نیروگاه ها مازوت سازی ندارند/ چرا دولت برای خاموشی‌ها بهانه مازوت را می‌آورد؟

در حالی که دولت چهاردهم با طرح موضوع آلایندگی مازوت در نیروگاه ها اعلام کرده است که دیگر مازوت سوزی نخواهیم داشت ولی خاموشی برنامه ریزی شده خواهیم داشت اما این ماجرا چه میزان واقعیت دارد؟

نیروگاه ها مازوت سازی ندارند/ چرا دولت برای خاموشی‌ها بهانه مازوت را می‌آورد؟
203323

به گزارش جهت پرس؛ اقتصاد ۱۲۰ در گزارشی نوشت: گزارش‌های وزارت نیرو نشان می‌دهد مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها بسیار کم است و تاثیر اندکی بر آلایندگی هوا دارد.

اواخر هفته گذشته با دستور پزشکیان تصمیم بر این شد که برای جلوگیری از آلایندگی هوا جلوی مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها گرفته شود.

سخنگوی دولت هم مدعی شد که با این کار، تولید برق کشور پایین خواهد آمد و خاموشی‌های سراسری رخ خواهد داد

اما در گزارش‌هایی که در هفته‌های اخیر وزارت نیرو منتشر کرده، تمام ادعاهای فعلی دولتمردان درباره سهم بالای مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها در آلایندگی هوا رد شده است.

به عنوان مثال در گزارشی که ۱۳ آبان‌ماه بر روی سایت خبری شرکت برق حرارتی وزارت نیرو منتشر شد، تصریح شده که تنها ۱۴ نیروگاه کشور امکان مصرف مازوت دارند که در مقابل ۱۳۲ نیروگاه دیگر رقم پایینی است و تنها ۱۰ درصد نیروگاه‌ها را شامل می‌شود.

۱۶ آبان‌ماه هم مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و بهره‌برداری تولید شرکت برق حرارتی با بیان این که باید دنبال علت اصلی آلودگی هوا در کلان‌شهرها بود، گفت: سال گذشته نیروگاه «شهید محمد منتظری» اصفهان یک قطره مازوت تا اواخر سال نسوزاند، اما آیا هوای این شهر آلوده نبود؟

وی ادامه‌داد: اکنون ۱۲ سال است در تهران یک لیتر مازوت مصرف نشده است، اما چرا با این‌ وجود این کلان‌شهر درگیر آلودگی است؟

جعفرزاده خاطرنشان‌کرد: به نظر اگر نگرانی درباره کیفیت هوا وجود دارد در درجه نخست اگر بستر آن سوخت است باید رفع آلودگی از سوخت انجام شود، نه پس از احتراق و قبل از آن باید به سراغ علت اصلی آلودگی هوا رفت.

وی گفت: مصداق‌های فراوانی در کلان‌شهرها داریم که باوجود نبود مصرف مازوت نرخ بیماری در آنها بالا است، همچنین تعداد روزهای ناپاک و نرخ عوارض اقلیمی در این شهرها بالا است.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و بهره‌برداری تولید شرکت برق حرارتی اضافه‌کرد: بهتر است که سهم‌بندی آلودگی در کشور انجام شود تا تخصیص منابع و وقتی که برای رفع آلودگی می‌شود اثر داشته باشد.

۱۲ آبان‌ماه هم این شرکت در گزارشی نوشته است: بررسی نهادهای مختلفی چون دفتر حمل‌ونقل عمومی و ترافیک شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور و شورای عالی استان‌ها نشان می‌دهد که سهم منابع متحرک در آلودگی هوای تهران بیش از ۸۰ درصد است و این در حالی است که در بخش منابع ثابت، سهم نیروگاه‌ها از کل آلایندگی شهر تهران تنها ۳.۸ درصد برآورد شده است.

به نظر می‌رسد دولت چهاردهم برای توجیه ناکارآمدی‌های خود در تامین سوخت نیروگاهها که موجب قطعی برق در فصل سرما خواهد شد، مازوت‌سوزی تعداد محدودی نیروگاه را بهانه کرده است تا مثلا با توجیه جلوگیری از مازوت‌سوزی، کاهش شدید تولید برق که به خاموشی سراسری خواهد انجامید را توجیه کند.