پنجره بازگشت به برجام فقط تا 20 فوریه باز است!

به گزارش جهت، سفیر ایران در کرواسی در گفتگویی در پاسخ به این سوال که با توجه به مواضع ترامپ و خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران، آیا به نظر شما جو بایدن اکنون می‌تواند آمریکا را به میز  برگرداند و توافق برجام را احیا کند اظهار داشت: ترامپ دکترین […]

پنجره بازگشت به برجام فقط تا 20 فوریه باز است!

به گزارش جهت، سفیر ایران در کرواسی در گفتگویی در پاسخ به این سوال که با توجه به مواضع ترامپ و خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران، آیا به نظر شما جو بایدن اکنون می‌تواند آمریکا را به میز  برگرداند و توافق برجام را احیا کند اظهار داشت:

ترامپ دکترین مشخصی در هیچ یک از موارد مهم سیاست خارجی آمریکا نداشت. او با سیاست بین‌المللی هم قمار کرد و بی‌اعتمادی به دولت ایالات متحده را به اوج رساند. او یکجانبه گرایی، چالش و بی‌ثباتی را به همه جهان و حتی متحدانش تحمیل کرد. و او بود که آمریکا را از مسیر تعامل با ایران خارج کرد و رویکرد دشمنی و غیر انسانی در برابر ملت ایران را پیش گرفت.

منطقِ محوری در مذاکرات برجام، تامین منافع همه طرف‌ها و از جمله ایران و آمریکا بود. ترامپ بدون توجه به منافع طرف‌های دیگر و حتی شرکایش در اروپا از برجام خارج شد. اکنون دولت آقای بایدن با انتخاب بسیار بزرگی برای آمریکا و برای جهان روبرو است. یا ادامه سیاست شکست خورده یکجانبه گرایی ترامپ و فشار حداکثری او بر ایران، و یا چند جانبه گرایی و امنیت و همکاری. توجه کنید که حتی اگر دولت بایدن به برجام هم باز نگردد؛ موظف به اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و رفع کامل تحریم های ایران به نحوی است که روابط اقتصادی ما با جهان را عادی کند.

ایران علیرغم فشارهای آمریکا و بی‌عملی اروپا، عجولانه تصمیم نگرفت و اصلی ترین عامل بقای برجام بود. آقای بایدن در زمان مذاکرات برجام معاون رئیس جمهور اوباما بود و قاعدتا باید به دکترین او معتقد باشد. او در رقابت‌های انتخاباتی از بازگشت به برجام سخن گفت. البته برای ما فقط عمل آقای بایدن مهم است. هنوز میز برجام سر جای خود است. آقای بایدن باید بیاید و روی همان صندلی بنشیند که ترامپ آن را ترک کرد. ما میز یا صندلی را تعویض  و جابجا نمی کنیم.

اگر آمریکا فوری، کامل و موثر همه تحریم‌های ایجاد یا بازیابی شده توسط ترامپ را رفع کند، ایران هم همزمان به تعهدات خود باز می گردد و به اجرای پروتکل الحاقی ادامه می‌دهد. این پنجره فقط تا ۲۰ فوریه باز است. بعد از آن، طبق قانونی که پارلمان ما تصویب کرده، غنی سازی ۲۰ درصدی برای تامین نیاز راکتور تحقیقاتی ما ادامه و اجرای پروتکل الحاقی هم متوقف می‌شود.

و اما در مورد آینده. همان روز ۱۴ ژانویه ۲۰۱۵ که برجام امضا شد؛ دکتر ظریف وزیر خارجه ما گفت که «این یک سقف نیست و می‌تواند آغاز ساخت یک بنای مستحکم برای همکاری باشد.» تجربه برجام نشان داد که اعتبار امضای وزیر خارجه ایران از تعهدات رئیس جمهور آمریکا بیشتر است. پس ابتدا آقای بایدن بهتر است دولت آمریکا را به عنوان یک شریک قابل اعتماد جهانی تبدیل کند. در آن صورت ادامه گفتگو و تعامل نیز قابل بررسی خواهد بود.

تکرار می کنم که دولت جدید ایالات متحده فقط تا ۲۰ فوریه فرصت دارد. هرگونه تلاش برای سوء استفاده از نتایج سیاستهای خصمانه ترامپ علیه ایران، از جمله طرح مذاکره مجدد بی نتیجه خواهد بود. موضوع برجام، برنامه هسته‌ای است. نه گفتگویی تکرار و نه موضوع جدیدی به آن اضافه خواهد شد. انتخاب با واشنگتن است. انتخاب مسیر صحیح، موقعیت‌های تازه‌ای برای صلح و ثبات منطقه ما می‌گشاید.