گزارش تحلیلی جهت پرس از ناکامی اپوزیسیون؛
چه کسی از تحریم جشنواره فجر سود میبرد؟
جشنواره فیلم فجر آغاز شد، جشنوارهای که همیشه در پس آن حاشیههای فراوانی وجود داشت اما این بار این حاشیهها فرق دارد، حاشیهای از جنس تحریم است.

با آغاز جشنواره فیلم فجر مسلما لطمه بزرگی به تمام برنامهها و خرجی که براندازان در مدت 4 ماه برای از بین بردن ایران کردند وارد میشد، آنها با تمام وجود سعی بر این داشتند که به اربابان خود نشان دهند سلبریتیهای ایران، جمهوری اسلامی را قبول نداشته و بر علیه آن صحبتهایی خواهند کرد، میخواهند بگویند مردم ایران را قبول ندارند و مردم با این نظام قهر هستند و با اصل این نظام مشکل دارند. با تمام توان و با وعدهای مناسب برخی از هنرمندان را به سمت خود جذب کردند و با مصاحبه با آنها و انتشار بخشهای از صحبتهای آنها قصد نشان دادن این موفقیت را داشتند، با پرو بال دادن به برخی چهرههای غیر معروف عرصه سینما مانند شقایق نوروزی و بسیاری از بازیگرانی که دیگر اسم و نشانی از آنها در خاطرهها نمانده است سعی بر همسویی هنرمندان ایرانی با این جریان را داشتند. در واقع دشمنان خارج نشین دوست دارند نشان دهند که وضعیت ایران غیر عادی است ولی فیلم فجر و نگاهها به ایران نشان دهنده آن است که وضعیت ایران عادی است و مردم در کمال آرامش زندگی عادی خود رادارند.

بعد از مدتها و شکست پروژه براندازی حال باید این مسیر را برای خودشان حفظ کنند و چارهای جز سیاه نمایی اوضاع ایران توسط همین سلبریتیها نداشتند اما اتفاق پیش رو برای آنها مرحلهای سنگین بود اتفاقی به نام جشنواره فیلم فجحر که بزرگترین فستیوال به نمایش گذاشتن اتحاد سلبریتیها خواهد بود. جشنوارهای که اگر با موفقیت برگزار شود نقشه آنها را برملا میکند. از نبودن تعداد زیادی از بازیگران مطرح همسو با جریانشان تا رسوایی بزرگ هدف و برنامه آنها همه به نمایش گذاشته میشود. پس چارهای جز هجمه و به تحریم بردن جشنواره وجود نداشت. هجمهای که هیچ منع داخلی نداشت و از خارج هدایت میشود.

از دو روز به آغاز رسمی جشنواره فیلم فجر مانده بود که هجمههای بیشتری از فشارها بر هنرمندان برای تحریم جشنواره فرج وارد شد. و رسانههای فارسی زبان معاند شدیدا بر اسب تحریم جشنواره میتاختند که دبیر جشنواره در مصاحبه خود صراحتا اعلام کرد این بازی ها هیچ تاثیری بر روند جشنواره ندارد.

در این بین برخی از سلبریتیها با انتشار ویدیو و مصاحبه خود از طریق شبکههای فارسی زبان نظرات خود را به گوش دیگران رساندد، مانند صحبتهای مانی حقیقی که خیلی مورد استقبال براندازان واقع شد. وی در بخشی میگوید نمیتوانید سر فردی را زیر آب نگاه دارید و بگویید برای نفس کشیدن تقلا نکن که حال اسم آن تقلا را اغتشاشات میگذارید. علی علیزاده در برنامه جدال با اشاره به این که خیلی از براندازان از برخی از حرفهای مانی حقیقی و مخصوصا همین قسمت از حرف او که اغتشاشات را به بیانی دیگر ترجمه کرده است به تحلیل صحبتهای او و دیگر سلبریتیها پرداخته است.
مخالفان سینمای ایران
با بررسیهای دیگر این اتفاقات پیرامون جشنواره فیلم فجر متوجه آن میشویم که یک جمعیتی وجود دارند که اساسا اعتقادی به سینمای ایران ندارند. این گروه، عموما به دو دسته تقسیم میشوند: یک بخش، آنهایی هستند که سلیقه آنها، خوانایی چندانی با سینمای ایران نداشته و زبان به توهین باز نمیکنند. یک دسته دیگر اما، طبق سنت همیشگی، با سینمای ایران مشکل دارند و همواره زبان به لعن و توهین این سینما میگشایند.
این دسته دوم، همواره و در هر حالتی، منتقد جدی برگزاری هر جشنوارهای هستند و بنابراین از اینکه جشنواره برگزار نشود، استقبال میکنند. این دسته با این تفکر که در صورت عدمبرگزاری جشنواره، هزینه آن به صندوق بیتالمال بازگردانده میشود، خواهان تحریم جشنواره بوده و در هیچ حالتی از این رویداد دفاع نمیکنند.
شبهروشنفکران
در میان کاسبان تحریم جشنواره، دستهای حضور دارند که بدون هیچ پشتوانهای، تصور روشنفکری دارند. این دسته، از هر حرکت چپی دفاع میکنند؛ از اعتراضهای خیابانی گرفته تا باخت تیم ملی و البته تحریم جشنواره فجر.
تاریخ نشان داده آسیبی که این قشر به سینما و سینماگران وارد آوردهاند، قابل قیاس با هیچ گروه دیگری نبوده است. برای جشنواره فجر نیز این گروه تلاش میکنند تا با ژست تحریم جشنواره، بر اعتبار و فرهمندی خودانگارانهشان افزوده و منزلت خود را ارتقا دهند.
مخالفان دولت
یکی از مهمترین کاسبان تحریم جشنواره فجر، مخالفان دولت هستند که عموما هر حرکت در دولت جدید را منکوب کرده و نسبت به آن اعتراض دارند.
این دسته، مخالفت خود از جشنواره فیلم فجر امسال را از ماهها قبل کلید زدند و به دلایل مختلفی، سعی در انزوای این رویداد و مخالفت با آن را داشتهاند. عمده این حرکات البته به شکلی غیرمستقیم و در پوششی نیابتی صورت گرفته. این دسته، اما به دلایل سیاسی، به نقد دولت در تمامی زمینهها پرداخته و نسبت به مقوله تحریم جشنواره، دیدی سیاسی دارند و نه تخصصی.
همانگونه که مشخص شد جشنواره فیلم فجر، بهمانند مقوله سیاسی تحریم ایران، کاسبانی دارد که این کاسبان، هیچ نگاه تخصصی به ذات جشنواره و اهمیت آن ندارند و تنها به دلایل فرعی یا آنچه خود نیاز مبرم میبینند، نسبت به انزوای جشنواره و متهم نمودن آن اقدام میکنند. تجربه نشان داده که، چون این رویکرد، خالی از نقد حرفهای و نگاه تخصصی است، هیچگاه محدودیتی از کنار این کاسبان، متوجه جشنواره فیلم فجر نشده و این روال قطعا برای امسال نیز تکرار خواهد شد.
نفع تحریم سینما برای چه کسی است؟
مسلما تحریم سینما سودی برای کسی نخواهد داشت و این تحریم و کار نکردن و لغو ساخت فیلمها باعث بیکاری تعدادی از افراد میشود که در این عرصه تلاش کردهاند و حال که باید ثمره آن را ببیند جز بیکاری چیزی عاید او نمیشود. این قوم که با شعار زن زندگی آزادی برای مشکلات اقتصادی مردم را به خیابانها کشاندن با این برنامهها جز ضرر اقتصادی و به چالش کشاند کشور هدفی دیگری را دنبال نخواهند کرد.

کلام آخر
این روزها مراقب مطالبی که برای فکر و ذهن ما ساخته میشوند باشیم. گاهی انتشار یه ویدیو یا صحبتی از سوی بازیگری که بتواند بر مردم تاثیری داشته باشد جز به تامین منافع آن بازیگر نیست و در واقع تمام هنر بازیگری خود را برای به بازی درآورن شما به میدان آورده.
نظرات
لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
از ارسال نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد خودداری کنید.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نماييد.
نظرات پس از تایید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.