سرنوشت لایحه دولت در گفتگو با عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس:

گنجاندن تمامی انتخابات در قالب یک لایحه جامع اقدامی منطقی نیست

ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس درباره لایحه دولت درباره انتخابات گفت: کمیسیون بر این باور است جنس انتخابات‌های مختلف یک شکل و با مختصات مشابه نیست که بتوان آن‌ها را در قالب یک مصوبه یا قانون جمع‌بندی کرد.

گنجاندن تمامی انتخابات در قالب یک لایحه جامع اقدامی منطقی نیست

چندی پیش حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس‌جمهور نسبت به در جریان نیافتادن لایحه جامع انتخابات انتقاد کرده بود، وی نوشته بود: «چه می‌شد اگر مجلس قبلی یا فعلی لایحه جامع انتخابات را مسکوت نمی‌گذاشت و آن را در دستور قرار می‌داد؟» ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار جهت درباره سرنوشت اصلاح لایحه جامع انتخابات، اظهار کرد: اعضای کمیسیون شوراهای مجلس اصلاً اعتقادی به لایحه جامع انتخابات ندارند، زیرا اساساً کمیسیون بر این باور است جنس انتخابات‌های مختلف یک شکل و با مختصات مشابه نیست که بتوان آن‌ها را در قالب یک مصوبه یا قانون جمع‌بندی کرد. برای مثال، جنس انتخابات ریاست جمهوری و مجلس با شورای شهر بسیار متفاوت است و یا مراجع نظارتی نظارت‌کننده بر آن‌ها، تاریخ برگزاری هر یک از انتخابات، نوع عملکرد و… متفاوت هستند.

نمی‌توان چهار انتخابات را با یک لایحه مدیریت کرد
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس افزود: بنابراین، این موضوع که ما یک لایحه جامع انتخاباتی داشته باشیم تا تمامی چهار مدل انتخابات موجود کشور را در لحاظ کنیم، چندان منطقی نیست. این در حالی است که طبیعتاً، جنس آن‌ها، مراجع نظارتی و اجرایی، عملکرد و زمان برگزاری انتخابات با یکدیگر متفاوت هستند. در چنین شرایطی، تدوین لایحه جامع انتخابات معنایی ندارد.

طبق قانون باید ساختارهای اجرایی انتخابات حفظ شود
ابو ترابی تصریح کرد: از سوی دیگر بر اساس قوانین موجود که شامل قوانین مرتبط با انتخابات مجلس، ریاست جمهوری، خبرگان و انتخابات شوراهای شهر و روستاست، ساختارهای موجود باید حفظ و در صورت نیاز همین قوانین فعلی اصلاح شود.

نماینده مردم نجف‌آباد همچنین با اشاره به مصوبه اخیر شورای نگهبان و تأثیر اجرای بر کاهش ثبت‌نام‌های بی‌رویه، گفت: این مصوبه شورا موجب شد تا برخی بی‌نظمی‌ها در زمان ثبت‌نام انتخابات که موجب هجمه و سوژه شدن کشور می‌شد، کاهش پیدا کند. برای نمونه، افرادی که سواد و تخصص چندانی هم ندارند، برای خودنمایی در انتخابات ثبت‌نام می‌کنند.

مصوبه شورای نگهبان باید تکمیل شود
وی افزود: البته مصوبه شورای نگهبان کامل نیست و باید تکمیل شود. معمولاً در اغلب کشورهای دنیا نیز چنین مکانیسم‌هایی وجود دارد. باید مصادیق رجل سیاسی که در قانون آمده، از مقامات و چهره‌های سیاسی باشد. حدود 81 حزب سیاسی در کشور وجود دارد که می‌توانند قبل از انتخابات با اعلام حمایت و تأیید کاندیدای موردنظرشان، موجب انتخاب رجل سیاسی توسط ساختار مشخص و نهادمند و نه سلیقه شورای نگهبان باشند.

 عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس معتقد است: این موضوع می‌تواند از مناقشات پیرامونی هم بکاهد، چنانکه در سال 96 هم عدم داشتن معیارهای مشخص و کمی و سلیقه‌ای عمل کردن شورای نگهبان موجب شد تا برخی حواشی پیش بیاید؛ بنابراین تمامی مصوبات شورای نگهبان دراین‌باره، منطقی و عقلایی است و موردحمایت مجلس نیز قرار دارد.