ایران بر رفع یک جا تحریم‌های آمریکا تاکید کرد/ تکذیب ادعای آزادسازی یک میلیارد دلار در برابر توقف غنی‌سازی ۲۰ درصد

به گزارش جهت، دور‌ نخست نشست حضوری کمیسیون مشترک برجام در «گراند هتل» شهر وین در حالی برگزار شد که با توافق برای ادامه رایزنی‌ها در سطح کارشناسی پایان یافت.  بر اساس توافق صورت گرفته، دو نشست کارشناسی موازی بین اعضای کمیسیون مشترک برجام جهت انجام رایزنی‌های فنی در حوزه رفع تحریم و هسته‌ای تشکیل شد. این […]

ایران بر رفع یک جا تحریم‌های آمریکا تاکید کرد/ تکذیب ادعای آزادسازی یک میلیارد دلار در برابر توقف غنی‌سازی ۲۰ درصد

به گزارش جهت، دور‌ نخست نشست حضوری کمیسیون مشترک برجام در «گراند هتل» شهر وین در حالی برگزار شد که با توافق برای ادامه رایزنی‌ها در سطح کارشناسی پایان یافت.  بر اساس توافق صورت گرفته، دو نشست کارشناسی موازی بین اعضای کمیسیون مشترک برجام جهت انجام رایزنی‌های فنی در حوزه رفع تحریم و هسته‌ای تشکیل شد. این نشست‌های کارشناسی قرار است به بحث و رایزنی در خصوص جنبه‌های فنی و جزئیات مسائل مربوط به لغو تحریم‌ها و مسائل هسته ای بپردازند و نتیجه بحث‌های خود را به کمیسیون گزارش کنند.

مقام آمریکایی: توافق طولانی‌تر همراه با مسئله موشکی و منطقه‌ای می‌خواهیم

پیش از آغاز نشست «رابرت مالی»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران گفت که واشنگتن بعد از بازگشت به برجام دنبال توافق طولانی‌تر با ایران خواهد بود. «مالی» در مصاحبه با پایگاه «ان‌.‌پی‌.آر» در پاسخ به اینکه دولت آمریکا در صورت بازگشت به برجام در توافق بعدی دنبال چه خواهد بود گفت: «چیزی که دنبال آن خواهیم بود، اول از همه، توافقی طولانی‌تر خواهد بود.» او در ادامه گفت: «با آنکه این توافق برای مدتی پابرجا است و برخی از مفاد آن هم تا ابد ادامه دارند اما بهتر است در اینجا هم مثل همه توافق‌های کنترل تسلیحاتی ببینیم آیا می‌توان به توافقی متعاقب برای طولانی‌تر کردن چارچوب‌های زمانی رسید یا خیر.» این مقام آمریکایی در ادامه به تکرار ادعاها درباره برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران پرداخت و آن را مایه نگرانی برای آمریکا توصیف کرد. رابرت مالی گفت: «همان‌طور که می‌دانید ما نگرانی‌هایی درباره برنامه موشک‌های بالیستیک ایران داریم. ما نگرانی‌هایی درباره فعالیت‌های آنها در منطقه داریم. می‌خواهیم درباره همه این موارد گفت‌وگو کنیم.» وی اضافه کرد: «اما اگر ما بتوانیم مسئله هسته‌ای را کنار بگذاریم و از اینکه ایران چه اقدام جدیدی را اعلان خواهد کرد نگرانی نداشته باشیم در وضعیت بهتری قرار خواهیم داشت.» رابرت مالی در بخش دیگری از این مصاحبه تصریح کرد که رسیدن به توافق با ایران قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در ماه ژوئن را ضروری نمی‌داند. مالی در پاسخ به این سئوال که آیا از نظر او لازم است قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری ایران بر سر برجام توافق حاصل شود گفت: «ضرورتی ندارد.» نماینده دولت آمریکا در امور ایران گفت: «ما با هر کسی که در قدرت باشد مذاکره خواهیم کرد. اگر بتوانین قبل از انتخابات به تفاهم برسیم، خوب است. اگر هم نتوانیم، با هر کسی که سر کار باشد، این مسیر را ادامه می‌دهیم.» رابرت مالی تصریح کرد: «نمی‌توانیم واقعیت انتخابات را نادیده بگیریم ولی نمی‌توانیم اجازه دهیم این موضوع سرعت کارمان را به ما دیکته کند.»

هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا نشست امروز وین را «سازنده» خواند

«انریکه مورا»، هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا و رئیس کمیسیون مشترک هم در توییتی نشست کمیسیون مشترک برجام در وین را سازنده خواند و توضیحاتی را ارائه داد. مورا در این خصوص نوشت: نشست کمیسیون مشترک سازنده بود. اتحاد و همت برای یک روند دیپلماتیک مشترک با دو گروه کارشناسی درباره اجرای (تعهدات) هسته‌ای و لغو تحریم‌ها وجود دارد. وی افزود: به عنوان هماهنگ‌کننده من تماس‌های جداگانه در وین را با همه طرف‌های مربوطه از جمله آمریکا تشدید خواهم کرد.

مقام اروپایی: کارگروهی برای بررسی رفع تحریم‌ها علیه ایران تشکیل می‌شود

یک مقام اتحادیه اروپا هم گفت که کارگروه‌هایی با هدف تهیه فهرستی از تحریم‌های ضد ایرانی که ایالات متحده می‌تواند علیه ایران رفع کند و همچنین تعهدات هسته‌ای که ایران باید آنها را رعایت کند، تشکیل خواهد شد. دیپلمات‌های غربی گفته‌اند نشست وین برای حل و فصل بعضی از مسائل ساده‌تر ممکن است چند روز ادامه داشته باشد. مقام اتحادیه اروپا گفته هدف طرف‌ها رسیدن به نوعی توافق قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری ایران است، اگرچه مقام‌های ایران و آمریکا گفته‌اند عجله‌ای وجود ندارد.

اولیانوف: نشست کمیسیون مشترک برجام در وین موفقیت‌آمیز بود

از سوی دیگر نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین نشست امروز کمیسیون مشترک برجام در پایتخت اتریش را موفقیت‌آمیز توصیف کرد. وی در این خصوص در توییتی نوشت: نشست کمیسیون مشترک برجام موفقیت‌آمیز بود. دو گروه در سطح کارشناسی (درباره برداشته شدن تحریم‌ها و مسائل هسته‌ای) موظف شدند اقدامات ملموسی را که باید از سوی واشنگتن و تهران برای احیای کامل برجام اتخاذ شود، شناسایی کنند. این گروه‌ها بلافاصله آغاز به کار کردند. نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در توییتی دیگر در خصوص نشست وین نوشت: احیای برجام فوراً اتفاق نمی‌افتد. مدتی زمان خواهد برد. چقدر؟ هیچکسی نمی‌داند. مهمترین چیز بعد از نشست امروزِ کمیسیون مشترک برجام این است که کار عملی در راستای دستیابی به این هدف آغاز شده است.

عراقچی: رفع تحریم‌های‌ آمریکا و راستی آزمایی، اولین و ضروری‌ترین اقدام برای احیای برجام است

سید عباس عراقچی‌ معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی در نشست کمیسیون مشترک برجام تأکید کرد: رفع تحریم‌های‌ آمریکا، اولین و ضروری ترین اقدام برای احیای برجام است و جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد به محض رفع تحریم‌ها و پس از راستی آزمایی آن، اقدامات جبرانی هسته‌ای خود را متوقف کرده و به اجرای کامل برجام برگردد. آنگونه که سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران پیش از این عنوان کرد دستورکار این جلسه، رفع تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران و چگونگی اجرای تعهدات طرف‌های مقابل است. عراقچی به پرس تی وی گفت: مذاکره کنندگان در وین خواهند ماند تا جلسه دیگری را در روز جمعه در خصوص برجام داشته باشند. عراقچی ادامه داد: گفتگو‌های کارشناسی در وین در خصوص رفع تحریم‌ها و اقدامات برجامی ایران ادامه خواهد داشت. عراقچی دستیابی به هر گونه توافق در خصوص آزادسازی یک میلیارد دلار از پول ایران در ازای توقف غنی سازی ۲۰ درصد را رد کرد.

 

هشدار ایران پیش از نشست؛ هیچ مذاکره مستقیم با آمریکا نداریم

لازم به ذکر است، رایزنی‌های فنی در قالب نشست‌های کارشناسی در دو حوزه رفع تحریم‌ها و مسائل هسته‌ای از جمله مهمترین موضوعات در دستور کار این نشست بود. همچنین در حاشیه نشست کمیسیون، به روال معمول، جلسات دوجانبه با روسای سایر هیأت‌های ۱+۴ برگزار شد. شامگاه دوشنبه دیدار دوجانبه‌ای با چین انجام و صبح امروز (سه‌شنبه) نیز دیدارهایی با هیأت روسیه و اتحادیه اروپا صورت گرفت. پس از آنکه اعلام شد هیأتی از آمریکا نیز روز سه‌شنبه در وین حضور دارند، مقامات ایرانی از جمله عراقچی، ظریف و خطیب‌زاده در اظهاراتی اعلام کردند که هیأت ایرانی در وین هیچ مذاکره مستقیم یا غیرمستقیمی با هیأت آمریکایی ندارد. خطیب‌زاده سخنگوی دستگاه دیپلماسی هم در این باره گفت: گفت‌وگوی مستقیم یا غیرمستقیمی با هیچ طرفی از آمریکا در وین و در هیچ جای دیگری صورت نگرفته و نخواهد گرفت و اینکه ۱+۴ در کجا و چگونه با آمریکا صحبت می‌کند به خود ۱+۴ مرتبط است. خطیب‌زاده همچنین یادآور شد: ۱+۴ از ما خواسته چگونگی توقف اقدامات جبرانی را اعلام کنیم که هیأت کارشناسی سازمان انرژی اتمی همراه آقای عراقچی هستند و ۱+۴ می‌توانند درباره مسائل فنی صحبت کنند. وی تصریح کرد: مسیر روشن است، تحریم‌های آمریکا تماما باید برداشته و راستی آزمایی شود و بعد هم جمهوری اسلامی اقدام خود را انجام دهد. به تعبیر دیگر، ما فقط یک گام داریم. آن یک گام هم شامل برداشته شدن همه تحریم‌های آمریکاست و در مقابل آن ایران آمادگی دارد اقدامات جبرانی خودش را که به خاطر نقض پیمان طرف‌های دیگر بوده را متوقف کند و به عقب برگرداند. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز امروز اعلام کرد: هیچ نماینده‌ای از آمریکا امروز در نشست کمیسیون مشترک یا نشست‌های کارشناسی در وین شرکت نخواهد کرد و هیچ گونه مذاکره مستقیم و غیرمستقیم با آمریکا در دستورکار هیأت ایرانی نیست.