گزارش جهت از برنامههای و شعارهای انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری
چه کسی وعده ارزان شدن اینترنت را داد؟/ یارانه 450 هزار تومانی رضایی / وعدههای روشنفکرانه همتی/ کابینه 45 ساله ها در دولت مهرعلیزاده / جلیلی برای تفریح مردم هم برنامه دارد
با آغاز رقابتهای انتخاباتی بازار وعدههای گوناگون نامزدها دوباره داغ شده است و هر یک از نامزدها با دادن وعدهای سعی دارد تا به جذب آرا بپردازد.
از هفته گذشته تا ده خرداد ماه مهمترین وعدههای نامزدها حول اقتصاد، سیاست خارجی و فضای مجازی داده شده است و دادن یارانه و پخش پول و کنترل تورم و دیگر معضلات اقتصادی بیشترین سهم از وعدههای انتخاباتی نامزدها را در برگرفته است.
ابراهیم رئیسی
رئیسی نامزد جریان انقلاب در انتخابات ریاستجمهوری یکی از برنامههای دولت خود را، دسترسی به «اینترنت و فضای مجازی» عنوان کرده و وعده دادهاست استفاده از اینترنت برای دهکهای پایین را رایگان و زیرساختهای لازم برای تامین اینترنت در کشور را کامل میکند. او همچنین به موضوع اشتغالزایی از طریق اینترنت نیز اشاره کردهاست.
او درباره برنامههای دولت خود برای تثبیت قیمتها نیز گفته است: از ابتدای کار دولت تلاش میکنیم ثبات در بازار حاکم شده و تغییرات نسبت به دستورالعملها، بخشنامهها و مقررات به حداقل ممکن برسد.
این کاندیدای ریاست جمهوری وظیفه دولت را هدایت، حمایت و نظارت دانسته و با تاکید بر لزوم کاهش مداخلات بیمورد دولت در بازار گفت: باید از فعالیتهای اقتصادی غیر مولد، “جذابیتزدایی” شود تا به جای سرمایهگذاری در ارز و سکه، تولید رونق یابد.
نامزد انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری مدیریت توزیع اعتبارات را هم از برنامههای جدی دولت آینده دانست و اظهار داشت: تسهیلات بانکی باید برای امر تولید، ازدواج و مسکن درست توزیع شود.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ «عدالت»، «مدیریت توزیع اعتبارات»، «تسهیلات بانکی برای تولید، ازدواج و مسکن» را نیز از محورهای برنامه دولت خود یاد کرده و وعده داده که با دادن اولویت به تولید و برنامهریزی، نقدینگی را به طرف تولید ببرد. همچنین افزوده 70 درصد ظرفیت خالی اقتصاد را فعال کرده و یک میلیون شغل ایجاد میکند. وی هم البته به نرخ تورم هم بیتفاوت نبوده و قول داده نرخ تورم را تکرقمی کند.
محسن رضایی
رضایی دیگر نامزد این دوره ریاستجمهوری که تجربه حضور چندباره در انتخابات را دارد این بار هم دست به دامان معضلات اقتصادی شده و با تاکید بر تخصص اقتصادی و نمرات بالایش در این رشته ادعا کرده که درمان درد اقتصاد ایران را میداند.
وی با بیان اینکه دولت من دولت محرومان، دولت مردم و دولت همه ایرانیان است تاکید کرده: دولت من دولت هیچ جناح خاصی نیست. او اولویت اول دولت خود را، اصلاح معیشت و مسکن مردم و خارج کردن محرومیت از زندگی مردم عنوان کرده و وعده داده است ارزش پولی ملی را سرجای خود برمیگرداند تا بعد از دلار و یورو قویترین پول منطقه شود.
وی همچنین اظهار کرده است به دخالتهای دولت در اقتصاد پایان خواهد داد و یک کمیته هفت نفرهای را تعیین میکند که دولت بدون مشورت با این کمیته هیچ تصمیم اقتصادی نگیرد.
رضایی همچنین وعده یارانه 450 هزار تومانی را داده و در توضیح آن گفته منظور من از یارانه ۴۵۰ هزار تومان کل یارانههای مردم از یارانههای گذشته تا یارانههای فعلی است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، یکی از برنامههای دولت خود را حل مساله مسکن از طریق بازسازی و احیای بافتهای فرسوده دانسته و به بیماران خاص و صعبالعلاج نیز امید داده که داروهای کمیاب را درب خانهشان رسانده تا آنها را از رنج و عذاب تهیه داروهای خاص، آزاد کند.
علاوه بر این، وی وعده حضور حداقل 2 خانم در در هیئت دولت خود را داده و افزوده که در کسب و کارها به بانوان امکانات میدهد تا بتوانند تولید و درآمد داشته باشند و بار معیشت خانه را کاهش دهند.رضایی حتی گفته خانه داری را یک شغل محسوب کرده و به آن حقوق خواهد داد.
دیگر وعده او که البته بارها طی سالهای قبل، آن را تکرار کرده دادن اختیارات اجرایی به ایالتهای اقتصادی است.
رضایی نیز مانند دیگر نامزدها از فساد غافل نشده و با تاکید بر لزوم مبارزه با فساد از «سرچشمه» افزوده است: در دولت آینده، «ما برنامه سازمان بازرسی دولتی در درون دولت تشکیل میدهیم تا جلوی فساد را بگیرد» سازمانی که رضایی میگوید جلوی امضاهای طلایی را هم خواهد گرفت.
عبدالناصر همتی
عبدالناصر همتی یکی از نامزدهای سیزدهمین دوره ریاستجمهوری و رئیس سابق بانک مرکزی که سال گذشته وعده رسیدن به تورم 22 درصدی تا خرداد 1400 را داده بود در حالیکه نرخ تورم حالا در خرداد 1400 دو برابر رقم وعده داده سال گذشته او شده باز در این باره وعده جدیدی داده و گفته نرخ تورم را در صورت رسیدن به ریاست جمهوری به 8 تا 12 درصد کاهش میدهد.
همتی همچنین وعده داده که مشکل FATF و تحریمها را حل کند و شعارش را «تعامل؛ از خانه تا جهان» خواندهاست. او خود را بانی تغییر وضع موجود و صدای بخش اعظم خاموش مردم خوانده و گفته با یک تعامل جدی، عقلانیت درست و کارآمدی دولت، مشکلات موجود را در دولت بعدی خودم حل میکنم.
همتی در حساب شخصی توئیترش نیز با تأکید بر تکنوکرات بودن خود نوشت: «به حضور بیشتر فنسالاران در کابینه و تشکیل دولتی مدرن برای چیره شدن بر بحرانها، باور دارم؛ همچنین به اثربخشی و ظرفیت سیاستمداران نیکاندیش در بهبود حکمرانی و اتخاذ تصمیمهای سخت نیز آگاهم.بنابراین فروتنانه از رهبران سیاسی و کنشگران دارای مرجعیت در اجتماع، آنانکه به تعامل از خانه تا جهان باور دارند، آنانکه در برابر تمامیتخواهی، سویِ رواداری و گفت و گو میایستند و آنان که انزوا و تحریم را سزاوار ایران نمیدانند، میخواهم که یاریگر من در پاسداری از منافع ملی باشند.»
محسن مهرعلیزاده
مهرعلیزده دیگر نامزد ریاست جمهوری ۱۴۰۰ هم با اشاره به اینکه همراهی دو موضوع توسعه اقتصادی و مراقبت اجتماعی در کنار هم دیدگاه «اقتصاد اجتماعی» را شکل داده است، حاکم شدن دیدگاه اقتصاد اجتماعی در دولت خود را وعده داده و تصریح کرده: این برنامه را هم در سال ۸۴ داشتم و آن دوره مطلب دولت رفاه را مطرح کردم.
وی همچنین گفته برای احیای بورس، نباید دولت در آن دخالت کند. چرا که هرگونه مداخلهای این بازار را از مسیر خود خارج میکند. وی همچنین با بیان اینکه معتقد به یکسانسازی غیر دستوری است، تاکید کرده قیمت ارز باید در بازار تعیین شود.
مهرعلیزاده هم نیمنگاهی به تورم داشته و افزوده برای توقف تورم در چهار ماه نخست دولتش برنامه ریزی میکند و روند افزایش تورم را در این مدت متوقف و تورم را تثبیت خواهد کرد.او همچنین وعده داده وابستگی بودجه به نفت را به صفر برساند و کسری بودجه را علاج کند.
وی از کم کردن سهم دولت دراقتصاد از 67 درصد به 20 تا 25 درصد نیز سخن گفته و کنایهای هم به خلق نقدینگی از طریق انتشار اوراق مشارکت توسط دولت روحانی زده و گفته این کار را نخواهد کرد و با حذف یارانه پنهان، تورم را کنترل میکند.
مهرعلیزاده همچنین از میانگین سنی 45 سال دولت خود، برنامههای مشخص برای نشاط جوانان و بازگرداندن حقوق اقوام ایرانی در چارچوب قانون اساسی نیز سخن گفته است.
سعید جلیلی
جلیلی دیگر نامزد این دوره انتخابات در آخرین وعدههای خود سراغ قشر جوان کنکوری رفته و در توئیتر نوشته است: «بیش از 20 هزار نفر از متقاضیان کنکور تجربی دارندگان معدل 19 به بالا هستند در صورتی که بخش کوچکی از آنها میتوانند به رشتههای پزشکی ورود پیدا کنند. هم کشور نیاز بیشتری پیدا کرده و هم امکانات بیشتری نسبت به قبل فراهم است وقتی شرایطش هست چرا نباید از فرصت استعدادها استفاده کرد؟»
او همچنین از فیلترینگ توئیتر انتقاد کرده و آن را بدون توجیه خواندهاست. جلیلی در عرصه اقتصادی نیز وارد کارزار شده و وعده داده که 7 میلیون مرزنشین را به صادر کننده بدل میکند. علاوه بر این، از سهم انرژی برابر همه ایرانیها حرف زده و گفته هر ایرانی که نمیخواهد از این سهمش استفاده کند بایستی معادل آن را دریافت کند. او حتی دیگر نامزدها را به اظهارنظر درباره این طرح که به «طرح وان» معروف است، فراخوانده است.
تبدیل مسکن از کالای سرمایهای به کالای مصرفی و ساخت مسکن دیگر وعده او برای حل معضل مسکن است. او همچنین وعده سبد غذایی را داده و آن را « نظام توزیع فوق هوشمند در سبد مطلوب غذایی با 13 قلم کالا » نامیدهاست.
او گفته روز اول دولتش، مجموعهای از احکام را صادر میکند و به تعامل گسترده با کشورهای خارجی میپردازد. جلیلی یک وعده دیگر هم به مردم داده؛ او گفته مطالعاتی را در مورد اجرای طرح سفر رفتن برای مردم انجام داده که اگر اجرایی شود، هر شهروند و خانواده ایرانی که سفر نرفته و امکان سفر نداشته، حداقل سالی سه روز امکان استفاده از آن را داشته باشد و هر زوجی که تازه ازدواج کرده است بتواند 5 روز از آن استفاده کند.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی
قاضیزادههاشمی یکی از هفت نامزد ریاستجمهوری در نخستین اظهارات خود وعده عجیبی داد و ادعا کرد که میتواند مشکلات بورس را در ۳ روز حل کند. او دست روی دل جوانان منتظر به ازدواج هم گذاشت و در توئیتی نوشت:« وقتی رییس جمهور شدم با اولویت دستور تشکیل فوری صندوق رفاه جوانان را تا قبل از اسفند ۱۴۰۰ صادر خواهم کرد. هر زوج جوان ۵۰۰ میلیون تومان برای اشتغال، ازدواج و مسکن خود از این صندوق دریافت خواهند کرد.»
وی همچون دیگر نامزدها درباره تورم هم حرف زد و وعده داد نه تنها آن را تکرقمی که زیر 5 درصد میرساند. او همچنین گفته باید به کسانی که اهلیت آن را دارند کارت بازرگانی داده و اجازه واردات و صادرات دهیم و از سویی دیگر پیچیدگیهای مرتبط با تولید را کاهش داده و صدور مجوز را نیز تسریع بخشیم.
قاضیزادههاشمی اظهار داشته که به ازای هر ایرانی بسته ماهانه ۳۰۰ هزار تومانی را طراحی کرده و برنامه از بذر تا سفره را اجرا میکند.
او که دولت خود را دولت «سلام» نامیده و شعار محوری خود را «ثبات و آرامش با دولت سلام» بیان کرده گفته است چون دولت سلام میخواهد برای مردم آرامش بیاورد؛ اولین اولویتش، ایجاد ثبات اقتصادی است. او از برنامه ضربتی دوساله برای ایجاد اشتغال و اجرای مدل شهر-کشوری و دادن اختیارات دولت مرکزی به مناطق، طرح های قنات ملی، لوپ آبی ایران، آبخیززداری گسترده و بازپروری بنیاد آب در حوزه کشاورزی هم سخن گفته است.
علیرضا زاکانی
اما علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس و از دیگر نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، در ابتدا گفت که وعدههای انتخاباتی را قبول ندارد و آن را نادرست میداند. او حتی در توئیترش نوشت وعده اقتصادی خواهد داد که کارشناسان را قانع و مردم را راضی کند و افزود که برنامه اقتصادی سایر رقبا را نقد خواهد کرد.
وی در ادامه انتقاد از وعدههای اقتصادی، خود وعده از بین بردن فقر مطلق در کوتاه مدت را داد و از برنامههای بسیار خوبش در عرصه سلامت گفت؛ بدون آنکه به این برنامهها بپردازد. او با انتقاد از ضعف و فساد بانکی و گرفتن ضمانتهای سنگین از مردم و تولیدکنندگان خرد، به مردم گفت شخصا ضامن آنها خواهد شد.
زاکانی راه حل تورم و بیکاری اولویت جهش تولید دانست ودر خصوص مفاسد اقتصادی گفت: من با مفاسد اقتصادی و بروکراسی غلط و تعارض منافعی که دولت با تولید و تولیدکننده دارد مشکل خواهم داشت.
این نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، دولت خود را نه دولت ژنرالهای خسته و غلامان حلقه به گوش و رانتخواران بلکه دولت جوان حزب اللهی و دولت کارشناسان خواند. این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: تعلیم و تربیت و رفاه اجتماعی برای ما اولویت است ضمن آنکه در حوزه فضای مجازی برنامه داریم تا این تحولات بتواند یک ساخت جدید ایجاد کند.
وی با تشریح برنامههای خود در حوزه سیاست خارجی گفت: به سیاست خارجی به عنوان یک فرصت بزرگ نگاه میکنیم و خروجی ما نیز باید عزت و اقتدار جهانی باشد تا در نتیجه سیاست دولت، مردم از این مشکلات خارج شوند.
زاکانی همچنین وعده داد:«اگر رئیسجمهور شوم، آمریکاییها التماس میکنند و مجبور میشوند که تمام تحریمها را بردارند.»
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.