گزارش تحلیلی جهت پرس:

چرا رهبر معظم انقلاب از پالایشگاه فراسرزمینی به‌عنوان یک پیشرفت یاد کردند؟ / بازسازی و طراحی نو در معماری تجارت انرژی ایران

اتفاقی بزرگ در زمینه قرارگیری ایران در تجارت گاز منطقه رخ داده است که به گفته رهبری یکی از دلایل اغتشاشات اخیر، مقابله با این موفقیت است اما این اتفاق بزرگ چیست؟

چرا رهبر معظم انقلاب از پالایشگاه فراسرزمینی به‌عنوان یک پیشرفت یاد کردند؟ / بازسازی و طراحی نو در معماری تجارت انرژی ایران
23886

مهدی پناهی، روزنامه نگار اقتصادی: رویکرد تجارت انرژی ایران طی سال‌های اخیر با وجود تغییر هرروزه سازوکارهای تحریمی علیه کشورمان، به‌هیچ‌وجه تغییر نمی‌کرد. دولت یازدهم و دوازدهم به‌جای تمرکز بر سیاست‌های فعالانه جهت تغییر سیاست‌های انرژی ایران، به دنبال رفع تحریم‌های فروش نفت خام با دادن امتیازات زیاد و البته بدون انتها به‌طرف آمریکایی از طریق مذاکرات بود. موضوعی که سبب شد ایران در بلندمدت به‌شدت متضرر شود و نتیجه آن بازگشت تحریم‌های تجارت انرژی ایران تنها با یک امضا دولت ترامپ بود. باید سیاست ایران در این زمینه تغییر کند و اگر سیاست به‌درستی تغییر کند قطعاً نتیجه‌بخش خواهد بود؛ بنابراین باید به‌جای رفع تحریم با مذاکره یا دور زدن تحریم‌ها، به فکر بی‌اثر کردن و خنثی کردن تحریم‌ها باشیم.
رهبر انقلاب نیز در جمع مردم اصفهان پیرامون گفتند: مشکل اقتصادی داریم که ان‌شاءالله حل خواهد شد، اما در بخش‌های دیگر در حال پیشرفت هستیم، البته همه تمرکز بر این است که نسل جوان از این پیشرفت‌ها آگاه نشود، به همین علت دشمن و امتداد داخلی آن، این پیشرفت‌ها را کتمان و یا کوچک نمایی می‌کنند.

ابراز رضایت رهبری از پالایشگاه‌های فرا سرزمینی
ایشان به چند نمونه از پیشرفت‌ها و حرکت‌های روبه‌جلو در هفته‌های اخیر اشاره کردند و گفتند: دستیابی دانشمندان ایرانی به روش جدید برای درمان سرطان خون، بومی‌سازی یکی از تجهیزات استخراج نفت و گاز، ‌افتتاح خط آهن در بخشی از سیستان و بلوچستان که بخش مهمی از خط آهن شمال به جنوب است، راه‌اندازی اولین پالایشگاه فراسرزمینی ایران، بهره‌برداری از ۶ نیروگاه برق، رونمایی یکی از بزرگ‌ترین تلسکوپ‌های جهان، پرتاب موشک ماهواره‌بر و رونمایی از یک موشک جدید، همه نمونه‌هایی از حرکت روبه‌جلو کشور، آن هم در زمانی است که دشمن تلاش دارد با برخی اغتشاشات مانع این حرکت شود.

خنثی کردن تحریم‌های تجارت انرژی ایران
مصداق حرکت روبه‌جلو در حوزه انرژی کشور، خنثی کردن تحریم‌های تجارت انرژی ایران بوده است. دولت سیزدهم از زمان روی کار آمدن؛ به دنبال خنثی کردن حداکثری تحریم‌های انرژی است و در این زمینه از دو سیاست مهم و راهبردی استفاده کرده است که به کمک آن معماری تجارت انرژی ایران تغییری بنیادین خواهد کرد و به‌جای اینکه منتظر رفع تحریم‌ها باشیم با رویکردی فعالانه به خنثی کردن آن پرداختیم.

دو سیاست مهم انرژی در دستور کار دولت
این دو سیاست که در صحبت‌های رهبر معظم انقلاب نیز به یک مورد از آن‌ها اشاره شد؛ سیاست‌های پالایشگاه فراسرزمینی و دیگری ایفای نقش در تجارت گاز با سیاست خرید یا سوآپ گاز روسیه و ترکمنستان است. سیاست‌هایی که مقدمه تغییرات بزرگ در کشور هستند و دشمن سعی دارد هر چند به مدت زمان کوتاهی، این دو دستاورد و پیشرفت بزرگ ایران را به عقب بیندازد.
ایران و جوان ایرانی با دانش ایرانی مرزهای فناوری را درنوردیده است و با صادرات خدمات فنی مهندسی ایرانی و تجهیزات بومی‌سازی شده صنعت نفت و گاز کشور به کمک پالایشگاه نیمه فعال کشورهای همسو رفته است تا با راه‌اندازی ظرفیت کامل پالایشگاه کشور هدف، یک رابطه دو سر برد برای ایران و کشور همسو مقصد ایجاد کند تا علاوه بر صادرات دانش و تجهیزات ایرانی، ایران بتواند نفت خام خود را نیز به‌صورت تضمینی به فروش برساند. در کنار این موضوع با همکاری گازی بین ایران و روسیه، گاز مازاد روسیه از طریق ایران به کشورهای درحال‌توسعه جنوب آسیا خواهد رسید و این امر اتفاقی بزرگ در زمینه قرارگیری ایران در تجارت گاز منطقه است که با خرید یا سوآپ گاز روسیه و ترکمنستان برای ایران به وقوع خواهد پیوست.