در اولین مناظره انتخابات با موضوع اقتصاد چه گذشت؟
همتی به سوال ابربدهکاران بانکی پاسخ نداد/رضایی: در دولت خودم، همتی را ممنوع الخروج میکنم تا دادگاهی شود/ 18:46/ رئیسی: دولت تولید کننده پرونده های فساد است
نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع اقتصاد برگزار شد و هر هفت نامزد حاضر در این دوره از انتخابات به سوالات مجری پاسخ دادند.
ستاد انتخابات رسانه ملی اعلام کرد نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری فردا (۱۵ خرداد) ساعت ۱۷ آغاز میشود. هر هفت نامزد حاضر در این دوره از انتخابات، در این مناظره با موضوع «اقتصاد» حضور داشتند و به سوالات مجری پاسخ دادند.
20:43/ پایان اولین مناظره/ کمیسیون انتخابات آماده رسیدگی به شکایت افراد است
حیدری مجری مناظره در پایان به دو نکته اشاره و مناظره را خاتمه داد. وی ابتدا به مسئله رسیدگی به شکایت نامزدها یا سایر افراد در زمینه مناظره اشاره کرد و سپس از نامزدها خواست که برنامه های کمی و کیفی را خودشان در ادامه برای مردم تبیین کنند.
20:39/ همتی: زاکانی نامزد سوپر پوششی است
همتی به عنوان آخرین نامزد ابتدا به زبان آذری سخن گفت و سپس خطاب به زاکانی گفت: من پاسخ به زاکانی نمیدهم چون فکر میکردم نامزد پوششی است اما الان فهمیدم سوپر پوششی است. وی در پایان بیانیه ای خطاب به کسانی خواند که قصد رای دادن در انتخابات را ندارند.
20:35/ رضایی: دولت های گذشته نباید تکرار شود
رضایی نیز در جمع بندی سخنانش گفت: در دولت های گذشته اعتماد به نفس و خود باوری از بین رفته است. دولتی نو باید بیاید که پاسخگو باشد.
وی ادامه داد: ما دولت جوان انقلابی را درست میکنیم و شعار میتوانیم را عملی میکنیم. یارانه 450 هزار تومانی را تضمین میکنم. شغل خانه داری را برقرار میکنم. علاوه بر ساخت یک میلیون مصوبه مجلس، یک میلیون بافت فرسوده را احیا میکنم. ضررهای بورس را جبران میکنم. قیمت کشاورزی را اصلاح میکنم، بیمه کشاورزان را حل میکنم. کشور ایران را به هاب غذایی منطقه تبدیل میکنم. من خودم را سرباز وطن میدانم و یک بار دیگر آبرویم را کف دست گذاشته ام تا جوانان را به صحنه بیارم.
20:31/ بیانیه مهر علیزاده در حمایت از دولت اصلاحات و رئیس آن!
مهرعلیزاده در جمع بندی سخنانش بیانیه ای را در حمایت از دولت اصلاحات و رئیس آن خواند. وی در ابتدا گفت: اگر اقای زاکانی نگویند انشا میخوانم، بیانیه ای میخوانم که در واقع استفاده از فرصت است.
20:27/ جلیلی: در تلویبیون مناظره ها را ادامه بدهیم
سعید جلیلی در جمع بندی سخنانش به مسئله نقش رئیس جمهور در اقتصاد و مدیریت کشور پرداخت و بار دیگر از سایر نامزدها خواست که در تلویبیون مناظره را ادامه بدهند.
20:23/ رئیسی: اندیشکده های مختلف را برای باز کردن گره های مردم به خط کرده ام
رئیسی در جمع بندی سخنانش گفت: من در قوه قضاییه همه دیدند که با یک سند تحول شروع به کار کردم. مردم هم احساس کردند که بعد از دو سال و چند ماه اتفاقی در قوه قضاییه رخ داده است و نگاه جدیدی حاکم است. من همین نگاه را برای انتخابات دنبال کردم. اندیشکده های متعددی را به خط کردیم و برنامه ای برای باز کردن گره های مردم تنظیم کردیم.
ما در فضای مجازی عقب هستیم، زیرساخت ها مشکل دارد، من سوال میکنم شما دارید بازی میکنید چه قدر وسط حالتان گرفته می شود؟ معلوم است که زیر ساخت ها فراهم نیست. پژوهشگر عزیز شما وسط تحقیق هم دچار مشکل می شوید. در ارتباط با فضای مجازی باید کار بیشتر شود. خود من دو میلیون فالوئر دارم. خیلی از مسائل از همین طریق فضای مجازی به من منتقل می شود.
میگویند بانک ها به حرف ما گوش نمیدهند ولی این چه حرفی هست.
20:18/ قاضی زاده هاشمی: جوان ترین فرد در جمع امروز هستم
امیرحسین قاضی زاده هاشمی در جمع بندی سخنان خود در مناظره امروز با اشاره به سن خود و جوان ترین فرد جمع حاضر گفت: مشکلات کشور قدیمی و زیرساختی است. ما باید کارهای اساسی تری انجام بدهیم.
20:14/ زاکانی: همتی اصلی ترین نامزد پوششی است
زاکانی اولین نفری بود که چهار دقیقه پایانی مناظره را آغاز کرد. وی گفت: تنها جرم من مبارزه با فساد و تبعیض است. اتهاماتی به من می زنند که مثلا دو تا تجدید در امتحانات آوردید یا یک ترم مشروطی دارید. من از جبهه برگشتم و امتحان دادم. با ماشین مسافرکشی میکردم. زاکانی ادامه داد: میفرمایند محل تحصیل من، من در کنکور و دانشگاه تهران درس خواندم ولی شما در خارج درس خواندید. اگر نمیدانید نگویید. میگویند نامزد پوششی ام، امیدوارم بارآخر باشد که میگویند. اگر نامزد پوششی باشد، شما اصلی ترین نامزد پوششی هستید که آمده اید از هشت سال دولت روحانی حمایت کنید.
20:09/ راهکار شما برای تورم چیست؟ / رئیسی پاسخ میهد
آخرین سوال این مرحله به رئیسی رسید. وی با اشاره به افزایش قیمت ها در حوزه های مسکن، خودرو یا مواد غذایی گفت: آنچه مردم را بسیار نالان کرده است، کوچک شدن سفره مردم است. برخی در سال 96 در همین سالن گفتند که اگر فلانی بیاد قیمت دلار 5 هزار تومان میشود اما خودشان 30 هزارتومان کردند. الانم میگویند که اگر ما نبودیم قحطی می شد. این پاسخ به مردم نیست.
باید برای تورم راهکار پیدا کرد. باید ثبات بازار را داشته باشیم. دولت نباید خیلی دخالت کند. شان دولت نظارت است. از تولید کننده باید نظر گرفت. نمیتوان با بخشنامه و دستور نمیتوان بازار را اداره کرد. ارز تک نرخی را باید باب کرد. ارز 4200 کلی پرونده در قوه قضاییه ایجاد کرده است. کمک کردن به سفره مردم درست است اما نباید به جیب دلالان کمک کرد.
20:05/ برای رفع فقر و فساد و تبعیض چه میکنید؟/ رضایی پاسخ میدهد
محسن رضایی در پاسخ به این سوال گفت: سال 1400 سال گشایش و عبور از سختی هاست. به عنوان یک سرباز با افتخار میگویم و هشدار میدهم. هشت سال آینده چالش ها و برچالش هایی مثل بحران آب، صندوق های بازنشستگی و بدتر شدن محیط و کسب و کارها را داریم.
معنی این است که باید از تکرار دولت های گذشته به جد دوری کنیم. از صحبت های همتی باید درک کنید این مسئله را. اقای همتی میگوید چون بینش اقتصادی ام با اقای روحانی فرق دارد. چرا پس ماندید؟ چرا میخواهید دولت های گذشته تکرار شود؟ چرا به شعور مردم توهین میکنید؟ اگر دولت های گذشته تکرار شود، یک فاجعه بزرگ شما را در برخواهد گرفت. من که آمدم برای همه این مسائل خودم را آمده کردم. مسئله اقتصاد مهم است، دست از گروه های سیاسی و جناحی بردارید. دولت اینده باید قوی ترین دولت باشد از همه گروه ها باید استتفاده کرد. ما نمیتوانیم یک ثانیه را از دست بدهیم. دست برداری از متلک گویی و جنگ روانی.
20:01/ بیکاری جوانان و روستا را چگونه حل می کنید؟ / قاضی زاده پاسخ می دهد
قاضی زاده در پاسخ به این سوال به اصلاحات ارضی اشاره کرد که سال ها قبل توسط آمریکا اجرا شد و در نتیجه آن شهرنشینی گسترش بیشتر شد.
وی سپس بازتوزیع منابع مالی بین شهر و روستا را توضیح داد.
19:57/ راهکارهای فعال سازی شهرک های صنعتی و واحدهای تولیدی آن چیست؟ / جلیلی پاسخ میدهد
جلیلی در پاسخ به این سوال به بازدیدهای خودش از این شهرک های صنعتی اشاره کرد. وی گفت: با 24 صنف جلسات مفصل داشتیم و 16 مسئله مشترک مطرح شده است. در موانع تولید یکی از مهم ترین مسائل تامین مالی است. اگر خلق پول میکنیم چگونه تولیدکننده مشکل تامین مالی دارد؟ این خلق پول و نقدینگی کجا می رود و به دست چه کسی می رسد؟
وی در ادامه به بی ثباتی بخش نامه های اداری اشاره کرد و گفت: بخش نامه های متعدد و متعارض و مختلف به تولید لطمه می زند.
جلیلی افزود: در کنار این بحث ها، خواهش تولید کننده مشارکت دادن خود تولید کننده در صدور بخش نامه است. تا کارها بهتر صورت بگیرد.
19:53/ تغییر کاربری و تخریب محیط زیست را چه باید کرد؟ / مهر علیزاده پاسخ میدهد
مهرعلیزاده در پاسخ به این سوال گفت: تغییر کاربری برای ایجاد صنایع است یا برای ایجاد ساختمان مسکونی است که با توجه به این که هر کدام در بخشی جداگانه تصمیم گیری می شود، باید در همان بخش ها تصمیم گیری کرد.
وی ادامه داد: با تشکیل شوراهای اسلامی روستا و معین نبودن دقیق اختیارات آنها در مقایسه های با سایر ارگان ها باعث اعمال نفوذ در منطقه بشود و تغییر کاربری فراتر از قانون انجام شود.
19:49/ برنامه شما برای بومی گزینه و بهره گیری از نیروی انسانی بومی چیست؟ / زاکانی پاسخ میدهد
زاکانی در پاسخ به این سوال گفت: چهار راهکار و هدف عملیاتی طراحی کردم. جهش تولید، حکمرانی فضای مجازی و تمرکز زدایی و مبارزه با فساد و رانت. وی در ادامه به تشریح این راهکارها پرداخت.
وی افزود: برنامه من دادن اختیارات به استان ها و تلاش در جهت انتقال ظرفیت به استان ها است
19:45/ آخرین دور سوالات/ همتی اولین نفر در راند آخر
اولین سوال در راند آخر مسئله دورریز کشاورزی و اسراف بود که طبق قرعه همتی به آن پاسخ داد. همتی در پاسخ به این سوال به مسئله کشاورزی و آب پرداخت و سپس مسئله قیمت گذاری محصولات کشاورزی را مطرح کرد. نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی مسئله دیگری بود که همتی اشاره کرد، وی در ادامه توزیع بخش کشاورزی را مورد نقد و بررسی قرار داد.
19:42/ قیمت گذاری دستوری در اقتصاد حذف می شود؟ / همتی پاسخ میدهد
همتی در پاسخ به این سوال برخلاف رویه های قبلی کمتر به سایر نامزدها حمله کرد. وی با این حال گفت: من نماینده آقای روحانی نیستم، اقای روحانی هم قوی تر و هم سیاسی تر و هم از نظر فن بیان بهتر از همه نامزدهای الان است. من معزول بانک مرکزی هستم اما آقای روحانی هم مثل دوستان بینش اقتصادی نداشت.
همتی در ادامه خود را مخالف قیمت گذاری دستوری عنوان و از استقلال بانک مرکزی دفاع کرد. وی افزود: قیمت گذاری در دنیا شکست خورده است. با گران فروشی نمیتوان مبارزه کرد.
19:37/ اقتصاد نفتی را چگونه بر طرف کنیم؟/ زاکانی پاسخ میدهد
علیرضا زاکانی، ششمین سوال را پاسخ داد. وی گفت: من از طرف آقای روحانی و اقای همتی از مردم عذرخواهی میکنم. این افراد مسئولیت نمی پذیریند. آن ها از تورم و بورس ارتزاق کردند.
زاکانی سپس به مسئله مالیات و راهکارهای افزایش درآمد دولت پرداخت.
وی افزود: دولت بالغ بر ۹۰ درصد بر اقتصاد موثر هستند. هیچکس مسئولیت این دولت را نمیپذیرد و انگار از فضا آمدند. ۳۲۰ هزار میلیارد معوقه مالیاتی داریم. امروز راهی نداریم جز جهش تولید. دولت باید دستش را در جیب مردم نکند. برنامه تک بعدی اقتصادی به درد نمیخورد
19:33/ راهکارهای توسعه صنعتی چیست؟/ مهرعلیزاده پاسخ میدهد
پنجمین سوال مربوط به راهکارتوسعه صنعتی بود که از مهرعلیزاده شد. وی با اشاره به نیاز سرمایه گذاری در این زمینه به مسئله کمبود بودجه اذغان کرد. مهر علیزاده گفت: دولت نباید سرمایه گذاری کند، دولت باید راه را برای سرمایه گذاری خصوصی باز کند. باید امنیت سرمایه گذاری را تامین کند. سرمایه گذار باید اطمینان کند و بداند که ایمنی دارد. سرمایه فرار است. روان بودن بروکراسی و نبودن فساد و رانت ضروری است. علاوه برآن نباید در سطح خارجی و منطقه و همسایگان تنش داشت.
وی در بخش دیگر مسئله فرار سرمایه را متوجه قوه قضاییه کرد که کار شکنی می کند.
19:29/ برای معضل زمین خواری چه میکنید؟/ رئیسی پاسخ میدهد
چهارمین سوال را رئیسی پاسخ داد که درباره زمین خواری بود. وی با اشاره به تغییر کاربری زمین ها و مسئله سوداگری زمین در کشور گفت: در قوه قضاییه با پرونده های زیادی روبه رو بودیم که بازم به دولت برمیگردد که پرونده تولید میکنند. اگر دولت به مسئولیت خود عمل کند، نوبت به دستگاه قضایی نمی رسد. ما در قوه قضاییه سعی کردیم پیشگیری کنیم از زمین خواری ها.
ما باید سند عادی را به سند رسمی تبدیل کنیم. از ابتدا ورود قوه قضاییه این کار را با همکاری مجلس دنبال کردیم. سند رسمی باید در کشور رسمیت داشته باشد. علاوه بر این باید کاداست را اجرا کنیم. ما برنامه ریزی کردیم تا آخر 1400 کاداست کشور کامل می شود.
همه کشور شاهیدم که استان به استان این مسئله را در حال اجرا هستند.
ما باید مردم رافعال کنیم در این زمینه. دولت باید راه قانونی را باز کند تا مردم سراغ کار قانونی نروند. با پیگیری دستگاه های قضاییه، جریان زمین خواری کاملا کاهش پیدا کرده است، این ناشی از مدیریت جدی است. قوانین هست اما عمل نمیشود.
19:20: با فرصت های معادن چه میکنید؟ / جلیلی پاسخ میدهد
سومین سوال برای سومین نفر مسئله معدن بود که جلیلی طبق قرعه به آن پاسخ داد. وی با اشاره به دولت سایه گفت: در بررسی های انجام شده، از طریق معدن به عنوان یکی از بخش هایی که میتوان فعال و پیشران اقتصاد باشد، میتوان با اکتشاف و استخراج و ایجاد ارزش افزوده در داخل کشور، کل اقتصاد را رونق داد. البته نباید خام فروشی کرد. هرچه برنامه برای ایجاد ارزش افزوده داشته باشید هم ارزآوری شدنی است هم اشتغال. معدن یکی از این فرصت هاست که میتوان موتور اقتصاد کشور را راه بیاندازی.
اکر تاوچه ویژه شود، یک بخشی از هزینه های کشور را تامین کرد.
وی در بخش دیگر با اشاره به سخنان برخی نامزدها گفت: می شود این کار را کرد، اگر بگوییم نمیتوانیم، یعنی عده ای نا توانی خودشان را به کل کشور تعمیم میدهند.
19:20/ اگر گشایش ارزی رقم بخورد، چه کاری برای مدیریت میکنید تا به تولید ضربه نخورد؟ / قاضی زاده پاسخ میدهد
قاضی زاده هاشمی نفر دوم در این بخش بود که با قید قرعه به سوال واردات و گشایش ارزی پاسخ داد. وی به مسئله مافیای واردات پرداخت.
قاضی زاده گفت: متاسفانه شاهد مافیای بزرگ واردات هستیم که با برخورداری رانتهای مختلف تولید را تهدید میکنند. واردات، تولید را تهدید میکند و از مبادی رسمی قاچاق صورت میگیرد. در فصل برداشت برنج در کشور برنج از خارج وارد میشود!
19:16/ آغاز نیمه دوم مناظره با سوالات تخصصی/ آیا فرایند خصوصی سازی در ایران موفق بوده است؟
در این بخش هر نامزد سه دقیقه فرصت پاسخ دارد.اولین سوال از رضایی بود با این مضمون که آیا فرایند خصوصی سازی در ایران موفق بوده است؟ رضایی در پاسخ به این سوال به عملکرد دولت روحانی پرداخت. وی گفت: متوسط رشد اقتصادی صفر و تورم 25 درصد بوده است. دهه 90 ، دهه فرصت های اقتصادی از دست رفته است.
18:51/ استراحت 15 دقیقه ای نامزدها
با پایان یافتن نیمه اول مناظرات، نامزدها 15 دقیقه فرصت استراحت و مشورت با گروه خود داشتند.
18:46/ رئیسی: دولت تولید کننده پرونده های فساد است
رئیسی آخرین نفری بود که به سوال مجری پاسخ داد. وی گفت من پرونده های زیادی در قوه قضاییه دارم که تولید آن در دستگاه های اجرایی است. امروز مواجه شده ام با خواستی که عموم مردم دارند. شما بارها ارزیابی کرده اید که حضور من و حل مشکلات خواست مردم است. صدای اقشار مردم از فساد درآمده است. من در قوه قضاییه جایگاه مطالبه گر دارم اما در قوه مجریه باید پاسخگو باشم.
من به دنبال پست نیستم، چه در آستان قدس رضوی و چه جای دیگر دنبال خادمی بودم. دلیل اقبال مردم همین بوده است. چرا میخواهید با تخریب جایگاه من، خودتان را اثبات کنید. چرا به من اعتراض میکنید که دو هزار واحد تولیدی را نجات دادم؟ خوب شما هم چند تا را نجات میدادید. این واحدهای تولیدی را شما تعطیل کردید، شما با خصوصی سازی این کار را کردید.
من چه سازمان بازرسی بودم و چه قوه قضاییه بودم، مدیریت را مسئله کشور میدانم. من اقتصادی ها را میتوانم به خط کنم. این قدرت مدیریت را مردم میخواهند. امروز مسئله مردم این نیست که این اقتصادی چه میگوید آن اقتصادی چه میگوید. مردم یک مدیر اقتصادی جهادی مقتدر میخواهد که مشکلات کشور را حل کند. چرا این را اجازه نمی دهید؟
18:42/ زاکانی: همتی علمی و کارشناسی حرف بزند، تهمت نزند
زاکانی نفر ششم بود که به سوال مناظره پاسخ داد. وی خطاب به همتی گفت: حرف شما همان حرف های ستادهای تخریب است که نسبت به خودم و خانواده ام رحم نکردند، اگر میترسید و میدانید من با فساد مبارزه جدی خواهم کرد، من را تهمت نمیتوانید از میدان به درد کرد.
18:38/ قاضی زاده هاشمی: هرچه قدر رفقا را نصیحت کنیم فایده ندارد
نفر پنجم قاضی زاده هاشمی بود که سخنان خودش را با این جمله آغاز کرد که هرچه قدر رفقا را نصیحت کنیم فایده ندارد، بهتر است حرف خودم را بزنم. الان زانوی مردم بر گردن مردم است. دولت باید زانوی خودش را بردارد.
وی ادامه داد: طراحی کردیم مساله اشتغال و جوانان برطرف شود و برای این کار وزارت خانواده تاسیس خواهیم کرد و 500 میلیون تومان برای ذوجهای جوان در نظر گرفته ایم. ما 7 میلیون نفر بیکار یا با شغل ناقص داریم
18:33/ همتی: اجازه بدهید، سیاست تابع اقتصاد باشد/ همتی بازم علیه رئیسی سخنرانی کرد
نفر چهارم در این قسمت، همتی بود که بار دیگر گفت به رئیسی احترام میگذارم ولی الان رقیب هستم و مطالبی را باید بگویم. اقای رئیسی رئیس قوه قضاییه است. آیا امان نامه میدهید که پیگیری قضایی علیه من نکنند؟
من اگر رئیس جمهور شوم، رضایی را به عنوان مخل اقتصاد کشور معرفی میکنم. آقای جلیلی همه ارتباطات ما را با خارج بسته اید.
چرا اقای رئیسی را سوپرمن معرفی میکنند؟ من به عنوان یک شهروند عادی در مقابل رئیس قوه قضاییه سخنرانی میکند. این پول ها را از کجا آوردید که علیه من تخریب میکنید؟ مردم خودتان قضاوت کنید
18:30/ مهرعلیزاده: هرچه دردانشگاه خوانده ام را عمل هم کرده ام
مهرعلیزاده نامزد اصلاح طلب نفرسومی بود که به سوال راهکارهای دولت آینده اش درباره اقتصاد پرداخت. وی گفت: هرچه دردانشگاه خوانده ام را عمل هم کرده ام. برنامه من دولت زندگی است.
وی در پایان شعر ترکی را خواند.
18:25/ رضایی: دلسوزی از دشمنان ملت عیب بزرگی است /در دولت خودم، همتی را ممنوع الخروج میکنم تا دادگاهی شود
رضایی نفر دومی بود که به سوال امور اقتصادی را در دولت خود چگونه اداره میکنید؟ پاسخ داد. وی ابتدا به انتقادات همتی پاسخ داد و گفت اولین کار من در دولتم، ممنوع الخروجی همتی و برخی از مسئولان است تا دادگاهی کنم.
وی در پاسخ به شبهه همتی درباره مدرک تحصیلی خود گفت: آیا من در قبل از انقلاب با زور اسلحه به دانشگاه رفتم؟
رضایی ادامه داد: من اختیارات متمرکزی را که باعث ایجاد فساد شده به استانها محول میکنم. همه استانها هم در دولت من نماینده خواهند داشت.
18:20/ چهار دقیقه برای سوال؛ امور اقتصادی را در دولت خود چگونه اداره میکنید؟
در بخش سوم مناظره، هر نامزد چهار دقیقه فرصت داشت که به این سوال پاسخ بدهد. امور اقتصادی را در دولت خود چگونه اداره میکنید؟ سعید جلیلی اولین نفر بود که گفت باید چند اولویت کاری تعریف کرد. ما اگر صحبت میکنیم که کشور نیاز دارد تولید ثروت باشد و نه توزیع فقر، باید برنامه جدی ارزآوری داشته باشید. این زمانی اتفاق می افتد که همه دستگاه ها ماموریت داشته باشند، این نیست که وزارت نفت فقط بگوید من اگر نفت فروختم که ارز هست وگرنه نیست. بقیه هم کاری نکنند. همه وزارت خانه ها باید کار کنند تا ارزآوری شود. ما برای این مسئله کار تعریف کرده ایم.
ما در چهار بخش معدن،کشاورزی، نفت وگاز برنامه ریزی کردیم که درآمد ارزی کشور را جهش بدهیم و بهانه نیاوریم که فتف نبود و نتوانستیم.
جلیلی از بقیه دعوت کرد که بعدا مناظره کنیم که می شود یا نمیشود.
18:15/ قاضی زاده آخرین نفر در مرحله 5 دقیقهای / مناظره اقتصادی را به انحراف نبرید
قاضی زاده هاشمی آخرین نفر بود که به جمع بندی سوال اول پرداخت.وی گفت: با جوانان برنامه ای تحت عنوان “دولت سلام” برای حل مشکلات اقتصادی تهیه کرده ایم. این که بحث از مناظره اقتصادی به انحراف برده میشه، مشخص میشه دوستان این سالها برنامه ای برای اداره کشور نداشته اند، میخواهند بی برنامه گی خودشان را نشان دهند. اگر میخواهیم با فساد مبارزه کنیم باید برویم سراغ ساختارهای اسرافگر
بزرگترین رانت داده شده در کشور وام بانکی است. 65 درصد منابع بانکی به دهک اول داده شده و نیمی از جمعیت 5 درصد گرفته اند. 70 درصد منابع بانکی به تهران داده شده و تنها 20 درصد به شهرستان های دیگر داده شده
18:10/ رئیسی ششمین نفر برای پنج دقیقه طلایی/ سخنان طوفانی رئیسی
رئیسی گفت: یکی از دغدغه های مردم، بی صداقتی برخی مسئولان است. توقع مردم این است که حرف نادرست به آن ها نزد. کسی در کسوت نامزد انتخابات به دنبال تخریب بقیه باشند. اگر این کار قرار بود جواب بدهد، یادشان باشد در همین سالن تخریب ها و توهین های مختلفی انجام شد.
همین الان بروید روی سایت ، بروید و ببینید مدرک تحصیلی ما را ببینید. این کار یک دقیقه ای است. چرا این طور حرف میزنید. خسته نشدید از این همه توهین و اهانت؟ اگر مشکلات مردم با تهمت و توهین به من حل می شود، بزنید. همین الان جریان معاند بسیج شده اند که علیه من کار کنند. شما در محضر خدا هستید. مردم میفهمند، مردم با شعورند. هم من را دیده اند،مردم من راتجربه کرده اند. من با مردم با صداقت حرف میزنم. چرا به کاندیداها اهانت می کنید؟ اولین بار که کسی که پوششی عمل کرد،میدانید چه کسی است. آن فرد گفت من آمده ام از دولت دفاع کنم. هر کدام از این هفت نفر شخصیت هستند. من معتقدم به رقابت و مشارکت هستم. شما دیدید در قوه قضاییه چه کرده ام، نه یک سایت بسته ایم نه روزنامه بسته ایم ولی شما که به جایی ارتباط دارید که صدها شکایت علیه مردم کردند. من در دوره قبل یک شکایت نکردم.
میپرسید چرا من به واحدهای اقتصادی سر میزنم، شما من را مجبور کردید که این کار را بکنم. من به زندان ها هم سر میزنم. شما باید پاسخ بدهید که چرا کار را به جایی رساندید که من اول باید با کارآفرین ها جلسه بذارم. چرا داد همه را درآوردید؟ من پای این قضیه هستم.
18:07/ مهر علیزاده هم پنج دقیقه خود را به رئیسی اختصاص داد
پنجمین نفرمهرعلیزاده بود که بازهم خطاب به رئیسی حرف زد و گفت شما بدون مشاورانتان چیزی از اقتصاد نمی دانید. وی خطاب به رئیسی گفت چرا شما سندرم تغییر پست مدیریتی دارید.
18:02/ همتی در پنج دقیقه خود بار دیگر به رئیسی حمله کرد/ قسم بخورید تا آخر باقی میمانید
چهارمین نفری که به جمع بندی راند اول پرداخت همتی بود، وی تاکید کرد من در مقابل 5 نفر رقابت میکنم، اگر تا آخر میمانید، به شما پاسخ میدهم وگرنه صرفا به رئیسی پاسخ میدهم.
وی سپس به سعید جلیلی پرداخت و گفت شما بیانیه میخوانید و اصلا حرف اقتصادی نمی دانید. وی بقیه نامزدها را پوششی خواند و به سواد زاکانی پرداخت و گفت مشخص است مدرک پزشکی تان رو چگونه گرفته اید.
وی سپس به رضایی پرداخت و گفت من میدانم چه جوری مدرک اقتصاد گرفته اید. شما اساتید را مجبور کردید که به دفترتان بیایند و درس بدهند.
همتی سپس به رئیسی پرداخت و گفت من به شما احترام میگذارم ولی کاش به جای سفرهای استانی به زندان ها می رفتید و مشکلات قوه قضاییه را حل می کردید. وی بازهم به رئیسی حمله کرد و گفت شما معیشت مردم را با فیلترینگ تهدید می کنید.
17:58/ جلیلی پنج دقیقه خود را با یک سوال کلیدی شروع کرد / چرا راه حل ها اجرا نمی شود؟
سومین نفر در پنج دقیقه راند اول، به سعید جلیلی رسید. وی با طرح این سوال که چرا راه حل ها اجرا نمی شود، به مسئله FATF و همتی پرداخت. وی گفت که وقتی از 41 بند فتف 38 مورد اجرا شده اما هنوز مشکلات وجود دارد، به همتی پاسخ داد.
17:54/ پنج دقیقه رضایی درباره بانک مرکزی
محسن رضایی با اشاره به عملکرد همتی در بانک مرکزی: آقای همتی شما منبع برای سلطان سازی در شکر و … داریم اما منبع برای مستضعفین ندارین. شما رانت خاران را با ارز ۴۲۰۰ تامین مالی کردید اما برای محرومان همان قیمت واقعی یارانه ۴۵ هزار تومانی در سال های قبل که ۲۰ دلار بوده و الان ۴۵۰ هزار تومان است را میکویید ندارید؟
وی ادامه داد: یک سربازم وقتی آمریکا تهدید کند حتما جواب من این است که اگر پای شما به اینجا برسد شما را گروگان میگیریم. من برای اداره اقتصاد کشور طرح جدیدی دارم. یارانه 450 هزار تومانی را با محاسبه دقیق و با منابع که در رانتخواری از دست رفته تامین میکنیم. امیدوارم که مردم عزیز فرمان را دست ما بدهند تا بتوانیم ایران را در اقتصاد موفق کنیم.
17:48/ پایان راند اول سوالات / پنج دقیقه طلایی را زاکانی آغاز کرد
بعد از هفت سوال اقتصادی، پنج دقیقه به هر نامزد داده شد تا توضیحات کلی درباره راند اول بدهند. اولین نفر زاکانی بود که به مسئله ابربدهکاران بانکی پرداخت و بار دیگر به همتی تذکر داد که به حملات سیاسی خود ادامه ندهد. وی سپس به عملکرد بانک مرکزی در این باره پرداخت.
وی گفت: ابر بدهکاران بانکی چه کسانی هستند و این بی انضباطی که در بانک های مختلف کشور هست چرا تنظیم صورت نمیگیرد و این مفسده ها از کجا صورت میگیرد؟ از ۵۴۰۰ هزار میلیارد، ۱۶۰۰ میلیارد تسهیلات داده شده که دو سوم آنها به کسانی داده شده که بدهکار بانکی بوده اند. بزرگ ترن خدمتی که آقای همتی باید میکردند همین نظارتی که باید بر بانک ها میکردند اما نکردند و برعکس. عامل مهم نقدینگی در جامعه پول پرقدرتی است که بانک مرکزی به تقاصای دولت چاپ کرده و در بازار عرضه کرده است. کشور را نمیتوان با صلوات بفرست اداره کرد آقای همتی
17:44/ هفتمین سوال اقتصادی از جلیلی / چه کاری برای محرومیت زدایی میکنید؟
پیش از این سوال ، مجری تذکر ستاد انتخابات را درباره نامزدها مطرح کرد و خواست که آن ها به سوالات پاسخ بدهند. سوال هفتم درباره محرومیت و فقرزدایی از کشور بود که از سعید جلیلی پرسیده شد. وی به مسئله امام خمینی و دغدغه محرومیت اقتصادی ایشان پرداخت. وی نکته مهم محرومیت زدایی رو داشتن این نگاه دانست و گفت در گذشته محرومین در اولویت نبودند.
جلیلی سپس به طرح های خود پرداخت، مسئله انرژی و طرح وان اولین طرح جلیلی بود. سپس به طرح سبد غذایی و نحوه توزیع آن پرداخت. وی گفت اگر صحبت از محرومیت زدایی میکنیم صرفا حقوق اولیه نیست بلکه سلامت و تفریح هم جز موارد اولویت است. اخرین طرح وی سلامت بود.
17:41 / ششمین سوال اقتصادی از زاکانی / راهکاری کنترل نقدینگی / انشاء سیاسی نخوانید/ زاکانی جواب انتقادات همتی را داد
ششمین سوال درباره راهکارهای کنترل نقدینگی بود که زاکانی ابتدا به انتقادات همتی پرادخت و گفت نامزدها انشا سیاسی میخوانند. وی خطاب به همتی گفت: شما چگونه میگویید ما دروغ میگوییم، ما که هنوز حرف نزدیم؟ اگر قرار باشه تهمت زده شود، ما هم جواب میدهیم که هم کام شما تلخ می شود و هم مردم. وی سپس به اتهام پاسخ مهندسی انتخابات همتی پرداخت و گفت اگر قرار بر رد صلاحیت و احراز آن باشد، شما این جا نبودید و کسان دیگری جای شما نشسته بودند.
وی سپس بعد از تذکر مجری به مسئله نقدینگی پرداخت.
17:36/ پنجمین سوال اقتصادی از قاضی زاده هاشمی / راهکارهای حفظ ارزش پولی
امیرحسین قاضی زاده هاشمی در پاسخ به پنجمین سوال اقتصادی ابتدا به امام رضا(ع) سلامی داد و سپس به مسئله حفظ ارزش پول ملی پرداخت و به انتقاد از مسئولین پرداخت. وی توضیح داد: وقتی بتوانیم تورم را در جامعه کنترل کنیم، میتوانیم تورم را کنترل کنیم. در کشور ما مسئولین به جای آنکه مسئول حفاظت از پول ملی باشند، مسئو.ل حفاظت از پول خارجی شده اند. ارزش پول ملی مسئولی در کشور ندارد. ای کاش رئیس بانک مرکزی ما خودش را مسئول حفظ ارزش پول ملی بداند
17:33/ چهارمین سوال اقتصادی از مهرعلیزاده/ مهرعلیزاده بیانیه سیاسی خواند
مهرعلیزاده نامزد اصلاح طلب انتخابات به جای پاسخ به سوال درباره فرار مالیاتی به رد صلاحیت شده ها پرداخت و وعده داد که پاسخ سوالات را به طور کامل بعدا در سایت خودش منتشر خواهد کرد. وی سپس بیانیه سیاسی درباره جفا به رد صلاحیت ها را ادامه داد و سپس به رئیسی انتقاداتی مطرح کرد. وی مدعی مهندسی انتخابات شد تا یک نفر را رئیس جمهور کنند. مهرعلیزاده سپس در اظهاراتی عجیب رئیسی را فاقد سواد و دارای شش کلاس سواد دانست. وی تاکید کرد البته به سواد حوزوی رئیسی احترام می گذارد.
وی گفت: الان که به هردلیل با حذف تعدادی افراد صالح از فرآیند انتخابات روبرو هستیم آیا حمایت از یک شخص خاص در دستور کار قرار گرفته است؟ برنامه مدونی از ۲ سال پیش آماده کردم و آن را امشب در سایت خودم بارگذاری میکنم.
17:28/ سومین سوال اقتصادی از همتی/ ابربدهکاران بانکی چه می شوند؟ / همتی پاسخ سوال را نداد
سومین سوال درباره ابربدهکاران اقتصادی بود اما همتی به جای پاسخ به سوال به مسائل سیاسی و نبود نامزد زن در انتخابات اشاره کرد. همتی مدعی شد که اقتصاد دان است و وعده دروغین نمی دهم. انحراف همتی از پاسخ به سوال، با تذکر مجری مناظره ها روبه رو شد. وی سپس به حملات رضایی پاسخ داد و مسئله FATF را پیش کشید و مشکلات اقتصادی را به این مسئله ربط داد و از رضایی پرسید که چرا کاری نکردند.
17:23/ دومین سوال اقتصادی از رضایی/ اولین حمله انتقادی به دولت روحانی و همتی
دومین سوال درباره روند بودجه ریزی کشور و کسری بودجه است که از رضایی سوال شد که ریشه کسری آن را در چه میبینید و چه راهکاری دارید. رضایی سخنانش را با آیه قران آغاز کرد و به سالروز قیام 15 خرداد پرداخت. رضایی اولین حمله انتقادی را به روحانی و وضعیت هشت سال گذشته کرد. وی به حضورش در هشت سال قبل مناظره ها اشاره کرد و پرسید چرا مردم باید به زباله گردی و … برپردازند؟ وی سپس به عملکرد همتی به عنوان رئیس بانک مرکزی و مسئله بورس و ارز و نقدینگی پرداخت.
رضایی گفت: امثال آقای همتی دستشان در جیب مردم کردند. آیا این روش بودجهریزی است؟ ۸ سال پیش در همین مکان در مقابل آن کلید بیخاصیت آن ۱۰۰۰ تومانی را نشان دادم. به جیبتان و به حقوق کارگران نگاه کنید و ببینید امروز ما چه وضعی داریم. چرا باید قطار انقلاب امروز به یک اسکوتر تبدیل شده باشد. دولت راه غیرقانونی برای کثری بودجه خود در نظر گرفت. مردم را در زمین و آسمان رها کردند.
17:20/ اولین سوال اقتصادی از رئیسی
طبق قرعه کشی اولین سوال از رئیسی درباره رفع موانع تولید پرسیده شد. رئیسی با تسلیت شهادت امام جعفرصادق(ع) و رحت امام خمینی سخنانش را آغاز کرد.
رئیسی گفت: موانع تولید از مسايل مهمی است که تولید کنندگان ما با آنه مواجه هستند. موانع تولید کاری کرده که تولیدکنندههای ما در عرصه تولید دچار مشکل شدهاند. برای اینکه تولید رونق پیدا کند، باید جذابیت برای تولید ایجاد کنیم. جذابیت امور اقتصادی غیر مولد را بکاهیم. باید مساله تولید را در عمل کاری کنیم که تولید کننده مشکلی نداشته باشد. صدور برخی مجوزها برای تولید کننده مشکل است. باید ساز و کار داشته باشیم. باید کاری کنیم که مساله قاچاق به عنوان یکی از موانغ تولید برداشته شود
17:00/ آغاز مناظره با توضیحات مجری مناظرات / وقت نامزدها ذخیره نمیشود
حیدری مجری مناظره در ابتدا توضیحاتی درباره نحوه اجرای مناظرات داد و خطاب به نامزدها تاکید کرد که در صورتی که درباره نامزدی یا شخص ثالثی صحبتی شود، طبق قانون به وی حق پاسخگویی داده خواهد شد. در این دوره مناظرات وقت نامزدها ذخیره نخواهد شد.
حیدری مجری مناظره انتخابات اعلام کرد که به دلیل رعایت فاصله اجتماعی و پروتکل های بهداشتی در استودیو، وی و نامزدها از ماسک استفاده نمیکنند.
16:57/ گلایه همتی از مجری قرعهکشی مناظرهها!
– در ابتدای قرعهکشی صندلیهای محل استقرار نامزدهای انتخابات، زمانی که مجری مراسم قرعهکشی از عبدالناصر همتی رئیس سابق بانک مرکزی دولت دوازدهم خواست که شمارهای را برای صندلیاش انتخاب کند، این کاندیدا با حالت اعتراض به مجری گفت: چرا همه را «آقا» صدا کردید، اما جناب رییسی را «جناب آقا»؟
– در حالی که قرعه شماره 3 از سوی کاندیدای دیگری انتخاب شده بود، وقتی که نوبت به انتخاب قرعه توسط محسن مهرعلیزاده نامزد اصلاح طلب انتخابات رسید، او با فراموشی این نکته، دوباره شماره 3 را انتخاب کرد، که مجری پاسخ داد که این شماره را قبلا انتخاب کردهاند و از دایره قرعه خارج شده است و از مهرعلیزاده خواست از میان قرعههای باقیمانده، یکی را انتخاب کند.
16:55/ رئیس صداوسیما: امیدوارم مناظره ها به انتخاب مردم کمک کند
در مراسم قرعه کشی انتخاب صندلی های مناظره، علی عسکری رئیس سازمان صداوسیما در سخنانی گفت: امیدوارم این مناظره مفید باشد. مناظره در محضر ملت ایران و جهانیان است و از همه بالاتر در محضر خداوند متعال است و همه خدمتگزاران و کسانی که تلاش می کنند خدمت کنند، برای ملت و خلق خدا تلاش می کنند.
وی ادامه داد: ما یک عقب ماندگی تاریخی داشتیم و هه دولت ها تلاش کرده اند اما این حق مردم ماست که پیشرفت کنند و امیدوارم کسی که انتخاب می شود جهادی و تلاشگرانه عقب ماندگی های دوران قاجار و پهلوی ها را جبران کند و ملت ایران در جهت رسیدن به آرمان های خود موفق تر باشد و امیدوارم همه مردم ایران از مناظره جهت انتخاب درست بهره ببرند.
16:45/ قرعه کشی صندلی نامزدها
در ادامه شماره صندلی کاندیداها به شرح زیر مشخص شد:
قاضی زاده هاشمی صندلی شماره 3
عبدالناصر همتی: صندلی شماره 7
محسن رضایی: صندلی شماره 5
سعید جلیلی: صندلی شماره 1
سیدابراهیم رئیسی: صندلی شماره 2
محسن مهرعلیزاده: صندلی شماره 6
زاکانی: صندلی شماره 4
16:00/ نظر نامزدها در بدو ورود به صداوسیما
قاضیزاده هاشمی: به قول آقای ضرغامی آمدهام بزنم زیر میز؛ نه میز برخورد با اشخاص بلکه این روش کشورداری
عبدالرضا همتی: باید حصر نفت ایران از سوی آمریکا را پایان دهیم. جوانان را باید از حصر مقررات خارج کنیم. من یک رقیب ندارم و رقیب من 5 نامزد دیگر هستند. قهر مردم از صندوق مهمترین رقیب من است
محسن رضایی: آماده هستم با وضعیت موجود در کشور و آقایانی که مقصر وضع موجود هستند مقابله کنم و رقیب من این افراد هستند، چه خودشان آمده باشند چه نمادی از وضعیت گذشته باشند.
رئیسی: رقبای من ناکارآمدی میدانم، رقیب خودم را فسار و وضعیتی که مردم نمیپسندم و از آن گله مندند میدانم. آنچه که مردم در این مناظره خواهند دید، یک برنامه و کارنامه ای که بتواند اثبات کند این برنامه بتواند اجرایی باشد
سعید جلیلی:اعتقاد داریم کشور در 8 سال آینده می تواند جهش پیدا کند. با بیانی اقناع کننده و با رعایت اخلاق اسلامی برنامه خود را مطرح می کنیم.حضور مردم در انتخابات و انتخاب آگانه سبب جهش کشور می شود
علیرضا زاکانی: آمده ام با اژدهای هفت سر فساد مقابله کنم .
مهرعلیزاده: سعی میکنم صادقانه با مردم سخن بگویم. تنها کسی که بر اساس نظرسنجیها میتواند رقیب من باشد آقای رئیسی است.
14:00/جزئیات ضبط مناظرات
مهرداد عظیمی، رئیس مرکز تولید و فنی سیما نیز اعلام کرد: تمام برنامه مناظره از بدو ورود نامزدها تا اتمام مناظره با ۳۳ دوربین با کیفیت HD تصویربرداری میشود. طراحی آرایه استودیو مناظره حاصل یک سال کار گروههای تخصصی است.
دیگر مناظرههای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز سه شنبه ۱۸ و شنبه ۲۲ خرداد برگزار میشود.
برنامههای مناظره به صورت زنده از شبکه یک سیما، شبکه خبر، رادیو ایران و رادیو انتخابات تقدیم ملت بزرگ ایران میشود.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.