ایران هم برخوردار نیست و هر چه دارد از تلاش منابع انسانی است به صراحت اعلام کرده که نتیجه انتخابات آمریکا برایشان اهمیتی ندارد سیاستشان در قبال آمریکا ثابت است و انتخابات این کشور مسئله‌ای داخلی است. ولی در ایران همیشه گروهی با خودتحقیری عزت نفس مردم ایران را زیر سوال می‌برند و با نگرانی به نتیجه انتخابات آمریکا چشم دوختند!

در پی شهادت شهید رئیسی و روی کار آمدن دولت چهاردهم با ریاست پزشکیان هم گویا قصد دارند همان رویه روحانی در دوره 11 و 12 را در پیش بگیرند چراکه تا امروز کاری برای توسعه واحدهای تولیدی و صنعتی و ایجاد گشایش در سفره‌ها و معیشت مردم نکرده‌اند در عوض امیدوارانه چشم به انتخابات آمریکا دوخته بودند تا هریس رای بیاورد که این امید هم ناامید شد و سوالی که برای مردم در کف جامعه به وجود می‌آید اینست که حالا با پیروزی ترامپ قصد دارند چکار کنند؟ آیا برنامه‌ای برای اداره کشور دارند؟ یا می‌خواهند با روزمرگی و ایجاد حواشی مثل رفع فیلتر، حضور زنان در استادیوم، موتور سواری زنان در خیابان‌ها یا حتی مسئله حجاب حواس مردم را از اقتصاد و افزایش قیمت اجناس و بی‌برنامگی اقتصادی پرت کنند تا 8 سال دیگر هم سپری شود؟