گزارش جهت از آرایش سیاسی اصلاح‌طلبان بعد از احراز صلاحیت‌ها

رئیس بانک مرکزی با پرچم کارگزاران / اصلاح‌طلبان در دو راهی مهرعلیزاده یا همتی

هرچند جبهه اصلاحات به طور رسمی بیان کرده که از نامزدی در انتخابات 1400 حمایت نخواهد کرد شواهد مبنی بر رویه متفاوت کارگزاران سازندگی و حمایت از همتی در مقابل مهرعلیزاده دارد.

رئیس بانک مرکزی با پرچم کارگزاران / اصلاح‌طلبان در دو راهی مهرعلیزاده یا همتی

در حالی که جبهه اصلاحات در بیانیه‌ای اعلام کرد که با رد صلاحیت اسحاق جهانگیری و مصطفی تاجزاده در انتخابات 1400 نامزدی را معرفی یا حمایت نمی‌کند اما اختلافات داخلی این جریان درباره مشارکت یا عدم مشارکت تا روز انتخابات شاید موجب تغییراتی در این امر شود. تغییراتی که همان روز عدم معرفی نامزد خودش را نشان داد و همان روز در اطلاعیه ای اعلام شد که اصلاح‌طلبان از مهر علیزاده حمایت می‌کنند.
چنانچه در همین روزها که اصلاح‌طلبان ادای سوگواری ردصلاحیت را در می آورند اما در خفا بر سر این که محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی نامزد اصلاح طلبان باشند، دعوا دارند، همتی و مهر علیزاده هم رقابت انتخاباتی شان را به صورت مجزا شروع کرده اند.

مهرعلیزاده: اصلاحات زنده است!
مهرعلیزاده که با حمله به ابراهیم رئیسی و برخی توئیت‌ها از زنده بودن اصلاحات گفته تا شاید این پیام را به همفکران اصلاح‌طلب خود مخابره کند که می‌تواند چهره مورد حمایت آن‌ها باشد.
از سوی دیگر نیز همتی خودش را صدای رنجور و خاموش ایران نامیده که برای اقتصاد برنامه دارد و بدین‌صورت وارد گود شده است. این در حالی است که حداقل در میان کارگزارانی‌ها که حضور در قدرت را برای اصلاحات امری لازم می‌دانند این چهره یعنی همتی می‌تواند گزینه مطلوبی باشد که اصلاحات با حمایت از او بتواند در این انتخابات حرفی برای گفتن داشته باشد. 

اصلاح طلبان بر سر دوراهی؛ همتی یا مهرعلیزاده؟
از نظر برخی چهر‌ه‌های اصلاح‌طلب همچون سیدافضل موسوی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی همتی با توجه به تجربه اقتصادی بالایش، توانایی ساماندهی و بهبود شرایط اقتصادی کشور را دارد. او در این باره می‌گوید هنوز در حزب کارگزاران بحثی درباره حمایت رسمی از آقای همتی صورت نگرفته است، منتظر هستیم تا شاید تغییری در نتایج نهایی بررسی صلاحیت‌ها صورت گیرد و وقتی این موضوع مشخص شد آن وقت درباره حمایت از آقای همتی نیز در حزب  تصمیم‌گیری خواهیم کرد.
اما این تنها موسوی نیست که از احتمال حمایت کارگزاران سازندگی از همتی سخن می‌گوید. علی‌محمد نمازی دیگر عضو شورای مرکزی کارگزاران نیز اخیراً در گفت‌وگویی احتمال حمایت حزب کارگزاران از عبدالناصر همتی را مطرح کرده است.
نمازی معتقد است رئیس فعلی بانک مرکزی برای تصدی ریاست‌جمهوری  ویژگی‌های مناسبی از جمله مشی اعتدالی و روحیه‌ای کاری دارد و کمتر  خود را درگیر مسائل حاشیه‌ای و جنجال‌آفرین می‌کند. 
این عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران همچنین از حضور همتی در جلسه جبهه اصلاحات خبر داده و گفته است که  همتی در این نشست به خوبی برنامه‌های انتخاباتی خود را برای اعضا ارائه کرده است.

 کارگزاران سازندگی اصلاح طلبان را تهدید کرد/ نباید صحنه انتخابات را ترک کرد
نمازی در نهایت خاطرنشان کرده است که اگر نهاد اجماع‌ساز تصمیم به عدم مشارکت و عدم ارائه نامزد واحد در انتخابات بگیرد، در آن صورت حزب کارگزاران در شورای مرکزی خود تصمیم‌گیری می‌کند زیرا کارگزاران همیشه باور دارد نباید صحنه انتخابات را ترک کرد. دراین صورت به نظر می‌رسد همتی از حمایت جدی کارگزاران سازندگی برخوردار می‌شود. 

صوفی: سازندگی از رد صلاحیت جهانگیری و هاشمی ناراحت نیست
علی صوفی فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز با بیان این‌که در حال حاضر بین نامزدهای تایید صلاحیت شده، هنوز آقای همتی و مهرعلیزاده اصلاح‌طلب هستند گفته است: مخصوصا آقای همتی که عضو حزب کارگزاران است و به نظر نمی‌آید این حزب در حال حاضر از رد آقایان جهانگیری و هاشمی ناراحت باشد چه‌بسا که کاندیدای اصلی‌شان هم آقای همتی باشد.
وی اضافه کرده است: حاکمیت و دولت از عملکرد همتی راضی هستند و باید یادآوری کنم در آن دوره‌ای که نوسانات نرخ ارز و گرانی داشتیم، صداوسیما پوشش بسیار قوی از آقای همتی داشت و مرتب در بخش‌های خبری از وی دعوت می‌کرد و فضای رسانه ملی را در اختیار ایشان قرار می‌داد. آقای همتی کاندیدای مشترک حاکمیت و حزب اعتدال و توسعه و کارگزاران است.
غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران نیز با اشاره به این‌که همتی نیروی خوبی است، بیان کرده که باید میزان آمادگی همتی برای تداوم حضورش در صحنه بررسی شود تا بعد برای حمایت از او تصمیم‌گیری شود. 
او افزوده است: همتی عضو کارگزاران بوده و هیچ‌وقت هم استعفا نداده‌اند. اما برای ما مسئله اصلی بحث کشور، کارآمدی و حل مشکلات مردم است، باید ببینیم که ایشان در این زمینه چه اندازه می‌تواند کار کند و چه برنامه‌ کاری در این حوزه دارد. البته اصل این موضوع باید در جبهه اصلاح‌طلبان بررسی شود و بعد درباره آن اعلام نظر صورت گیرد.

نظر مخفیانه کرباسچی درباره همتی
هر چند کرباسچی سعی کرده تا نظر مثبت خود را نسبت به همتی عیان نسازد اما نمازی گفته که  نظر کرباسچی بر حمایت از همتی است. چرا که او ویژگی‌های مناسبی دارد. نیرویی معتدل است که روحیه کار دارد و کمتر مشاهده شده که جنجال به پا کند. همچنین او با هماهنگی نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان اقدام کرده است.
بر این اساس هر چند مهرعلیزاده هم اصلاح‌طلب است اما وفاقی که در پشت‌پرده روی همتی وجود دارد، حول مهرعلیزاده وجود ندارد. این امر نیز به نحوه حضور مهرعلیزاده در انتخابات برمی‌گردد. چنانچه نمازی با تاکید بر ترجیح همتی بر مهرعلیزاده می‌گوید « آقای مهرعلیزاده بی‌هیچ هماهنگی با جبهه اصلاحات وارد انتخابات شد اما آقای همتی از چارچوب نهاد اجماع‌ساز اقدام کرد و در جلسات اصلاحات شرکت می‌کرد. از سوی دیگر به دلیل آنکه اکنون کشور درگیر مشکلات اقتصادی است او حتما بر آقای مهرعلیزاده ترجیح دارد.»

شانس همتی بیشتر است یا مهر علیزاده؟
​​​​​​​به نظر می‌رسد در روزهای مانده تا انتخابات، اختلافات درونی اصلاحات درباره مشارکت یا تحریم انتخابات عیان شود. در این میان حمایت از همتی به عنوان یکی از تاکتیک‌های انتخاباتی از سوی گروهی از اصلاح‌طلبان که به مشارکت در انتخابات معتقد هستند در پیش گرفته می‌شود. آنچه که به نظر می‌رسد تاکتیک کارگزاران سازندگی باشد و در صورت قهر انتخاباتی نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان بر مبنای آن عمل کنند تا بار دیگر تمایز خود را از سایر اصلاحات به رخ بکشند. در این میان مهرعلیزاده علاوه بر رقابت با نیروهایی از جریان رقیب باید در رقابتی سنگین با همتی قرار گیرد و با وجود این حمایت‌ها دور از انتظار نیست که مقهور همتی درون جبهه اصلاحات شود و به حاشیه برود.