تقلید ظریف از جلیلی باعث موج انتقادات شد/ظریف در کابینه پزشکیان چه جایگاهی دارد؟

ظریف روز عاشورا چارت تشکیل کابینه پیشنهادی دولت پزشکیان را با اکانت شخصی خودش در توییتر منتشر کرد که باعث موج شدید انتقادات به او شد.

تقلید ظریف از جلیلی باعث موج انتقادات شد/ظریف در کابینه پزشکیان چه جایگاهی دارد؟
178617

به گزارش جهت پرس؛ عطیه فکری _ محمدجواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه کشورمان روز عاشورا چارت تشکیل کابینه پیشنهادی دولت پزشکیان را با اکانت شخصی خودش در توییتر منتشر کرد که باعث موج شدید انتقادات به او شد.

ظریف به عنوان رئیس شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم، در شبکه‌ی اجتماعی ایکس نوشت:

‏رَّبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّي مِن لَّدُنكَ سُلْطَانًا نَّصِيرًا

با نام و یاد خدا، سلام به هم میهنان گرامی و تسلیت عاشورای سرور آزادگان و سالار شهیدان؛
بناداشتیم روند بررسی و پیشنهاد اعضای هیئت دولت را هر روز به صورت شفاف به مردم دلاور و هوشمند ایران گزارش دهیم. اما افسوس که کوشش ما برای رفع ملاحظات سازمان صدا و سیما تا کنون ناکام مانده و لذا ناگزیریم که اطلاع رسانی را با تأخیر از طریق فضای مجازی انجام دهیم. از این تأخیر ناخواسته که باعث گرم شدن بازار شایعات و خبرسازی‌ها شده است، پوزش می‌خواهم.

به دنبال انتخاب جناب آقای دکتر پزشکیان، به دستور ایشان شورای راهبری تشکیل شد و تا کنون ۹ جلسه برگزار کرده، سنجه‌ها را مشخص نموده و برای اطمینان از شفافیت و سلامت روند بررسی نامزدهای پیشنهادی با مراجعه به کارشناسان و شنیدن نظرات مختلف به دو مصوبه مادر رسیده که در پوشه ویژه‌ای در آدرس زیر تقدیم می‌شود.

فراخوان برای درخواست از شخصیت‌های ملی، احزاب، انجمن‌های علمی و صنفی و بخش خصوصی جهت معرفی نامزدهایی برای عضویت در دولت چهاردهم ارسال شده و پاسخ‌هایی دریافت شده و منتظر بقیه پیشنهادها هستیم.
مسئولین و دبیران کارگروه‌ها و مدیران کمیته‌ها تعیین شده‌اند و اعضای بیشتر کمیته‌ها به شورای راهبری جهت تصویب نهایی پیشنهاد شده‌اند. کمیته‌ها پس از تکمیل، بیش از ۴۵۰ نفر از بانوان، جوانان، اقلیت‌های دینی و مذهبی، نخبگان دانشگاهی و تخصصی غیردانشگاهی، نمایندگان تشکل‌های تخصصی، نظام‌های صنفی و سازمان‌های مردم نهاد، نمایندگان بخش خصوصی، وزرای ادوار، نمایندگان جبهه اصلاحات و اعضای ستاد مرکزی و استان‌ها را در خود جای خواهند داد، که نمودی از رنگین‌کمان زیبایی که ایران عزیز ما را ساخته خواهد بود.
برخی کمیته‌ها چندین جلسه برای بررسی سنجه‌های تخصصی حوزه خود و نیز شیوه کار اقدام کرده و روند رسیدگی به آن دسته از نامزدهای پیشنهادی که تا کنون دریافت شده‌اند را آغاز کرده‌اند. هیچ کمیته‌ای هیچ نامزدی را برای هیچ پستی نهایی کرده و تمامی گمانه‌زنی‌ها صرفاً خبرسازی بی‌پایه است. تنها تاثیر این خبرسازی‌ها ایجاد نگرانی در دوستداران دکتر پزشکیان است و اگر تاثیری در روند پیشنهاد اعضای دولت چهاردهم داشته باشد، بی‌گمان تأثیر معکوس خواهد بود، چرا که ضمن استقبال از دریافت پیشنهاد و نقد، هیچ‌گونه تخریب، سهم‌خواهی و خبرسازی را بر‌نمی‌تابیم و آن را برهم‌زننده عدالت، شفافیت و انتخاب کارشناسانه می‌دانیم.
یادآوری این نکته نیز بایسته ‌است که هدف این روند تنها پیشنهاد نامزدهایی شایسته برای عضویت در هیئت دولت به جناب دکتر پزشکیان است. اختیار انتخاب اعضای هیئت دولت بر مبنای قانون اساسی به عهده رئیس جمهور است و ما تنها به عنوان بازوی مشورتی ایشان انجام وظیفه می‌کنیم.
این نخستین تجربه چنین روند شفافی در کشور است که در فرصتی بسیار کوتاه – که از ویژگی‌های انتخابات اخیر و تشکیل دولت چهاردهم است – مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. بی‌گمان، این روند خالی از ایراد و ابهام نخواهد بود؛ ولی آغازی است که به یاری خدا و پافشاری مردم برای دوره‌های آینده اصلاح و نهادینه خواهد شد. دستیابی به این هدف در گرو شکیبایی، هوشیاری، ژرف‌نگری، بی‌توجهی به فضاسازی‌ها و نقد مشفقانه و سازنده است.
می‌دانیم که راه دشوار است و پر فراز و نشیب؛ ولی برای تمرین مردم‌سالاری نباید منتظر بهترین شرایط بود. به فرموده شیخ اجل:
به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل
و گر مراد نیابم به قدر وسع بکوشم

فعالان رسانه و کاربران چه واکنشی نشان دادند؟

فعالان رسانه‌ای و کاربران در واکنش نشان دادن به این اقدام ظریف به چند گروه تقسیم شدند. یک دسته افرادی بودند که پزشکیان را فردی پوپولیست و آماتور می‌دیدند که توان تشکیل کابینه را ندارد و باید ظریف برای او این کار را انجام دهد و دلیل پوپولیست نامیدن پزشکیان را رفتن به هیئت‌های مختلف در این ده شب محرم می‌دانستند و می‌گفتند این رفتارها برای مردم نان و آب نمی‌شود و بیشتر شبیه عوام فریبی است.

گروه دیگر به اصل ماجرا یعنی افرادی که در این چارت قرار گرفته بودند و نحوه کارکرد این کارگروه‌ها نقد می‌کردند و آن را ناشی از عدم تخصص لازم می‌دانستند که آسیب‌ها زیادی هم به همراه دارد. این نظرات انتقادی تنها مختص طرفداران طیف رقیب نیست بلکه براندازها هم نگاه انتقادی به نحوه به کارگیری اقلیت‌های دینی و زنان در کابینه داشتند.

دسته دیگر منتقدین طرفداران آقای جلیلی بودند که تشکیل کارگروه برای هر وزارتخانه را از ایده‌ها و برنامه‌های جلیلی می‌دانستند که در بحبوحه انتخابات همین جریان اصلاح‌طلب برای جانبداری از پزشکیان آن زیر سوال بردند و نفی کردند ولی پای عمل که رسید از برنامه‌های رقیب نهایت استفاده را بردند.

دسته آخر افرادی بودند که این چارت را نشات گرفته از بی‌برنامگی دولت پزشکیان می‌دانستند که می‌خواهند از صفر و با آزمون و خطا کشور را اداره کنند و ایرادات واضح آنان حتی در همین چارت‌ها و کارگروه‌ها هم نمایان است. برخی حتی اشکال اساسی کار را فردی مثل ظریف که همگان با افکار و عقاید او آشنا هستند، می‌دانستند و اعتقاد دارند فردی که در یک وزارتخانه مشی ذلیلانه نسبت به عناصر بیگانه در پیش گرفته بود شایستگی تعیین و تکلیف برای دولت پزشکیان را ندارد و نباید اجازه بدهند این افراد تعیین کننده کارگروه‌ها در وزارتخانه‌ها باشند.