حجت الاسلام ابراهیم بهاری در گفتگو با جهت پرس مطرح کرد:

مهم ترین پیام سیاسی اربعین وحدت امت اسلامی است

استاد حوزه و دانشگاه گفت: اربعین حسینی تبیین هویت جمعی شیعه و کاربرد مناسک مذهبی به عنوان منابع قدرت و فعال شدن آن از نظر سیاسی بوده و شاید مهم ترین پیام سیاسی اربعین وحدت امت اسلامی در سایه محبت و ارادت به اهل بیت(ع) است.

مهم ترین پیام سیاسی اربعین وحدت امت اسلامی است

حجت الاسلام ابراهیم بهاری در گفتگو با جهت پرس در خصوص دستاوردهای اربعین گفت: راهپیمایی اربعین به عنوان یکی از مناسک دینی به بسیج سیاسی و اجتماعی منجر می شود؛ بسیجی که ابعاد آن اساساً جهان شمول و فرامذهبی است.

وی عنوان کرد: بی تردید مهم ترین کارکرد سیاسی اربعین حسینی در مقطع کنونی و با توجه به گسترش گروه های سلفی  تکفیری در کشورهای منطقه، بسیج سیاسی شیعیان است که راهپیمایی میلیون نفری اربعین را به مصداق قدرت بسیج جهان اسلام تبدیل کرده است.

این استاد حوزه و دانشگاه افزود:  اربعین حسینی تبیین هویت جمعی شیعه و کاربرد مناسک مذهبی به عنوان منابع قدرت و فعال شدن آن از نظر سیاسی بوده و شاید مهم ترین پیام سیاسی اربعین وحدت امت اسلامی در سایه محبت و ارادت به اهل بیت(ع) است؛ چراکه تمام مذاهب اسلامی به محبت اهل بیت(ع) اعتقاد دارند و همین می تواند محور وحدت اسلامی باشد.

امت واحد اسلامی

حجت الاسلام بهاری با اشاره به  وحدت بخشی اربعین به جهان اسلام ابراز کرد:  اربعین ازجمله مناسک و آیین های اجتماعی است که به رغم ماهیت درون مذهبی اش، به دلیل فرادینی و فراملیتی بودن قیام عاشورا، ظرفیت های بسیاری را برای زمینه سازی تحقق امت واحد اسلامی دارد.

وی عنوان کرد: پیاده روی اربعین صرفاً حرکتی شیعی و ایرانی نیست؛ بلکه نقطه عطف وحدت میان همه مسلمانان و ایجاد وفاق در جهان اسلام است؛ اربعین با توجه به کارکردهایی که دارد و وفاقی که در جهان اسلام ایجاد می کند با توجه به فرموده امام خمینی(ره) که فرمودند «راه قدس از کربلا می گذرد» اقدامی در مقابل تمدن غرب و در راستای رسیدن به آرمان های اسلامی است.

این پژوهشگر اربعینی با بیان اینکه اربعین می تواند به ترمیم برخی شکاف های ارتباطی مثل کدورت های ناشی از جنگ میان زائران ایرانی و عراقی و بهبود بیشتر روابط سیاسی این دو کشور مسلمان کمک کند، ادامه داد:  بی تردید تقویت و توسعه مناسبات دو کشور آثار و برکات بسیاری را در پی خواهد داشت و نقش شیعیان در تحولات منطقه ای و بین المللی را بارزتر خواهد کرد.

آغاز مبارزه فرهنگی علیه استکبارجهانی

حجت الاسلام بهاری اظهار داشت: از مهم ترین کارکردهای اربعین، زنده نگه داشتن یاد و خاطره امام حسین و یاران باوفای ایشان و تلاشی برای زنده نگه داشتن هدف امام است از دیگر سوی، اربعین مبدأ حرکت جوشنده و تمام ناشدنی تبلیغ و ترویج فرهنگ حسینی نیز هست چنانچه بعد از این واقعه بزرگ است که تمام همت و تلاش اهل بیت و شیعیان و دوستانشان صرف زنده نگه داشتن یاد و خاطره امام حسین(ع) و ورود در مبارزه ای فرهنگی علیه استکبار زمانه در طول تاریخ می شود.

این استاد حوزه و دانشگاه  تقویت هویت شیعی را از مهمترین دستاوردهای اربعین خوانده و گفت:  پاسداشت اربعین در میان شیعیان اهل بیت(ع) یکی از برجسته ترین عوامل تقویت هویت شیعی است. از مراسم و راهپیمایی اربعین است که هویت شیعی جان و قالبی تازه می گیرد و ظهور پرقدرتی را در عرصه های سیاسی، فرهنگی و نظامی به نمایش می گذارد چراکه اربعین، آموزندة این تفکر الهی است.

این پژوهشگر اربعینی با اشاره به جریان ساز بودن اربعین ابراز کرد: اربعین حسینی جرقه های عاشورایی را شعله ور، و آن را به یک جریان تبدیل می کند و دعوت به زیارت اربعین و پیاده رفتن در این مسیر، دعوت به همین جریان سازی است. کسی که در مکتب عاشورا تربیت شده است، حالا باید دستاورد‎های معرفتی، معنوی، روحی و اخلاقی اش را به مشارکت بگذارد لذا نقش جریان‎سازی اربعین مهم است.

عاشورا زمان و زمین نمی شناسد

وی  از مهم ترین آثار و کارکردهای اربعین را ظرفیت سازی و نمادسازی عنوان کرد و افزود:  وقتی بتوانیم فرهنگ عاشورایی را شکل دهیم، ظرفیت سازی رخ می دهد؛ از طرفی عاشورا زمان و زمین و قوم و طایفه نمی‎شناسد.  فقط کافی است که شما عاشورا را معرفی کنید؛ درون‎مایه عاشورا به گونه ای است که می تواند با محیط ها و اوضاع مختلف تطبیق یابد؛ چراکه عاشورا حادثه ای بزرگ است که هیچ خط مذهبی و طایفه‎ای در آن وجود ندارد. عاشورا دارای مضمونی بزرگ، بلند و مشترک است که قدرت بازنمایی و نمادسازی‎‎های متنوع در آن وجود دارد. اربعین فرصتی فراهم می‎کند تا این درون‎مایه با حضور همه کسانی که می‎توانند در این الگوسازی نقش داشته باشند و تعامل کنند، حرکتی ایجاد کند و از درون این تعامل، همه افراد و گروه‎‎ها برای وضعیت موجود و آینده خودشان، مدل‎سازی و الگوسازی کنند.

حجت الاسلام بهاری عنوان کرد: از محوری ترین و مهم ترین کارکردهای اربعین، جهت دهی و شکل دهی به تمایلات مؤمنانه و ایجاد محبت و همدلی بین امت اسلامی به منزله عنصر مهم و اساسی در شکل گیری تمدن اسلامی است.

وی ادامه داد: اربعین با خود گرایش و تمایل به ایثار و انفاق و گذشتن از منافع مادی و کسب اجر الهی و خشنودی اولیای الهی را به همراه دارد و رفتارها بر این اساس شکل می گیرد. اندیشه های تمدنی براساس نظام گرایش ها و باورهای دینی و عقلانیت معرفتی برآمده از معارف وحیانی در قالب علم شکل می گیرد. اربعین به مثابه کنگره ای برای گردهمایی اقشار مختلف اجتماعی، که در پاره ای موارد حتی از چارچوب مذهب شیعه و دین اسلام فراتر می رود، می تواند ظرفیت هایی را که در شکل گیری اندیشه های تمدنی مؤثر است، فعال کند.

تبلور آموزه های مذهبی در اربعین

این استاد حوزه و دانشگاه تبلور آموزه های مذهبی و دینی را یکی از دستاوردهای  اربعین دانسته و ابراز کرد:  در این همایش عظیم معنوی جامعه متدین و ارزش گرا تبلور می یابد و فرصتی برای ترویج دیانت اسلامی و فرهنگ و اندیشه شیعی است که جامعه سازی را دنبال می کند. آنچه در اربعین ابراز می شود، خواسته یا ناخواسته ارزش های شیعی تلقی خواهد شد. پس باید از هر گونه بی تدبیری و رفتارهای نابجا دور نگه داشته شود تا موجب وهن فکر و فرهنگ شیعی  اسلامی نشود.

وی گفت: مراسم پیاده روی اربعین که با حضور عاشقانه و خالصانه دوستان اهل بیت، فارغ از هر ملیت و زبان انجام می گیرد، یکی از بهترین فرصت های آشنایی و تعمیق روابط معنوی، سیاسی و فرهنگی شیعیان جهان است. این مراسم در قالبی ساده، ملایم و نرم و عاری از هرگونه خشونت و تعرض به دیگر فرق اسلامی، شیعیان را امتی مقتدر و باصلابت معرفی می کند و ضمن به نمایش گذاردن مناسک شیعی، پیام وحدت، یکپارچگی و هوشیاری آنان را به دشمنان و بدخواهان می رساند.